Доналд Тръмп става президент на САЩ

Сега ще се види каква част от думите му ще се превърне в дела

   ©  Carlos Barria
   ©  Carlos Barria

Досега той много говореше и още повече туитваше. Сега вече започва да действа. След като днес Доналд Тръмп официално встъпва в длъжност и става 45-ият президент на САЩ, въпросът е каква част от думите му ще се превърнат в дела.

В деня преди събитието хиляди нюйоркчани излязоха на анти-Тръмп протест в Ню Йорк пред хотела на строителния магнат Trump International Hotel. Сред тях бяха Робърт де Ниро, Майкъл Мур, Шер и други звезди, както и представители на неправителствени организации. Днес във Вашингтон има демонстрации както на противници, така и на привърженици на новия президент.

Тръмп ще поеме официално поста от Барак Обама в 6 ч. вечерта българско време. Преди това той трябва да положи клетвата за встъпване в длъжност. След това 45-ият президент ще произнесе реч и ще поведе шествие към Белия дом. На церемонията ще присъстват бивши президенти и първи дами, включително Бил Клинтън и съпругата му Хилъри Клинтън, която беше съперникът на Тръмп в изборите. Над 50 конгресмени от Демократическата партия обявиха, че ще бойкотират събитието.

Докато гарда в Белия дом се сменя, новият президент все още не е попълнил ключови позиции в управлението и вчера обяви, че ще запази 50 служители от админстрацията на Обама на важни постове в Държавния департамент и в сферата на националната сигурност. Също към вчера само двама души от 15-те номинирани за членове на правителството на Тръмп - Джон Кели, който ще оглави Министерството на националната сигурност, и ген. Джеймс Матис, който ще бъде министър на отбраната, са получили одобрение от комисиите в Конгреса и са готови да заемат постовете си.

С президент, който никога не е заемал политически пост и не изглежда да има ясна политическа стратегия, екипът има огромно значение. Например ген. Матис и номинираният за държавен секретар Рекс Тилерсън при изслушванията си в Конгреса демонстрираха доста по-твърда линия към Русия и в защита на НАТО, влизаща в разрез с посланията на Тръмп.

Предлагаме ви колекция от текстове на "Капитал", които прогнозират какъв президент ще бъде Тръмп.

- Какво се крие зад енигмата Тръмп и как американският президент продължава да обърква света с противоречиви сигнали за своите стратегически намерения за американския ангажимент в НАТО и евентуална сделка с Русия (вижте тук)

- Трябва ли ЕС да се притеснява от Тръмп, ще удари ли протекционизмът му Европа и ще бъде ли той новият Роналд Рейгън (вижте тук интервю с Даниел Грос)

- Защо банковият сектор гледа с надежда към Тръмп (вижте тук) и как производителите на автомобили обявяват един след друг инвестиции в САЩ, за да не бъдат атакувани от новия президент (вижте тук)

- Как инвеститорите да четат знаците за промяна в политиката на най-голямата икономика и какво ще означава Тръмп за инфлацията, лихвите и различните сектори (вижте тук)

- Кои са хората в екипа на Тръмп и какво показват те за стила и посоката на управлението му (вижте тук и тук)

- Какво може да се очаква за отношенията с Русия и спечели ли Путин изборите в САЩ (виже тук и тук)

- Ще помогне ли Тръмп на ЕС най-после да намери военната си сила и да се грижи повече за собствената си отбрана (вижте тук и тук)

По-долу можете да проследите на живо церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп, която започва в 18 часа българско време.