Голямото изТръмп-ване

Америка избра да скочи в неизвестното. Остава надеждата, че президентът ще е по-различен от кандидата

- Победата на Тръмп е американският Brexit, но умножен по десет. Тя отнесе останките от статуквото и бетонира новата реалност, в която единствената константа засега е хаосът.
- За съюзниците на Америка идването на Тръмп като "лидер на свободния свят" прилича на сбъднат кошмар.
- Заявките му от кампанията на практика означават обръщане с главата надолу на световния ред и поставяне под въпрос на основните фундаменти на външната политика на Америка

Ако много търсим добра новина в американските президентски избори, тя може да е следната - с победата на Доналд Тръмп САЩ се разминаха с опасността загубилият да не признае резултата и да обяви вота за манипулиран. Сега остава да разберем дали всички апокалиптични очаквания, свързани с 45-ия обитател на Белия дом, ще се сбъднат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xali avatar :-|
  ''zms15783''
  • - 3
  • + 9

  Величав. Успешен мандат :-)

  Нередност?
 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий
  • - 1
  • + 6

  Ако успее да върне част от изнесените производства обратно в САЩ, подкрепи белите работници и средната класа - ще остане велик президент. А истината е, че САЩ плащат 2000$, а Европа -700$ на данъкоплатец за отбрана. Коментарите са излишни. Може би така ще успее да намали дълга на САЩ.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 19

  Това трябва да мине за анализ ли?

  Претопленият мишмаш от втръсналите повторения, че Тръпм = хаос, заклинанията за камикадзето в Белия дом и за десерт обичаното плашене със „зелени човечета” в изоставената БГ не дават обяснения за причините и движещите сили, довели до този избор на мнозинството американски граждани. Сериозните анализи, които заливат световните медии вече 48 часа, се занимават именно с това, докато Капитал се ограничава да продължава да публикува домотъкани омръзнали силогизми.

  В сериозен коментар не може да не се разсъждава върху бунта срещу глобализацията: хората в различни държави си искат границите, искат възстановяване властта на държавата, искат възпиране на масовата имиграция, искат да се защити националната идентичност.
  Това е двигателят от Брекзит до революцията Тръмп.
  Революцията Тръмп беше антисистемен референдум. Тя ще остане непонятна, ако не се разбере,че Тръмп превърна пренебрежението на елитите и медиите спрямо себе си в свое предимство.

  Редовно изливаното от медийната система презрение към традиционния американец подхрани дълбоко чувство за несправедливост и бунт срещу системата. Окарикатуряването и обезценяването на средните класи в крайна сметка се обърна срещу системата и белият, хетеросексуален, с висши или по-ниско образование, работещ или безработен американец заложи на кандидата на най-бруталното и радикално противопоставяне. Кандидатурата на Тръмп беше възможност за протест, от която той се възползва.

  Медийната система направи Тръмп президент.
  Снизходителното пренебрежение улесни избирането му. Медиите все още – както е видно и тук - не пропускат случай да кажат за него най-лошото. Това демонизиране му послужи да бъде припознат от тези, които не се разпознават в системата.

  Е, трябва да свикнем с мисълта, че Тръмп е президентът...

  Той е перфектното доказателство, че медиите постигат обратния ефект на преследвания, когато губят мярката. И лъжат.
  „Зелени човечета”, а , Гюрова...


  Нередност?
 • 4
  lmy13504670 avatar :-|
  lmy13504670
  • - 2
  • + 12

  Елементарността на една регионална медия събран в няколко пасажа. "Страх", "омраза", "кошмар", "скок в неизвестното"... една дузина глупости, които лъхат на провинциализъм. Губите всякаква достоверност с подобни бълвочи.

  Нередност?
 • 5
  glog avatar :-|
  glog
  • - 2
  • + 7

  Статията отговаря, пристрастно, доста непълно и с много ненужни обяснения, КАКВО е станало. Малко се засяга въпросът КАК е станало. И нито дума не е казано за това, ЗАЩО е станало. Така че от нея особена полза няма.

  Не е отговорено и на един от най-интересните въпроси: Въпросът: Защо това е изненада за управляващият елит на САЩ, а и на елита на ЕС? Естествено е да са изненадани от появата на Орбан, който всъщност е нещо средно между Тръмп и Меркел, човек би могъл да разбере изненадата от английския брекзит, но да се изненадаш след това от едно подобно и продължило да се развива няколко мосеца явление, каквото явление беше Тръмп през последните месеци, е пълен и абсолютен нонсенс. И как така стана, че и в Англия, и в САЩ, агенциите и фирмите за проучване на обществените нагласи и процеси правят грешка от порядъка на дори над 5%, която при съвестна работа и при съществуващите в съответните общества условия би могла лесно да бъде сведена до под 1%?

  Според коментар #3 причините за победата на брекзита и на Тръмп са в това, че ≪хората в различни държави си искат границите, искат възстановяване властта на държавата, искат възпиране на масовата имиграция, искат да се защити националната идентичност≫. И това е абсолютно вярно. Но дори и това не е първичната, а е само непосредствената причина. Защото възниква въпросът: А защо до сега не си ги искаха? Защо чак сега се сетиха да си ги поискат, и то масово, и настойчиво?

  Всъщност причината е изцяло в идеологията на политическата система на неолиберализма, която е заляла света, но която се налага от насилствено от САЩ с помощта на ЕС и на такива международни институции, като Световната банка, Международния валутен фонд и Световната търговска организация. Самата система възниква някъде около 1970 година. новото е, че макар системата да е порлитико-управленческа, тя се налага чрез пазара. За целта за ПАЗАРНИ се обявяват не всички механизми, а само тези, които осигуряват господстващо положение и съответно максимално големи печалби на едрия и на наднеционалния бизнес и пренебрегват почти напълно интересите на хората на наемния труд. Като помощни са измислени така наречените ЗАПАДНИ, ХРИСТИЯНСКИ или ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТ, които на практика сакрализират, тотализират и абсолютизират религиозни догми и нравствени норми, чийто характер далеч не е така всеобхватен, както ги предлага във вид на ценности неолиберализмът. А зад мъглата от тези измислени ценности целенасоченопнаред с класата на капиталистите, социалните групи и прослойки, които ги обслужват политически и идеологически и класата на хората на наемния труд, се създава една нова класа: Класата на работоспособните неработещи социално бедни. Една нова класа, класата на лумпените, който трябва да помага на системата да се запази по привидно демократичен начин, когато класата на много неадекватно слабо заплатеният наемен труд накара класата на хората, полагащи такъв труд, да гласуват против тази система. Съобръжение, което ни показва, коя е причината евроагите и евролидери като Меркел и като Юнкер така епорито и нагло да защитават ислямската инвазия в Европа, която прави класата на лумпените значително по-многобройна.

  Тази политика на неолиберализма води до възникването на процес на възникването и на катастрофалното нарастване на пропастта между бедни (хора; социални групи; държави) и бокати (хора; социални групи; държави), коато вече е достигнала критични за обществото размери. И това сегашните неолиберални елити, в това число и на ЕС, на САЩ и на България, много добре знаят. Защото преди две-три години на две поредни сбирки на Форума в Давост тези проблеми бяха малко или повече разисквани и изводите бяха, че това е една от най-големите и най-сериозни заплахи срещу съществуването на сегашната човешка цивилизация, а значи и срещу човечеството.

  Така че начина, по който неолибералните елити реагират на станалото в САЩ, всъщност означава, че те са гонтови да затрият света, но да не допуднат намаляването на техните ненормално високи свръхпечалби. Така че Станалото в САЩ е само първа много сериозна битка за оцеляването на човечеството и на неговата цивилизация.

  Нередност?
 • 6
  xyha avatar :-P
  xyha
  • - 1
  • + 2

  Голяма статия , много цифри и графики . Вижда се , че хорат са по прегматични и не вярват на графики и цифри . Те си казват - "този ме лъже по-малко" - ще гласувам за него :-)

  Нередност?
 • 7
  beky avatar :-?
  beky
  • - 1
  • + 3

  Няма ли да се чувства неудобно авторката на въпросния текст след няколко месеца, когато модата на Тръмп плюенето отмине и тя започне да се надскача с подобните си в славословието на гения му?

  Нередност?
 • 9
  uav37310959 avatar :-P
  Jiggy
  • - 2
  • + 2

  Някъде мярнах следния въпрос: Как така стана че "десните" в България говорят и анализират като левите в Америка, които са по-леви от БСП?

  Аз гласувах за Джонсън но вече съжелявам. Изглежда, че държавния секретар на Тръмп ще бъде архитектът на списъкът Магнитски. Съветникът по външна политика ще е "Лорд Болтън". Бившият посланник в Русия Макфолд дето му забраниха днес да влиза в Русия ще е отговорник за източна Европа.

  Санкцийте срещу Русия ще бъдат разширени, Каспийско море ще стане солено от сълзите на Кремълските клептократи по Обама.

  Нередност?
Нов коментар