Каква е данъчната рецепта за растеж

България разполага с опростена данъчна система, която разчита основно на приходи от потреблението, но по ефективност данъчната администрация на страната е на дъното в ЕС.

- Данъчната политика ще става все по-важна в следващата година като част от активизиращата се фискална политика.

- Според изследване на ЕК акцентът в данъчната структура трябва да пада върху потреблението и по-малко върху капиталите и труда.

- Ниските корпоративни ставки не са достатъчни да привлекат инвестиции, търси се и данъчна ефективност.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  djeimslove avatar :-|
  djeimslove
  • - 1
  • + 3

  Адмирации към Ваня Димитрова за добрата информативна статия.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 12

  От статията: "За да стимулират инвестициите, данъците трябва да са прости, стабилни и неутрални към различните форми на инвестиции и/или финансиране, както и самите данъчни власти да са ефикасни, смята ЕК. "

  >>> Минаваме на случая "България" и виждаме, къде тези правила са нарушени:

  1. Облагане на доходи от труд и доходи от капитал. Труд: 10%, капитал: 10% данък печалба, 5% данък дивидент върху остатъка, станаха 14,5%. Логично, из държавата хвърчат заплати за милиони и консултантски хонорари, докато данък дивидент плащат основно една шепа държавни дружества

  2. Лични доходи: за гражданина Иван Иванов - 10%, за същото лице търговец ЕТ Иван Иванов - 15% (щом е регистрирал фирма, значи мърда нещо, неговата мама да е*а - колкото и дръвца да гризне от НАП, все ще му е малко на такъв, неговата семка мръсна да е*а... ). Такова е отношението към икономически активната средна класа.

  3. Рентата от земя - необлагаема по ЗДДФЛ. Затова много фирмаджии си държат по едно няколко стотин декара и си изплащат рента по 500 лева на декар, въпреки че на тях не расте нищо. А има и рентиери с по 50 000 декара, които плащат нула данък. Питал съм тук-таме политици, къде му е справедливото на това. Отговор: "абе съгласни сме, ама ако ние го внесем, опозицията нали знаеш, ще каже че разсипваме селското стопанство. А както знаеш, бате к*ре, пиарите раздават едни шарени хапчета, с които и най-големият смотаняк пред камера надминава Жорж Ганчев "

  4. ЗКПО - до 60% приспадане на данък печалба при реинвестиции в земеделска техника...При това в най-субсидирания отрасъл и с преки доплащания, и по различни програми

  5. ДДС за "туристическо настаняване" - 9%. Резултат - туристът с гривната на ръката яде 10% по-евтина пържола на шведската маса, отколкото ако я поръча вън на ресторант.

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 12

  "По-ниската корпоративна ставка обаче не стига, за да се привлече инвеститор. Необходимо е да се помисли за данъчни стимули за инвестиции в развойна дейност например."

  >>> Това обаче е класически пример за напускане на принципа на данъчната неутралност и изкривяване на данъчната среда. Коя точно инвестиция в развоя не могат да си приспаднат в момента от данъците, че да трябват още стимули? Заплата на разработчика? Закупуване на консумативи? Външна услуга?

  Нередност?
 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 10

  "Според препоръките на ЕК от последния ѝ доклад по темата трябва да се стремите към прехвърляне на данъчната тежест ... върху ... недвижимото имущество и екологичните такси (както не е у нас). "

  >>> Тук сме гола вода, отново от криворазбран социализъм. Например, "първо жилище" плаща половин данък сгради. Тоест, този на 30 квадрата боксониера получава опростени 30 лева, този на 600 квадрата - сигурно 2000 лева. Защото и едното е първо жилище, и другото..

  Държавата е затънала в съборетини, които данъчната формула прави да струват почти нула, съответно и данъкът е толкова, тоест никой няма зор да ги бута или продава. Така огромни активи стоят мъртви, вместо сградният фонд да се подмладява и естетизира.

  И за капак екологичните данъци - тук пък скалата е обърната, колкото по-стара и замърсяваща е колата, толкова по-нисък данък плаща. До степен, че от бракуваната си кола, само срещу 20 лева данък на година човек се сдобива с едно чудесно мазе на 4 спуснати гуми, точно пред входа на кооперацията. И ако аз се докопам до някое телевизионно студио, да повдигна темата, след 3 дена г-жа Фандъкова ще е отговорила през "абонаментния пакет за медийно отразяване" едновременно в 3 вестника и 5 телевизионни интервюта, че докато е кмет, ще брани интересите на бедните притежатели на автомобили, защото "днес автомобилът, дори когато е бракуван на трупчета, вече не е лукс, а е необходимост"

  Нередност?
 • 5
  edin131 avatar :-|
  Nikoi
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#4] от "cinik":

  правилно сте описали данъчното облагане и врътките ,с които много хора избягват плащането на данъци .Има още една голяма група граждани ,които са в сивия сектор , това са предимно неосигурените здравно лица ,тоест хора ,които не плащат никакви данъци и не им пука , ако държавата се занимаваше сериозно с данъчни проверки или пък съвсем просто ,задължаваше всеки здравно неосигурен да си пуска задължително данъчна декларация за доходите всяка година и да му правят ревизия като физическо лице през 3 години ,щяха да се открият поне още 1 милион нелегално работещи ,хора с фирми и дейност ,имоти и пари за десетки хиляди ,които просто пропускат задълженията ,що ,щото никой не ги търси и може така .

  Нередност?
 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 7

  До коментар [#5] от "edin drug":

  Ако има все още лица напълно в сивия сектор, това е само защото не са се светнали, че има по-изгодни варианти. Ако вземат да се осигуряват на минимална заплата, ще ползват почти толкова обществените благини, колкото някой със заплата 2000 лева. За достъпа до здравна помощ не е от значение върху колко се осигуряваш, там положението е да или не. Също така ти върви трудов стаж, защото ако ги нямаш годините, може да си се осигурявал винаги на максимума и пак не можеш да се пенсионираш навреме. Вярно, ще ти е малка пенсията, но на 5 години минават я социалисти, я патреоти, я барековци, които да които да "се погрижат за най-бедните"

  Нередност?
 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Най-големите разходи на една компания са за труд (с много малки изключения). За една средноголяма компания, данък 15% сигурно ще е по-добър от данък 10% с 450 часа годишно за попълване на документи.

  Нередност?
Нов коментар