Най-опасният референдум в Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-опасният референдум в Европа

Референдумът в Италия може да се окаже по-рискован за еврозоната от този във Великобритания.

Най-опасният референдум в Европа

Референдумът в Италия може да доведе до сериозни проблеми за еврото и банките

22323 прочитания

Референдумът в Италия може да се окаже по-рискован за еврозоната от този във Великобритания.

© Reuters


- Италия рискува да остане без правителство, ако премиерът Ренци изгуби референдума за конституционни промени

- Високият дълг и разклатената банкова система са основните рискове при несигурност

- Пазарите този път няма да бъдат изненадани от най-лошия възможен сценарий
186 пункта е спредът между германските и италианските държавни облигации.

Когато премиерът Матео Ренци реши да заложи политическото си оцеляване на референдум, той смяташе, че прави на италианците предложение, което те не могат да откажат. Заедно със себе си той рискува и съдбата на осем банки, цялата финансова система на страната и дори тази на еврозоната. Всичко това заради промени в конституцията, които биха прехвърлили повече власт от регионите към правителството и от Сената към долната камара на парламента. Причината – в сегашната си политическа рамка Италия не може да стигне до решения и реформи, с които да стимулира склеротичната си икономика.

Само че дни преди референдума на 4 декември проучвания показват, че настроенията за "не" надвишават тези за "да" с поне 6%. И ако Ренци изгуби, ще трябва да се подготви за пазарен хаос. Осемте банки Monte dei Paschi di Siena, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche и CariFerrara - също. И тъй като инвеститорите не си падат по несигурността, няма да са склонни да рекапитализират проблемните италиански банки, твърдят банкери пред Financial Times. Междувременно доходността по италианските държавни облигации достигна рекордни нива и ако тенденцията се задържи, страната ще има проблем с обслужването на огромния си дълг (133% от БВП). Дори банковият сектор временно да устои на сътресенията, вероятността от следващо правителство на популисткото движение "Пет звезди", които се заканват да организират референдум за еврото, ще означава още главоболия за Италия и еврозоната.

Всичко или нищо

Ренци е ясен защо иска промените въпреки всички рискове (виж карето). Италия се нуждае отчаяно от структурни реформи, за да съживи икономиката си. Ако преди тя успяваше да се справя чрез обезценяване на лирата, то с еврото това е невъзможно. Откакто е в еврозоната (от 1999 г.), Италия се представя по-зле икономически (виж графиката). Премиерът се надява, че ако успее да направи по-гъвкави трудовите закони, като например улесни съкращенията на работници при необходимост, или пък опрости процедурите по фалит, които в момента се влачат до над 10 години, компаниите ще си поемат глътка въздух. Въпросът е, че с тези намерения той си навлече гнева не само на синдикатите, но и на голяма част от италианците. Още по-важно – огромното количество лоши кредити (около 18% от всички) в италианските банки отдавна удря по кредитирането на малкия бизнес, който е основният мотор на икономиката.

Пазарите са наясно с италианските неволи и тази година индексът за банките FTSE Italia All-Share Banks Sector Index IT8300 отбеляза спад с над 50%. Най-проблемната и трета по големина банка, Monte dei Paschi di Siena, изгуби над 80% от пазарната си стойност. Доходността по италианските десетгодишни държавни облигации скочи с 2.10% миналия петък, а спредът между тях и германските се разшири от 97 до 186 пункта от началото на 2016 г. Досега високата задлъжнялост можеше да се удържа заради политиката на отрицателни лихви на ЕЦБ. Но лихвите по италианските облигации вече тръгват нагоре. "Италия е бомба за 2.273 млрд. долара и никой не знае кога пазарите ще решат да спрат да й се доверяват. Както показва опитът в повечето финансови кризи, такава промяна на мнението е едновременно незабавна и жестока. При тези нива на дълг няма възможно спасение", коментира Джордж Юго, директор на Galileo Global Advisors пред Huffington Post.

Малка светлина в тунела

Ако има успокоение, то е, че притесненията около референдума вече са изконсумирани донякъде. "За разлика от британския референдум или изборите в САЩ, където резултатите бяха изненада, пазарите са много по-добре подготвени за негативен резултат", пише в бележка Мислав Матейка, главен анализатор за Европа в JP Morgan. Първоначално ще има по-масова разпродажба на акции на италианските банки, но според Матейка лошите новини вече са отразени в цените. "Банките от еврозоната остават по-евтини от нормалното въпреки по-доброто представяне от лятото и ЕЦБ вероятно ще се намеси, за да задържи ново разширяване на спредовете." На 8 декември ЕЦБ ще има среща, на която се очаква да удължи програмата си за изкупуване на облигации. И по информация на Reuters е в готовност да увеличи покупките на италиански дълг, ако доходността му продължи да расте.

Друго положително нещо е, че при "не" ще отпадне вероятността от обсебване на властта от една политическа сила. Мнозина анализатори смятат, че въпреки икономическите рискове това е по-правилното решение за бъдещето на Италия. Така и опасността "Пет звезди" да овладее изцяло управлението при следващи избори ще е минимална. Разбира се, това означава и че страната ще продължава да бъде блокирана при вземане на важни решения. Но съседна Испания е пример, че и със служебно правителство е възможно да се запази стабилност. Ако все пак се сбъднат най-лошите прогнози за срив на еврото, то това вероятно ще означава, че единната валута е била вече достатъчно подкопана. И подобен сценарий (било чрез Италия, Гърция или друга проблемна страна) е бил само въпрос на време.

Бомба за милиарди

Най-спешният проблем е банковата система. Предстои рекапитализация за 5 млрд. евро на Monte dei Paschi di Siena. Но ако инвеститорите не пожелаят да участват, доверието в цялата банкова система ще се срине. Италианските банки държат около 360 млрд. евро лоши заеми, или близо 40% от всички лоши заеми в еврозoната. Ще бъде застрашено и увеличението на капитала с 13 млрд. евро на най-голямата банка UniCredit, планирано за началото на 2017 г. Междувременно Monte dei Paschi се опитва да обезпечи 27 млрд. евро лоши кредити, като правителствени гаранции трябва да улеснят продажбата на инвеститори, а фондът Atlante ще се фокусира върху по-рисковите траншове, отбелязват Лоренцо Кодоньо, основател на LC Macro Advisors, и икономистът Мара Монти в статия за LSE. "Ако увеличаването на капитала на банката не успее, планът за лошите кредити също ще се провали", добавят те.

В такъв случай план Б би бил намеса на държавата със споделяне на загубите между акционерите и капиталовите инвеститори, плюс загуби за дребните акционери. Спасение от правителството обаче ще наруши правилата на европейския банков съюз. Възстановяването на банките е затруднено и предвид слабите им печалби заради ниските приходи от лихви и намалената бизнес активност. "Въпреки това има големи разлики в италианския финансов сектор. По-големите банки съобщиха по-високи печалби и възвращаемост през първата половина на годината, отколкото малките и по-слабите местни банки", отбелязват Кодоньо и Монти. Според тях благоприятният изход зависи от това рекапитализацията на Monte Paschi да премине гладко. Ако Италия остане без правителство или трябва да се справи с технократско такова с ограничен мандат, референдумът "ще осъди банковия сектор на Италия на смърт, като "убие времето", необходимо за възстановяването му", добавят Кодоньо и Монти.

Защо Ренци иска промените

Ако управлявате страна, където Сенатът и долната камара на парламента са с еднакви правомощия, а регионалните и общинските власти имат доста опции да блокират решенията на централното правителство, вероятно ще осъзнаете, че вземането на важни решения е невъзможно. Според Ренци най-големият проблем на Италия е именно институционалната парализа. Затова предлага промяна в конституцията, с която да се прехвърлят правомощия от регионалните власти към централната, а Сенатът да остане със съвещателна роля. И това в комбинация с нов изборен закон, който ще гарантира парламентарно мнозинство на най-голямата партия, която печели изборите. Тук е и опасността – ако следващият победител се окаже движението "Пет звезди", те ще разполагат с почти неограничена власт. Концентрацията на толкова власт в една партия не звучи и особено демократично. Сенатът няма да бъде избиран, а ще се назначава измежду регионалните депутати. В Италия обаче регионалните и общинските власти са сред най-корумпираните, твърди списание The Economist и посочва, че това "може да направи Сената магнит за най-"западналите" политици на Италия".
- Италия рискува да остане без правителство, ако премиерът Ренци изгуби референдума за конституционни промени

- Високият дълг и разклатената банкова система са основните рискове при несигурност

- Пазарите този път няма да бъдат изненадани от най-лошия възможен сценарий

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Ами статията звучи като предупреждение, че победата на петте звезди на референдума е на практика почти стопроцентово сигурна. А при процесите, които стават във Франция, това означава, че в скоро време Меркел ще остане без твърдата подкрепа на Франция и на Италия, а без тях тя не би могла да командори цялото ЕС както си иска и както е изгодно за Германия. ДАНО!!!

 • 2
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Root Italy, boot Europe?

 • 3
  kazushi avatar :-|
  kazushi

  Между другото Monte dei Paschi di Siena е най-старата все още съществуваща банка в света. Единствената банка, основана през 15.в., която работи и до днес.

 • Станислав

  360 милярда евро лоши заеми? WTF? Банките раздали толкова лоши кредити заслужават да фалират, а не да бъдат спасявани пари на данъкоплатците или с новонапечатани пари, които ще обезценят спестяванията ни.

 • 5
  mano avatar :-|
  Svetoslav Pavlov

  Твърде много социализъм.
  Като не върви бизнеса, нормално е той да фалира. А не да се наливат едни стотици милиарди, да се спасява фалирал бизнес. А бил той и банков.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ренци прави нещо като идеята на Бойко - плаши народа си с нестабилност, за да ги принуди да приемат нещо абсолютно неприемливо. В България беше Цачева президент, в Италия е прословутата конституционна промяна. Само че покрай флага на "премахнатото съпротивление на Сената" прозира голямата далавера на безграничната власт и рефинансирането на банкови грешки. В момента, в който един политик направи нещо подобно, не е нито добър политик, нито добронамерен човек. А и за каква стабилност говорим?!

  В стране бардак, а нам твердят что всё стабильно...

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "kazushi":

  Е и какво? Зад тази маска стоят същите крадливи мениджъри с всичките им големи комисионни!

 • 8
  fve avatar :-(
  Федор Езерский

  Еми това са резултатите от дясното управление в Италия 360 милиарда евро лоши кредити. Падало е красиво дясно демократично усвояване

 • 9
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сега Италия страда, защото е със сгрешено управление на нейна парична система.
  Истината е, ако не се допускаше тази фатална грешка Италия нямаше да има сегашни дългове.
  При запазване на сгрешено управление на нейна парична система в Италия се развива потенциал за множество катастрофални кризи със съпътстващи болезнени злини.
  Някои разчитат италианските политици да спасят Италия от актуални злини. Това е невъзможно, защото водещата причина за сегашни трудности не е в тяхна компетентност. Сега италианските политици са със съдба на жертви и подсигуряван провал.
  За спасение на Италия е необходимо подобрено управление на нейна парична система.

 • 10
  zxl41318986 avatar :-|
  zxl41318986

  Не е патента на ББ , а сценаристите са едни и същи и диктуват сходни безумия - един вид дай да гласуват хората за собственото си унищожаване . Друг е въпроса за купуването на гласове и манипулирането. До коментар [#6] от " Георги Георгиев ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK