Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
10 2 дек 2016, 16:23, 21103 прочитания

Най-опасният референдум в Европа

Референдумът в Италия може да доведе до сериозни проблеми за еврото и банките

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Италия рискува да остане без правителство, ако премиерът Ренци изгуби референдума за конституционни промени

- Високият дълг и разклатената банкова система са основните рискове при несигурност

- Пазарите този път няма да бъдат изненадани от най-лошия възможен сценарий

Още по темата

Два фалита и едно погребение

Ликвидацията на две италиански банки за държавна сметка може да е прагматично и гъвкаво решение, но събуди страхове, че европейските правила са надупчени от вратички

6 юли 2017

Тиктакането на световния дълг

Рекордните нива на дълга по света създават риск за нова криза

24 фев 2017

Рисковете през 2017 г.

Код червено или кои са нещата, които могат сериозно да се объркат догодина

29 дек 2016

Кризата в Рим не зарази Европа. Засега

Оставката на италианския премиер Ренци след загубата на конституционния референдум е удар по ЕС, но все още не и катастрофа

9 дек 2016

Еврото пада до 20-месечно дъно след оставката на италианския премиер

Матео Ренци изгуби референдума в Италия, засега няма паника на пазарите

5 дек 2016

Италия може да е следващата спирка на световния марш на популизма

Националният референдум в неделя ще бъде вот на доверие към управлението на Матео Ренци

30 ное 2016

ЕЦБ може да увеличи помощта за Италия в случай на нужда

Централната банка може да увеличи дела на изкупуваните ДЦК при негативен сценарий на референдума

29 ное 2016
186 пункта е спредът между германските и италианските държавни облигации.
Когато премиерът Матео Ренци реши да заложи политическото си оцеляване на референдум, той смяташе, че прави на италианците предложение, което те не могат да откажат. Заедно със себе си той рискува и съдбата на осем банки, цялата финансова система на страната и дори тази на еврозоната. Всичко това заради промени в конституцията, които биха прехвърлили повече власт от регионите към правителството и от Сената към долната камара на парламента. Причината – в сегашната си политическа рамка Италия не може да стигне до решения и реформи, с които да стимулира склеротичната си икономика.

Само че дни преди референдума на 4 декември проучвания показват, че настроенията за "не" надвишават тези за "да" с поне 6%. И ако Ренци изгуби, ще трябва да се подготви за пазарен хаос. Осемте банки Monte dei Paschi di Siena, Popolare di Vicenza, Veneto Banca, Carige, Banca Etruria, CariChieti, Banca delle Marche и CariFerrara - също. И тъй като инвеститорите не си падат по несигурността, няма да са склонни да рекапитализират проблемните италиански банки, твърдят банкери пред Financial Times. Междувременно доходността по италианските държавни облигации достигна рекордни нива и ако тенденцията се задържи, страната ще има проблем с обслужването на огромния си дълг (133% от БВП). Дори банковият сектор временно да устои на сътресенията, вероятността от следващо правителство на популисткото движение "Пет звезди", които се заканват да организират референдум за еврото, ще означава още главоболия за Италия и еврозоната.

Всичко или нищо

Ренци е ясен защо иска промените въпреки всички рискове (виж карето). Италия се нуждае отчаяно от структурни реформи, за да съживи икономиката си. Ако преди тя успяваше да се справя чрез обезценяване на лирата, то с еврото това е невъзможно. Откакто е в еврозоната (от 1999 г.), Италия се представя по-зле икономически (виж графиката). Премиерът се надява, че ако успее да направи по-гъвкави трудовите закони, като например улесни съкращенията на работници при необходимост, или пък опрости процедурите по фалит, които в момента се влачат до над 10 години, компаниите ще си поемат глътка въздух. Въпросът е, че с тези намерения той си навлече гнева не само на синдикатите, но и на голяма част от италианците. Още по-важно – огромното количество лоши кредити (около 18% от всички) в италианските банки отдавна удря по кредитирането на малкия бизнес, който е основният мотор на икономиката.

Пазарите са наясно с италианските неволи и тази година индексът за банките FTSE Italia All-Share Banks Sector Index IT8300 отбеляза спад с над 50%. Най-проблемната и трета по големина банка, Monte dei Paschi di Siena, изгуби над 80% от пазарната си стойност. Доходността по италианските десетгодишни държавни облигации скочи с 2.10% миналия петък, а спредът между тях и германските се разшири от 97 до 186 пункта от началото на 2016 г. Досега високата задлъжнялост можеше да се удържа заради политиката на отрицателни лихви на ЕЦБ. Но лихвите по италианските облигации вече тръгват нагоре. "Италия е бомба за 2.273 млрд. долара и никой не знае кога пазарите ще решат да спрат да й се доверяват. Както показва опитът в повечето финансови кризи, такава промяна на мнението е едновременно незабавна и жестока. При тези нива на дълг няма възможно спасение", коментира Джордж Юго, директор на Galileo Global Advisors пред Huffington Post.Малка светлина в тунела

Ако има успокоение, то е, че притесненията около референдума вече са изконсумирани донякъде. "За разлика от британския референдум или изборите в САЩ, където резултатите бяха изненада, пазарите са много по-добре подготвени за негативен резултат", пише в бележка Мислав Матейка, главен анализатор за Европа в JP Morgan. Първоначално ще има по-масова разпродажба на акции на италианските банки, но според Матейка лошите новини вече са отразени в цените. "Банките от еврозоната остават по-евтини от нормалното въпреки по-доброто представяне от лятото и ЕЦБ вероятно ще се намеси, за да задържи ново разширяване на спредовете." На 8 декември ЕЦБ ще има среща, на която се очаква да удължи програмата си за изкупуване на облигации. И по информация на Reuters е в готовност да увеличи покупките на италиански дълг, ако доходността му продължи да расте.

Друго положително нещо е, че при "не" ще отпадне вероятността от обсебване на властта от една политическа сила. Мнозина анализатори смятат, че въпреки икономическите рискове това е по-правилното решение за бъдещето на Италия. Така и опасността "Пет звезди" да овладее изцяло управлението при следващи избори ще е минимална. Разбира се, това означава и че страната ще продължава да бъде блокирана при вземане на важни решения. Но съседна Испания е пример, че и със служебно правителство е възможно да се запази стабилност. Ако все пак се сбъднат най-лошите прогнози за срив на еврото, то това вероятно ще означава, че единната валута е била вече достатъчно подкопана. И подобен сценарий (било чрез Италия, Гърция или друга проблемна страна) е бил само въпрос на време.
Бомба за милиарди

Най-спешният проблем е банковата система. Предстои рекапитализация за 5 млрд. евро на Monte dei Paschi di Siena. Но ако инвеститорите не пожелаят да участват, доверието в цялата банкова система ще се срине. Италианските банки държат около 360 млрд. евро лоши заеми, или близо 40% от всички лоши заеми в еврозoната. Ще бъде застрашено и увеличението на капитала с 13 млрд. евро на най-голямата банка UniCredit, планирано за началото на 2017 г. Междувременно Monte dei Paschi се опитва да обезпечи 27 млрд. евро лоши кредити, като правителствени гаранции трябва да улеснят продажбата на инвеститори, а фондът Atlante ще се фокусира върху по-рисковите траншове, отбелязват Лоренцо Кодоньо, основател на LC Macro Advisors, и икономистът Мара Монти в статия за LSE. "Ако увеличаването на капитала на банката не успее, планът за лошите кредити също ще се провали", добавят те.

В такъв случай план Б би бил намеса на държавата със споделяне на загубите между акционерите и капиталовите инвеститори, плюс загуби за дребните акционери. Спасение от правителството обаче ще наруши правилата на европейския банков съюз. Възстановяването на банките е затруднено и предвид слабите им печалби заради ниските приходи от лихви и намалената бизнес активност. "Въпреки това има големи разлики в италианския финансов сектор. По-големите банки съобщиха по-високи печалби и възвращаемост през първата половина на годината, отколкото малките и по-слабите местни банки", отбелязват Кодоньо и Монти. Според тях благоприятният изход зависи от това рекапитализацията на Monte Paschi да премине гладко. Ако Италия остане без правителство или трябва да се справи с технократско такова с ограничен мандат, референдумът "ще осъди банковия сектор на Италия на смърт, като "убие времето", необходимо за възстановяването му", добавят Кодоньо и Монти.
Защо Ренци иска промените

Ако управлявате страна, където Сенатът и долната камара на парламента са с еднакви правомощия, а регионалните и общинските власти имат доста опции да блокират решенията на централното правителство, вероятно ще осъзнаете, че вземането на важни решения е невъзможно. Според Ренци най-големият проблем на Италия е именно институционалната парализа. Затова предлага промяна в конституцията, с която да се прехвърлят правомощия от регионалните власти към централната, а Сенатът да остане със съвещателна роля. И това в комбинация с нов изборен закон, който ще гарантира парламентарно мнозинство на най-голямата партия, която печели изборите. Тук е и опасността – ако следващият победител се окаже движението "Пет звезди", те ще разполагат с почти неограничена власт. Концентрацията на толкова власт в една партия не звучи и особено демократично. Сенатът няма да бъде избиран, а ще се назначава измежду регионалните депутати. В Италия обаче регионалните и общинските власти са сред най-корумпираните, твърди списание The Economist и посочва, че това "може да направи Сената магнит за най-"западналите" политици на Италия".

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Германската икономика е завършила на високи обороти 2017 г. 1 Германската икономика е завършила на високи обороти 2017 г.

В основата на ръста на БВП е бил износът

24 фев 2018, 467 прочитания

Промяната на климата носи лоши новини за градовете на Европа, включително София Промяната на климата носи лоши новини за градовете на Европа, включително София

Всеки един от 571-те европейски града ще бъде засегнат от климатичните промени независимо колко сериозни са те

24 фев 2018, 743 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Чехия свързва касовите апарати на хотели и ресторанти с данъчните

Хюстън, Столична община

Как работят "умните" светофари, бутоните за пешеходци и Центърът за управление на трафика в София

Една от шестте жени топ мениджъри в Siemens

Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс"

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Реалността според Теодор Ушев

Технология и изкуство се смесват в инсталационната изложба "Като в тъмно огледало"

Книга: Уилям Уортън - "Отбой в полунощ"

Един от романите на Уортън, вдъхновени от ужасите, на които става свидетел през Втората световна война

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.02.2018 Прочетете