Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Президентският мандат на Тръмп е добър повод за Европа да покаже своята добавена стойност, посочва Даниел Грос

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Според икономиста Европа е готова да вземе в своите ръце собствената вътрешна и външна сигурност

7622 прочитания

Президентският мандат на Тръмп е добър повод за Европа да покаже своята добавена стойност, посочва Даниел Грос

© Надежда Чипева


Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".

Тази година конференцията се проведе под мотото "Накъде тръгва България". При откриването на форума чухме изказвания на отиващия си президент на страната Росен Плевнелиев и на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Своите очаквания за 2017 г. споделиха и политологът Иван Кръстев и икономистът Даниел Грос.

Представяме ви изказването на Даниел Грос, директор на Центъра за европейски политически изследвания (CEPS)

Много благодаря за това, че отново ме поканихте да присъствам сред вас. За мен е удоволствие да се връщам във вашата страна, вашия град и да наблюдавам напредъка с течение на годините. В своите бележки аз ще се огранича основно в икономическите въпроси и малко нюанси ще разгледам от това, което Иван (политологът Иван Кръстев – бел.ред.) обсъди.

Осъзнавам, че двете основни теми на деня, на годината даже, ако щете, ще бъдат Brexit и президентът Тръмп. В Брюксел, сред институциите и хората, които работят за тях, има много песимизъм – всеки говори за трудностите, които стоят пред нас. Трябва да кажа, че аз не споделям този песимизъм и не мога да го споделя. Аз виждам повече добри възможности и искам да ги очертая.

На първо място, по отношение на излизането на Великобритания – Brexit не е икономически проблем. Търговските отношения с Великобритания след 2007 г. формират много нисък процент от външната търговия на ЕС. И дори при твърдия сценарий, да вземем швейцарското решение – те са извън единния пазар, обаче търгуват по-активно с европейския пазар отколкото Великобритания, която в момента е членка. Така, че аз не смятам, че Brexit ще има сериозен икономически ефект върху 27-те държави от ЕС и върху Великобритания. Да, излизането ще има своята икономическа цена, но тя ще бъде преодоляна през период от 10 г. и едва ли ще бъде сериозно забележима. Затова не смятам, че Brexit ще доведе до сериозен икономически шок както за ЕС, така и за самата Великобритания.

Истината е, че Великобритания беше член на вътрешния пазар, на един от икономическите аспекти на ЕС, но те не бяха член на еврозоната и на банковия съюз – т.е. те бяха 1/3 член, така да кажем. Те не бяха и в Шенген също така. И в този смисъл дали Великобритания ще бъде вътре или извън този механизъм, на който тя е член, може би не е толкова важно.

Сега, по отношение на Тръмп – той много обича да говори в Twitter, пресата го отразява постоянно. Но всъщност, как ще се отрази мандатът на Тръмп върху ЕС? Аз мисля, че по положителен начин. Нека да спомена някои въпроси и проблеми, които стоят пред нас и които са изцяло независими от наличието на Тръмп или неговото отсъствие, или от Brexit. ЕС излиза бавно от рецесията, може би в еврозоната нещата стоят по-добре отколкото извън нея, но така или иначе заетостта запазва задоволителни нива. Безработицата е на високо ниво, защото имаме нововлизащи на пазара на труда лица. Така че мисля, че нещата вървят добре. Разбира се, винаги може и по-добре, но така или иначе ние стоим стабилно.

По отношения на банковия съюз – той все още не е перфектен, но ние работим върху него. Може би тук, в България, не следите какво се случва много подробно, но това, което се случи в Италия и с една тяхна банка, е много показателно. Защото това ни показва, че банковият съюз може да навлезе много дълбоко в банковата система, там, където имаме свързано финансиране и кредитиране, и да се намеси. И в дългосрочен план това ще бъде положително, включително и за Италия. В краткосрочен план всеки се оплаква, че това ще доведе до намаляване на отпусканите кредити, но в дългосрочен план ще имаме много позитиви. Марио Монти преди 15 г. беше комисар и той реши, че германското правителство вече не е в състояние да гарантира системата на Landesbanken (германските спестовни банки – бел.ред.) и не може да продължи да отпуска гаранции. Когато тези гаранции бяха премахнати, първоначално имахме свиване на кредитите в Германия, икономиката изпадна в рецесия и, ако си спомняте какво пишеше The Economist в този период – те наричаха Германия болният пациент в Европа. Но какво се случи? Започнаха да се отпускат по-малко кредити, но по-добри кредити и само няколко години след това икономиката отново изплува и излезе напред. Подобно нещо се случва сега и в еврозоната, за която банковият съюз е от изключително значение. Тези процеси са независими от Brexit-а, независими от мандата на Тръмп. Да, през първите години единните европейски институции не са перфектни, но те се учат с течение на времето и стават все по-добри – точно това наблюдаваме в момента.

Втората точка, по която искам да говоря, е миграционната криза. Миналата година беше наистина сериозна кризата, тази година цифрите са много по-ниски. Миналата година беше взето решение за създаването на една нова институция за борба с миграцията, която ще се развие през тази година и през идните години. И ще докаже на Европа, че Европа е готова да вземе в своите ръце собствената вътрешна и външна сигурност. Всички тези неща не ги виждаме в заглавията на медиите ежедневно, но те дават своите резултати и те ни показват как без европейското сътрудничество ние не можем да гарантираме сигурност на национално ниво. Всичко това е извън заглавията, Тръмп не го е забелязал все още, много други хора не са го забелязали. Но, ако погледнете важните решения на Тереза Мей например, може би сте забелязали следното – тя е решила, че Великобритания ще продължи да си сътрудничи с европейските служби за сигурност, въпреки че е готова да направи стъпки в посока на Brexit-а. Заявила е твърдо обаче, че ще продължи да си сътрудничи с Европол, защото тя знае, че това е от изключително значение по отношение на сигурността.

Една от областите, от главите, която беше отворена наново от Тръмп, беше въпросът за вътрешната сигурност в Европа. Даже сме закъснели да обсъждаме тази тема, защото Германия примерно харчи 2% от своя БВП за отбрана. Какво искаме да се случи обаче, очакваме ли, че Германия ще удвои своите разходи за отбрана? Можем ли да си позволим европейските въоръжени сили да бъдат доминирани от Германия? Имаше причина германското участие да бъде ограничено, защото все още не сме забравили спомените от миналото. Тръмп споменава, че германците започват да харчат повече за отбрана и може би той и Путин се замислят това хубаво ли е, или лошо за тях. Но така или иначе това са процеси, които се движат – може би са бавни, но така или иначе Европа трябва да започне да си сътрудничи и да харчи повече в областта на отбраната. И тук също наблюдаваме напредък – първоначално процесът няма да е перфектен, но той ще се заздрави с течение на времето.

Президентският мандат на Тръмп може би е добър повод за Европа да покаже своята добавена стойност. Тръмп постоянно говори за войни в търговията, той естествено се изразява много по-негативно за Китай, отколкото за Европа. Но така или иначе на фона на този дискурс Европа може да докаже своята добавена стойност. В миналото ние сме успявали да се възползваме като европейска икономика от подобни процеси. Последният път, когато италианската икономика растеше по-бързо отколкото германската, това беше в пика на мандата на Рейгън. И мисля, че всъщност това, което хората сочат като негативи от мандата на Тръмп, може би ще донесе позитиви за еврозоната. Така че всяко едно предизвикателство ни дава също възможност да се докажем с добавената стойност, която носим, и затова аз съм голям оптимист за текущата година. Благодаря.

Още от 11-та годишна среща на бизнеса с правителството

Годишната среща на бизнеса с правителството - всички изказвания

Не правете глупости

Бизнесът и властта: 20% надежда, 80% безпокойство

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Даниел Грос: Искат ли г-н Тръмп и Русия една силна и добре въоръжена Германия?

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Бизнесът очаква растежът да продължи

През 2017 г. кредитирането ще ускори още икономиката

Какво даде Бойко Борисов на Иво Прокопиев

Интервю с икономиста Даниел Грос:

Даниел Грос: Тръмп ще направи ЕС по-консолидиран

Пълните текстове на изказванията на отделните участници и на дискусиите в отделните панели:

Иво Прокопиев: Без върховенство на закона и справяне с корупцията, икономическата политика няма как да даде резултат

Росен Плевнелиев: 2017 година е критична за ЕС

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да участва в големи коалиции

Иван Кръстев: Четири основни кризи ще са ключови за бъдещето на ЕС

Даниел Грос: Brexit не е икономически проблем

Никола Добрев и Оливие Маркет: Бизнесът се нуждае от повече предвидимост и намаляване на административната тежест

ГЕРБ, БСП и РБ: Най-наложителна е съдебната реформа

Камен Колчев: Финансовата система става все по-важна за стабилността и растежа на България

Владислав Горанов: При слаби институции няма как да има условия за устойчив растеж

Димитър Радев: От изключително значение е разумната фискална политика на България да се запази

Карина Караиванова: Потенциалът за развитие на капиталов пазар в България е абсолютно неоползотворен

Петър Андронов: Икономическият ръст може да е много над очакванията, ако се поддържа със стабилност и предсказуемост

Този текст е част от темата 11-та годишна среща на бизнеса с правителството, която се организира от "Капитал".

Тази година конференцията се проведе под мотото "Накъде тръгва България". При откриването на форума чухме изказвания на отиващия си президент на страната Росен Плевнелиев и на министър-председателя в оставка Бойко Борисов. Своите очаквания за 2017 г. споделиха и политологът Иван Кръстев и икономистът Даниел Грос.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  knb avatar :-(
  Кнб

  Ако се казвам Грос няма проблеми. Германия винаги е имала политически пазар с ЕО. И винаги може са прехвърли проблемите на банките си и спестовните каси на останалите. Освен това има право на вето във всички институции и никой не може да и налага санкции. Напротив, може да реши да налага санкции и глоби. И може ако и трябва да прехвърли всички изпаднали "сисийци" от ислямската в България. Друг е въпроса ако се казвам Иван. Тогава е ясно че няма да имам пари за много работи. Че всички европейски пари ще се печелят от правилмите европейски фирми и че цялата ключова инфраструктура ще е на чужди фирми, които ще обират и последната стотинка от хората. Нещо което прави невъзможно какъвто и да е икономически растеж и развитие, защото хора без пари не са клиенти. Ако пък се казвам Хосе или Спирос тогава проблема е още по-тежък, защото трябва няма да има достатъчно пари за каквато и да е добавена стойност и работната сила не може да се обновява. А това означава че пенсионерите изяждат всичко и за младите има 50% безработица. Просто защото недъгавото евро е направено така: ако имаш принадена стойност трябва да вземеш заем за да я финансираш. Заем от ЕЦБ, което си е всъщност заем от Германия. Да не говорим че тавана от 3% добавена стойност се дължи на ... печатна грешка в научна статия.

 • 2
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#1] от "knb":

  Може и да е така, но при очаквания за криза, се финансират приоритетите.
  Щото оранжевия клоун удари ли Китай, а че ще го удари е само въпрос на време, може да се окажем както винаги с гащи под коленете.
  И естествено тогава, ще разберем отлично прононса на всеки как се казва!

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  Колкото до Китай, не може да бъде ударен по-късно или никога, защото вече хронометъра е включен на обратно броене!

 • 4
  rumen525252 avatar :-|
  rumen5252

  Най- ме разсмяха думите му за еврИпейските въоръжени сили. Без УСА вие сте загубени, с тотално смъкнати гащи пред Русия. Преди имахте някаква надежда на туската армия. Сега, когато Ердоган стана голям дост (приятел) с Путин, и оттам надежда не се види. А вие, еврИпейците, сте меки китки. Какви въоръжени сили, като няма кой да служи в тях? Кой младеж - еврИпеец, ще отиде да се бие с риск да бъде убит? Вие само можете да дрънкате с китарките и да носите плюшени мечета. Безполезници.

 • 5
  guguna2 avatar :-|
  guguna2

  До коментар [#4] от " rumen5252 ": ти ще се биеш бе Румене. И други мачовци като теб, ползващи мисловни структури и нагласи от средата на миналото хилядолетие...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход