С ЦРУ или с Путин

Разузнаването потвърди, че Русия е помогнала за победата на Тръмп. Изборът на нов държавен секретар засили съмненията за влиянието на Москва още повече

- Атаките на руските хакери скараха отново републиканци и демократи, ЦРУ и ФБР, Доналд Тръмп - с цялото американско разузнаване.

- По-притеснителни от действията на Кремъл са реакциите във Вашингтон, където усещането е за слабост и разединеност.

- Номинацията на Рекс Тилерсън за държавен секретар още повече засили спекулациите, че Путин е спечелил изборите в САЩ.

Това са добри дни за руския президент Владимир Путин. В Сирия съюзникът му Башар ал Асад отвоюва Алепо с много кръв и руска помощ. В САЩ пък минималната инвестиция в малко кибер шпионаж по време на президентската кампания жъне максимални резултати. Атаките на руските хакери доведоха дотам републиканците отново да се сдърпат с демократите, ЦРУ с ФБР, а новоизбраният президент Доналд Тръмп - с целокупното американско разузнаване. За капак за държавен секретар бе номиниран главният изпълнителен директор на ExxonMobil Рекс Тилерсън, удостоен от Путин през 2013 г. с руското държавно отличие Орден за дружба. По всичко изглежда, че някъде в кабинета си в Кремъл неговият стопанин има основания да бъде много доволен.

Дългата киберръка

Това, че две хакерски групи с връзки с руското разузнаване са проникнали в сървърите на Демократическата партия и са пускали на порции компрометиращи мейли на близки до кандидата за президент Хилъри Клинтън хора, е известно от месеци. Новото от тази седмица, което изпрати скандала на следващо ниво, са разследванията на в. Washington Post и в. New York Times, които показват, че според ЦРУ целта на руските хакери не е била само да дискредитират американската политическа система и да посеят объркване и хаос, а активно да помогнат за победата на Тръмп и да подкопаят шансовете на Клинтън. ЦРУ всъщност беше толкова отчаяно от този факт, че дни преди изборите изля всичко, което знае по въпроса, пред журналист на Newsweek, но това не помогна на Клинтън.

Руските опити за намеса в изборите в други държави не се ограничават с Америка. В Германия например службите отсега са нащрек, че заради парламентарния вот догодина хибридната война вече ескалира. "Случват се кибератаки, които нямат никаква друга цел освен да предизвикат политическа несигурност. Извършителите са заинтересувани от делегитимиране на демократичния процес като такъв... Имаме индикации, че [атаките] идват от региона на Русия", заяви през ноември ръководителят на германската служба за външно разузнаване BND Бруно Кал пред в. Sueddeutsche Zeitung.

В случая със САЩ обаче по-притеснителни от действията на Кремъл са реакциите във Вашингтон. Републиканците, традиционно с ястребови нагласи към Москва, сега се обединяват зад Тръмп, който обяви твърденията на ЦРУ за "нелепи" и заяви, че това са "същите хора, които казаха, че Саддам Хюсеин има оръжия за масово унищожение". С което остави впечатлението, че заема позицията на чужда държава срещу разузнаването на своята собствена. Усещането за слабост и разединеност в Америка се засилва и от почти откритата война между ЦРУ (службата за външно разузнаване) и ФБР (за вътрешно разузнаване). Втората не е съгласна със заключенията на първата за руските кибератаки, а дни преди президентския вот директорът й Джеймс Коми обяви, че се обмисля евентуално подновяване на разследването срещу Клинтън за частния й мейл сървър (което малко по-късно отхвърли).

Един петролен магнат в Държавния департамент

На този фон въпросите към Рекс Тилерсън по темата Русия при одобряването на кандидатурата му в Сената обещават да са много. Номинацията му още повече засили спекулациите, че Путин е спечелил изборите в САЩ. Назначавено на Тилерсън ще е "много изгодно за Путин", коментира пред в. Los Angeles Times Владимир Милов, бивш руски зам.-министър на енергетиката и настоящ опозиционен лидер. "То ще означава край на ценностите в американския външнополитически вектор и завой към чисто прагматични сделки по определени въпроси", смята Милов.

Това е стил, който Москва много харесва. И обяснява защо Русия беше сред първите държави, приветствали новината за Тилерсън с думите, че това ще помогне за "взаимно изгодни отношения" между Москва и Вашингтон. "Това е фантастичен отбор. Това са хора, с които Русия може да върши работа" заяви въодушевено съветникът на Путин Сергей Марков по повод очертаващия се кабинет на Тръмп пред Bloomberg News. Във Вашингтон настроенията са по-различни. "Аз бих казала, че Русия ни изяде обяда. От тяхна гледна точка звучи, сякаш те получават всичко, което искат", обобщава Фиона Хил, експерт от Brookings Institution.

Радостта в Кремъл може да се окаже прибързана. Репутацията на Тилерсън е на човек, който е показал пред Путин, че когато каже "не", това означава "не". Той все пак е бил начело на най-голямата петролна компания в САЩ, което не върви със слаб характер. Но сделки със САЩ са основното, което Путин сега иска. И може да го получи.