От икономическата доктрина на Тръмп
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От икономическата доктрина на Тръмп

Reuters

От икономическата доктрина на Тръмп

Така, както е описана от Петер Наваро, Ph. D. от Харвард, професор по бизнес в Калифорнийския университет, Ървайн, и Уилбър Рос, дялов инвеститор

17443 прочитания

Reuters

© Reuters


Авторите Петер Наваро и Уилбър Рос са старши политически съветници в кампанията на Тръмп. Пълният текст на анализа им можете да видите в прикачения файл по-долу.

Икономическият план на Доналд Тръпм предлага намаление на данъците, ограничаване на регулациите, по-ниски разходи за енергия и елиминиране на хроничния търговски дефицит. Целта е да се вдигне значително ръстът на икономиката и така да се създадат милиони нови работни места, трилиони долари доход и данъчни приходи.

Изчислението: дупката, която ще отвори намаляването на корпоративния данък от 35% (един от най-високите в света) до 15% – предизборна заявка, да бъде компенсирана от:

- Предоговаряне на търговски политики

- Реформа на регулациите - Енергийна реформа

Общо 2.4 трилиона долара.

Аргументите: Няма нищо нормално в новата нормалност

От 1974 до 2001 средният номиналнен годишен ръст на брутния продукт на САЩ е 3,5% годишно, докато след 2002 е 1.9%.

Причините, които предните администрации игнорират, са ролята на високите данъци и регулациите и лошо договорените търговски споразумения – NAFTA, влизането на Китай в Световната търговска организация през 2001, сделката с Южна Корея през 2012.

Включването на Китай отваря нелегално субсидиран внос и голям, хроничен търговски дефицит. Това също засилва аутсорсинга на американски производства и спада на вътрешноамериканските инвестиции като процент от икономиката.

Произходът на икономическия ръст, съответно възможността за създаване на работни места и данъчни приходи, са дефинирани от факторите: ръст на потреблението, на правителствените разходи, на инвестициите и нетния износ.

Заключението: Структурните проблеми на американската икономика, свързани с търговските споразумения, се пренасят в по-нисък ръст на икономиката, по-малко работни мета, нарастващ публичен дълг.

Всеки ден американските компании се изправят пред избор за капиталовите си инвестиции – дали да са в САЩ или някъде по света.

Проблемът с косвените данъци при сегашните търговски правила:

Върху високия корпоративен данък в САЩ, който тласка инвестициите навън, се налага неравното третиране на данъчната система на САЩ в Световната търговска организация, в която между 164 страни членки правилото е една страна - един глас. Докато американската икономика е най-голямата в света.

И докато тя оперира, облагайки преди всичко директните приходи, всички търговски партньори на Америка залагат на косвеното облагане – данъците върху консумацията – като ДДС. Така търговските партньори създават ефективни изкривявания, които блокират американския износ, в същото време дават "субсидия за вноса" в САЩ. Не е изненада, че американските фирми искат да местят производствата си в чужбина и да внасят обратно продукцията си в САЩ.

(Бел. ред. Идеята е, че по правилата на Световната търговска организация вносът се облага с ДДС при източника на потребление, а износът се освобождава от такъв данък и американските производители, бидейки с по-ниско косвено облагане вътре, спрямо вън са необлагодетелствани с 15% до 25% неравнопоставено третиране.

Тезата се оспорва с аргументите на икономическата теория, че подобни изкривявания се регулират през валутните курсове, отговорът от икономиста на Тръмп е:)

Според учебникарските теории изкривяванията и дефицитите в международната търговия би трябвало да се балансират през валутните курсове, но те не плуват свободно в реалния свят. Първи пример Китай, който потиска курса на валутата си: "Ефективно ние взимаме заеми от Китай, за да плащаме за търговския си дефицит."

Подобно на това, въпреки че еврото е свободно плаваща валута, неговата система дефлира тежестта на Германия – ако тя би имала все още германска марка.

Action plan: Доналд Тръмп разбира, че единственият начин да коригира данъчното неравнопоставяне е да използва статута на САЩ като най-голяма световна икономика, потребител и вносител, за да промени правилата на Световната търговска организация.

Първата седмица на новия президент

Петък, 22 януари:

Церемония по встъпване в длъжност.

Събота:

Прессекретарят на Белия дом влезе в схватка с пресата, като се опита да обясни, че петъчното събитие е най-посещаваното по рода си в американската история. Поводът бяха публикувани снимки, от които ясно се вижда, че през 2009 г. по време на встъпването в длъжност на Барак Обама е имало най-малко два пъти повече хора, присъствали на церемонията като зрители. В американската преса се разгоря спор дали президентът може да бъде наричан лъжец.

Понеделник:

- Постановление, с което федералните власти трябва да ограничат разходите по т.нар. Обамакеър - законодателството, което разширяваше обхвата на здравно застрахованите американци

- САЩ се оттеглят от преговорите за Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия

- Забрана на неправителствените организации, които получават американско публично финансиране, да се застъпват за правото на избор на жените да правят аборт

- Замразяване на наемането на нови служители за федералното правителство

- Замразяване на нови регулации, предложени от екипа на Барак Обама, докато не са одобрени от новата администрация (например стандартите за енергийна ефективност)

Вторник:

- Разрешение на изграждането на два петролопровода, блокирани от администрацията на Обама по екологични съображения

- Ускоряване на всички оценки за екологична съвместимост на инфраструктурни проекти

- Изискване всички тръбопроводи, строени в САЩ, да използват местни материали "в най-голяма степен"

- Изискване към министерството на търговията да облекчи всички възможни регулации за бизнеса

Сряда:

- Тръмп подписа отделянето на федерални средства за построяването на стена по границата с Мексико

- Белият дом прекрати временно издаването на визи за граждани на Иран, Ирак, Сирия, Либия, Йемен, Сомалия и Судан
Авторите Петер Наваро и Уилбър Рос са старши политически съветници в кампанията на Тръмп. Пълният текст на анализа им можете да видите в прикачения файл по-долу.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ако това е нивото на икономическата наука в Харвард, то СУ е с класи над него. Още на първо четене виждам поне 2 големи пукнатини в представената теория:

  (1) "Структурните проблеми на американската икономика, свързани с търговските споразумения"??? Споразуменията са реципрочни. Ако американската икономика има проблеми, те са вътрешно структурни, а международната конкуренция единствено ги кара да изплуват

  (2) "търговските партньори на Америка залагат на косвеното облагане – като ДДС. Така създават ефективни изкривявания, които блокират американския износ, в същото време дават "субсидия за вноса" в САЩ "

  Само че пък ДДС оскъпява издръжката на живота. Така един работник в Германия трябва да получава 1,2 пъти повече от американския, за да има същия стандарт на живот при равни други условия. Което определено не е конкурентно предимство. Да не говорим, ако гледаме общата данъчна тежест - в САЩ тя е наполовина на обичайното за Западна Европа.

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "cinik":

  И в САЩ има ДДС-нарича се Sale tax(да не във всички щати,но в мнозинството има-варира между 5 и 10 %).
  Иначе опитът за анализ е под всякаква критика:
  -въобще не смятат какви ще бъдат приходите в бюджета при значително по голям икономически ръст-тук става дума за стотици милиарди,ако не трилионни разлика
  -намалянето на данъците или ефекта от Крива на Лафер
  -връщането на част от трилионните долари,които големите компании държат вън от САЩ(заради големите данъци)
  -намалянето на регулациите т.е по добра бизнес среда
  -орязването на чиновниците
  .......................................................................................
  Много,много слаб опит за анализ.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#2] от "kapitalcho":

  Sale tax е като нашия данък оборот до 1994 г. Той е като акциза - невъзстановим. ДДС се плаща от крайния потребител, но до него по веригата всички са на нула.

 • 4
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#3] от "cinik":

  ДДС-то от кога се плаща............. или пак от крайния потребител ?
  Това че не е възстановим............още по зле(за Бизнеса),макар че доклкото бях чел има начини поне за признаването на разхода с цел по ниски данъци.
  Ето тук е по добре обяснено
  https://www.quora.com/What-is-value-added-tax-What-is-the-difference-between-VAT-and-sales-tax

 • 5
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  Очевидно 35% корпоративен данък е огромен и принуждава оутсорсинг. Данъкът "продажба" в началото не века бе дори 0% върху хранителните стоки. Иначе беше някъде към 5-8% за останалите щати. Но не само корпоративния данък е причината за оутсорсинг, а и ниските заплати в Китай (и други страни) което прави стоките евтини.
  Основният извод от Брексит и от вулкана Тръмп е, че икономически съюзи между неравностойни в развитието си участници в англосаксонският свят са нежелани - износ на работни места, внос на евтина стока, която конкурира местното производство. Косвено има и икономическа имиграция (мексиканци, източно-европейци).
  При това положение облаците над България и Източна и Южна Европа се сгъстяват - страни-грабители като Гърция и слабо развитите икономики на България и Румъния, както и на Централна Европа могат да останат извън новото ядро на ЕС - Германия, Франция, Белгия, Холандия (новата еврозона). Това мрачно развитие е на хоризонта и съвсем не е малковероятно. Фактът че не ни допуската в Шенгенското пространство е показателен.

 • 6
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий

  [quote#1:"cinik"]Споразуменията са реципрочни.[/quote]

  До коментар [#1] от "cinik":

  Споразуменията са реципрочни, но партньорите не са реципрочни. Заплатите не са реципрочни и оттам цената на стоките не са реципрочни. Има огромна разлика между юридическа и икономическа реципрочност. И не са реципрочни поведението на Китай - непазарен курс на Юана и блокиране на репатрацията на печалбите в чужда валута тази есен след избора на Тръмп.

 • 7
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Все още американският президент Доналд Тръмп не зачита, че наличното неправилно управление на американската парична система е водещ причинител за актуални злини в САЩ. Сега президентът Тръмп е със съдба на жертва. Той не може да спаси САЩ от актуални злини, защото водещият причинител (неправилното управление на американската парична система) не е в негова компетентност.
  Същественото за спасение от актуални злини на САЩ е какво (неправилно или правилно) управление на американската парична система се прилага.
  При запазено неправилно управление на американската парична система – злините се уголемяват.
  За устойчив обществен просперитет на съответна държава е необходимо правилно управление на нейната парична система.

 • 8
  ubp59312748 avatar :-(
  Dragomir Draganov

  Не мога да повярвам, че изобщо се обсъждат "реформите" и "политиките" на Тръмп. Ако не намерят начин да го свалят, само гледай как "управлява" вдетинен психопат, как срива Щатите и повлича и останалите след себе си. Да не се обзалагаме, но мисля, че преди края на мандата му ще има нова голяма война заради него.

 • 10
  glog avatar :-|
  glog

  На базата на малко и не винаги най-важни факти, са правят кратки непълни повърхностни анализи, въз основа на които се правят пък вече генерални изводи. Така е в статията, така е и в коментарите. Някои от тези изводи може случайно да се окажат и верни, но в този вид, в който ни се представят, те са недоказани. Още повече че някои от аргументите в тези доказателства са прекалено съмнителни.

  Аз ще тръгна от другата страна. Вече в три свои събирания (те се правят всяка година около 20-ти януари) на Форума в Давос учени от цял свят, под неофициалната егида на затвореното общество БИЛДЕРБЕРГСКИКЛУБ доказват, че при господството на политическо-икономическата управленческа система на глобализирания неолиберализъм води до възникването и постоянно интензифициране на процес на нарастването на пропастта между бедни (личности; социално-икономически групи; държави) и богати (личности; социално-икономически групи; държави), която вече е достигнала катастрофални размери и продължава да расте. Този процес фактически е причина за това, което се случи в Англия и в САЩ. Според преценките на тези учени, този процес е най-голямата (2 пъти) или втора по важност (1 път) заплаха за бъдещето на човешката цивилизация. Което на практика означава, че ако искаме човешката цивилизация да продължи да се развива и в бъдеще, ще трябва тази система или да се изхвърли, или принципно да се промени до почти пълна противоположност.

  Световните медии обаче очевидно организирано цензурират това, което се казва в Давос. А плахите опити на една-две български телевизии да направят тези изводи на учените в Давос известни на широката публика, за ден-два бяха заставени да се присъединят към тоталната доброволна цензура на другите медии. А този факт показва, че съвременният световен политико-икономически много добре знае това, за което съобщават учените в Давос, както и какви ще бъдат последиците, ако този процес продължи, но не могат да опровергаят учените, а нямат и намерение да променят посоката на своето управление. И продължават да водят обществото в посока, която води към катастрофа на човешката цивилизация.

  Който не вярва, да потърси в интернет материалите от трите форума в Давос. И да си зададе въпроса, защо медиите ги цензурират.

  Английският брекзит, победата на Тръмп и нарастващия национализъм в Европа са събития, предизвикани точно от този процес и от неговите последствия. Следователно, от господстващата все още политико-икономическа управленческа система на глобализирания неолиберализъм.

  Това, което прави Тръмп сега, формално е точно това, което препоръчват учените от Давос вече за трети път. Не бих могъл да кажа, дали неговите действия отговарят на това, което точно би трябвало да се направи, за да се спре бързия бяг на световната цивилизация към катастрофа, защото не разполагам с основни данни за задълбочен всестранен анализ на системата и на нейните основни особености. Но дори ако бърка, той бърка не генерално, както правят неговите политически врагове,а в подробностите. Което също не е безопасно, но и не толкова вредно, колкото това, което правят те.

  И все пак, от малкото годни за системен анализ данни, с които разполагам, главно от поведението на световните пазари и от поведението на основните социално-икономически групи в САЩ и в държавите на ЕС, моят извод е, че ПОЛИТИКАТА НА ТРЪМП Е ОРИЕНТИРАНА В ПРАВИЛНА ПОСОКА. Е, грешките са неизбежни, но ако посоката се спазва, това едва ли би станало причина за катастрофа на тази политика. Но този ми извод е направен при оскъдни годни за анализ факти, поради което не е толкова категоричен, колкото ми се иска да бъде.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Капанът AstraZeneca

Капанът AstraZeneca

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK