Политиките на Тръмп може да доведат до изолация на САЩ

Новият президент предпочита сключването на сделки пред стратегическото мислене, пише в анализ Financial Times

Онези, които търсят голям замисъл зад политиките на Тръмп, ще бъдат разочаровани
Онези, които търсят голям замисъл зад политиките на Тръмп, ще бъдат разочаровани    ©  Reuters
Онези, които търсят голям замисъл зад политиките на Тръмп, ще бъдат разочаровани
Онези, които търсят голям замисъл зад политиките на Тръмп, ще бъдат разочаровани    ©  Reuters
Без лидерството на САЩ самата концепция за Запада губи смисъл.

Забравете историческите съюзи и вражди – след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп другата седмица най-силната страна в света ще определя собствените си правила. "Америка на първо място" обаче започва много да прилича на "Америка сама", пише в анализ на Financial Times.

Това поне е планът. Сегашната отворена глобална икономическа система е оформена от САЩ, но Тръмп възнамерява да задава свои правила. Като за начало ще прекрати или ще предоговори някои търговски споразумения и ще наложи строги мита върху китайския внос. Забравете стария геополитически ред и всички тези неща за споделените ценности и демократични принципи. Този президент е склонен да се сдружи с руския си колега Владимир Путин срещу отиващия си държавен глава Барак Обама и републиканското външнополитическо статукво. Но не очаквайте последователност. Веднъж той обещава отдръпване на Вашингтон от хаоса на Близкия изток, а после настоява за създаването на "зона за сигурност" в Сирия – политика, за която преди твърдеше, че ще доведе до трета световна война.

Без стратегическо мислене

Онези, които търсят голям замисъл, ще бъдат разочаровани. Тръмп предпочита сключването на сделки пред стратегическото мислене. Неговото мото, че ще направи Америка отново велика, е смесица от инстинкти, предразсъдъци и импулси. Сред съставките са икономически национализъм, антипатия към глобализма, враждебност към имигрантите и фокус върху ислямския екстремизъм. Добавете към това пренебрежение към съюзите в НАТО и увъртане относно гаранциите за сигурността на партньорите в Източна Азия като Япония и Южна Корея.

Отхвърлянето на международното лидерство, съчетано с обещаното възвръщане на американската сила и престиж, което може да бъде наречено войнствен изолационизъм, улови настроенията на електората. Наследството от войните в Ирак и Афганистан пресуши обществената подкрепа за чуждестранни авантюри. Скорошно изследване показва, че почти 6 от 10 американци искат САЩ "да се занимава със собствените си проблеми и да остави другите страни да се справят с техните проблеми по най-добрия начин, по който могат".

Обезпокоени съюзници

Страхът на американските съюзници е, че Тръмп ще постави черта върху водения от САЩ международен либерален ред. Освен че вдига протекционисткия флаг, той обещава да изостави климатичните задължения на страната. Може да постигне сделка с Путин през главите на европейските лидери и да скъса ядреното споразумение с Иран. Европейците критикуват предложението му да построи стена срещу мексиканските имигранти и да затвори границите за мюсюлмани. Но основното притеснение е изолационизмът – отхвърлянето на американската роля в международната система, която подкрепя Запада. Всъщност без лидерството на САЩ самата концепция за Запада започва да губи смисъл.

"Трябва да видим каква част от заявките му ще бъдат изпълнени, но е доста ясно, че Тръмп затваря вратата пред американското глобално лидерство", казва висш европейски дипломат, пожелал анонимност. Новият президент обаче може скоро да открие, че заявените от него цели са непостижими за една изолирала се суперсила.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  ruark avatar :-|
  ruark

  "Без стратегическо мислене"

  "Онези, които търсят голям замисъл, ще бъдат разочаровани. Тръмп предпочита сключването на сделки пред стратегическото мислене. Неговото мото, че ще направи Америка отново велика, е смесица от инстинкти, предразсъдъци и импулси. Сред съставките са икономически национализъм, антипатия към глобализма, враждебност към имигрантите и фокус върху ислямския екстремизъм"
  "Обезпокоени съюзници

  "Страхът на американските съюзници е, че Тръмп ще постави черта върху водения от САЩ международен либерален ред"

  Тръмп каза че не е редно америка да съботира и сваля правителства в чужди държави. Това е забранено даже в хартата на оон. Това геостратегическо мислене на досегашните управляващи глобална инванзия, и локални войни не доведе нищо добро на света през последните 25 години. Това с международния либерален свят воден от америка звучи толкова диктаторско. Значи америка казва в кои държави как народа трябва да живее, в кои държави ще има войни. Глобализирай раделяй, съботирай, владей, заграбвай и изоставяй е мотото на геостртезите в УСА. Авторът пише статията с украсена терминология, това е негово право. За да дойде такъв като тръмп на власт занчи чашата на нетърпимост срещу империализма и експанзионните войни е преляла и в самата америка. Аз съм на мнение, че ако тръмп успее да се противопостави на подкладниците на войни, които в момента плащат статиите ще бъде управлението му по добро от това на обама и буш. обама беше за мен доста интелигентен президент но на края той така и така здава поста си и за да може после да работи на добра длъжност по натиск на соклите последните месеци трябваше да удължи санкциите срещу русия и непременно да прокара св. търговска зона до края на неговия мандат. второрто не успя. за заблудени читатели от медиината нато и американска пропаганда препоръчвам книгата на даниеле гансер нелегални войни.....
  В УСА има масова безработица заради изнасянето на продукция в страни като китай мексико и тнт. тази безработица се намалява изкуствено с печатане на пари и вкарване на хората в безбройни правителствени програми и раздухване на вонно промишления комплекс чврез войни. Само за 2016 година военния бюджет на УСА е 600 милиарда долара. Това са астрономически суми. този медиен, военно пропагандно таен апарат се поддържа с пълна пара. там има милиаони работни места за сметка на мира в света.
  Как може системата да е толкова болна в УСА. Това го правят досегашните управляващи в УСА, а те са дирктно Банките и военно петролните компании. След като тези мастодони управляват директно те вече не зачитат нормалния гражданин в УСА и където и да било по света. Вместо войните да са отминало и обществото да се развива напред ние изоставаме заради такива "глобални либерали" Какво би било ако УСА произвежда за 600 милиарда жито и не ги хвърля на световния пазар за да няма срив в цените а директно изпраща на хората в най бедните жито, царевица, пшеница, питейна вода, обучение, инвестиции в инфраструктура....
  В УСА пак ще има работни местта в сектора не земеделието и тнт.
  Как може най голямата демокрация в света да не признава международният наказателен съд в хага за военнопрестъпници и геноцит. УСА е една от от малкото държави която не подписа за създаването през 98 в рим този съд и буш даже подписа закон 2003 който има право да освобождава с насилие и армия дори арестувани високопоставени ам. служители в хага в холандия които са участвали директно в нелегални войни и са виновни за стотици хиляди жертви и срещу тях е повдигнато обвинение. След влизането на съда в действие през 2003 година в хага, уса атакува нелегално садам с лъжи и влезна със сила в една суверенна държава без мандат на оон. Значи според оон правилата буш, блеър и администрация са военнопрестъпници.......... Значи такива като маккейн, хилари, колин пауел и други трябвало да бъдат изправени пред този съд в хага, понеже те нарушиха хартата на оон и без мандат на оон бомбардираха ирак, косово, либия. За либия имаха право само за затваряне на въздушното пространство за самолети на кадафи, но не и революция и убииство срещу него. Дали е диктатор или не това не ги оправдава, има и други мерки.
  Няма да се учудя в мирната държава белорус да се свали и техния диктатор чрез брутална война както в украйна....... Ние всички протестирахме на запад срещу нелегалната война в ирак.
  "Обаче за всичко това е виновен разбира се путин". Лъжи лъжи и пак лъжи, така не став и идва такъв като тръмп.........

 • 2
  kamche avatar :-|
  kamche

  Надежда на обикновените американци Тръмп да освободи Америка от коалицията на финансовите влечуги и одметнатите от граждански контрол тайни служби плаши малките страни от запада.Стрха изхожда от простия факт, че ръководствата на тези държави вече са под строг контрол на собствените си тайни служби, които са подчинени на Амртиканските тайни служби.
  Който не е прислушкуван в Европа, ако се знае, че Меркел е подслушвана.Дали някой не е чул прислушвани разговори от най-високите етажи на властта при румънците, българите, македонците или србите.Има ли някой политически писмен
  който вярва, че в тези балкански държави правителствата са независими.Ако реално не съществува такъв, защо би съществувал друг, който би твърдял, че Меркел е независима и управлява Германия и ЕУ.Помалките страни на Запад сега страдат от Стокхолмския синдром към похитителя.

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  Едно одобрение за статията – за фактите и анализите, но не и за оценките. В нея сравнително пълно е казано, каква е всъщност насочеността на политиката на Тръмп. Но оценката за тази насоченост е погрешна или лъжлива.

  Статията казва, че Тръмп се отказва от лидерството на САЩ като държава. Което е една може би неволна, но лъжа.Той се отказва от хегемония, а не от лидерство. А разликата между тези два термина е принципна. Защото лидерът никого не кара насила да прави това, което другият не иска. А на хегемона, особено когато става дума за световна хегемония, това му е работата.

  Отношението на Тръмп към досегашните псевдосъюзници също е естествено за неговата политика. Защото ако САЩ имат намерение да налагат своята световна хегемония, те се нуждаят от такива свои съюзнизци, като ЕС, държавите от ЕС и НАТО, които на практика са не съюзници, а васали на САЩ. На хегемона васалите му са жизнено необходими, но на лидера са излишни.

  Наистина ли няма стратегия в замислите на Тръмп? ГЛУПОСТИ! Та това на практика е коренна принципна смяна на стратегията. САЩ да са над всички, но не с войни и със силово налаган негласен сюзеренитет, както е сега, а чрез това, което са, което могат и което правят САЩ. Чрез примера на ефективността на своето поведение, а не чрез насилие от какъвто и да било вид.

  Ще се изолира ли по този начин САЩ, както е казано в статията? Разбира се, че не. Тръмп не се изолира, а е отворен, и то дотолкова, че дори има намерение да води съгласувана международна политика с Русия. Но той предлага политика, която ще доведе до изчезването на огромните сега привилегии на наднационалните корпорации, възвръщане на реалния суверенитет на държавите, свобода на тяхната международна и вътрешна политика и така нататък. И точно по тази причина, изтръгването от ръцете на наднационалните корпорации, а донякъде и на военно-промишления комплекс, техните привилегии на пълна безконтролност върху тяхната дейност и космическите им печалби, е причината за канския писък и вдовишките оплаквания на този заграбил основната част от материалните ценности и ресурси световен наднационален елит да пророкува края ако не на света, то поне на САЩ и на съвременната култура. И, едновременно, крахът и края на политиката на Тръмп.

  Дали Тръмп ще успее? Това, което показва до сега, е доста оптимистимчно. Но успехът на неговата политика до голяма степен зависи от това, ще съумеят ли САЩ и Русия, Тръмп и Путин, да нормализират своите отношения и въпреки не малките различия между тези две държави, да извадят света от клопката, в която са го поставили лидерите на световната политика от последните две-три десетилетия. Моята преценка е, че и Тръмп, и Путин, притежават както необходимите качества, както необходимите средства, така и необходимия ум и политически умения, да реализират тази цел. Но това са само прогнози, и то от човек, който има ограничен или никакъв достъп до неманипулирана политическа информация за света като цяло и за неговите основни политически играчи.

 • 4
  yulian avatar :-|
  БГА Балкан

  "Европейците критикуват предложението му да построи стена срещу мексиканските имигранти и да затвори границите за мюсюлмани."

  Леко нагло е да представиш вижданията на соросоидите като мнение на "европейците"

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Изчетох коментарите от форума. Няма смисъл да отделям време за превода по-горе.

 • 6
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  man against the machine.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход