Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

При евентуална дезинтеграция най-силно ще бъдат засегнати периферните страни като България и Гърция, смята Кръстев.

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Според политолога под бюрократичната повърхност Европа става все по-интегрирана и кооперативна

16396 прочитания

При евентуална дезинтеграция най-силно ще бъдат засегнати периферните страни като България и Гърция, смята Кръстев.

© Надежда Чипева


Изборите в четирите ключови страни през 2017 г. (Германия, Франция, Холандия и Италия - бел. ред.) ще определят бъдещето на ЕС и ще покажат дали той може да излезе от тази криза, или ще започне процес по вътрешна дезинтеграция. Това каза политологът Иван Кръстев на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Според него при евентуална дезинтеграция най-силно ще бъдат засегнати периферните страни като България и Гърция, докато централноевропейските държави могат и да спечелят от едно преформулиране в ЕС.

Предизвикателствата: Brexit, финансова криза, миграция и сигурност

Иван Кръстев изброи четири кризи, които ще определят съдбата на ЕС през 2017 г.

Първата е Brexit. По думите му излизането на Великобритания от ЕС в икономически план е равностойно на напускането на 20 други малки държави. "Не е проблемът, че излезе една страна, а че излезе една от най-големите икономики и една от страните с най-добри демографски показатели", каза той. Според него, ако ЕС не прояви прагматизъм и отговорност по време на преговорите с Лондон, Великобритания може да се опита да разцепи съюза, за да получи най-добрата възможна сделка. "Така че проблемът с разделянето на ЕС не идва само отвън."

Вторият риск е, че въпреки затишието на миграционния фронт евентуален скок в миграцията по време на ключовите избори може да разтресе ЕС. "Очаква се на 2-3 февруари ЕС да договори с Либия и други страни от региона споразумение, сходно с това, договорено с Турция. Това е важно, защото представете си как би изглеждал ЕС, ако изборите в тези четири ключови страни се случват в ситуация на сериозна миграционна вълна", каза Кръстев. Според него не може да се очаква миграционната вълна да приключи скоро, защото "рационалният избор за хората от развиващите се страни, които искат да подобрят благосъстоянието си, е да сменят държавата си".

По отношение на финансовата криза политологът е на мнение, че през пълната с ключови избори 2017 г. финансовата политика няма пространство за маневриране."Германия не може да промени финансовата си политика спрямо италиански банки, каквото и да се случва в годината, когато германците ще гласуват", заяви той.

Последната криза е свързана с процесите по сигурността и влиянието на Русия. "Този месец изследване на британската социологическа агенция YouGov показа, че над 60% от британците, германците и французите смятат, че светът върви към голяма война. Над 80% от британците и французите са убедени, че ще има голям терористичен акт на територията на тяхната страна в рамките на годината. Това са тип очаквания, които формират представите на хората", посочи Иван Кръстев. Според него това кара хората и дори елитите да гледат новините по друг начин, а паниката започва да има своя собствена политическа логика.

Според него няма нищо лошо в това Русия и ЕС да нормализират отношенията си. Проблемът в българския дебат обаче е, че той няма нищо общо нито с Русия, нито с ЕС, нито със САЩ. "Просто обществото се е разделило на малки групички, които не се понасят една друга и използват Русия и САЩ, за да разкажат защо не харесват другите. Проблемът е, че в това международно състояние този тип говорене се превръща в проблем за националната сигурност", заяви политологът и препоръча всички политици да ограничат желанието си да говорят глупости. "Всеки от нас има човешкото право да говорим глупости, но има периоди, в които, ако се лишим от това право, страната може да спечели."

Той показа карта, базирана на изследване на "Галъп интернешънъл" в 70 страни от света, в която агенцията пита гражданите към кого би трябвало да се обърне страната им, ако тя бъде въвлечена във въоръжен конфликт. Според резултатите страни като България, Гърция и Сърбия биха се обърнали по-скоро към Русия, отколкото към съюзниците си в НАТО.

По повод предстоящото встъпване в длъжност на Доналд Тръмп като американски президент Кръстев обърна внимание на факта, че той няма политика по отношение на Русия и Европа, а само по отношение на Иран и Китай. "Това говори, че стратегическата цел на новата администрация на САЩ е да превърне Русия в евентуален съюзник при конфронтация с Китай. Въпросът не е дали това е добро или лошо, а дали е реалистично. По отношение на сирийския конфликт - ясно е, че отстъпките на САЩ спрямо Русия там са свързани с желанието за ограничение на иранското влияние в региона", каза.

И едно предупреждение

"Говоря за всички тези проблеми по следната причина. България досега по отношение на международната политика бе в позицията на коментатор в социалните мрежи – стоиш отстрани и се забавляваш с това какво е казал един или друг. Същото се прехвърляше на политическо ниво. Аз имам високо мнение за външната политика на правителството, която не позволи външнополитическото дестабилизиране да се превърне във вътрешнополитическа дестабилизация. Ако това поведение не бъде удържано в следващите четири-пет години, България ще бъде изправена пред криза, сравнима само с тези от края на Балканските войни, когато външнополитическата ни идентичност се подлага под въпрос", предупреди в заключение Иван Кръстев.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост

Изборите в четирите ключови страни през 2017 г. (Германия, Франция, Холандия и Италия - бел. ред.) ще определят бъдещето на ЕС и ще покажат дали той може да излезе от тази криза, или ще започне процес по вътрешна дезинтеграция. Това каза политологът Иван Кръстев на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Според него при евентуална дезинтеграция най-силно ще бъдат засегнати периферните страни като България и Гърция, докато централноевропейските държави могат и да спечелят от едно преформулиране в ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Обърнете се, ама с гръб.

 • 2
  objective avatar :-(
  objective

  Срещу единството и просперитета на ЕС и нейния мотор - Германия "работят" империите-победителки от Втората световна война - Русия, САЩ и Великобритания. Именно те ламтят за поредно разпределяне на "зони на влияние", разпалват войни със стотици хиляди човешки жертви, заливат мирна и демократична Европа с милиони бежанци и се стремят да я разпокъсат. Шансът за оцеляване и развитие на България се нарича Европа ! Точно затова успешната адаптация на ЕС към променящия се свят е от жизнен интерес за родолюбивата българска общност, а чуждофилството т.е. коленопреклонението пред чужди империи, врагове на идеята за единна Европа е гибелно за България ! Необратимо гибелно !!!

 • 3
  curious1234 avatar :-|
  curious1234

  "Според политолога под бюрократичната повърхност Европа става все по-интегирана и кооперативна."

  В Европа бюрократична е не повърхността, а душата. Бюрокрацията загуба на здрав разум и пълноценен живот, един вид законово наложена шизофрения. Пример: данъкоплатците в ЕС плащаме на ЕК, за да може ЕК да плаща на мрекопроизводители за НЕпроизведено мляко. http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-sofiya/nad-300-fermeri-namalyavat-proizvezhdanoto-krave-mlyako-sreshtu-kompensatsii-ot-ek

  ЕС е лудница, а Брекзитът, поне за някои хора - отчаян опит за спасение. Като в "Полет над кукувиче гнездо".

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-н Иван Кръстев плаши. Плаши с промяната.

  Плаши с брекзит-а. Така и в деня на обявяване на резултатите от референдума се насаждаше паника, че светът свършва. Е, не свърши, а Тереза Мей днес показа, че емоциите могат да се загърбят и нещата да се поставят на прагматична основа.
  Плаши с изборите в Германия, Франция, Италия и Холандия. Има висока вероятност сегашните им съглашателски правителства/управляващи коалиции да паднат от власт. Не с майдан, а с демократични избори. Какво плашещо е това?
  Плаши с мигрантите. Кой ги покани да разорат Европа? След катастрофата на мигрантската договореност между ЕС и Турция, с коя от трите обявили се за легитимна власт в Либия въоръжени групировки се договаря Брюксел?
  Плаши , че " ...над 60% от британците, германците и французите смятат, че светът върви към голяма война..." С какви очи го прави, след като той е един от бабувалите на "цветната революция" в Украйна?! Ако пита украинците - те 100% усещат войната на гърба си!

 • 5
  vaticana avatar :-?
  vaticana

  Капитал са в много любопитно положение. Ако продължават по линията Сорос-Ив.Кръстев след 2-3 дни ще трябва да заемат антиамериканска позиция покрай досегашните нескончаеми критики към Тръмп.
  Все пак мисля, че ще направят лупинг.

 • 6
  venelingeologia avatar :-(
  venelingeologia

  На мен ми стана байгън от д-р Кръстев, а самия той всеки изминал ден става за кашмер...

 • 7
  dobivelkov avatar :-|
  Велков

  В дневник пише три кризи, тук 4...

 • 8
  glog avatar :-|
  glog

  Иван Кръстев в коронната си позиция: Това, което е сега, е много лошо. Само сакън, да не се опитате да го промените, защото тогава ще стане още по-лошо. И той е прав, но само частично. Защото ако народите на ЕС-държавите разрушат този политически по своята държавническа същност Франкенщайн , какъвто е ЕС, а Тръмп вземе, че не само спечели (това той вече го направи), но и наистина реши да изпълни това, което лансира като своя бъдеща политика, източниците на завидните доходи на самия Иван Кръстев могат и да пресъхнат.

  Всъщност единственият начин бедните държави в ЕС да могат да тръгнат да се развиват, е само един: Пълно разпадане на ЕС. Възвръщанне на пълния суверенитет като директиви на ЕС. А не да са подчинени на изгодните за Германия разпоредби, който излизат от Берлин и през Бюксел ни се изпращат за строго изпълнение като директиви на ЕС. И тогава европейските държави могат, ако искат, отново да създадат нещо като ЕС, но като съюз на свободни и напълно суверени държави, които могат да управляват своите територии така, както те си решат. И да налагат мита и ограничения за преминаването през границата на хора, стоки, идеи и изобщо на всичко, което според тях би било вредно, ако премине.

  Защото как бедните държави в ЕС по-бедните държави бързо ще достигнат богатите, вече ни казваха многократно. И ни даваха за пример Балтийските държави. Но напеследък нещо спряха да ни ги сочат за пример. Защото при сегашната управленческа структура и сруктурна организация на ЕС бедните държави в ЕС са на практика нещо като колонии за богатите. И затова започнаха да обедняват, докато |Гервмания, баш колонизаторът, продължава да богатее.

  Колкото до това, че Тръмп нама изградена пълна и всеопбхватна външна политика, това, меко казано, е чиста лъжа. Защото ако той вече има някакъв план за това, какви ще бъдат отношенвията му с Русия, Китай, НАТО и ЕС (а за ЕС той вече се исказа, като каза нещо както за икономическите санкции срещу Русия, така и за Меркел като катастрофирал с имигрантската си политика държавник), това всъщност означава, че той вече има почти напълно завършен план за своята световна външна политика. Която няма как да не се отрази и на бедните държави в ЕС, каквато е България.

 • 9
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#7] от "Добрин Велков": В дневник пише три кризи, тук 4...
  =====================================

  Хайде и ти сега, за някаква си една пиклива криза в повече ли ще го правиш на въпрос? Или за тебе има някакво значение, дали ще ти пуснат само три куршума в главата или след това ще те прострелят и в крака.

 • 10
  lemonadejoe avatar :-|
  lemonadejoe

  До коментар [#8] от "glog":

  [quote#8:"glog"]Всъщност единственият начин бедните държави в ЕС да могат да тръгнат да се развиват, е само един: Пълно разпадане на ЕС. [/quote]

  Много си радикален. Стои си бедна Македония отвън и си стои. Трябва ли целият ЕС да се разпадне, за да ѝ потръгне на Македония?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход