Австрийският тест по популизъм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Австрийският тест по популизъм

По-голямата част от предложенията на Хофер (вдясно) не са реалистични, но образите и внушенията работят

Австрийският тест по популизъм

Повторението на президентския вот на 4 декември ще премери температурата на европейския популизъм в ерата на Тръмп

9011 прочитания

По-голямата част от предложенията на Хофер (вдясно) не са реалистични, но образите и внушенията работят

© Reuters


- Изключително оспорваният вот в Австрия може да донесе нов трус по скалата на популизма, който ще отекне силно в и без това разтърсената Европа.

- Крайнодесният кандидат Норберт Хофер обещава да "децентрализира ЕС", т. е. да го реформира в полза на националните интереси, както настоява и Вишеградската четворка. И иска вдигане на санкциите срещу Русия.

- Ако стане президент, Хофер вероятно ще държи умерен курс. Но избирането му ще повиши шансовете на политици като Марин льо Пен във Франция.

Първият път се размина на косъм. Сега дори социолозите не смеят да прогнозират как ще приключи втората серия на трилъра на 4 декември. През май кандидатът за президент на Австрия на Зелените Александър ван дер Белен победи едва с 30 000 гласа Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата (FPÖ). Резултатът обаче беше анулиран заради изборни нарушения и се наложи повторение. И сега след Brexit и избирането на Доналд Тръмп в САЩ залогът е дори още по-голям. Изключително оспорваният вот в Австрия може да донесе нов трус по скалата на популизма, който ще отекне силно в и без това разтърсената Европа.

Днес Хофер, утре...

"Ван дер Белен ще трябва най-малкото отново да мобилизира онези 50% от избирателите, които го подкрепиха предишния път не защото го харесват, а защото не харесват Хофер", казва пред "Капитал" политологът Петер Филцмайер. Ако успее, в президентския дворец "Хофбург" проевропейският тон ще се запази и може би дори ще се засили поради личните убеждения на професора по икономика. Така ЕС ще може да очаква от Виена приемственост и предвидимост.

Какво би станало обаче, ако за пръв път след Втората световна война в Европа има крайнодесен държавен глава, може само да се предполага. В коментар относно пика на мигрантската криза миналата година Норберт Хофер заяви, че ако е бил тогава президент, е щял да разпусне правителството заради явно пренебрегване на австрийските интереси. Това изказване предизвика силни реакции. Макар впоследствие Хофер да даде на заден ход, обяснявайки, че нямало да се стигне дотам, а е щял да повлияе своевременно на правителството, той остави впечатление за политик, който си играе с огъня. С изключение на тази непремерена реакция, във втората част на кампанията Хофер избягваше всякакъв радикализъм.

"Ако бъде избран, Норберт Хофер вероятно ще държи умерен курс, опитвайки се да позиционира партията си в политическата среда", казва пред "Капитал" Паул Шмит, ръководител на Австрийското сдружение за европейска политика. "При нормално функциониращ парламент и канцлер социал-демократ, какъвто Австрия има в момента, извън медийната шумотевица в обозримо бъдеще сериозна вреда за Австрия няма да произтече", смята той. Но ако той победи, какво пречи на Франция догодина да си избере за президент лидера на "Националния фронт" Марин льо Пен?

В епицентъра на политическото земетресение

Във "Фаворитен", някогашен работнически квартал във Виена и само до преди десетилетие "червена крепост", идеите на FPÖ намират особено благодатна почва. За това има очевидни причини. Културата на мюсюлманите от Турция, Западните Балкани и арабските страни се е настанила трайно в заведенията за хранене, магазините и градските пространства. Източноевропейците също са тук. Присъствието им се усеща първо по румънските акордеонисти, седнали на малки столчета на стотина метра от редицата коледни щандове за пунш, меденки и украси за елха в близост до площадчето "Виктор Адлер".

Не случайно точно тук се провеждат митинги на крайнодесните. На това място откри кампанията си през май Норберт Хофер, навлизайки в територията не само на социалдемократите, но и на влиятелните австрийски профсъюзи.

Ирене Щьобер, оперетна певица на 46, и съпругът й, майстор-заварчик с червендалесто лице и светла коса, прихваната на опашчица, са твърди поддръжници на Хофер. Двамата са довели дъщеря си пред църквата "Свети Йоханес" недалеч от площада, за да пее на концерт с други деца от училището си. Г-жа Щьобер е израснала във "Фаворитен". Години наред е гласувала за социалдемократите, спазвайки традицията на родителите си. До момента, в който изпада във финансови затруднения и, повлияна от приятели, започва да подкрепя крайнодесните.

"Наши младежи спят по улицата, а мигрантите идват и веднага получават жилище. Подобно нещо редно ли е," пита тя. Колко отделя австрийската държава за тежки социални случаи и на кои от мигрантите се дава статут и възможност да останат, Ирене Щьобер не знае. Но знае, че независимо от нелошото си материално положение в момента утре може да се окаже сред армията от над 388 600 безработни, на които FPÖ предлага да се помогне с даване на привилегирован статут на австрийците пред чужденците. Нищо, че според Петер Филцмайер идеята говори за незачитане на трудовото законодателство. "В искането на Партията на свободата липсва конкретика кои чужденци се визират, така че остава впечатлението, че тя е за ограничаване на свободното движение на работна ръка в ЕС."

Всъщност въпреки очакванията, че след Brexit центробежните сили в ЕС ще се засилят, Австрия показва по-скоро обратното. "На финалната права Хофер старателно се опитваше да избягва темата за излизане от ЕС или да я свързва с невъзможни събития в средносрочен план като присъединяването на Турция към ЕС. Причината е, че както показа наше изследване от пролетта, поддръжниците на така наречения Öxit са два пъти по-малко от противниците", обяснява Паул Шмит. Всъщност, за да се стигне до Öxit, е нужно парламентарно мнозинство от две трети - нещо, което е немислимо към момента.

Това съвсем не означава, че недоволство няма. "ЕС не е това, за което ни го продаваха, когато се присъединихме", казва пред "Капитал" Хайнц Вепер, автомонтьор, който след работа се е отбил да пие по пунш с приятели. "Не дясно и ляво и нацита и не-нацита е определящо, а кой работи за бъдещето. Ако Хофер не е това, което обещава, следващия път няма да гласуваме за него", твърди той. Вепер не е вярващ и не одобрява предложението на крайнодесните за забрана на абортите, но иска австрийската земя и традиции да се запазят.

А Хофер обещава много - Австрия отново да е силна икономически, както е била в края на 60-те, да има силен глас в ЕС и дори нещо повече, да "децентрализира ЕС", т. е. да го реформира в полза на националните интереси, както настоява и Вишеградската четворка. Не случайно в Чехия ще бъде първото му посещение, ако победи, обещава десният кандидат. И веднага ще се заеме с вдигането на санкциите срещу Русия. Макар в по-голямата си част предложенията на Хофер да не се реалистични, факт е, че образите и внушенията работят. А и попадат на подходящата почва - страховете от мигрантите, икономическият застой, натрупаното недоволство от елитите и статуквото.

"Но ерудираността и вроденото поведение на държавник работят категорично за Ван дер Белен", надява се Петер Филцмайер. Професорът по икономика получи и един друг, макар и несимпатичен съюзник – страхът на австрийците да не последват съдбата на британците и американците, като скочат в неизвестното. Дори и тогава има известна утеха - както твърди кореспондентът на Der Standard в Бургенланд Волфганг Вайзграм пред в. Financial Times, "в сравнение с Тръмп Норберт Хофер е сериозен политик".

Срещу системата

Въпреки тактическото лавиране и смекчаването на имиджа по време на кампанията, не бива да се забравя, че Хофер е член на противоречивото прогерманско дружество "Марко-Германия" и автор на програмата на FPÖ - партия, чиято антисистемност е заложена в генезиса й. Възходът на FPÖ се дължи колкото на нейната собствена сила, толкова и на слабостите в политиката на другите партии. Не случайно пикът в подкрепата за нея сега съвпада с изчерпването на двупартийния модел в Австрия и мигрантската криза.

Същевременно FPÖ е една от най-старите и успешни крайнодесни партии в Европа. "Не Норберт Хофер "заимства" от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, а точно обратното", отбелязва пред "Капитал" наблюдателят Томас Хофер. Партията на свободата е наследничка на "Съюза на независимите" VdU, който в годините след Втората световна война събира национал-социалисти с отнето право на глас, индустриалци и предприемачи от Западна Австрия, но и хора от други прослойки, нежелани в двете големи партии на консерваторите и социалдемократите. "Представителството на хора от незащитения сектор се запазва и до днес", казва историкът Лотар Хьобелт. "Държавните служители няма от какво да се боят, те са уредени. Така са и земеделските стопани по линия на ЕС. За FPÖ остават наетите в частния сектор."
- Изключително оспорваният вот в Австрия може да донесе нов трус по скалата на популизма, който ще отекне силно в и без това разтърсената Европа.

- Крайнодесният кандидат Норберт Хофер обещава да "децентрализира ЕС", т. е. да го реформира в полза на националните интереси, както настоява и Вишеградската четворка. И иска вдигане на санкциите срещу Русия.

- Ако стане президент, Хофер вероятно ще държи умерен курс. Но избирането му ще повиши шансовете на политици като Марин льо Пен във Франция.

Първият път се размина на косъм. Сега дори социолозите не смеят да прогнозират как ще приключи втората серия на трилъра на 4 декември. През май кандидатът за президент на Австрия на Зелените Александър ван дер Белен победи едва с 30 000 гласа Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата (FPÖ). Резултатът обаче беше анулиран заради изборни нарушения и се наложи повторение. И сега след Brexit и избирането на Доналд Тръмп в САЩ залогът е дори още по-голям. Изключително оспорваният вот в Австрия може да донесе нов трус по скалата на популизма, който ще отекне силно в и без това разтърсената Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos

  Давай Хофер, с теб сме, върни им го заради фалшифицираните избори с които ти отнеха победата....

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Щом играе за путя, не му е чиста работата.

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  Обща слабост на всички статии от подобен вид: Разчитат на дискредитирането, окалването и демонизирането на противника, а не на доброто управление на техните, като под сурдинка дори си признават, че това управление не е на ниво.

  А ако е така, защо да не опитаме от това, което ни се забранява, без някой да се е опитал не да ни каже, а да ни докаже, че оплювания от тях политически противник е наистина лош? Нали вкусът на пудинга може да се оцени, само ако пудингът се опита?

 • 4
  svetnal avatar :-|
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩

  Хофер е симпатяга, фон Беллен е либераст в напреднала възраст!

 • 5
  voxy avatar :-|
  voxy

  аре отново популизъм, на всички им писна от либералната помийна политика, която изобщо не се съобразява с желанието на хората, кое точно не е ясно в това? не искаме тези примати от Близкия Изток да наводнят ЕС и да ни набутват изостаналите си вярвания и виждания от средновековието, а от време на време за разнообразние да ни колят и взривяват

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#5] от "voxy":

  Не те наводняват примати от Близкия Изток. Наводняват те племена от Централна Азия. В Близкия Изток са що годе образовани и работливи люде. Това за Афганистанците не важи!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.