И заваляха злато и компромати
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И заваляха злато и компромати

Reuters

И заваляха злато и компромати

На фона на това, което се знае за връзките на Доналд Тръмп с Русия, непотвърдените разкрития от досието "Златен дъжд" звучат лесни за вярване

Светломира Гюрова
16065 прочитания

Reuters

© Reuters


- Тръмп продължава в пълен унисон с Кремъл да иронизира данните на американското разузнаване като "лов на вещици". Това е далеч по-шокиращо от твърденията за случка в луксозен московски хотел.

- По-притеснителна е неспособността на демократите и републиканците в САЩ да решат как и дори дали изобщо да разследват твърденията в съвсем истинския доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност (АНС) за "хакването" на американските избори под личното ръководство на Путин

"В Америка на Тръмп дори дъждът е златен" - това беше една от многото шеги в Twitter след избухването на Golden Showers Gate, както стана известна историята, че Русия в продължение на години е събирала компромати срещу новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

Веднага заваляха и опровержения - от самия Тръмп, който в Twitter профила си написа с главни букви "ФАЛШИВА НОВИНА - ТОТАЛЕН ПОЛИТИЧЕСКИ ЛОВ НА ВЕЩИЦИ", от Русия, където говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи информацията като "напълно изфабрикувана" и "явен опит за увреждане на отношенията", от замесени хора като адвоката на бъдещия президент Майкъл Коен, който отрече някога през живота си да е бил в Прага. Там според изтеклите сведения той се е срещал през август и септември 2016 г. с представители на Кремъл, за да координират кампания срещу кандидата за президент на демократите Хилъри Клинтън. От България и Пловдив, който е споменат като "убежище", където участващи в операцията срещу Демократическата партия на САЩ румънски хакери да се оттеглят и "снишат", след като си свършат работата, опровержения едва ли ще има.

Цялата тази буря се завихри от публикувания от сайта BuzzFeed мистериозен документ от 35 страници, посветени на компрометиращи сведения за бизнес интересите и личния живот на Тръмп, включително пикантен видеозапис с негово участие. При всички съмнения за достоверността на доклада, по-интересното всъщност е колко е лесно да се повярва в описаните в него неща. На фона на това, което се знае за връзките на Тръмп с Русия, за ласкавото му отношение към президента Владимир Путин и смущаващото му заставане на страната на Кремъл срещу разузнавателните служби на собствената му държава, досието "Златен дъжд" не звучи никак шокиращо.

И далеч по-притеснителна е неспособността на демократите и републиканците в САЩ да решат как и дори дали изобщо да разследват твърденията в съвсем истинския доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност (АНС) за "хакването" на американските избори под личното ръководство на Путин. А също и множеството етични съмнения и потенциални конфликти на интереси около хората в екипа на следващия обитател на Белия дом, включително такива ключови назначения като бъдещия държавен секретар (Рекс Тилерсън) и министър на финансите (Стивън Мнучин).

Само един доклад не стига

Сайтът BuzzFeed изрично уточнява, че сведенията в 35-те страници са "непотвърдени" и "потенциално непотвърдими" (виж карето). Точно това е причината те от месеци да циркулират в политическите и медийните среди, но никое друго издание да не ги публикува. И все пак американските служби са преценили, че е важно да направят две страници резюме и миналата седмица да запознаят с тях президента Барак Обама, избрания за негов наследник и водещи конгресмени.

Основната линия в досието е, че Москва се е опитвала да "култивира и подпомага" Тръмп, събирайки същевременно злепоставяща информация за бъдещия президент, използвайки неговите "лични обсесии и сексуални перверзии". Описва се редовна размяна на сведения и стиковане на действия между кампанията на Тръмп и Кремъл. Една от сделките например е изоставяне на политиката за подкрепа на Украйна в конфликта й с Русия, в замяна на което Москва ще изсипе хакнатите мейли на Демократическата партия, за да навреди на шансовете на Клинтън в президентската надпревара. Черешката са детайлите за сценка с участието на Тръмп и проститутки в апартамент в московския хотел "Риц Карлтън", по време на която е изпълнен т. нар. златен дъжд.

Всичко това не е особено изненадващо, тъй като събирането на компромати за чуждестранни бизнесмени и политици е редовна практика в Русия и не само там. Но разкритията (при цялата им съмнителна автентичност) нямаше как да не предизвикат фурор, идвайки само 10 дни преди встъпването на Тръмп в длъжност. Те се превърнаха в основна тема на първата пресконференция на Тръмп след избирането му, която трябваше да бъде посветена на това как ще предотврати конфликт на интереси между бизнес империята си и президентския пост. И освен това ще засилят още повече натиска за разследване на руската намеса в изборите.

Истинският скандал

"Руският президент Владимир Путин е разпоредил кампания за оказване на въздействие... за да подкопае общественото доверие в американския демократичен процес, да очерни държавния секретар Клинтън и да навреди на изборните й шансове и евентуалното й президентство. Освен това според нашата оценка Путин и руското правителство са развили ясно предпочитание за президент да бъде избран Тръмп." Това са извадки от оповестения дни преди публикацията на BuzzFeed доклад на американските разузнавателни служби. В него се казва още, че руските хакери не само са пробили сървъра на Националния комитет на Демократическата партия, но и са проникнали в компютърните системи на няколко щатски и местни изборни комисии. Освен това Москва е използвала цяла армия от организации, тв канали и тролове в социалните мрежи, за да сее дезинформация и пропаганда сред американците с цел повлияване на резултата от изборите и "подкопаване на водения от САЩ либерален демократичен ред".

С "висока степен на сигурност" ЦРУ, ФБР и НСА посочват, че зад цялата тази кампания стои лично Путин. И фактът, че всичко това още не е довело до разследване, а Тръмп продължава в пълен унисон с Кремъл да иронизира данните на разузнаването като "лов на вещици", е далеч по-шокиращ от нещо, което вероятно се е случило в луксозен московски хотел. Колкото и новоизбраният президент да повтаря колко е полезно, че Путин го харесва, притесненията сред съюзниците на САЩ само се засилват. И както отбеляза политическият коментатор на FT Филип Стивънс, има опасност "Америка на първо място" да прерасне в "Америка сама".

Непотвърден, но експлозивен

Документът от 35 страници бе публикуван от онлайн изданието Buzzfeed във вторник вечерта. Той включва "специфични, непотвърдени и потенциално непотвърдими обвинения за контакти между съветници на Тръмп и руски агенти, както и твърдения за сексуални актове, документирани от руснаците", обясняват от Buzzfeed. Съставен е от бивш британски разузнавач с добра репутация в своите професионални среди, нает от противници на Тръмп да разследва връзките му с Русия. Американските агенции не могат да потвърдят сведенията в документа. В него има някои противоречия и грешки, като неточни описания на московски квартали и невярно изписване на името на "Алфа банк". Стана ясно, че докладът е обикалял от седмици сред разузнавателни агенти, конгресни служби и медии. Спекулира се, че е стигнал и до кампанията на Хилъри Клинтън и ако тя е искала да го използва срещу Тръмп, е могла да го направи. Каква е причината докладът да се появи сега, десет дни преди встъпването в длъжност на републиканеца? От Buzzfeed казват, че са го публикували, "за да могат американците сами да вземат решение относно обвиненията, които циркулират на най-високо равнище в американското правителство". Главният редактор Бен Смит посочва: "Презумпцията ни беше да бъдем прозрачни в журналистическата си работа и да споделим това, което имаме, с нашите читатели." И все пак дори той изразява съмнения относно истинността на публикуваното. Ето някои извадки от него:

- "Руският режим култивира, подкрепя и помага на Тръмп от поне пет години. Целта на Путин е да стимулира разделението в западния съюз."

- "Тръмп и неговият вътрешен кръг са приемали редовен поток сведения от Кремъл, включително за неговите демократически и други политически опоненти."

- "Според няколко запознати източника действията на Тръмп в Москва включват перверзни сексуални актове." Те са били организирани или наблюдавани от руското разузнаване и може да бъдат използвани за изнудване.

- "Русия разполага с мащабна програма за спонсорирани от държавата офанзивни кибер операции. Външните цели включват чужди правителства и големи корпорации. Кремъл е зад скорошната поява на имейли на демократите в WikiLeaks."

- "Договорено е наемането на румънски хакери и използването на Пловдив като убежище за "снишаване."

- "Има доказателства за обширна конспирация между кампанията на Тръмп и Кремъл, одобрена на най-високо ниво и включваща руски дипломатически персонал в САЩ."

- "Тръмп е подкрепян от Кремъл, тъй като е възприеман за разделяща и антисистемна фигура, която ще разтърси настоящото международно статукво в полза на Русия."
- Тръмп продължава в пълен унисон с Кремъл да иронизира данните на американското разузнаване като "лов на вещици". Това е далеч по-шокиращо от твърденията за случка в луксозен московски хотел.

- По-притеснителна е неспособността на демократите и републиканците в САЩ да решат как и дори дали изобщо да разследват твърденията в съвсем истинския доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност (АНС) за "хакването" на американските избори под личното ръководство на Путин

"В Америка на Тръмп дори дъждът е златен" - това беше една от многото шеги в Twitter след избухването на Golden Showers Gate, както стана известна историята, че Русия в продължение на години е събирала компромати срещу новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  juliano95 avatar :-?
  Julian Mall

  " "Руският режим култивира, подкрепя и помага на Тръмп от поне пет години. Целта на Путин е да стимулира разделението в западния съюз."

  Егати руските гении да предвидят кой ще управлява Америка преди пет години, а не успяха да неутрализират Майдана в задният си двор - Украйна!

 • 2
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  Светът-един добът и честен, само лошата Русия изпозлва хакери! Това Северна КОрея, Китай, САЩ, Турция, англия, израел, Иран, Франция, германия-те хакери НЕ използват!
  Важнто е да вЕрвате!
  от една страна -филстрирана информация-от другата-министерство на Истината-прието в САЩ на 23 декември!
  И КОЙ виновен-Оруел-разбира се! Той буквално даде моетодическите указания какво как да се направи! Виновни ли са ичновниците от ЦРУ и ФБР че могат да четат? Очевидно НЕ! Четат и претворяват в дела- "1984"Дж.Оруел!

 • 3
  Baizuo avatar :-|
  Baizuo

  И децата разбраха, че тази новина е изфабрикувана.
  Всичко тръгва от 4chan i BuzzFeed - колосите на информация. Само се чудя, как разузнавателни агенции могат да ползват "непотвърдени" и "потенциално непотвърдими" източници. Е, освен ако не са ги помолили учтиво от либерасткия лагер.

 • 4
  geo_19 avatar :-|
  Доналд Радев

  В Америка се води не война срещу Русия и Путин, а война срещу Тръмп.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Схемата е изключително ефективна и използвана многократно: в световно неизвестен сайт в точно избран момент се появява непотвърден компромат, който веднага тръгва по информационния поток и се раздухва по начин, предложен ни по-горе, като медийните балони се представят като абсолютна истина. На омаскарения остава сама да се кълне, че няма сестра...

  Докато фондации около Демократическата партия плащат на медии, те ще ни поднасят такива буламачи.

 • 6
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Когато се избира президент със скандално поведение, най-очакваното е скандалите да са част от президенстването му.

 • Костадин Иванов

  "От България и Пловдив, който е споменат като "убежище", където участващи в операцията срещу Демократическата партия на САЩ румънски хакери да се оттеглят и "снишат", след като си свършат работата, опровержения едва ли ще има."

  Проблем. При нас мълчанието, когато ни калят, е взело застрашителни размери. Един бивш президент дори настояваше да си признаем за атентата срещу папата. После италианците отрекоха наша връзка.
  На кого си мислим, че се натягаме?

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Слабо вероятно е Русия да държи Тръмп с компромати, защото през цялата кампания той доказа, че е недосегаем по отношение на обществения си имидж. На него компроматите не му оказват влияние.

  Също не вярвам новия президент да може да си позволи завиване към сближаване с Русия. Това е в остър конфликт с желанието на републиканците и военните, така че можете да спите спокойно.

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "dgd":

  Абсолютно задължително е разузнаването да взима предвид всичката информация, включително и изфабрикуваната. Твоята логика е тип "Цацаров". По подобни причини в България не се разследват куп корупционни сделки, както и твърденията на Цветан Василев.

 • 10
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Старата практика ръжда не хваща... "Твръдим, али немам доказе"! Това е още от времето Тито срещу Сталин. Най-могъщата държава със 17 разузнавателни служби не можа да измисли нищо ново, освен, че били "дълбоко убедени в руската намеса. То, разбира се намеси има всякакви, ама да мислиш твоята намеса за правилна, а чуждата за "почти война" е много примитивно и показва липса на еволюционен градиент от времето на племенния обществен строй.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK