Как политиката засили долара и отслаби еврото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Как политиката засили долара и отслаби еврото

Как политиката засили долара и отслаби еврото

Политическата несигурност и монетарната политика са причините за по-слабия курс на еврото към долара.

11396 прочитания

- Политически изненади имаше и в САЩ, и в ЕС. Доларът обаче спечели от тях, а еврото не.

- Опасността от срив в италианската банкова система и предстоящите избори в Германия и Франция тежат върху европейската валута.

- Разхлабената монетарна политика на ЕЦБ също е фактор, който дърпа курса на еврото надолу.

Когато политическата несигурност се превърне в перманентно състояние, логиката защо дадена валута се движи нагоре или надолу спира да зависи от моментните политически шокове, а по-важен се оказва предпазливият поглед към по-дългосрочните тенденции.

Юнският референдум във Великобритания за Brexit беше повратна точка в ЕС и предизвика силна реакция на пазарите, изборът на Доналд Тръмп за американски президент през ноември просто ги учуди, а загубата на референдума за конституционни реформи на италианския премиер Матео Ренци на практика ги остави безразлични. Паундът пострада силно веднага след британския референдум, доларът и еврото обаче следват различна динамика. Противно на песимистичните очаквания след избора на Доналд Тръмп доларът пое още по-отчетливо във възходяща посока. Просто Тръмп обеща по-ниски корпоративни данъци и по-активна фискална политика, очаква се и Федералният резерв да затегне монетарната политика през декември. С други думи, ситуацията в САЩ е все пак по-предвидима, отколкото в Европа. Макар че еврото се възстанови за няколко часа след първоначалния срив в понеделник заради загубата на италианския премиер Ренци на референдума, то най-вероятно ще остане по-слабо и през следващата година. И това би било лесно обяснимо – изпитанията за политическата сигурност в Европа прииждат на вълни едно след друго, въпреки че самата икономика като цяло поддържа растеж (макар и слаб). В случая определящите фактори за валутните движения изглеждат предимно политически в комбинация с монетарната политика.

Защо доларът става все по-силен

От около три години щатският долар поддържа висок курс, но след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ той се изстреля до най-високото си ниво от 13 години. Да, Тръмп плашеше бизнеса с намеренията си да развали споразуменията за свободна търговия и да въведе високи мита за вносни стоки, но също така му даде надежди, че ще намали корпоративните данъци. А бизнесът обича такива обещания.

Голямото успокоение за пазарите дойде след първата реч на Доналд Тръмп като избран президент, в която той обеща, че ще се държи честно с всички чужди партньори, и обяви, че инфраструктурата ще му бъде приоритет, за да стимулира икономическия растеж на страната. Мнозина побързаха да сравнят намеренията на Тръмп с времената на Роналд Рейгън заради микса от намалени данъци, повече държавни харчове и по-високи лихви. "На прага сме на нов момент в стил Рейгън", коментира Марк Чандлър от Brown Brothers Harriman пред Financial Times. Разбира се, приликите са само частични. "Тръмп изглежда като лека версия на Рейгън", твърди Чандлър. Нито затягането на монетарната политика от страна на Фед, нито фискалните стимули изглеждат, че ще бъдат толкова мащабни, колкото при Рейгън. При все това доларът се очаква да скочи с 20%, добавя анализаторът от Brown Brothers Harriman.

Още една причина за силния долар е очакването Федералният резерв най-накрая да повиши лихвите през декември. Инвеститорите смятат, че през 2017 г. централната банка ще увеличи краткосрочните лихви поне още два пъти, коментира Джон Лонски, управляващ директор на Moody's Analytics, пред USA Today.

Последиците от силния долар - увеличаване на вноса и спад на износа, ще продължат да увеличават търговския дефицит на САЩ (през октомври той достигна 41.8 млрд.долара). Това може да накара Тръмп да изпълни някои от заканите си и да вдигне митата, така че да оскъпи вносните стоки. В по-дългосрочен план, ако Тръмп наистина намали драстично данъците, това ще доведе до повече несигурност по отношение на фискалния дефицит и задлъжнялостта на САЩ. При такова развитие на събитията - повече протекционизъм и по-голям дефицит, доверието в долара в бъдеще ще бъде подкопано.

Защо еврото остава слабо

От 2010 г. страните от еврозоната трябваше да се справят с кризите в Гърция, Ирландия, Португалия, Испания, Кипър, сега предстои Италия, и доверието в еврото постепенно се разклаща. "Еврото се възстановява, но всяко от тези политически събития се случва и еврозоната поема удар след удар, така че човек се чуди колко дълго това може да бъде устойчиво", коментира Ричард Бенсън от Millennium Global Investments пред Wall Street Journal. Поредицата от рискове няма да приключи - през 2017 г. предстоят важни избори в Германия, Франция и Холандия. Поради това консултантската компания Bain&Co. предупреди клиентите си да се въздържат от нови инвестиции в Западна Европа през следващата година.

Политическата несигурност обаче е само една част от обяснението за слабия курс на еврото спрямо долара. Втори фактор е разликата в монетарната политика – като цяло действията на ЕЦБ наподобяват тези на Фед, но около две години по-късно. Федералният резерв вече е на прага да прекрати разхлабената парична политика, докато ЕЦБ се очаква да продължи с негативните лихви за неопределено време. Освен това, докато американската икономика успя да набере скорост, политиките на ЕЦБ така и не бяха достатъчни, за да раздвижат истински европейските икономики. Ползи от по-слабото евро за самата икономика има – инфлацията на цените на производител в еврозоната достигна през ноември най-високото си ниво от пет години, което е сигнал и за предстояща по-висока потребителска инфлация. По-слабата валута е в полза и на компаниите износителки, но въпреки това търговският дефицит на страните от еврозоната продължава да се увеличава. Най-голяма полза от такъв валутен курс ще има за германските експортни компании, които традиционно са изключително конкурентни.

Факторът Италия

При едно благоприятно развитие на изборите във Франция, Германия и Холандия през следващата година и при засилване на икономиките от еврозоната (за каквото има вече някои сигнали) курсът на еврото спокойно може отново да тръгне нагоре. Преди това обаче предстои нещо по-спешно – съдбата на италианските банки и лошите им заеми от близо 360 млрд.евро. Техните акции отбелязаха ръст от 3% във вторник след твърденията на изданието La Stampa, че Италия ще извоюва спасителен пакет от ЕС за 15 млрд. евро за банките. Засега Италия не е искала официално помощ от Европейския механизъм за стабилност въпреки слуховете, но това може да се случи в скорошен срок. Също така се увеличава възможността за държавна инжекция за 2 млрд. евро в най-проблемната и трета по големина банка в страната - Monte Paschi di Siena. Такава стъпка би нарушила правилата на ЕС, но пред банката няма много опции, предвид че перспективите за успешна изцяло частна рекапитализация за 5 млрд. евро намаляха след референдума. След срещата на финансовите министри на ЕС в Брюксел вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис заяви, че властите са готови да действат при необходимост. Вероятно обаче държавна намеса ще срещне доста критики от страна на Германия, а инвеститорите могат да оттеглят още повече доверието си от италианската банкова система.

Всичко това означава, че пред еврото предстоят тежки дни отново. Сценарий с евентуален крах на валутата би довел до сериозни сътресения и вероятно капиталов контрол във всички страни от разпадналата се еврозона. Именно страховете от подобни събития обаче досега бяха основната причина за оцеляването на еврото. Затова най-вероятно и сега ще бъдат взети всички мерки за спасяването му – дори с цената на нарушаването на собствените правила на банковия и съюз, които по принцип трябваше да предотвратяват подобни кризи.

- Политически изненади имаше и в САЩ, и в ЕС. Доларът обаче спечели от тях, а еврото не.

- Опасността от срив в италианската банкова система и предстоящите избори в Германия и Франция тежат върху европейската валута.

- Разхлабената монетарна политика на ЕЦБ също е фактор, който дърпа курса на еврото надолу.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  ruark avatar :-|
  ruark

  олекотена версия на текста.
  спекулация срещу турската лира, руската рубла, индииската рупия...
  за да спадне курса на турсакта лира и да се направи тежък живота на ердоган, който вече не пее сирииската песен на американците се спретват атентати и се спекулира срещу турската лира. как става това?
  спекулантите не го правят безразборно и случайно само за едното изкарване на пари, а и с политически цели в случая турция.
  за да спадне курса на турската лира някой трябва да продава перманентно голямо количество турски лири на пазарите. след като продава голямо количество лири за тях купува долари. за да може да се предпази от срив на курса турската банка за кратко почва да купува лири и да продава долари. отсрещната спекулативна организирана престъпна групировка продава още по голямо количество лири и купува още по голямо количество долари...... резултатът е налице долара се качва спрямо еврото и др. междунар. валути.
  винаги когато на една държава и спаддрастично за кратък период от време валутата, винаги от отсрещната страна се покачва долара. има и други важни фактори разбира се. но това са логичните неща. политическите спекуланти използват огромно количество паричен ресурс и когато едно правителство не се движи в правилната за тях посока те използват техният ресурс като оръжие. Пример руска рубла, бразилски долар, турска лира няколко пъти. за китайският юан не им стигат силите тъй като китайците са се покрили с доларови резерви и най вече с американски облигации и сега купуват в голям стил злато. всички други новини доналд тръмп, политическа несигурност в европа и уса са журналистически романи и заблуда на обществото.
  Трабва да се отговаря на въпросите. защо китай, русия, южна африка купува злато? Защо русия търгува с китай не чрез долари? и тнт.
  заради злоупотребата на долара и използването му като политическо, геостратигическо и икономическо оръжие не от УСА а от една група от хора в УСА и извън нея, които подминават всички закони на международното право и продават събитията чрез медиите като случайни или като взаимодействие от конфликтите по света.
  например руската рубла беше атакувана целенасочено, както и въвеждането на ик. санкции и оправданието беше украйнската криза и крим..... доста обезпокоително е че източните сили се подготвят също за ден Х и вече виждаме че почват да играят мръсната игра на доминаснтво във всички сфери. УСА е вмомента толкова уязвима, че ако техните управляващи следват досегашната политика не заграбване и инванзия в един момент китай и русия могът да допринесат за фалита на УСА като продадът бързо дълговете на УСА и доларовите резерви и в същото време имат достатъчно златни резерви, обща парична банка, стабилна търговия
  съюзници, и минимум задлъжнялост.......Дано УСА сменят агресивната доларова политика, за да се успокои света


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Залез и падение

Залез и падение

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK