Балинт Мадяр: В мафиотската държава правителството действа като криминална организация

Политически анализатор и бивш министър на образованието на Унгария пред "Капитал"

"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.
"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.
"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.    ©  Надежда Чипева
"Управляващият елит се е превърнал в еквивалента на приемно мафиотско семейство, което не смята, че дължи нещо на някого извън него", е мрачната диагноза на политическия анализатор.    ©  Надежда Чипева

ПРОФИЛ

Балинт Мадяр има докторска степен по политическа икономия и магистърска по история и социология. Бил е министър на образованието и културата (1996 - 1998) и на образованието и науката (2002 - 2006) на Унгария. Един от лидерите на унгарската либерална партия "Съюз на свободните демократи" от основаването й през 1988 г. до 2009 г. В момента работи като старши анализатор в Института за финансови изследвания в Будапеща.

Не е лесно да си на мястото на Балинт Мадяр. След като заема поста министър на образованието на Унгария в две правителства и успява да прокара непопулярни реформи, които либерализират и осъвременяват училища и университети, само за няколко години след това е свидетел на пълното им отхвърляне. Правителството на Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" драстично намаляват бюджета за образование, централизират системата, назначават директорите и ректорите, контролират съдържанието на учебниците, запушват устата на учителите, намаляват възможностите им за допълнителни квалификации, свалят годините за задължително образование и сегрегират бедните ученици. Балинт Мадяр смята, че скоро от тези училища ще започнат да излизат хора без умения за живота и пазара на труда. И помни думите на сегашните управляващи: "Нямаме нужда от твърде много добре образовани хора, а от простовати работници във фабриките."


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648
  • - 1
  • + 8

  Ето защо и кому е нужна мажоритарна с-ма.

  Нередност?
 • 2
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski
  • - 1
  • + 7

  Повече от ясно е защо Орбан покани нашия ББ. Та те си приличат като две капки вода. Дано наистина се поучим от техните грешки и не ги следваме сляпо, а променим системата така, че не политиката да прави хората богати, а икономическото им замогване да ги прави политически независими!

  Нередност?
 • 3
  trezven avatar :-|
  Трезвен
  • + 1

  Ето тук е заровено кучето:
  "европейските фондове измамно подпомагат растежа на унгарската икономика"

  С кохезионната си политика ЕС спонсорира слаби общества и слаби държави. Затова социализма е вреден. Корумпираната държава води до дизбаланс и пропадък, който в един момент действа отрезвяващо.

  А тук - една система може да е прогнила, но тя продължава да се крепи, като лошите практики продължават, а живота на хората не се променя към по-добро.

  Това няма как да продължава вечно. За жалост, обикновените хора плащат сметката накрая.

  Нередност?
 • 4
  bserafimov avatar :-|
  bserafimov
  • + 1

  Фантастично е човек да бъде политик. Фантастично е да управлява една държава. На мен лично ми беше възможно да го правя през последната година и половина, защото ме амбицираше и подклаждаше желанието ми за работа, стремежа да възвърнем самочувствието на левицата, че тя ще се справи, че тя ще успее, че в тази скапана държава тя не бива да свежда свенливо глава, че не бива толкова да се стряска от Виктор Орбан и от десницата и че трябва да се научи да се мери не с тях, а със света.

  Струваше ми година и половина терзание факта, че се преструваме, че управляваме. Вместо действено управление, ние лъжехме сутрин, обед и вечер.

  Вярвам, че има начин нещата да се поправят. Знам, че ще има и конфликти. Да, ще има обществени вълнения, протести. Хората могат да си протестират пред парламента, но рано или късно ще им писне и ще си отидат.

  Ще можем да доведем започнатото до края, ако всички вие вярвате в задачата ни, ако имаме консенсус по основните приоритети, ако се стремим да избягваме конфликтите помежду си. Ако се плашим, че с някоя своя стъпка ще засегнем нечии интереси, тогава не си струва изобщо да се захващаме.

  Вярно е, че положението в здравеопазването е доста объркано. На всеки от нас, когато му се наложи да иде в здравно заведение осъзнава, че цялото здравеопазване се гради върху лъжи. Вярно е, че в здравеопазването е страшно трудно да се промени каквото и да било, но пък и всички виждаме, че услугите, които то дава се разпределят ужасно несправедливо.

  Някой от вас спомена и е абсолютно прав, че най-голямата несправедливост е в това, че унгарската образователна система от една страна не тушира, а засилва социалните различия между хората, а от друга поражда сегрегация. Ето това е истинският голям проблем. Това е голямата ни грижа. Предоставяме безплатно държавно образование точно на тези, които са най-заможните семейства. Ако говорим за обществен скандал, то е, че онези десетина хиляди от висшата класа се възпроизвеждат на гърба на държавния бюджет, а ние не смеем открито да признаем това.

  Истински скандал е и това, което говори Лаци на неговите цигани, че те получават точно 10 пъти по-лошо здравно обслужване отколкото аз.

  И откакто разпознават майка ми по името и тя се радва на много по-добро обслужване. Факт е, мама му стара. А тя не може да си обясни защо, и ми казва: “Да не би да се е оправило здравеопазването, сине?”, а аз й казвам: “Това са глупости, мамо, истината е, че те познават по фамилията”.

  Ето това е скандално. Оставяме непокътнати цял куп обществени лъжи, защото се страхуваме какви политически последствия ще има това за нас.

  Нередност?
 • 5
  bserafimov avatar :-|
  bserafimov

  Част от изказването на Ференц Дюрчани, бивш министър-председател на Унгария

  Нередност?
Нов коментар