Енигмата "Тръмп"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Енигмата "Тръмп"

"Последното интервю на американския президент показа, че Тръмп има само едно лице, а не две или три, както се надявахме по-рано", коментира високопоставен европейски дипломат пред авторитетното аналитично издание Politico.eu.

Енигмата "Тръмп"

Новоизбраният американски президент продължава да обърква света с противоречиви сигнали за своите стратегически намерения

Момчил Милев
16344 прочитания

"Последното интервю на американския президент показа, че Тръмп има само едно лице, а не две или три, както се надявахме по-рано", коментира високопоставен европейски дипломат пред авторитетното аналитично издание Politico.eu.

© Reuters


Темата накратко

- САЩ може да спазарят сваляне на санкциите срещу Русия.

- Американският ангажимент в НАТО остава неясен.

- Президентът приема ЕС за немски проект и приветства Brexit.

- Тръмп обвинява Германия за мигрантския наплив.

От този петък най-силният човек на планетата вече не се казва Барак Обама, а Доналд Тръмп. Допреди няколко седмици всичките екзотични идеи, лансирани по време на неговата предизборна кампания, предизвикаха повдигане на вежди, ирония, присмех и се възприемаха като популистки трикове за печелене на електорална подкрепа.

В последните дни преди смяната на караула в Белия дом обаче радикалната фразеология на новия американски президент изобщо не дава признаци за смекчаване на тона и хвърля дълбок размисъл както лидерите на държавите по света, така и финансовите пазари. Защото изобщо не е изключено държавният глава на САЩ наистина да се опита да изпълни част от заканите си, което най-вероятно ще има трудно предвидими последствия.

НАТО като СОТ

Може би най-основното притеснение, свързано с намеренията на Доналд Тръмп, е ангажиментът му към сигурността на Европа и в частност към бъдещето на НАТО. Това е и рискът покрай смяната на властта във Вашингтон, който най-силно засяга България, тъй като евентуална договорка в стил "нова Ялта" би могла да запрати страната ни в маргинализираната периферия на ЕС и дори в хипотетична руска зона на икономическо и политическо влияние.

В съвместно интервю за британския вестник Times и германския Bild от миналата неделя щатският президент за пореден път демонстрира, че не е ревизирал тезата си, според която Северноатлантическият пакт е анахронизъм и е остатък от времето на студената война. Но отново не дава разбираем отговор на въпроса как си представя промените в него. Запитан дали разбира защо източноевропейците се страхуват от Русия и Путин, Тръмп дава объркващ и уклончив отговор: "Разбира се, знам това. Разбирам какво става и казах преди много време – НАТО има проблеми. На първо място, то е остаряло, защото е създадено преди много, много години. На второ място, страните не плащат това, което се очаква да плащат", коментира Тръмп, добавяйки, че според него НАТО е "остарял, защото не се справя с тероризма".

Американският президент продължава с обвиненията си срещу алианса, като уточнява, че "се очаква да пази държави, но много от тях не си плащат, което е много нечестно спрямо САЩ". Според него само пет държави в НАТО спазват финансовите си ангажименти. "Пет. Не е много на фона на 22", казва той. Но все пак заключва: "След това уточнение искам да кажа, че НАТО е много важен за мен."

Отживелица ли е алиансът?

Казаното от Тръмп провокира серия от светкавични гневни реакции на Стрия континент. "НАТО е разтревожен от изявлението на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че Северноатлантическият съюз е остарял", коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер още в понеделник след среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг. Първият дипломат на Берлин също така уточнява, че изказаната позиция радикално се разминава с изявленията на бъдещия министър на отбраната на САЩ.

"НАТО от моята гледна точка е най-успешният отбранителен съюз в историята на съвременния свят, а може би и изобщо", коментира миналата седмица о.з. ген. Джеймс Матис, който трябва да оглави Пентагона, пред сенатската комисия по отбрана. "Според мен нациите, които имат съюзници, процъфтяват, а тези, които нямат – не. Ако днес нямахме НАТО, щеше да се наложи да го създадем. То е жизненоважно за сигурността на САЩ и за защитата на демокрациите, с които сме се съюзили", добавя пенсионираният щатски генерал. Той подчерта, че подкрепя перманентното разполагане на американски войски в Прибалтика за възпиране на руска агресия и добави, че е "уверен, че избраният президент ще си държи на думата по отношение на Член 5" (от Вашингтонския договор, според който нападението срещу един съюзник е равносилно на атака срещу всички).

Така каза президентът:

"НАТО има проблеми. На първо място то е остаряло, защото е създадено преди много, много години. На второ място – страните не плащат"

"Да видим дали може да сключим някои добри сделки с Русия. Например мисля, че бройката на ядрените оръжия трябва да бъде намалена"

"Когато погледнеш ЕС, това е Германия. Затова мисля, че Великобритания постъпи умно като излезе."

"Не ме интересува дали е ЕС разцепен или обединен, за мен няма значение."

"Меркел направи катастрофална грешка, че прие всички тези нелегални, всички тези хора, независимо откъде идват."

"Мисля че трябва да изградим зони за сигурност в Сирия."

Така че бъдещето на Северноатлантическия алианс може би не е толкова мрачно, колкото изглежда на пръв поглед, но вероятно ще изисква по-активни усилия и инвестиции от страна на европейските съюзници. Което всъщност е нещо, което всички американски президенти са искали, просто не са го представяли по толкова груб и безцеремонен начин като Тръмп.

Червена тревога?

За разлика от своя бъдещ министър на отбраната обаче Тръмп като че ли продължава да не се притеснява чак толкова от поведението на Русия в нейната "близка чужбина". Попитан дали поддържа европейските санкции срещу Москва заради анексирането на Крим, американският президент пак отговаря изключително обтекаемо, без нито веднъж да спомене Украйна. С което на практика за пореден път индиректно окуражава Москва да тества границите на търпението на европейските съюзници.

Американският президент намеква, че е склонен да адвокатства за вдигане на ембаргото срещу определени ангажименти от руска страна. "Те (ЕС - бел. ред.) имат санкции срещу Русия – да видим дали може да сключим някои добри сделки с Русия. Например мисля, че бройката на ядрените оръжия трябва да бъде намалена значително като част от това. Русия страда много в момента заради санкциите, но смятам, че може да се случи нещо, от което много хора ще имат изгода", казва Тръмп в последното си интервю. Запитан на кого има повече доверие – на руския президент Владимир Путин или на германския канцлер Ангела Меркел, той отговаря уклончиво: "Започвам с доверие и към двамата, но да видим колко дълго ще трае. Може изобщо да не продължи дълго."

По всичко личи, че за момента повечето световни лидери и анализатори са принудени да останат в режим на изчакване поради изключително противоречивите сигнали, които идват от Вашингтон. В понеделник германският канцлер Ангела Меркел обяви, че ще изчака встъпването в длъжност на новия американски президент, преди да коментира каквито и да е негови изявления и действия. Защото през последните няколко дни именно тя и оглавяваната от нея държава се оказаха една от основните мишени на неговите критични изказвания.

Германски заложник ли е ЕС?

В своето интервю за Times и Bild Доналд Тръмп директно определя ЕС като двигател за германската икономика и приветства Великобритания, че напуска евросъюза. Запитан на чий телефон би се обадил, ако трябва да си говори с Европа, той отговаря: "За момента Меркел е един от най-важните лидери. Защото, когато погледнеш ЕС, това е Германия. Основно е двигател за Германия. Затова мисля, че Великобритания постъпи умно, като излезе." Тръмп добавя също така, че ЕС е бил създаден най-вече за да победи САЩ в сферата на търговията. "Не ме интересува дали е ЕС разцепен или обединен, за мен няма значение", обобщава той.

След това американският президент споделя за свой разговор с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и предрича много тежки времена за ЕС, защото "хората, страните, искат своя собствена идентичност" и твърди, че ако не са били бежанците, е нямало да се стигне до Brexit. А като основен виновник за кризата с бежанците отново е посочена германският канцлер Меркел. "Тя направи една катастрофална грешка, която беше, че прие всички тези нелегални, всички тези хора, независимо откъде идват", казва държавният глава на САЩ. "Ще се видя с нея и я уважавам. Харесвам я, но смятам, че допусна голяма грешка. Смятам, че това беше голяма грешка за Германия. Мисля, че трябва да изградим зони за сигурност в Сирия", продължава Тръмп по повод миналогодишния призив на германския канцлер към бягащите от войната в Близкия изток.

"Щом встъпи в длъжност, ние очевидно ще си сътрудничим с новото американско правителство и ще видим какви договорки можем да постигнем", е единственият коментар на Ангела Меркел по повод геополитическите жонглирания на американския президент от последните няколко дни. И добавя: "Нашата съдба като европейци, бих казала, е в наши ръце." Което в крайна сметка може да не е чак толкова лошо и да принуди Брюксел да води по-смела и по-действена политика. Като например да превърне в реалност отлагания с десетилетия европейски отбранителен съюз...

Темата накратко

- САЩ може да спазарят сваляне на санкциите срещу Русия.

- Американският ангажимент в НАТО остава неясен.

- Президентът приема ЕС за немски проект и приветства Brexit.

- Тръмп обвинява Германия за мигрантския наплив.

От този петък най-силният човек на планетата вече не се казва Барак Обама, а Доналд Тръмп. Допреди няколко седмици всичките екзотични идеи, лансирани по време на неговата предизборна кампания, предизвикаха повдигане на вежди, ирония, присмех и се възприемаха като популистки трикове за печелене на електорална подкрепа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  n.youroukov avatar :-|
  Един препатил

  На всички езици има поговорката "Ще поживеем, ще видим". Нека изчакаме и да видим какво ще стане когато Тръмп ще трябва да излезе от шоуто и да влезе в риалитито.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И какво: от понеделник няма да го има нито НАТО, нито ЕС, нито Меркел?!

  Разбира се, авторът не поставя толкова кратки срокове, но пък, жонглирайки с подходящи цитати, внушава достатъчно категоричния извод, че тези неща - аха да се случат. И непременно промяната ще е катастрофална.

  Истината едва ли е такава. А и текстът е досадно избирателен, защото, например, в него и дума няма за зреещият конфликт на Тръмповия САЩ с Китай, който в глобален мащаб е нещо много по-съществено от пращането 3-4 ЮС батальона в Прибалтика, за да дразнят Русия. Президентът Си направи много твърдо изказване онзи ден в Давос, ама кой да ги чете тия работи...

  Светът се променя. Нито НАТО ще остане това, което е в момента, нито ЕС. И не разбирам защо е този тъжен плач по време, което е безвъзвратно отминало. • 3
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  Енигма, енигма, колко да е енигма. Човекът в редица интервюта от СУМА години разправя едно и също. Само дето за "другия" лагер това бе несъществено и докара свето до ръба на войната.

 • 4
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  От Економедиа няма да чуете нито една добра дума за Тръмп, никога. Те са по-американци и от същинските такива. Помнете ми думата - и гледайте предстоящия сеир.
  Ще е като във вица за журналистите, видели Исус да ходи по вода. На другия ден статията била списана: "Исус не може да плува".
  Не Тръмп, Капитал, ами който ще да е, няма как да промени факта, че географски Русия е "до" източна Европа. Освен ако същата не се телепортира в Австралия или някоя от Америките - няма как да се избяга от икономическо и влияние. Защо? Защото имат горива и са съседи. Вари го, печи го, сучи го, върти го... източна Европа внася горива оттам, а не от щатите. Някой хора така и няма да проумеят/преживеят този простичък факт.

 • 5
  antipa avatar :-?
  D-r D

  До коментар [#4] от "kirka80286":

  И на мен ми е любопитно как и кога Икономедиа ще направи лупинга.
  Досега беше лесно - Тръмп беше само новоизбраният и всякакви карикатурни епитети и внушения по негов адрес се посрещаха с радост от общността на привържениците на загубилата изборите Демократическа партия.
  Ама вече президентът Доналд Джон Тръмп олицетворява САЩ и подобни текстове няма как да се възприемат добре от Н.Пр. посланик Ерик Рубин.

  Очаква ни интересно превъртане...

 • 6
  beky avatar :-|
  beky

  До коментар [#4] от "kirka80286":

  Защо продължават да громят Тръмп за туитър реплики?
  Неговите политически виждания отдавна са популярни от книгите му и не са се променили, а вчера произнесе и много сериозна политическа реч, която прави горната писаница нелепа.
  Странно ми е защо в Капитал продължават тази обречена война?
  Обслужват Сорос ли? Има ли връзка между наливащата им милиони Америка за БГ и престарелият Сорос?


 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Почти всичко казано от Тръмп е истина. Не му симпатизирам, но е прав. Особено за Меркел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK