Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Директорът на Centre for European Policy Studies пред "Капитал"

Светломира Гюрова
6679 прочитания

© Надежда Чипева


Профил

Даниел Грос е директор на влиятелния тинк-танк Centre for European Policy Studies. Роден е в Германия, учил е икономика в Италия и САЩ. Започва кариерата си в Международния валутен фонд, бил е икономически съветник към Европейската комисия, Европейския парламент и др. Преподавал е в редица европейски университети. Много от изследванията му са фокусирани върху Централна и Източна Европа.

Даниел Грос беше един от участниците на 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

Две от големите събития през 2016 г. ще доминират и 2017 г. - Brexit и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Какво ще означават те за ЕС?

Не споделям песимизма, който цари в Брюксел. Мисля, че Brexit няма да има почти никакъв ефект върху икономиката на ЕС дори при "твърд" вариант. Това е политически, не икономически проблем. Цената на излизането от ЕС е реална, но ще е разпределена в годините напред и няма да се усети незабавно.

Доналд Тръмп има дневен ред, който е много добър за икономическия растеж в краткосрочен план. За момента още не знаем каква доза протекционизъм ще приложи всъщност. Той говори за това, но ще видим дали ще го направи. Според мен ще се окажат повече приказки, отколкото действия, по простата причина че хората, които са в неговия кабинет, ще бъдат първите, които ще изгубят. Бизнесмените харесват защитни мерки за тяхната компания, но не харесват протекционизма по принцип. И мисля, че това ще сдържи Тръмп. Ще пусне няколко туита, за да може да каже: вижте колко много работни места спасих, как успях да изплаша компаниите, които изнасят производство от САЩ. Тръмп не е президент, който ще бъде съден по резултатите, а по-скоро по думите. От него може да очакваме да харчи малко повече, доларът да стане малко по-силен, да се говори за протекционизъм, но да не се прави. Изключението е Китай, там може да има изненади.

А Европа трябва ли да се притеснява, когато той казва, че в Ню Йорк е пълно с мерцедеси, но в Берлин няма шевролети и това не може да продължава така?

Това са просто приказки. Ако погледнете какво е говорил в миналото, ще разберете, че истински го интересуват само Мексико и Китай, не мерцедесите. А и какви точки ще му донесе громенето на мерцедесите пред американската публика? На кого му пука за тях?

Оптимистичният поглед към Тръмп е, че той може да бъде новият Роналд Рейгън - президент, който идва с много ниски очаквания и прави чудеса за американската икономика и по света. Реалистично ли е това?

Не мисля, че ще направи чудеса. Много съм скептичен, когато чуя, че някой е пробизнес. Едно е да кажеш намаляваме данъчната ставка на 10% за всички. Това е пробизнес. Но една компания да получава такъв подарък, а другата - друг, това е съвсем различно нещо. За обещанията му за дерегулация - повечето регулации, които имаме, съществуват с причина, примерно да защитим потребителите, и не мисля, че той може да отмени всичко това.

Една сфера, където Тръмп може да донесе голяма промяна, е корпоративното данъчно облагане. Ако свали ставката и намали броя на изключенията, това ще е добре. И ще бъде наистина пробизнес, за разлика от правенето на подаръци и специални правила за отделни компании. Но когато имаш бизнесмени в екипа си, те мислят за специални сделки навсякъде вместо за правила. При Рейгън екипът беше различен и президентът имаше желание да делегира. Имаше и усещане за стратегия, каквото липсва при Тръмп. Затова не мисля, че той ще бъде втори Рейгън.

Какво ще означава за ЕС ерата на Тръмп?

По отношение на търговията и останалите икономически въпроси, Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран. По отношение на Русия и санкциите - той говори много, но хората, които е назначил в правителството си, казват различни неща. А и ако погледнете интервюто, което даде пред в. Times и в. Bild, всъщност това, което казва, е смислено. Той твърди, че напълно разбира защо източноевропейските страни се притесняват от Русия. Просто смята, че те трябва да харчат повече за собствената си отбрана. И сега европейските държави ще го направят. Но дали наистина искаме Германия да бъде по-силна и въоръжена? Останалите европейци имат някои съмнения. Всъщност ЕС просто ще трябва да харчи повече и да си сътрудничи повече. А това е хубаво.

По въпроса за санкциите има различни мнения в самия ЕС. А това, което казва Тръмп, е, че Русия има твърде много ядрени оръжия и можем да направим сделка. Ако си представим сделка за постепенно намаляване на ядрените оръжия срещу вдигане на санкциите, това не звучи зле. Така че с Тръмп не идва краят на света.

Най-голямата промяна е, че Тръмп не споделя общоприетата идея, че европейската интеграция е хубаво нещо. Той смята, че европейската интеграция е лоша, защото така Европа става конкурент. Това показва, че той не мисли като икономист. Американските политици от 40-те и 50-те години мислеха като икономисти - ако Европа става по-силна, тя става по-силен партньор за нас и нашата икономика в крайна сметка ще спечели. При Тръмп логиката е - те стават по-силни, аз ставам по-слаб. Което е погрешно. Само че ЕС вече има общ пазар, има обща търговска политика, така че не виждам голяма опасност на този фронт.

2017 г. изглежда критична за ЕС заради изборите в Холандия, Франция и Германия. Какъв ЕС можем да очакваме в края на тази година?

Стига Марин льо Пен да не спечели във Франция, ЕС няма да бъде много по-различен. Реториката може да звучи различно, но темите и институциите не са се променили.

Ако няма дезинтеграция, ще има ли още интеграция?

Да, но не в краткосрочен план, а в по-дългосрочен. Първо трябва да бъде преглътнат Brexit, да оставим институциите на банковия съюз да поработят, да започнат да действат новите правила и сътрудничеството по миграцията. И след като тези неща проработят добре, ще има нова вълна на интеграция.

Какво трябва да направи страна като България, за да не я пропусне?

Трябва да бъде подготвена да бъде в групата държави, на които може да се има доверие в две посоки. Първо, че геополитическата ориентация остава същата, не едно правителство да е прозападно, а следващото - проруско. Тук има значение начинът, по който изглеждат нещата и как сте възприемани. Второ, трябва да гарантирате, че имате чиста административна система и структура на управление, на която другите могат да имат доверие. В следващата стъпка на европейска интеграция ще участват само страните, в които може да се има доверие в машината на управлението - че няма корупция, няма недопустимо влияние от бизнес групи. Защото интеграцията на полицейски и правосъдни системи, на сили за сигурност, може да се случи само ако имаш доверие на тези системи на национално ниво.

Докъде ще стигне разривът между Източна Европа начело с Полша и Унгария и западните страни в ЕС?

Рано или късно Източна Европа ще трябва да направи избор - дали иска да участва или не. В миналото имаше голямо желание да се правят изключения за тези страни, да им се дават специални сделки. В бъдеще не мисля, че ще е така. Ако Франция и Германия решат - добре, готови сме за следващата стъпка, а Източна Европа не иска, то много хора в Германия всъщност ще бъдат щастливи от това. А на Западните Балкани ще им бъде казано - грижете се сами за себе си.

Част от изказването на Даниел Грос на конференцията "Бизнесът среща правителството"

Brexit не е икономически проблем. Търговските отношения с Великобритания след 2007 г. формират много нисък процент от външната търговия на ЕС. И дори при твърдия сценарий да вземем за пример швейцарското решение - те са извън единния пазар, обаче търгуват по-активно с европейския пазар, отколкото Великобритания. Така че аз не смятам, че Brexit ще има сериозен икономически ефект.

ЕС излиза бавно от рецесията, може би в еврозоната нещата стоят по-добре, отколкото извън нея, но така или иначе, заетостта запазва задоволителни нива. Безработицата е на високо ниво, защото имаме нови влизащи на пазара на труда лица.

По отношение на Банковия съюз, той все още не е перфектен, но ние работим върху него. Това, което стана в Италия, ни показва, че Банковият съюз може да навлезе много дълбоко в банковата система, там където имаме свързано финансиране и кредитиране, и да се намеси. И в дългосрочен план това ще бъде положително. В краткосрочен план всеки се оплаква, че това ще доведе до намаляване на отпусканите кредити, но в дългосрочен план ще имаме много позитиви.

Да, през първите години единните европейски институции не са перфектни, но те се учат с течение на времето и стават все по-добри, точно това наблюдаваме в момента.

Ако погледнете важните решения на Тереза Мей например, може би сте забелязали следното – тя е решила, че Великобритания ще продължи да си сътрудничи с европейските служби за сигурност, въпреки че е готова да направи стъпки в посока на Brexit. Заявила е твърдо обаче, че ще продължи да си сътрудничи с Европол, защото тя знае, че това е от изключително значение по отношение на сигурността. Една от областите, която беше повдигната от Тръмп, беше въпросът за вътрешната сигурност в Европа. Даже сме закъснели да обсъждаме тази тема, защото Германия примерно харчи 2% от своето БВП за отбрана. Какво искаме да се случи обаче, очакваме ли, че Германия ще удвои своите разходи за отбрана? Можем ли да си позволим европейските въоръжени сили да бъдат доминирани от Германия?

Имаше причина германското участие да бъде ограничено, защото все още не сме забравили миналото. Тръмп споменава, че германците започват да харчат повече за отбрана и, може би, той и Путин се замислят това хубаво ли е или лошо за тях. Но така или иначе, това са процеси, които се движат – може би са бавни, но, така или иначе, Европа трябва да започне да си сътрудничи и да харчи повече в областта на отбраната.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост

Профил

Даниел Грос е директор на влиятелния тинк-танк Centre for European Policy Studies. Роден е в Германия, учил е икономика в Италия и САЩ. Започва кариерата си в Международния валутен фонд, бил е икономически съветник към Европейската комисия, Европейския парламент и др. Преподавал е в редица европейски университети. Много от изследванията му са фокусирани върху Централна и Източна Европа.

Даниел Грос беше един от участниците на 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    judjuk avatar :-|
    Judjuk

    Моите уважения към професора, но той греши. Когато кучето те гони, не разсъждаваш добре ли е или зле да спреш. Защото ще те настигне. Китай е по петите на САЩ. Ако дорарът пропадне, а е въпрос само на време, САЩ ше са в разруха. Протекционизмът на Тръмп е необходимост без алтернатива, а Евроатлантика е опашката на гущера. За евробюрократите, които са в потрес, такива приказки са вид психотерапия. Но голата истина лъщи като тиган на месечина.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход