Мелтем Йълмаз: Краят на демокрацията в Турция не е дошъл

Турската журналистка и писателка пред "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Профил:

Мелтем Йълмаз е журналистка в турския опозиционен вестник "Джумхюриет" от 2008 г. Тя отразява теми, свързани с правата на уязвими групи - наркозависими, жени и деца, преживели насилие, ЛГБТ хора, бежанци, секс работници и хора с увреждания. През 2015 г. публикува първата си книга, базирана на журналистическо разследване за масовото разпространение на синтетични наркотици в Турция.

Втората й книга "Сорая" е роман, който проследява тежкия път на сирийска бежанка след престоя й в лагер в Турция. Макар да е базирана върху реална жена, която Йълмаз среща в бежански лагер, главната героиня е събирателен образ, който иска да привлече вниманието към живота на сирийските бежанци отвъд сухите числа и статистики.

"Какви надежди имат? Какво бъдеще очакват? Според мен предаването на живота само на една жена отвътре е далеч по-впечатляващо, отколкото да говорим за милиони", коментира журналистката пред "Капитал". Йълмаз е завършила английска филология. Тя беше в София за представянето на романа си "Сорая", издаден на български език от издателство "Софтпрес".

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се