Стратегът на Тръмп: И светът да гори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Стратегът на Тръмп: И светът да гори

Банън държи себе си далеч от камерите

Стратегът на Тръмп: И светът да гори

От януари Стивън Банън ще бъде главен стратег и основен съветник на Доналд Тръмп. Рядко до новоизбран президент е имало толкова малко позната, провокативна и противоречива личност

23046 прочитания

Банън държи себе си далеч от камерите

© Reuters


- От януари Стивън Банън ще бъде главен стратег и основен съветник на Доналд Тръмп. Рядко до новоизбран президент е имало толкова малко позната, провокативна и противоречива личност.

- Притесненията са, че втората най-влиятелна фигура в Белия дом става човек, обвиняван в расизъм и ксенофобия. Банън отрича и твърди, че никога не е бил част от "алтернативната десница".

- Влизането във властта му дава възможност да осъществи визията си за това, което той нарича популистко консервативно движение.

Опортюнистът провокатор

Той е завършил Harvard Business School, бил е дълги години инвестиционен банкер в Goldman Sachs и е натрупва състояние от работата си във финансовата и после развлекателната сфера. Това обаче на пречи на 63-годишния Стивън Банън да громи политическия и икономически елит като враг на народа.

Доскоро той бе изпълнителен директор на ултраконсервативния новинарски сайт Breitbart, създаден през 2007 г. от Андрю Брайтбарт и наследен след смъртта му през 2012 г. от Банън. Освен това Банън е водещ на радиопредаване и режисьор на документални филми.

Сред примерите, които го вдъхновяват, посочва както кинематографката на Хитлер Лени Рифенщал, така и левия документалист Майкъл Мур. Горещ почитател на Роналд Рейгън, на когото посвещава документалния филм In the Face of Evil. Именно на една от прожекциите му Банън се запознава с Андрю Брайтбарт. И както се казва, останалото е история.

"Аз не съм бял националист, аз съм икономически националист." Така се представя Стивън Банън в интервюто си за Hollywood Reporter малко след победата на Доналд Тръмп над Хилари Клинтън в американските президентски избори. Това е едно от редките изявления на Банън извън собствените му медии - ултраконсервативният сайт Breitbart и радиошоуто Breitbart News Daily. Демонизиран от повечето големи медии в САЩ и Европа, за Банън и вижданията му всъщност се знае изключително малко от първа ръка.

"Аз съм Томас Кромуел в двора на Тюдорите", твърди той в същото интервю, след като беше станало ясно, че от шеф на предизборната кампания на Тръмп той е назначен за негов стратег и основен съветник. Така Банън ще бъде дясна ръка на следващия президент и най-влиятелната фигура в Белия дом след него. Застанал на прага на властта, човекът, определян от противниците му като "най-опасният на американската политическа сцена", има възможност да осъществи визията си за това, което той нарича популистко консервативно движение.

На гребена на вълната

Рядко до новоизбран президент е имало толкова малко позната и провокативна фигура. Банън е този, който разбира по-добре от всеки друг в кампанията колко много хора искат драматична промяна. "Той е интелектуалният предвестник на момента. Неговата идеология е тази на аутсайдер и бунтовник", казва пред в. New York Times Патрик Кадел, един от малкото социолози, които предсказват победата на Тръмп.

Начело на Breitbart (от чието ръководство официално излезе, за да може да влезе във властта) Банън тръгва на поход срещу лепенето на етикети и политическата коректност. Голяма част от това, което се пише в Breitbart, може да бъде поставено в категорията "жълта медия". Версията на Банън е по-различна - целта на Breitbart е да разбие комфортния кръг на традиционните медии, които отдавна отказват да дадат всички гледни точки по социалните проблеми. В много случаи това става с груб изказ или откровено скандални заглавия от типа на "Контрацептивите правят жените грозни".

Антисемит, расист, нацист... или пък не

Заради публикации в Breitbart Банън е обвиняван, че мрази евреите, че е расист, ксенофоб, сексист и дава гласност на бели националисти. В малкото си интервюта той никога не е казвал подобни неща, а в медиите си наема журналисти от всякакъв профил. Банън твърди, че той самият не е част от движението на алтернативното дясно (виж карето), а само му дава медийна трибуна.

Бен Шапиро, бивш редактор в Breitbart, защитава Банън от обвиненията, че е антисемит. Макар да не харесва бившия си шеф, Шапиро, който е евреин, твърди, че никога не се е натъквал на такова отношение. "Няма никакви доказателства, че Банън е расист или антисемит. Заглавия като "Бял националист влезе в Белия дом" са най-малкото силно преувеличени", пише Шапиро на сайта си. Той нарича Банън "манипулатор", който използва крайнодесните екстремисти по циничен начин - първо за бизнес, а после и за политика.

"Банън няма проблем да се заиграва с по-твърди, граничещи с расизъм език и идеи, за да прави пари", казва пред "Капитал" Дан Касино, професор по политически науки във Fairleigh Dickinson University. "Това не означава задължително, че той вярва в тези неща, но говори зле за него, че би използвал подобни методи, за да прави пари. Ако наистина ги вярва, това прави нещата много по-лоши", добавя той.

Банън смята, че двете големи партии в САЩ са загубили връзка с реалността. "Те говорят на черните и емигрантите за права, докато обслужват интересите на компании за 9 млрд. долара, които всъщност имат девет души работна ръка", казва той. И предвижда, че Тръмп ще промени цялата американска политика за следващите петдесет години.

Според Дан Касино Банън въплъщава в себе си неоконсерватизъм и сериозни съмнения към търговските споразумения на САЩ. "Той смята, че САЩ трябва просто да не зачитат сделките, които според него пречат на т.нар. национален интерес", посочва Касино. Банън сглобява основните елементи на Тръмп-изма - твърда ръка срещу имигрантите, стена на границата с Мексико, отхвърляне на търговските споразумения и създаване на работни места чрез обновяване на инфраструктурата - в сравнително кохерентна идеология. Нейните очертания са икономическият популизъм, антиглобализмът и бунтът срещу политическите и финансови елити.

Ленинистът в Белия дом

Победата на Доналд Тръмп се дължи точно на факта, че хората виждат в него антисистемен играч, който да разруши статуквото и да върне политиката в реалността. Това важи с още по-голяма сила за Стив Банън, който в един от редките случаи, когато говори за политическите си възгледи, казва през 2013 г. пред The Daily Beast: "Аз съм ленинист. Ленин е искал да унищожи целия ред в държавата. Това е и моята цел – аз искам да видя как целият политически елит се срива надолу." Банън, разбира се, преувеличава. На него все пак ще му се наложи да работи с традиционните републиканци, много от които го ненавиждат също толкова, колкото той тях. За желанието на Банън да се изкачи до върха, само за да го срине, свидетелства пред в. Washington Post и бившият говорител на Breitbart Кърт Бардела.

Макар да мрази етикетите, завършващи на "-ист", Банън сам нарича себе си "популист" в класическия смисъл на думата – човек, който смята, че елитът е предал народа и той трябва да си върне властта. "Ако елитът е толкова добър, защо сме в това положение", пита Банън в своя реч пред Liberty Restoration Foundation през 2011 г. Според него системата работи така, че да произвежда цели поколения, които са добре образовани, но зле информирани.

Ако Банън наистина е толкова опасен, колкото го описват противниците му, то не е заради това, което казва, а заради това, което не казва. Информацията за него остава оскъдна. И докато някои го обвиняват в расизъм и неонацизъм, други виждат различен "-изъм" - опортюнизъм. Всъщност, ако можем да посочим едно нещо, от което Стив Банън наистина се интересува, това е, както самият той се изразява, "да гледа как световният елит гори". От януари ще може да го прави от Белия дом.

Алтернативното дясно - що е то

Алтернативното дясно е нещото, за което говорят всички след избирането на Доналд Тръмп. То трудно може да бъде определено като хомогенна група. Всъщност хората, които си слагат етикета "алтернативно дясно", наистина са тези, за които се говори в медиите - бели националисти, или в частност хора, които смятат, че западната цивилизация е неизменно свързана с европейските етноси и не може да бъде приета от останалите. Тази фракция обаче е малцинство. Всички останали групи в алтернативното дясно вярват в различни неща и малко от тях имат общо мнение по повече от три или четири въпроса. Ако има нещо, което ги обединява, то това е вярването, че елитът вече не се интересува от средната и работническата класа, както и че политическата коректност е просто извинение за цензура и отбягване на реален дебат.

Алтернативното дясно не е истинска идеология с конкретни ценности, затова и няма истинска алтернативно дясна партия. Нещо повече - голяма част от хората, които се обединяват под това име, не харесват други групи в него. Самият Банън нарича Breitbart "платформа за алтернативното дясно", но рядко говори какви са неговите политически ценности и дали той самият го подкрепя. Една от причините е, че да се наречеш привърженик на алтернативното дясно има прекалено много значения.
- От януари Стивън Банън ще бъде главен стратег и основен съветник на Доналд Тръмп. Рядко до новоизбран президент е имало толкова малко позната, провокативна и противоречива личност.

- Притесненията са, че втората най-влиятелна фигура в Белия дом става човек, обвиняван в расизъм и ксенофобия. Банън отрича и твърди, че никога не е бил част от "алтернативната десница".

- Влизането във властта му дава възможност да осъществи визията си за това, което той нарича популистко консервативно движение.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  "Общата формула е валидна и за двата типа тоталитаризъм практически за всички тоталитарни режими, само че по-съвършеният, комунистическият, преди да стигне до второто звено, често слиза до равнището на по-незавършения, фашизма. "

  Ж. Желев

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Това не означава задължително, че той вярва в тези неща, но говори зле за него, че би използвал подобни методи, за да прави пари."

  В какъв чуден демократичен свят живеем, щом да правиш пари от лекарство против рак е по-етично от това да даваш на хората възможност да изразяват свободно мнението си. Анти-расизмът е чиста проба цензура, която се прилага безразборно и поражда точно обратното на желания ефект.

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  Колкото повече свои бъдещи управляващи и съветстващи си избира Тръмп, колкото повече ги оплюват или умно се стараят да пробудят съмненията в нас относно техните истински качества, способности и особености, че и спрямо техните политически или близки до политическите цели, толкова повече се убеждавам, че по всяка вероятност Тръмп наистина е решил да направи това, което казва: ДА РАЗРУШИ ВСЕОБХВАТНАТА ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЧЕСКА НЕОЛИБЕРАЛНА ПАНГЛОБАЛИЗАЦИОННА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ.

  Защото си избира нестандартни, откачени, оригинални, ярко изразени и силни личности, на които не им пука за правилата и условностите и се интересуват само от крайния резултат, какъвто е и самият той. Защото такава система, зад която стои на практика почти целия политически и финансово-икономически елит на САЩ, а и не само на САЩ, може да бъде разрушена само от такива хора.

 • 4
  antonio_vivaldi avatar :-|
  antonio_vivaldi

  "Аз съм Томас Кромуел в двора на Тюдорите"

  А знае ли че лукавият слуга на крал Хенри, отървал го от Томас Мор и Ана Болейн, накрая и той завършил живота си дръвника.

 • 5
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Същия шарлатанин, като Тръмп...! Ако Мадоф имаше малко повече късмет, сега можеше да е президент! Тръмп имаше по-голям късмет...!
  Милиардери, на борба със системата и в служба на народа...! Да бе...!

 • 6
  brastinkov avatar :-|
  Daniel Brastinkov

  Освен за разрушаване на системата, тези аутсайдери не предлагат нищо.Но нали за да създадеш работещ механизъм, ще трябва да изградиш и система която да работи, а за нея не сме чули и дума все още.

 • 7
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  "Голяма част от това, което се пише в Breitbart, може да бъде поставено в категорията "жълта медия". Версията на Банън е по-различна - целта на Breitbart е да разбие комфортния кръг на традиционните медии, които отдавна отказват да дадат всички гледни точки по социалните проблеми. В много случаи това става с груб изказ или откровено скандални заглавия от типа на "Контрацептивите правят жените грозни"."
  Това е . Не знаем много за Банън . Явно той знае доста. Той е журналист и работата му е да продава информация. Може би ще свърши работа , но сега не можем много да говорим за това , защото нямаме информация. Бъдещето ще покаже. И то ще е много скоро , защото Тръмп ще действа бързо . Всички , които познават Тръмп твърдят , че той е човек на действието и щом е казал , че ще го направи , значи че той е готов и ще го направи. Тръмп със сигурност не е чел Николай Хайтов и " Мъжки времена " , но много добре познава фразата " Едно е да знаеш, друго е да можеш , а трето и четвърто е да вземеш да го направиш ". And he did it ! Тръмп е лидер , който умее да работи съвместно с екипа си и да накара хората да работят до максимум и самият той работи на максимум. И ще свърши много добра работа .Ясно е , че ще промени много неща - за добро .

 • 8
  won1439426096471583 avatar :-|
  Polikseniya Angel

  До коментар [#6] от "Daniel Brastinkov":

  За да изградиш нещо ново първо трябва да премахнеш старото, не да кърпиш. Няма как върху отровни "демоктатични ценности" които докараха мюслитата в Европа и Америка и до разграбване от т.нар. "елити" да изградиш нова градивна система, хайде да го кажем върху пясък, защото така ще е по-познато. Това е първата стъпка. Бъдете спокоен, ще чуете тепърва.

 • 9
  won1439426096471583 avatar :-|
  Polikseniya Angel

  Навсякъде има "бла-бла" медии, в Америка и Еврпа има излишно много манипулативни, които внасят повече дезинформация и мъгла, отколкото истина. Доналд Тръмп знае с какво се е заел и ще свърши добра работа за Америка и света. Вярно е, че либералите не могат да понесат този факт, но какво да се прави, всеки има право на своите заблуди и загуби.

 • 10
  brastinkov avatar :-|
  Daniel Brastinkov

  До коментар [#8] от "Polikseniya Angel":

  Какво да изградиш,когато този шоумен това което е казал и показал, че може да прави е- да създава скандали, безобразната му некомпетентност и високомерие на човек, за когото парите са върховна ценност.Популизма се харесва много на хората, които са загубили или се страхуват ,че ще изгубят,но ценностите на този човек не струват и пукната пара а за нова система просто можете да забравите,но тепърва ще се чудите, как сте могли да гласувате за подобен палячо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.