Дарт Вейдър в Кремъл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дарт Вейдър в Кремъл

Независимо че отдавна излезе от администрацията на Путин, Сечин е една от най-влиятелните политически фигури в страната

Дарт Вейдър в Кремъл

Ръководителят на "Роснефт" и дългогодишен приближен на Путин увеличи още повече влиянието си в последните месеци

14349 прочитания

Независимо че отдавна излезе от администрацията на Путин, Сечин е една от най-влиятелните политически фигури в страната

© РИА


- Когато Рекс Тилърсън влезе в Държавния департамент на САЩ, той ще има един специален приятел в Кремъл – Игор Сечин.

- Петролният цар на Путин успява да комбинира добре бизнес и политика.

Месецът е юни, годината е 2014-а. Русия наскоро е анексирала Крим, а в Източна Украйна се разгаря война. Западът налага санкции срещу руски компании и хора от обкръжението на президента Владимир Путин. Изглежда, сякаш Русия скоро ще бъде изолирана от света.

В този момент в Москва тече 21-ият Световен петролен конгрес. На сцената двама мъже в костюми водят дружески разговор, обръщайки се един към друг с "приятелю мой". Единият е Рекс Тилърсън, главен изпълнителен директор на американския петролен гигант ExxonMobil, а другият е Игор Сечин, ръководител на най-голямата руска нефтена компания "Роснефт" и дългогодишен приближен на Путин.

Напред към януари 2017 година. Тилърсън се е оттеглил от ръководството на ExxonMobil в очакване да бъде одобрен за поста държавен секретар на САЩ, след като бе номиниран от новоизбрания президент Доналд Тръмп. Сечин е успял още повече да увеличи влиянието си в Кремъл, а скорошната продажба на част от акциите на "Роснефт" не само е донесла приходи в руския бюджет, но и е укрепила връзките с Катар.

По всичко изглежда, че когато Тилърсън влезе в Държавния департамент, той ще има един специален приятел в Кремъл. И двамата ще правят заедно това, което могат най-добре - да комбинират бизнес и политика.

Власт и петрол

В началото на декември "Роснефт" продаде 19.5% от акциите си на минния конгломерат Glencore и държавния фонд на Катар и така руският бюджет получи нужна инжекция от 10.5 млрд. евро. Но не е само това – продажбата има и политическо значение. Руският журналист Екатерина Покровская нарича сделката с Катар "политико-икономически съюз". Москва се нуждае от помощта на Катар за конфликта в Сирия и това се разбира добре не само от Путин, но и от Сечин.

През 2009 г. сп. Forbes посочи Сечин като един от най-влиятелните руски политици и сравни ръководителя на "Роснефт" с героя от "Междузвездни войни" Дарт Вейдър. На пръв поглед Сечин няма много общо със злия гений от звездната сага – във външния му вид няма нищо демонично и той прилича на училищен треньор по физическо възпитание. При общуване той може да бъде много дружелюбен и според грами от Wikileaks се държи по един и същ начин с висшестоящи ръководители и с обслужващ персонал. "Демонична" изглежда само фамилията му – тя идва от руската дума "сеч", бия, а "сеча" в древна Русия е означавало битка. В частни разговори политици често наричат Сечин "истинския Игор Иванович", тъй като в преавителството работи още един Игор Иванович – вицепремиерът Шувалов. Той обаче разполага с далеч по-малко власт от Сечин.

Филологът от "Роснефт"

Филолог романист по образование, той прекарва дълго време като военен съветник в Ангола, където СССР поддържа президента комунист Жозе Едуарду Душ Сантуш. След промените Сечин влиза в политическата бюрокрация в последните години на управлението на Борис Елцин.

В началото на първия мандат на Путин Сечин работи като ръководител на администрацията на президента и е едно от най-доверените му лица. Той познава Путин още от началото на 90-те години, когато те работят заедно при кмета на Петербург Анатолий Собчак. По онова време Сечин е дясната ръка на Путин и винаги е до него като верен адютант.

Независимо че отдавна излезе от администрацията на президента, Сечин е една от най-влиятелните политически фигури в страната. И именно той е смятан за основния печеливш от изненадващия арест на министъра на икономиката Алексей Улюкяев в средата на ноември.

Улюкяев бе задържан в офис на "Роснефт" при получаване на подкуп от 2 млн. долара. Смята се, че е взел сумата, за да се съгласи "Роснефт" да придобие над 50% от "Башнефт", след като първоначално беше против една държавна компания да купи друга. Но мнозина се съмняват дали Улюкяев, дори да иска, би могъл да повляе на сделката, тъй като тя се случва с одобрението на Путин.

Според политолога Татяна Становая Сечин, който е тясно свързан с кръговете от Федералната служба за безопасност (ФСБ), е тръгнал против Улюкяев, тъй като той и други министри са се противопоставили на сделката и са застанали на пътя му. Известно е, че сивият кардинал на Путин не питае особено добри чувства и към премиера Дмитрий Медведев и неприязънта е взаимна. "Сечин се превърна в дразнител за всички останали в номенклатурата, но за силовиките е свой," казва пред "Капитал" политическият наблюдател Георгий Бовт.

В свой анализ за сайта на московския офис на "Карнеги" Становая отбелязва, че присъствието в охранителното звено на "Роснефт" на силовики е спомогнало за фактическото създаване на паралелна служба за сигурност. "Сечин и ФСБ могат да бъдат сравнени с кабели и електричество; чекистите са зарядът, енергията, а Сечин – проводникът, определящ също така и посоката на движението на тока", пише Становая.

"Старият приятел" на Ходорковски

Вероятната роля на Сечин в падението на Улюкяев не е първата му такава в политическа игра с високи залози. Бившият президент на ЮКОС Михаил Ходорковски сочи с пръст именно към петролния цар на Путин за разрушаването на компанията му. "Ходорковски многократно обвинява лично Сечин за случилото се с ЮКОС. А то имаше огромно значение за икономиката на страната и не по-малко за политиката. Сега обществото и политическият елит видяха ново доказателство за влиянието на Сечин", казва пред "Капитал" един от лидерите на либералната партия "Яблоко" Александър Гнездилов.

В едно от интервютата си Ходорковски нарича Сечин "организатор и вдъхновител на онази вакханалия на държавното рейдърство, която, след като унищожи ЮКОС, плъзна навсякъде." Сечин отговаря подобаващо, наричайки Ходорковски "съвсем не светец". И разказва в едно от интервютата си как един от приближените на падналия олигарх се е опитал да му даде подкуп по времето, когато е ръководил администрацията на президента. "Изгоних този господин от кабинета си. После Ходорковски представи нещата така, сякаш аз и ЮКОС не сме могли да постигнем разбирателство", твърди Сечин. Историята приключва с това, че след ареста на Ходорковски "Роснефт" се сдобива с основната част от активите на банкрутиралата ЮКОС. За защитниците за ЮКОС във войната с нея Сечин е демон разрушител. Но за поддръжниците му той е държавник, който не позволява разграбването на "народните блага".

Това, че Сечин, макар да няма специално образование, познава отлично петролния сектор, признава дори опозиционерът Алексей Навални. "Виждам, че той е достатъчно ефективен. Но неговата ефективност не е насочена към държавни цели, а към онези посоки, към които го насочва ръководството на държавата", обясни Навални преди няколко години пред "Капитал".

Журналистите също усетиха ефективността на Сечин. Неотдавна "Роснефт" заведе многомилиарден иск срещу либералното издание РБК, което публикува статия със заглавие "Сечин поиска от правителството да защити "Роснефт" срещу ВР". В нея се разказва, че руската компания се опасява, че британските акционери, които притежават дял от 19.75%, могат да се сдобият с блокиращ пакет в хода на приватизацията. Съдът постанови РБК да изплати на "Роснефт" 390 хил. рубли вместо поисканите от нея 3 млрд. рубли компенсации.

"Роснефт" заведе дело и срещу "Новая газета", която написа, че младата съпруга на Сечин Олга плава на разкошна яхта. Сечин спечели и съдът задължи вестника да публикува опровержение. Близък до Кремъл източник отбелязва пред "Капитал", че исковете на "Роснефт" не бива непременно да се разглеждат като натиск върху медиите, а като опит за "опазване на доброто име".

Доброто име няма да е достатъчно на Сечин, за да може да посети своя приятел Тилърсън в САЩ, тъй като ръководителят на "Роснефт" е в списъка на попадащите под санкции. Така или иначе и преди това той прекарва повече време в Латинска Америка, особено във Венецуела, където "Роснефт" има големи нефтени проекти. Доброто владеене на португалски и способността да разбира испански му помагат да завърже добри отношения с покойния президент Уго Чавес. "Чавес стана лидер на световно движение за независимост, справедливост и многополярност, превръщайки се в символ на цяла епоха", каза Сечин за харизматичния автократ при откриването на негов паметник в Каракас.

Самият Сечин стои непоклатимо в тясното ядро около Путин, което политологът Евгений Минченко опричичава на Политбюро. Според близкия до Кремъл Минченко Сечин запазва силното си влияние в обкръжението на президента.

Заместник-председателят на "Яблоко" Александър Гнездилов счита, че днес Сечин "капитализира" тежестта, която е натрупал по време на съвместната си работа с Путин. "В система, основана на лични и неформални връзки, е трудно да се съди уверено за каквото и да било. При подобно непрозрачно разположение на силите усещането е като да вървиш през мъгла", казва Гнездилов. Но засега Сечин се движи уверено все по-напред.

*Александър Братерский е руски журналист, който пише за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

Двама приятели

Игор Сечин

Изпълнителен директор на "Роснефт" и сив кардинал в Кремъл

"Роснефт" е най-голямата (по производство) публично търгувана петролна компания в света

Нетна печалба*: 2 млрд. долара

Общи приходи: 53 млрд. долара

Рекс Тилърсън

Изпълнителен директор на ExxonMobil в оставка, номиниран за държавен секретар на САЩ

ExxonMobil е втората по големина публично търгувана петролна компания в света

Нетна печалба: 6.16 млрд. долара

Общи приходи: 165 млрд. долара

* Данните за "Роснефт" и ExxonMobil са за първите девет месеца на 2016 г.
- Когато Рекс Тилърсън влезе в Държавния департамент на САЩ, той ще има един специален приятел в Кремъл – Игор Сечин.

- Петролният цар на Путин успява да комбинира добре бизнес и политика.

Месецът е юни, годината е 2014-а. Русия наскоро е анексирала Крим, а в Източна Украйна се разгаря война. Западът налага санкции срещу руски компании и хора от обкръжението на президента Владимир Путин. Изглежда, сякаш Русия скоро ще бъде изолирана от света.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  tulsa avatar :-|
  тулса

  Интересна статия, макар не мога да разбера афинитета на медията към публикациите на А.Братерский.Много по-интересно би било да се преведе нещо от Г.Бовт (цитиран горе в анализа)

  п.п. Една малка забележка.Няколко пъти в статията се споменава "УлюкЯев". Името на бившия министър е :УлюкАев (Алексей Валентинович)

 • 2
  tulsa avatar :-|
  тулса

  Малко (авто)персоналии за колумниста на Газета.ру Братерский:
  Родился в 1975 году в СССР. Трудовую деятельность начал курьером , первый опыт журналистики получил в 18 лет в агентстве «Постфактум». По жизни - смесь «совка», «западника» и русофила в одном флаконе. В юности мечтал убежать в Америку, но понял, что Теплый Стан не хуже. Сейчас пишет кандидатскую диссертацию по внешней политике США и работает в «Газете.Ru».
  https://www.gazeta.ru/comments/column/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.