Тръмп предизвика хаос и протести по границите на САЩ

Решението му да спре бежанци и граждани на 7 държави изненада граничари и авиокомпании

Президентът подписа заповедта си за бежанците и визовия режим докато бе на посещение в Пентагона.
Президентът подписа заповедта си за бежанците и визовия режим докато бе на посещение в Пентагона.    ©  Reuters
Президентът подписа заповедта си за бежанците и визовия режим докато бе на посещение в Пентагона.
Президентът подписа заповедта си за бежанците и визовия режим докато бе на посещение в Пентагона.    ©  Reuters
15 479 са сирийските бежанци, приети в САЩ през 2016 г.

43 259 са общо бежанците в САЩ от седемте засегнати държави през 2016 г.

"Предприемам нови мерки за проверка на влизащите в САЩ, за да държа радикалните ислямски терористи извън САЩ. Искаме да допускаме единствено онези, които ще подкрепят страната ни и силно ще обичат нашия народ."

С тези думи президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък най-крайното досега свое решение. То веднага хвърли в хаос американската имиграционна система - както за бежанци, така и за законно пребиваващи в САЩ - които бяха връщани на границата и може да се окажат блокирани за месеци наред извън страната. Някои законно пребиваващи в САЩ вече са пътували през океана, когато президентът издаде заповедта си.

Нареждането за 120 дни да се затворят границите за бежанци и замразяването за 3 месеца влизането на граждани на 7 държави (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен) бе посрещнато с остри критики в САЩ и по света (включително от Великобритания, Германия и Франция), съдебни искове и заплахи за ответни мерки от засегнати страни. Стотици американци протестираха по големите международни летища на страната.

Федерален съдия издаде разпореждане, което временно забранява на САЩ да депортират хора от седемте страни, щом идват с виза или одобрена молба за статут на бежанец. До този момент около 375 пътници бяха засегнати, като 109 са преминавали транзитно през САЩ, а други 173 са били спрени от авиокомпаниите да се качат на полети за САЩ. Неизвестен засега брой хора, законно пребиваващи в САЩ, са принудени да се откажат от планирани пътувания зад граница поради опасност при завръщане да не ги пуснат през границата.

Съмнения в законността

Официални лица от три щата казват пред Reuters, че група щатски главни прокурори обсъждат дали да не отправят собствен съдебен иск срещу нареждането на президента. Юристи твърдят, че указът е незаконен, защото през 1965 г. Конгресът приема закон, с който постановява, че никой не може да бъде "дискриминиран относно издаването на имигрантска виза заради своя пол, раса, националност, месторождение или местоживеене". Този закон има за цел и защита интересите на американските граждани, като им гарантира, че могат да издържат гостуващи членове на семейството си или да сключват брак с чужденци, без да страдат от дискриминация заради това.

Реализирането на реформата на консулските служби ще направи дори рутинните процедури за получаване на виза по-сложни и бавни. Значително по-голяма група кандидати няма да могат да се справят сами с попълването на документи и процедурите, а ще се нуждаят от помощ от посредници. За да не се задръстят с опашки консулските служби в чужбина, ще се наложи наемането на нови служители.

За кого важи промяната:

- Бежанците от Сирия се спират, докато не се направят значителни промени в режима за преценка.

- За 90 дни се замразява влизането на граждани от Ирак, Сирия, Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

- Забраната важи и за притежателите на зелени карти от седемте страни. Пропускането им ще става случай по случай, като изключения ще се правят в името на "националния интерес". В първите часове на служителите не беше ясно по какъв критерий се определя що е национален интерес.

- В бъдещите молби за убежище ще се дава предимство на хората, преследвани по религиозни причини, но единствено ако са част от религиозно малцинство в собствената си страна. В телевизионно интервю в петък Тръмп каза, че би трябвало в бъдеще сред сирийците, кандидатстващи за убежище, да се дава приоритет на християните.

- За 2017 г. се въвежда предел за приемане на 50 000 бежанци, което е повече от два пъти по-малко от бежанците, приети в последната година на президента Барак Обама.

- Ще се потърси възможност щатски и местни власти да имат думата дали да позволят бежанци да живеят на тяхна територия. Това е реверанс към несъгласието на някои части от САЩ с програмата за преместване на бежанци от федералните власти.

- В анкетите за желаещите да имигрират в САЩ ще се добавят въпроси "за оценка на това колко е вероятно кандидатът да стане член на обществото и ще допринася положително за него".- Започва задълбочена ревизия на информацията, която се изисква от всички държави, за да бъде одобрена молбата за виза; тази нова информация ще разшири масивите с данни на имиграционните и визови служби на САЩ.

- Преглед на визовите схеми между държавите, за да се гарантира, че те са "наистина реципрочни" за американските граждани.

- Прекратяване на програмата, позволяваща на консулските служби да правят изключения от изискването за личен разговор с кандидата за виза. Тази програма се използва например при молба за подновяване на временна виза, подадена в рамките на една година преди изтичането ѝ.

- Инструкциите на Държавния департамент определят пътници с двойно гражданство да не бъдат допускани в САЩ за срок от 90 дни или ще им бъде издадена имигрантска или неимигрантска виза. Това засяга и хора от страни с безвизово пътуване, като например гражданин на Германия и Иран.

Остра критика от Силициевата долина

Забраната на мюсюлмански имигранти провокира остра критика от страна на американските корпорации. Компании като Google, Microsoft и Uber изразиха загриженост с официални позиции още в събота, съобщава Financial Times.

"Обезпокоени сме, че забраната ще сложи бариери пред привличането на страхотни таланти в САЩ", коментираха от Google . Uber ще компенсира водачите, които се наложи да напуснат страната, Microsoft ще осигури правна защита на служителите си, които произхождат от страните в списъка, а според източник от стартъпа Trimian все повече компании ще увеличат броя на офисите си извън САЩ като резултат от наложените забрани от Тръмп. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук пък е изпратил съобщение до служителите си, в което заявява, че тази политика не се подкрепя от компанията и че фирмата е изразила очакванията си за негативен ефект от мярката към Белия дом.
Тръмп и Путин се договориха да си сътрудничат в Сирия


    В първия телефонен разговор между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин те са се договорили да опитат да подобрят отношенията между двете страни и да си сътрудничат в Сирия, но темата за отмяна на руските санкции не е била повдигана. Според съобщението на Кремъл се казва, че са обсъждани актуални международни проблеми, сред които кризата в Украйна, ситуацията в Сирия, борбата с международния тероризъм, арабско-израелският конфликт, иранската ядрена програма и положението на Корейския полуостров.

    Руската страна описва едночасовия разговор като воден в "позитивен и делови тон" и допълва: "Президентите се изказаха за изграждане на реална координация на руските и американските действия с цел разгром на "Ислямска държава" и другите терористични групировки в Сирия." Световните агенции обръщат внимание, че САЩ разпространиха официална информация за разговора часове след Кремъл и че тя е много оскъдна.