Голямото изТръмп-ване

Америка избра да скочи в неизвестното. Остава надеждата, че президентът ще е по-различен от кандидата

- Победата на Тръмп е американският Brexit, но умножен по десет. Тя отнесе останките от статуквото и бетонира новата реалност, в която единствената константа засега е хаосът.
- За съюзниците на Америка идването на Тръмп като "лидер на свободния свят" прилича на сбъднат кошмар.
- Заявките му от кампанията на практика означават обръщане с главата надолу на световния ред и поставяне под въпрос на основните фундаменти на външната политика на Америка

Ако много търсим добра новина в американските президентски избори, тя може да е следната - с победата на Доналд Тръмп САЩ се разминаха с опасността загубилият да не признае резултата и да обяви вота за манипулиран. Сега остава да разберем дали всички апокалиптични очаквания, свързани с 45-ия обитател на Белия дом, ще се сбъднат.

Шокът от загубата на Хилъри Клинтън завари неподготвени всички - социолозите, елитите, медиите, Вашингтон, САЩ и света. Както беше обещал милиардерът с кариера на риалити звезда и нулев политически опит, това е американският Brexit, но "умножен по десет". Подобно на Великобритания, в Америка гневните, изплашените и чувстващи се изоставени изкрещяха силно и в желанието си за драстична промяна решиха да скочат в неизвестното.

Само че, докато островната лудост може да бъде определена като бедствие с основно локални и европейски пропорции, то американският сюрприз ще отекне доста по-далече. Все пак САЩ са едновременно създателят и гарантът на сегашния глобален ред. "След Brexit и тези избори вече всичко е възможно. Светът рухва пред очите ни", написа драматично в Twitter френският посланик във Вашингтон Жерар Аро. Дори без емоционалните преувеличения е факт, че ураганът Тръмп гръмотевично отнесе останките от статуквото. И бетонира новата реалност, в която единствената константа засега е хаосът. Остава надеждата, че президентът ще е по-различен от кандидата и системата някак ще успее да го сдържи.

Страх и омраза в Америка

В необичайно смирената си победна реч бъдещият лидер показа, че си дава сметка колко поляризирана и разединена страна ще оглави. Той обеща да бъде президент на всички американци и да излекува "раните на разединието". Което никак няма да е лесно след удивително грозната и отровна кампания, постлала пътя му към Белия дом с гняв, омраза и недоверие. Както показа проучване на New York Times/CBS News от последните дни преди 8 ноември, осем от десет американци са не просто разочаровани, а "отвратени" от състоянието на политиката след маратона от обиди, заплахи и лъжи, в който се превърна президентската надпревара. Според същата анкета 95% от привържениците на Клинтън са изплашени или притеснени от перспективата Тръмп да бъде президент.

Той спечели благодарение на мобилизирането на бели гласоподаватели, най-вече мъже, без висше образование и предимно от селскостопанските региони и малките градове. Тръмп удържа традиционните републикански щати (надделя във всички, в които Мит Ромни победи преди четири години) и успя да завладее територии на демократите в Средния запад като Уисконсин и Мичиган.

Докато Клинтън се представи по-зле от очакваното в големите градски центрове. Във Филаделфия например тя получи 46 000 гласа по-малко в сравнение с президента Барак Обама през 2012 г. Изводът е, че колкото и да са отвратени от Тръмп, много от гласувалите за демократа преди четири години не са били достатъчно вдъхновени, за да пуснат бюлетина за алтернативата, предложена им от нехаресваната и затънала в скандали Клинтън. Не помогна нито стоящата твърдо зад нея партийна машина (за разлика от оставения от републиканците да се бори почти сам Тръмп), нито подкрепата на цяло съзвездие знаменитости по предизборните й събития, нито мощният финансов ресурс. Само във Флорида, Охайо и Северна Каролина до края на октомври Клинтън е изсипала 180 млн. долара за тв реклами. Накрая обаче изгуби и в трите ключови щата.

Всъщност макар, измерено в електорални гласове, превъзходството на Тръмп да изглежда впечатляващо - 290 срещу 228, в реално изражение картината е доста по-различна. Клинтън дори има повече подкрепа - 47.7% от гласувалите, а Тръмп - от 47.5%. В негова полза са проработили ниската активност (малко над 50% от имащите право на глас) и фактът, че успя да вземе много от колебаещите се щати (swing states). Но макар победата му да не електорална революция, това не намалява ефектите й.

По израза на колумниста на вестник Financial Times Едуард Люс Америка изпрати в Белия дом изборния еквивалент на опасано с бомби камикадзе и му даде мандат да взриви Вашингтон. Това, че републиканците изненадващо запазиха контрола си както над Сената, така и над Камарата на представителите в проведените паралелно с президентския вот избори за Конгрес, на пръв поглед още повече развързва ръцете му. Тръмп ще има комфорта да управлява с доминиран от своята партия Конгрес, което не се е случвало от първите две години на първия мандат на Обама.

Остава да се види обаче как новият президент ще работи с републиканците на Капитолия предвид враждебните отношения с много от тях и липсата му на опит как се прокарват политики. По-вероятно е Сенатът да бъде един от възпиращите механизми пред президента, тъй като, за да стигне до решение, по повечето въпроси е нужно супермнозинство от 60 гласа, а републиканците разполагат с 51. Но така или иначе във вътрешен план избирането на Тръмп ще означава, че Америка ще има един по-консервативен и реакционен Върховен съд и президент, който ясно е показвал презрението си към научните факти, гражданските свободи, конституционните принципи, жените, малцинствата и дори нормалното цивилизовано говорене.

Светът срещу Тръмп. И обратното

Що се отнася до съюзниците на Америка, идването на Тръмп като "лидер на свободния свят", разпоредител с най-големия ядрен арсенал и главнокомандващ на най-мощната армия прилича на сбъднат кошмар. Опасенията в страните от Европа през Азия до Канада са по линия както на личността на Тръмп, така и на политиките, които предлага.

Заявките му от кампанията на практика означават обръщане с главата надолу на световния ред и поставяне под въпрос на двата основни фундамента на външната политика на Америка - подкрепата за свободна международна търговия и ангажимента към сигурността на съюзниците на Вашингтон. А сега в Белия дом влиза открит протекционист, който заплашва да скъса "ужасните" търговски споразумения на САЩ - като NAFTA и подготвяните такива с Европа (TTIP) и Азия (TTP), да изкара страната от Световната търговска организация, да обяви икономическа война на Китай, като наложи мита от 45% на китайски стоки, и да преразгледа отношенията на САЩ със страните от НАТО, както и с Япония и Южна Корея - освен ако те не започнат да плащат повече за собствената си сигурност.

"При цялата неяснота какво ще означава Тръмп в международен план едно е сигурно и това е виждането му, че Америка получава кофти сделка от съюзниците си. За него те са като бедни роднини, които се появяват в къщата ти, искат пари и остават цял ден край басейна ти", казва в разговор с няколко български журналисти Джеръми Шапиро от Европейския съвет за външна политика (ECFR). Сега ще има нов модел, който Шапиро определя като "транзакционен" - кеш срещу сигурност, тоест получаваш защита, ако си плащаш за нея.

След тези президентски избори Америка ще е по-изолирана, вгледана навътре и занимаваща се със себе си. Но това може би нямаше да е много по-различно, дори Клинтън да беше победила. Просто след умората от тежките и скъпи войни в Ирак и Афганистан няма подкрепа за намеси навън. "САЩ преминават през интересен период. Несъмнено има изтощение от изправянето пред всички тези предизвикателства и цената, която платихме. Това се отразява както при демократите, така и при републиканците", казва в интервю пред британската BBC Леон Панета, бивш министър на отбраната и директор на ЦРУ. Така значима американска интервенция в Сирия не беше на хоризонта преди изборите и нямаше да е след тях и при друг резултат.

Голямата разлика обаче вероятно ще са отношенията с Русия. Ако Тръмп изпълни намеците си, че може да признае анексирането на Крим, продължава да не критикува действията на Москва в Източна Украйна и да не се притеснява от руската хакерска атака срещу сървърите на Демократическата партия, Владимир Путин може да се окаже един от хората, които най-много трябва да празнуват победата на Тръмп. Освен ако и на него непостоянството и непредвидимостта на новия американски президент в някой момент не му дойдат в повече.

Какво означава Тръмп за Европа и България


Най-голямото очакване на Европа към САЩ е да продължат и дори да засилят ролята си на "доставчик" на сигурност за Стария континент, показва анализ на Джеръми Шапиро от ECFR. И точно по тази линия, както и по линия на евентуален завой в отношенията с Русия, са най-големите опасения в Европа от избирането на Тръмп. Това важи особено за страни като Литва, Латвия и Естония, гледащи на НАТО и САЩ като основен гарант срещу евентуална руска агресия.


Ако Тръмп изпълни заканите си да не осигурява защита на натовски съюзници, които не спазват ангажимента си да отделят 2% от БВП за отбрана, това на теория би означавало, че ако Русия изпрати "зелени човечета" в България, не трябва да разчитаме на помощ. На практика всички се надяват, че няма да се получи точно така. Но дори и разклащането на увереността, че НАТО е готов да защити всеки свой член, е достатъчно опасно. От друга страна, аргументите на Тръмп, че Европа трябва да се научи да се пази сама и да си плаща за това, имат основания. И ако избирането му помогне за това, то може да се окаже един от неочакваните бонуси.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Величав. Успешен мандат :-)

 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Ако успее да върне част от изнесените производства обратно в САЩ, подкрепи белите работници и средната класа - ще остане велик президент. А истината е, че САЩ плащат 2000$, а Европа -700$ на данъкоплатец за отбрана. Коментарите са излишни. Може би така ще успее да намали дълга на САЩ.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това трябва да мине за анализ ли?

  Претопленият мишмаш от втръсналите повторения, че Тръпм = хаос, заклинанията за камикадзето в Белия дом и за десерт обичаното плашене със „зелени човечета” в изоставената БГ не дават обяснения за причините и движещите сили, довели до този избор на мнозинството американски граждани. Сериозните анализи, които заливат световните медии вече 48 часа, се занимават именно с това, докато Капитал се ограничава да продължава да публикува домотъкани омръзнали силогизми.

  В сериозен коментар не може да не се разсъждава върху бунта срещу глобализацията: хората в различни държави си искат границите, искат възстановяване властта на държавата, искат възпиране на масовата имиграция, искат да се защити националната идентичност.
  Това е двигателят от Брекзит до революцията Тръмп.
  Революцията Тръмп беше антисистемен референдум. Тя ще остане непонятна, ако не се разбере,че Тръмп превърна пренебрежението на елитите и медиите спрямо себе си в свое предимство.

  Редовно изливаното от медийната система презрение към традиционния американец подхрани дълбоко чувство за несправедливост и бунт срещу системата. Окарикатуряването и обезценяването на средните класи в крайна сметка се обърна срещу системата и белият, хетеросексуален, с висши или по-ниско образование, работещ или безработен американец заложи на кандидата на най-бруталното и радикално противопоставяне. Кандидатурата на Тръмп беше възможност за протест, от която той се възползва.

  Медийната система направи Тръмп президент.
  Снизходителното пренебрежение улесни избирането му. Медиите все още – както е видно и тук - не пропускат случай да кажат за него най-лошото. Това демонизиране му послужи да бъде припознат от тези, които не се разпознават в системата.

  Е, трябва да свикнем с мисълта, че Тръмп е президентът...

  Той е перфектното доказателство, че медиите постигат обратния ефект на преследвания, когато губят мярката. И лъжат.
  „Зелени човечета”, а , Гюрова...


 • 4
  lmy13504670 avatar :-|
  lmy13504670

  Елементарността на една регионална медия събран в няколко пасажа. "Страх", "омраза", "кошмар", "скок в неизвестното"... една дузина глупости, които лъхат на провинциализъм. Губите всякаква достоверност с подобни бълвочи.

 • 5
  glog avatar :-|
  glog

  Статията отговаря, пристрастно, доста непълно и с много ненужни обяснения, КАКВО е станало. Малко се засяга въпросът КАК е станало. И нито дума не е казано за това, ЗАЩО е станало. Така че от нея особена полза няма.

  Не е отговорено и на един от най-интересните въпроси: Въпросът: Защо това е изненада за управляващият елит на САЩ, а и на елита на ЕС? Естествено е да са изненадани от появата на Орбан, който всъщност е нещо средно между Тръмп и Меркел, човек би могъл да разбере изненадата от английския брекзит, но да се изненадаш след това от едно подобно и продължило да се развива няколко мосеца явление, каквото явление беше Тръмп през последните месеци, е пълен и абсолютен нонсенс. И как така стана, че и в Англия, и в САЩ, агенциите и фирмите за проучване на обществените нагласи и процеси правят грешка от порядъка на дори над 5%, която при съвестна работа и при съществуващите в съответните общества условия би могла лесно да бъде сведена до под 1%?

  Според коментар #3 причините за победата на брекзита и на Тръмп са в това, че ≪хората в различни държави си искат границите, искат възстановяване властта на държавата, искат възпиране на масовата имиграция, искат да се защити националната идентичност≫. И това е абсолютно вярно. Но дори и това не е първичната, а е само непосредствената причина. Защото възниква въпросът: А защо до сега не си ги искаха? Защо чак сега се сетиха да си ги поискат, и то масово, и настойчиво?

  Всъщност причината е изцяло в идеологията на политическата система на неолиберализма, която е заляла света, но която се налага от насилствено от САЩ с помощта на ЕС и на такива международни институции, като Световната банка, Международния валутен фонд и Световната търговска организация. Самата система възниква някъде около 1970 година. новото е, че макар системата да е порлитико-управленческа, тя се налага чрез пазара. За целта за ПАЗАРНИ се обявяват не всички механизми, а само тези, които осигуряват господстващо положение и съответно максимално големи печалби на едрия и на наднеционалния бизнес и пренебрегват почти напълно интересите на хората на наемния труд. Като помощни са измислени така наречените ЗАПАДНИ, ХРИСТИЯНСКИ или ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТ, които на практика сакрализират, тотализират и абсолютизират религиозни догми и нравствени норми, чийто характер далеч не е така всеобхватен, както ги предлага във вид на ценности неолиберализмът. А зад мъглата от тези измислени ценности целенасоченопнаред с класата на капиталистите, социалните групи и прослойки, които ги обслужват политически и идеологически и класата на хората на наемния труд, се създава една нова класа: Класата на работоспособните неработещи социално бедни. Една нова класа, класата на лумпените, който трябва да помага на системата да се запази по привидно демократичен начин, когато класата на много неадекватно слабо заплатеният наемен труд накара класата на хората, полагащи такъв труд, да гласуват против тази система. Съобръжение, което ни показва, коя е причината евроагите и евролидери като Меркел и като Юнкер така епорито и нагло да защитават ислямската инвазия в Европа, която прави класата на лумпените значително по-многобройна.

  Тази политика на неолиберализма води до възникването на процес на възникването и на катастрофалното нарастване на пропастта между бедни (хора; социални групи; държави) и бокати (хора; социални групи; държави), коато вече е достигнала критични за обществото размери. И това сегашните неолиберални елити, в това число и на ЕС, на САЩ и на България, много добре знаят. Защото преди две-три години на две поредни сбирки на Форума в Давост тези проблеми бяха малко или повече разисквани и изводите бяха, че това е една от най-големите и най-сериозни заплахи срещу съществуването на сегашната човешка цивилизация, а значи и срещу човечеството.

  Така че начина, по който неолибералните елити реагират на станалото в САЩ, всъщност означава, че те са гонтови да затрият света, но да не допуднат намаляването на техните ненормално високи свръхпечалби. Така че Станалото в САЩ е само първа много сериозна битка за оцеляването на човечеството и на неговата цивилизация.

 • 6
  xyha avatar :-P
  xyha

  Голяма статия , много цифри и графики . Вижда се , че хорат са по прегматични и не вярват на графики и цифри . Те си казват - "този ме лъже по-малко" - ще гласувам за него :-)

 • 7
  beky avatar :-?
  beky

  Няма ли да се чувства неудобно авторката на въпросния текст след няколко месеца, когато модата на Тръмп плюенето отмине и тя започне да се надскача с подобните си в славословието на гения му?

 • 9
  uav37310959 avatar :-P
  Jiggy

  Някъде мярнах следния въпрос: Как така стана че "десните" в България говорят и анализират като левите в Америка, които са по-леви от БСП?

  Аз гласувах за Джонсън но вече съжелявам. Изглежда, че държавния секретар на Тръмп ще бъде архитектът на списъкът Магнитски. Съветникът по външна политика ще е "Лорд Болтън". Бившият посланник в Русия Макфолд дето му забраниха днес да влиза в Русия ще е отговорник за източна Европа.

  Санкцийте срещу Русия ще бъдат разширени, Каспийско море ще стане солено от сълзите на Кремълските клептократи по Обама.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход