Унгария ще привлича инвеститори с корпоративен данък от 9%
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Унгария ще привлича инвеститори с корпоративен данък от 9%

Орбан демонстрира, че иска да ореже данъците, откакто страната излезе от мерките за бюджетна дисциплина на ЕС през 2013 г.

Унгария ще привлича инвеститори с корпоративен данък от 9%

Той ще бъде въведен през 2017 г. и ще е най-ниският в ЕС

Марина Станева
14929 прочитания

Орбан демонстрира, че иска да ореже данъците, откакто страната излезе от мерките за бюджетна дисциплина на ЕС през 2013 г.

© Reuters


Мерките ще се отразят върху решенията на по-големите компании, които искат да намалят своето данъчно бреме чрез прехвърляне на печалбата в чужбина и трансферно ценообразуване.

Унгарското правителство ще намали корпоративния данък в страната до най-ниското му равнище в Европейския съюз (ЕС). Това е знак за засилващата се конкуренция между страните по света с цел привличане на преки чуждестранни инвестиции, пише Financial Times.Орбан демонстрира, че иска да ореже данъците, откакто страната излезе от мерките за бюджетна дисциплина на ЕС през 2013 г.

Премиерът Виктор Орбан заяви, че новият корпоративен данък от 9% ще бъде въведен през 2017 г. Той ще е значително по-нисък от настоящите 12.5% в Ирландия. В момента Унгария облага компаниите с 10% за печалба до 1.74 млн. долара и с 19% за печалба над това ниво. Сега новият данък ще се отнася за всички бизнеси. "Корпоративният данък ще бъде намален догодина и нивото от 9% ще се отнася еднакво за малки и средни предприятия, както и за големи корпорации", се казва в изявление на правителството.

Кой ще спечели

Според икономистите мерките основно ще облагодетелстват средни по големина унгарски и чуждестранни компании с годишни приходи над 2.15 млн. долара. Данъците за големите чуждестранни предприятия в Унгария, особено германските автопроизводители, вече са силно намалени от субсидии и други облекчения. Малките фирми вече се възползват от ниското облагане от 10% върху печалбите и промяната за тях няма да е голяма.

Орбан демонстрира, че иска да ореже данъците, откакто страната излезе от мерките за бюджетна дисциплина на ЕС през 2013 г. Унгария вдигна някои данъци през 2010 г., за да избегне международна спасителна програма. Държавният дълг спадна под 75% от БВП и се очаква икономиката на страната да нарасне с 2.1% през 2016 г. и с 2.6% през 2017 г., което е над средното за ЕС.

Според икономическото министерство правителствените резерви от 688 млн. долара ще покрият разходите от мерките през следващата година. Надеждите са, че въздействието върху бюджета ще бъде компенсирано от увеличените инвестиции. Унгарският парламент вече одобри бюджета за 2017 г. и не е ясно кога ще се състои вотът за новите мерки.

Данъчно оптимизиране

Анализаторите смятат, че мерките ще се отразят върху решенията на по-големите компании, които искат да намалят своето данъчно бреме чрез прехвърляне на печалбата в чужбина и трансферно ценообразуване. "Това може по-скоро да има ефект върху данъчното оптимизиране, отколкото върху действителната бизнес дейност въпреки европейските усилия да се справят с това. Трудно е да се прогнозира колко точно допълнителни данъчни плащания могат да привлекат в страната с тези мерки, но това може да бъде придружено от много малка промяна в бизнес дейността", твърди Габор Бекеш, анализатор от Унгарския икономически институт.

По думите му мерките може да доведат до оплаквания за нечестна данъчна конкуренция от страна на западните държави. "Ако бях френски политик например, можех лесно да се оплача, че западноевропейските данъкоплатци дават на източните държави милиарди като субсидии, а те отвръщат с орязване на данъците, което да привлече техните компании", казва Бекеш.

Мерките ще се отразят върху решенията на по-големите компании, които искат да намалят своето данъчно бреме чрез прехвърляне на печалбата в чужбина и трансферно ценообразуване.

Унгарското правителство ще намали корпоративния данък в страната до най-ниското му равнище в Европейския съюз (ЕС). Това е знак за засилващата се конкуренция между страните по света с цел привличане на преки чуждестранни инвестиции, пише Financial Times.Орбан демонстрира, че иска да ореже данъците, откакто страната излезе от мерките за бюджетна дисциплина на ЕС през 2013 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  За пръв път да вдигна палец на Орбан. Дано и наш'те, дето все се опитват да го имитират, се усетят, че в скоро време освен най-корумпирана страна, ще бъдем и страната с най-високи данъци

 • 2
  comandante avatar :-|

  МНого зависи от това каква какъв е административния и интелектуален капацитет в институциите... за 10 години нашите премиери както сме си с ниски данъци не доведоха нито един читав стратегически инвеститор а Румъния няколко пъти си увелича индустриалния износ през това време.
  У нас най-много да отворят през това време нова немска бакалия или МОЛ.

 • 3
  just avatar :-|
  just

  В Ирландия а и в Люксембург, както и в Холандия и други, да не изреждам
  мултинационалните компании се привличат не само от ниския корп. данък а от "специално отношение" и "специални сделки" с правителствата на тези страни, които им позволяват да плащат символични данъци, ако може да се нарекат данъци изобщо, смехотворните суми които внасят, каквато беше сделката с Аpple например където ефективно платеният данък беше от порядъка на 0,1%. ЕС излезе с решение че това е незаконно, и ябълките трябва да платят на Ирландия няколко милиарда данък, но
  ироничното е че Ирландия не желае да вземе тези милиарди, защото това щяло да влоши инвестиционния им климат.
  Интересни обрати, лупинги и салта.


 • 4
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  Все по лесно стана да се избягват данъците печалба чрез офшорки.
  Затова трябва да смъкнем данъка на 5 %(корпоративния данък).
  Така голяма част от компаниите ще си експортнат печалбите тук и няма да се занимават с излишни схеми(офшорните схеми струват пари и нерви).
  Ако се намалят и осигуровките...............на България основния и проблем е че и липса лидер,който е :
  -визионер
  -предприемачески и финансово грамотен
  -Смел е,и не се плаши от общественото мнение за да прокара реформите,които са нужни.

 • 5
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#3] от "just":

  По висок беше данъка за Епъл(между 1 и 2 %),но не беше безплатен-за това Епъл плаща индиректно като открива еди колко си работни места в Ирландия и няма право да ги затвяря.
  Още повече тази преференция е уязвима-много лесно могат да им наложат глоби за нелоялно отношение/конкуренция спрямо другите бизнеси.
  Ако ние намалим данъка на 5 %-доста инвестиции ще спечелим само от това.

 • 6
  liksen avatar :-|
  liksen

  [quote#4:"kapitalcho"]Ако се намалят и осигуровките......[/quote]
  Цъ - осигуровките се увеличават от 2017 г., материалът е облъчван с такива обяснения -http://clubz.bg/47133-osigurovkite_se_vdigat_za_da_ima_po_visoki_pensii Така, че се очаква пълна липса на инвестиции, дефицит, както и реален спад на събраните пари - повече ще преминат в кешово разплащане без отчитане.

 • 7
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Те и тиквите струват 10 стинки килото, ма хор'та си купуват банани от 3 лв. Що ли?

  До коментар [#3] от "just":
  До коментар [#5] от "kapitalcho":

  Вижте дълга на Ирландия и кеша на епъл... ЕС кара Епъл да връща, щото утре като сговнянят пак нещата, Ирландия ще моли ЕС, а не епъл за помощ.
  След кризата вече никой не дава за пример Ирландия, ама умниците пак претоплят манждата

 • 8
  just avatar :-|
  just

  До коментар [#5] от "kapitalcho":

  Не не беше по-висок, , беше пресметнат доста точно, да преференията е уязвима, но защо едва тази година фактите за единични компании излизат на открито, колко години върви тази практика? Също така решението за тази глоба се обжалва и както писах Ирландия дори не желае да я приеме.
  Корп. Данък в БГ е едва 10% от доста време, но няма голям приток на чужди инвестиции, дори до 5% да падне пак ще е същото. Защо е така,
  ами в БГ няма действаща съдебна система,администрацията е тежка и мудна и т.н. много е просто.

 • 9
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#7] от "Хи-хи":

  Я виж колко е икономически ръст за миналата година(2015) и за тази година(очакванията) и пак ръси бисери.
  П.С
  Малък хитнт-за миналата година имаха ръст от 25 %(да 25 %,няма грешка в цифрата).


  До коментар [#8] от "just":


  [quote#8:"just"]Данък в БГ е едва 10% от доста време, но няма голям приток на чужди инвестиции, дори до 5% да падне пак ще е същото. Защо е така, [/quote]
  Няма ли ?
  Я виж инвестициите преди и след плоския данък.
  Виж какви са приходите,даже когато икономиката се свива(икономическата криза)............но приходите не само че не падат(което е логично на свиваща се икономика),а се увеличават.
  Иначе съм съгласен-само с това не става.........трябва и акъл(реформи).
  Но на фона на балканския мързел-само с нисък корпоративен данък,ниски осигуровки и ниско ДДС..........може да докараме 4-5 % ръст без да правим нищо...............а ако почнем и да правим.
  П.С
  Малък Хинт
  Румъния ще има най големият икономически ръст в ЕС за 2016,а за 2017 се очаква да смъкнат ДДС-то на 16 % и да намалят осигуровките.
  А сега познай коя държава ще има една от най високите ръстове в ЕС за следващите години и какъв ще ни бъде ръстта в сравнение с Румънския ?

 • 10
  Stabilnost avatar :-|
  ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА

  лелий, че да беше го обсъдил с Курнелия първо и с министрите на Виденов като Румен Гечев - всички те имат други виждания за нещата

  иначе по отношение на как не било проработило това в БГ - дали причините са, че в Бг няма върховенство на закона и повсевместна корупция и че мафията управлява прокуратуратурата и винаги може да ти открадне бизнеса - справка техномаркет


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Кибернесигурност

Кибернесигурност

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.