Юнкер призова за борба срещу фалшивите новини

Председателят на ЕК прикани компаниите, създали социалните мрежи, да се противопоставят на разпространението им

   ©  Vincent Kessler
   ©  Vincent Kessler

В интервю за германската медийна група Funke, прдседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква компаниите - собственици на социални мрежи, да направят повече в борбата срещу разпространението на фалшиви новини през техните платформи. Според Юнкер, цитиран от Politico, филтрирането на новини с невярно съдържание е в интерес на самите компании, за които "правдоподобността е тяхното най-важно предимство".

Според председателя на ЕК европейските граждани се научават все по-добре как да разпознават фалшивите от истинските информации, но са нужни действия, които да ограничат възможността на фалшификаторите да влияят върху резултатите от изборите.

Проблемът с фалшивитие новини започна да става все по-популярен, особено след Brexit и избора на Доналд Тръмп за американски президент.

Има ли спирачка за дезинформацията

Опити за регулация са планирани в Германия, където правителство е предложилио създаване на "Център за защита от дезинформацията", както съобщи миналата седмица Der Spiegel. Задачата му според германското издание е да организира информационни кампании, обясняващи проблемите с фалшивите новини на малцинствени групи, които са най-податливи на пропагандата и най-често са със смесен германски и руски или турски произход. Освен това германското вътрешно министерство е приканило политическите партии в страната да се въздържат от използването на социални ботове по време на кампанията.

В Бундестага има още по-крайни гласове, които пък желаят криминализирането на създаването и разпространението на фалшиви новини, пише DW.

Ядрени заплахи заради измислица

Последният пример за проблемите, които фалшивите новини създават, стана Twitter войната между Пакистан и Израел от миналата седмица. Тя бе предизвикана от статия в сайта АWD news, идентифициран като източник на дезинформация, в която се твърди, че израелският премиер е заплашил Пакистан с ядрена атака, ако страната се намеси в Сирийската гражданска война. Минситерствата на отбраната на двете страни си размениха съобщения в социалната мрежа заради фалшивата новина.

Повече за фалшивите новини и на какво са симптом те, дали могат да бъдат спрени и как се разпространяват в България можете да прочетете в Коледния брой на "Капитал".