От икономическата доктрина на Тръмп

Така, както е описана от Петер Наваро, Ph. D. от Харвард, професор по бизнес в Калифорнийския университет, Ървайн, и Уилбър Рос, дялов инвеститор

Авторите Петер Наваро и Уилбър Рос са старши политически съветници в кампанията на Тръмп. Пълният текст на анализа им можете да видите в прикачения файл по-долу.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 12

  Ако това е нивото на икономическата наука в Харвард, то СУ е с класи над него. Още на първо четене виждам поне 2 големи пукнатини в представената теория:

  (1) "Структурните проблеми на американската икономика, свързани с търговските споразумения"??? Споразуменията са реципрочни. Ако американската икономика има проблеми, те са вътрешно структурни, а международната конкуренция единствено ги кара да изплуват

  (2) "търговските партньори на Америка залагат на косвеното облагане – като ДДС. Така създават ефективни изкривявания, които блокират американския износ, в същото време дават "субсидия за вноса" в САЩ "

  Само че пък ДДС оскъпява издръжката на живота. Така един работник в Германия трябва да получава 1,2 пъти повече от американския, за да има същия стандарт на живот при равни други условия. Което определено не е конкурентно предимство. Да не говорим, ако гледаме общата данъчна тежест - в САЩ тя е наполовина на обичайното за Западна Европа.

  Нередност?
 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • + 8

  До коментар [#1] от "cinik":

  И в САЩ има ДДС-нарича се Sale tax(да не във всички щати,но в мнозинството има-варира между 5 и 10 %).
  Иначе опитът за анализ е под всякаква критика:
  -въобще не смятат какви ще бъдат приходите в бюджета при значително по голям икономически ръст-тук става дума за стотици милиарди,ако не трилионни разлика
  -намалянето на данъците или ефекта от Крива на Лафер
  -връщането на част от трилионните долари,които големите компании държат вън от САЩ(заради големите данъци)
  -намалянето на регулациите т.е по добра бизнес среда
  -орязването на чиновниците
  .......................................................................................
  Много,много слаб опит за анализ.

  Нередност?
 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 10

  До коментар [#2] от "kapitalcho":

  Sale tax е като нашия данък оборот до 1994 г. Той е като акциза - невъзстановим. ДДС се плаща от крайния потребител, но до него по веригата всички са на нула.

  Нередност?
 • 4
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#3] от "cinik":

  ДДС-то от кога се плаща............. или пак от крайния потребител ?
  Това че не е възстановим............още по зле(за Бизнеса),макар че доклкото бях чел има начини поне за признаването на разхода с цел по ниски данъци.
  Ето тук е по добре обяснено
  https://www.quora.com/What-is-value-added-tax-What-is-the-difference-between-VAT-and-sales-tax

  Нередност?
 • 5
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий
  • - 3
  • + 3

  Очевидно 35% корпоративен данък е огромен и принуждава оутсорсинг. Данъкът "продажба" в началото не века бе дори 0% върху хранителните стоки. Иначе беше някъде към 5-8% за останалите щати. Но не само корпоративния данък е причината за оутсорсинг, а и ниските заплати в Китай (и други страни) което прави стоките евтини.
  Основният извод от Брексит и от вулкана Тръмп е, че икономически съюзи между неравностойни в развитието си участници в англосаксонският свят са нежелани - износ на работни места, внос на евтина стока, която конкурира местното производство. Косвено има и икономическа имиграция (мексиканци, източно-европейци).
  При това положение облаците над България и Източна и Южна Европа се сгъстяват - страни-грабители като Гърция и слабо развитите икономики на България и Румъния, както и на Централна Европа могат да останат извън новото ядро на ЕС - Германия, Франция, Белгия, Холандия (новата еврозона). Това мрачно развитие е на хоризонта и съвсем не е малковероятно. Фактът че не ни допуската в Шенгенското пространство е показателен.

  Нередност?
 • 6
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий
  • + 7

  [quote#1:"cinik"]Споразуменията са реципрочни.[/quote]

  До коментар [#1] от "cinik":

  Споразуменията са реципрочни, но партньорите не са реципрочни. Заплатите не са реципрочни и оттам цената на стоките не са реципрочни. Има огромна разлика между юридическа и икономическа реципрочност. И не са реципрочни поведението на Китай - непазарен курс на Юана и блокиране на репатрацията на печалбите в чужда валута тази есен след избора на Тръмп.

  Нередност?
 • 7
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 6
  • + 1

  Все още американският президент Доналд Тръмп не зачита, че наличното неправилно управление на американската парична система е водещ причинител за актуални злини в САЩ. Сега президентът Тръмп е със съдба на жертва. Той не може да спаси САЩ от актуални злини, защото водещият причинител (неправилното управление на американската парична система) не е в негова компетентност.
  Същественото за спасение от актуални злини на САЩ е какво (неправилно или правилно) управление на американската парична система се прилага.
  При запазено неправилно управление на американската парична система – злините се уголемяват.
  За устойчив обществен просперитет на съответна държава е необходимо правилно управление на нейната парична система.

  Нередност?
 • 8
  ubp59312748 avatar :-(
  Dragomir Draganov
  • - 3
  • + 5

  Не мога да повярвам, че изобщо се обсъждат "реформите" и "политиките" на Тръмп. Ако не намерят начин да го свалят, само гледай как "управлява" вдетинен психопат, как срива Щатите и повлича и останалите след себе си. Да не се обзалагаме, но мисля, че преди края на мандата му ще има нова голяма война заради него.

  Нередност?
 • 10
  glog avatar :-|
  glog
  • - 1
  • + 2

  На базата на малко и не винаги най-важни факти, са правят кратки непълни повърхностни анализи, въз основа на които се правят пък вече генерални изводи. Така е в статията, така е и в коментарите. Някои от тези изводи може случайно да се окажат и верни, но в този вид, в който ни се представят, те са недоказани. Още повече че някои от аргументите в тези доказателства са прекалено съмнителни.

  Аз ще тръгна от другата страна. Вече в три свои събирания (те се правят всяка година около 20-ти януари) на Форума в Давос учени от цял свят, под неофициалната егида на затвореното общество БИЛДЕРБЕРГСКИКЛУБ доказват, че при господството на политическо-икономическата управленческа система на глобализирания неолиберализъм води до възникването и постоянно интензифициране на процес на нарастването на пропастта между бедни (личности; социално-икономически групи; държави) и богати (личности; социално-икономически групи; държави), която вече е достигнала катастрофални размери и продължава да расте. Този процес фактически е причина за това, което се случи в Англия и в САЩ. Според преценките на тези учени, този процес е най-голямата (2 пъти) или втора по важност (1 път) заплаха за бъдещето на човешката цивилизация. Което на практика означава, че ако искаме човешката цивилизация да продължи да се развива и в бъдеще, ще трябва тази система или да се изхвърли, или принципно да се промени до почти пълна противоположност.

  Световните медии обаче очевидно организирано цензурират това, което се казва в Давос. А плахите опити на една-две български телевизии да направят тези изводи на учените в Давос известни на широката публика, за ден-два бяха заставени да се присъединят към тоталната доброволна цензура на другите медии. А този факт показва, че съвременният световен политико-икономически много добре знае това, за което съобщават учените в Давос, както и какви ще бъдат последиците, ако този процес продължи, но не могат да опровергаят учените, а нямат и намерение да променят посоката на своето управление. И продължават да водят обществото в посока, която води към катастрофа на човешката цивилизация.

  Който не вярва, да потърси в интернет материалите от трите форума в Давос. И да си зададе въпроса, защо медиите ги цензурират.

  Английският брекзит, победата на Тръмп и нарастващия национализъм в Европа са събития, предизвикани точно от този процес и от неговите последствия. Следователно, от господстващата все още политико-икономическа управленческа система на глобализирания неолиберализъм.

  Това, което прави Тръмп сега, формално е точно това, което препоръчват учените от Давос вече за трети път. Не бих могъл да кажа, дали неговите действия отговарят на това, което точно би трябвало да се направи, за да се спре бързия бяг на световната цивилизация към катастрофа, защото не разполагам с основни данни за задълбочен всестранен анализ на системата и на нейните основни особености. Но дори ако бърка, той бърка не генерално, както правят неговите политически врагове,а в подробностите. Което също не е безопасно, но и не толкова вредно, колкото това, което правят те.

  И все пак, от малкото годни за системен анализ данни, с които разполагам, главно от поведението на световните пазари и от поведението на основните социално-икономически групи в САЩ и в държавите на ЕС, моят извод е, че ПОЛИТИКАТА НА ТРЪМП Е ОРИЕНТИРАНА В ПРАВИЛНА ПОСОКА. Е, грешките са неизбежни, но ако посоката се спазва, това едва ли би станало причина за катастрофа на тази политика. Но този ми извод е направен при оскъдни годни за анализ факти, поради което не е толкова категоричен, колкото ми се иска да бъде.

  Нередност?
Нов коментар