"Най-лошият" телефонен разговор на Тръмп

Президентът на САЩ се скара с премиера на Австралия заради бежанска сделка, а Белият дом предупреди официално Иран заради изстреляна балистична ракета

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Телефонен разговор между американския президент Доналд Тръмп и премиера на Австралия Малкълм Търнбул поставя под въпрос споразумение за разселване на бежанци. Тръмп нарекъл обаждането "най-лошото досега" в сравнение с останалите разговори със световни лидери през същия ден и го прекъснал, пише ВВС, позовавайки се на информация на Washington Post.

По-късно американският президент написа в социалните мрежи, че ще "проучи тази глупава сделка". Тя бе постигната от администрацията на Барак Обама и според нея САЩ ще приемат около 1250 отхвърлени от Австралия бежанци, които са предимно мъже от Иран, Афганистан и Ирак. Австралия отказва да ги приеме и те се намират в лагери на островната държава Науру и на островите Манус в Папуа - Нова Гвинея.

Същевременно Белият дом заяви, че е предупредил официално Иран заради тестовото изстрелване на балистична ракета и разглежда начините, по които да отговори. Така Вашингтон заема твърда линия по отношение на Техеран, която може да нагнети допълнително напрежение в региона, пише Reuters. Макар че точните последици от предупреждението на САЩ не са ясни, новата администрация показва, че Тръмп вероятно възнамерява да направи повече, включително чрез нови санкции в отговор на това, което смята за незачитане на ядрената сделка, договорена по времето на Обама.

В четвъртък станаха ясни и две противоречиви твърдения на висшия съветник на Белия дом Стивън Банън, информира Guardian. Преди девет месеца в радио програма той казва, че САЩ и Китай ще водят война в следващите 10 години заради острови в Южнокитайско море и "няма съмнение относно това". И допълва, че Вашингтон ще влезе в друга "голяма" война в Близкия изток.