Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Amazon ще използва складове-цепелини и дронове; Соларен парк сред чернобилската радиациoнна пустош; Домашна Wi-Fi мрежа от няколко рутера

Продуктите на Amazon ще бъдат съхранявани на борда на огромни цепелини, които ще се реят над големите градове на височина от 15 километра – отвъд тавана на полетите на пътническите авиолинии.
Продуктите на Amazon ще бъдат съхранявани на борда на огромни цепелини, които ще се реят над големите градове на височина от 15 километра – отвъд тавана на полетите на пътническите авиолинии.    ©  Капитал
Продуктите на Amazon ще бъдат съхранявани на борда на огромни цепелини, които ще се реят над големите градове на височина от 15 километра – отвъд тавана на полетите на пътническите авиолинии.
Продуктите на Amazon ще бъдат съхранявани на борда на огромни цепелини, които ще се реят над големите градове на височина от 15 километра – отвъд тавана на полетите на пътническите авиолинии.    ©  Капитал

Amazon ще използва складове-цепелини и дронове

Гигантът в сферата на онлайн продажбите Amazon.com замисля поредната революция в сферата на търговията, която за момента звучи почти налудничаво и се сблъсква със сериозни регулаторни пречки. В навечерието на Нова година стана ясно, че технологичната компания на Джеф Безос е патентовала технология за изграждане на летящи складове, от които светкавично ще изпраща поръчаните стоки чрез дронове. Продуктите ще бъдат съхранявани на борда на огромни цепелини, които ще се реят над големите градове на височина от 15 километра – отвъд тавана на полетите на пътническите авиолинии.

Идеята е, когато някой потребител си купи стока от Amazon, тя да може да пристигне при него "в рамките на минути". Дроновете, които ще разнасят поръчките, първоначално ще планират като безмоторен самолет, за да пестят енергия, и ще включват своите двигатели чак когато приближат земята, за да могат да достигнат конкретната точка за получаване на покупката. След това те ще се отправят към наземна станция на технологичната компания, откъдето ще бъдат връщани на летящия склад чрез по-малък цепелин. Въпросните "совалки" ще бъдат използвани и за презареждане на въздушния логистичен център, както и за транспортиране на персонал. От Amazon уточняват, че има вариант цепелините да са напълно автоматизирани.

Всичко това може и да звучи като научна фантастика, но по-рано този месец Amazon действително извърши първата доставка с дрон. Покупката чрез услугата Prime Air е направена във Великобритания, като клиентът е получил своята пратка 13 минути по-късно. Макар и от склад, здраво "стъпил" на земята и отдалечен само на около три километра.

Соларен парк сред чернобилската радиация

Две китайски фирми планират изграждането на огромна слънчева електроцентрала в поразената от смъртоносна радиация зона около авариралия ядрен реактор в Чернобил, Украйна. Става дума за конструирането на инсталация, която ще може да произвежда до 1 гигават електроенергия. За момента няма повече подробности както за цената й, така и на каква фаза са преговорите с украинската държавна администрация. Компаниите, които имат намерение да участват в проекта, са GCL System Integration Technology (GCL-SI) и China National Complete Engineering Corp (CCEC).

Вероятно вече се питате какъв е смисълът на подобно екстравагантно начинание. Разтопилият се през 1986 г. чернобилски ядрен реактор се намира в центъра на територия с площ около 2600 квадратни километра, която е с ограничен достъп и на практика не се използва за нищо от съображения за сигурност. Китай от своя страна обаче се опитва да провежда държавна политика по използването на подобни територии с увредена почва или заразени територии за нужните соларни и вятърни паркове. Целта е терените, годни за земеделие и скотовъдство, в максимална степен да бъдат предпазени от негативните ефекти на урбанизацията.

Подобни инициативи вече се реализират в китайската провинция Шанкси, която е въгледобивното сърце на най-многолюдната държава на планетата и съответно в момента е едно от най-поразените от промишленото замърсяване места в света.

Домашна Wi-Fi мрежа от няколко рутера

Със сигурност сте изпадали в дразнещата ситуация да се включите към безплатния безжичен интернет на някое заведение, но сигналът да е толкова слаб и непостоянен, че връзката постоянно се разпада. Причината обикновено е, че рутерът или е твърде далече, или помежду ви има прегради, които екранират радиовълните.

По всичко личи обаче, че технологичните компании, произвеждащи мрежово оборудване, са намерили доста елегантно решение на този широко разпространен проблем. За него се говори активно някъде от края на лятото и то като че ли се очертава да е бъдещето на домашните Wi-Fi мрежи. Става дума за замяна на единичния рутер със своеобразна миниатюрна "мобилна мрежа" от две или три устройства, които работят в синхрон. Така човек ще може да се "закачи" към точката за достъп, която му осигурява най-чист сигнал и висока скорост на интернет, избягвайки заглушаващите сигнала препятствия. Въпросните рутери ще обменят информация по безжичен път не само с потребителските смартфони и лаптопи, но и помежду си.

През тази седмица подобна "верижна" система от рутери представи мрежовият гигант Linksys, включвайки се във все по-разрастващата се група на компании като Eero, Luma, Plume, Google и Netgear, които анонсираха аналогични устройства в рамките на последните 4-5 месеца. За момента цените на този тип Wi-Fi решения са доста скъпи за домашните потребители – от порядъка на 200 - 500 долара, но най-вероятно драматично ще спаднат през следващите 1-2 години.