Руските амбиции в Близкия изток нарастват с успехите в Сирия

Москва използва войната, за да разшири ролята си на регионален играч

   ©  Sputnik Photo Agency
   ©  Sputnik Photo Agency

Когато сирийското правителство и бунтовниците се срещнат в Казахстан през тази седмица, шансовете за постигане на политическо решение, което да сложи край на конфликта, ще бъдат малки. Но Москва, която е основната сила зад мирните преговори, вече е постигнала нещо много важно – изпратила е послание, че се е завърнала като ключов играч в Близкия изток, пише Financial Times.

С въздушните си удари в Сирия тя спаси президента Башар ал Асад от загуба, наклони баланса на силите в негова полза и подготви почвата за спиране на огъня. Руските правителствени представители вече предвкусват политическия триумф, не на последно място и заради факта, че САЩ са поканени на преговорите като гост на Москва. Тази динамика рязко подчертава как американското влияние намалява, докато това на руснаците се увеличава.

Регионално влияние

Но амбициите на Москва са по-големи. "Политиката на администрацията на Обама в Близкия изток се провали. Ние влизаме", посочва неназован бивш руски посланик. Визирайки руските действия в помощ на Асад при отвоюването на Алепо, Николай Козанов от Европейския университет в Санкт Петербург казва, че апетитът на Москва "нараства спрямо успехите й на терен". "Сирия сега е смятана повече като средство за допълнително регионално влияние, отколкото за цел сама по себе си", допълва той.

Един от основните двигатели зад руските амбиции в Близкия изток е резултатът от Арабската пролет, която доведе до разместване на пластовете в региона. Това убеди президента Владимир Путин, че оттеглянето на Москва от регионалните позиции, наследени от бившия СССР, е било голяма грешка. Регионалният хаос допълнително изостри притесненията на Путин, че ислямисткият тероризъм може да дестабилизира Русия, както и бившите съветски републики в Централна Азия. В допълнение има и икономически мотив. Близкият изток традиционно е бил голям пазар за руските оръжия, които са важен експорт, особено за Египет, Сирия и Иран. Освен това Путин вижда и инвестиционни възможности за руските компании в богатия на петрол и газ регион.

Москва вече използва интервенцията си в сирийския конфликт, за да се позиционира като важен партньор за регионалните сили, без значение от техните противоположни интереси – от Саудитска Арабия до Иран и от Ирак до Израел. Също така Русия се опитва да разшири ролята си като ключов играч в израелско-палестинския конфликт и отправя поглед към Либия.

В Сирия руснаците постигнаха много от целите си. Разширяват базата си в Тартус, както и изграждат нова военновъздушна база близо до Латакия. Много сирийци смятат, че страната им е твърдо под руско влияние. "Най-добрият сценарий за Асад е да контролира Дамаск. Той знае, че не контролира наистина крайбрежието, Тартус и Латакия. Половината от това принадлежи на Москва", твърди Фирас Тлас, сирийски бизнес магнат, напуснал страната през 2012 г.

Ролята на Москва

Либералните неислямистки елементи в сирийската опозиция стават по-отворени към ролята на Русия и някои я виждат като полезна – не само за да противостои на Иран, другия основен поддръжник на Асад, но и на опозиционните хардлайнери, подкрепяни от Турция.

Въпреки възвърнатото си влияние руски правителствени представители твърдят, че САЩ също трябва да играят важна роля в региона. "Това, което е необходимо за региона, е американците и ние да работим заедно", казва бившият посланик.