Румънското правителство ще оттегли извънредните укази

Многохилядните протести и заплахите на Брюксел засега дават резултат

"Не искам Румъния да бъде разделена.", заяви румънският премиер Сорин Гриндяну на извънредна пресконференция в събота.
"Не искам Румъния да бъде разделена.", заяви румънският премиер Сорин Гриндяну на извънредна пресконференция в събота.
"Не искам Румъния да бъде разделена.", заяви румънският премиер Сорин Гриндяну на извънредна пресконференция в събота.    ©  Stoyan Nenov
"Не искам Румъния да бъде разделена.", заяви румънският премиер Сорин Гриндяну на извънредна пресконференция в събота.    ©  Stoyan Nenov

Правителството ще започне обществени консултации за правосъдна реформа.
Многохилядните протести в Румъния през тази седмица дадоха резултат и в събота вечерта премиерът Сорин Гриндяну съобщи на извънредна пресконференция, че правителството ще оттегли извънредния указ, с който бяха декриманилизирани някои корупционни престъпления. Това ще стане на заседание на правителството в неделя.

"Не искам Румъния да бъде разделена. Не може да бъде разделена на две", допълни Гриндяну, цитиран от BBC.

Премиерът каза още, че възнамерява да започне обществени консултации за провеждане на правосъдна реформа, включително по премахване на спорния праг за нарушения в размер на 200 хил. леи (44 хил. евро). Малко преди изявлението на Гриндяну новината за изтегляне на извънредния указ потвърди лидерът на партия ALDE Калин Попеску-Търичану – по-малкият коалиционен партньор на управляващата Партия на румънските социалисти и демократи (PSD).

Натиск

Промяната в позицията на правителството дойде след пет поредни дни на масови протести в Букурещ и други големи градове в страната в резултат на приемането на нормативния акт в понеделник срещу вторник. Тогава без обществено обсъждане и на тъмно PSD одобри редица поправки на Наказателния кодекс, които на практика отслабват антикорупционното законодателство в страната.

Първоначално кабинетът игнорира протестите, като премиерът Гриндяну и лидерът на PSD Ливиу Драгнея обвиниха президента на страната Клаус Йоханис в разпространение на "лъжи и дезинформация", а протестиращите – в хулиганство, заради завършилите със сблъсъци протести на 30 срещу 31 януари. От опозицията пък заявиха, че протестът е бил инфилтриран от футболни хулигани, които са започнали сблъсъците с полицията.

Срещу приетите промени се обявиха бизнес организации в страната и Европейската комисия, а румънският президент Клаус Йоханис заяви, че на неформалната среща на ЕС в Малта в края на седмицата е разговарял с почти всички европейски лидери и те са разтревожени от ситуацията.

Европейските политици са срещу извънредния указ

Представители на европейските институции и няколко западни държави изразиха своите опасения от приетите промени в Наказателния кодекс. В четвъртък зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди Румъния, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат прекратени заради приетите от правителството промени в законодателството за борба с корупцията.

Шест западни държави – САЩ, Белгия, Канада, Франция, Германия и Холандия, изпратиха общо писмо до кабинета, в което твърдят, че действията на правителството подкопават напредъка на държавата и може да навредят на партньорството с ЕС и НАТО. Германският депутат и председател на комисията по европейски въпроси към Бундестага Гюнтер Кирхбаум заяви, че страната може да загуби гласа си в съвета на ЕС – мярка, с която наскоро беше заплашена и Полша.

Бизнесът: Нестабилността гони инвестициите

Вече са факт и първите ефекти от създалата се политическа нестабилност. Редица икономически организации излязоха с позиции, че социалното напрежение и несигурността в областта на върховенството на закона карат чуждестранни инвеститори да отлагат дългосрочните си планове в страната или да търсят други пазари. Германско-румънската търговско-индустриална камара обяви, че промените в НК дават лош сигнал на германските инвеститори и ерозията на върховенството на закона ще има "разрушителни ефекти над румънската икономика". Подобно е и посланието на Американската търговска камара в страната, която предупреждава: "Непрозрачният начин на приемане на промените... изпраща лоши сигнали както вътре в страната, така и навън."

Притесненията си относно извънредните укази изразиха още Съветът на чуждестранните инвеститори (FIC) и Concordia – една от най-големите организации на работодателите в страната с над 500 членове и дава работа на 275 хил. души. Директорът на румънския клон на френската застрахователна компания на експортни кредити Coface Янко Гуда пък е заявил пред SeeNews, че един от фондовете, планиращи инвестиции от над 100 млн. евро в Румъния през тази година, е отменил проектите си. "В светлината на последните развития в страната в сряда получихме обаждания от няколко международни инвестиционни фонда, които изразиха своето притеснение относно липсата на стабилност, която може да доведе до спирането на проекти", отбелязва Гуда в интервюто.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-(
  evpetra
  • + 7

  А когато у нас правителството на Станишев прокара закона за освобождаване от отговорност на държавните служители, когато те са взели "погрешни" решения при осъществяване на своите задължения, никой не реагира.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев
  • + 2

  До коментар [#1] от "evpetra":

  То реално няма и значение, защото нямаме работеща прокуратура, която да ги обвинява тези хора. От друга страна румънците видяха първите стъпки в правилна посока и защитават прогреса си. Мисля, че ако българите получат самочувствието, че някой наистина прави усилията да пребори престъпността, ще се вдигне и той.

  Нередност?
 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#2] от "Георги Георгиев":

  Нещо не се вдигнаха българите, когато Христо Иванов си подаде оставката. Или Вие мислите, че той не е действал в правилната посока?

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "evpetra":

  Абсолютно смятам, че е вървял в правилната посока. Но резултати все още няма. Виждаме, че и разделянето на колегиите не помогна (не по вина на Иванов). От друга страна, Румъния има действащо антикорупционно звено с действащи ефективни (!!) присъди.

  Когато това се случи в България, ще видите друго самочувствие. Факт е, че имаше хора, които подкрепиха румънците тук. Просто е нужна масовка. А и да не забравяме, че имат 2-3 пъти по-голямо население.

  Нередност?
Нов коментар