С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 10 фев 2017, 12:02, 10018 прочитания

Игра на сделка или не

Като деца на враждуващи родители европейците във Великобритания могат да се окажат заложници на разрива с ЕС

Мария Спирова | Оксфорд
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- "Никаква сделка за Великобритания е по-добре от лоша сделка за Великобритания" е мотото на Тереза Мей, което рискува след две години да доведе до враждебен развод без споразумение с ЕС.

- Лондон избра да не прави икономиката приоритет и е готов да плати цената на излизането от единния пазар в името на контрола върху имиграцията.


"Всеки, който е гласувал за Brexit, е свиня. Повярвайте ми, аз разбирам от свине." Този надпис можеше да се прочете от минаващите край малката семейна месарница "Алкокс" в студения оксфордски следобед на 17 януари. Собственикът Бърни Алкокс го беше издраскал с тебешир на дъската, където обикновено рекламира пресния деликатес на деня. Тъй като не ползва Twitter, дъската е неговата социална медия, където да обяви колко е възмутен и изнервен часове след дългоочакваната реч на британския премиер Тереза Мей, обявяваща твърд курс за излизане от ЕС и единния европейски пазар. За Бърни това означава, че "Мей и другите лунатици в правителството" ще доведат дотам "всички да обеднеем като резултат на тази Brexit лудост."


Бурната му емоционална реакция е типична за силната поляризация на мненията на Острова относно бъдещето на страната извън ЕС, след като Мей очерта план за "дисциплиниран Brexit без сътресения" в точно 137 думи и успя да го прокара през парламента на 1 февруари. Най-доброто обобщение по време на двудневните дебати между депутатите дойде от бившия финансов министър Джордж Озбърн: "Правителството избра - и аз уважавам това решение - да не прави икономиката приоритет." С което в името на контрола върху имиграцията скъса с дългогодишната традиция прагматизмът и икономическите интереси да са в центъра на британската дипломация. Дори цената да е излизане от единния пазар и неясни търговски отношения не само с ЕС, но и с целия свят, Лондон е готов да я плати.

"Никаква сделка за Великобритания е по-добре от лоша сделка за Великобритания" е мотото на Мей, което рискува след две години да доведе до враждебен развод без споразумение с ЕС. Като деца на враждуващи родители европейците във Великобритания могат да се окажат заложници на разрива.


Ах, този пазарВ места като Оксфорд самият подход на правителството, базиран на драматични обобщения относно "волята на народа" и крайна пестеливост откъм детайли, е повод за тревога. За разлика от други райони на страната, където ползите от членството в ЕС не са така плътно и видимо вплетени в начина на живот на местните, Оксфорд е сред големите печеливши от свободното движение и след две години рискува да се окаже сред големите губещи от Brexit. Градът и околността са силно икономически зависими от интереса на чуждестранни студенти и учени към двата университета и дузината подготвителни колежи, препитаващи се от изпитна индустрия и езикови курсове.

Дори извън академичния отрасъл, бизнесът в Оксфорд разчита на притока на квалифицирана и сезонна чуждестранна работна ръка към фермите, хотелите, болниците, индустриалните складове, компаниите за доставки и автомобилния завод на BMW. Член на маркетинг отдела на завода, произвеждащ известната марка MINI, споделя анонимно: "Има дни, в които с колегите изпитваме истинско отчаяние. Целият бизнес модел на автомобилостроенето тук зависи от лекотата, с която можем да внасяме компоненти, произведени в различни части на Европа, и да изнасяме готовите коли. Ако се върнем към правилата от преди 30 години, когато всяка внесена част трябваше да има удостоверение за произход и платено мито, заводските мощности вероятно ще трябва да се преместят отвъд Ламанша. Как това ще повиши местния просперитет, не ме питайте."

Лиз Лефман, председател на Либералдемократическата партия в Оксфордшир и собственик на шивашки цех в Румъния, обяснява нещата така: "Простата логика на излизането от единния пазар е следната – новосъздадените спънки пред вноса и износа с най-големия ни търговски партньор, какъвто за голямо неудоволствие на госпожа Мей е именно ЕС, означават две неща. Цените на стоките ще поскъпнат, а за да останат конкурентни на пазара, производителите ще трябва да свият разходите си чрез съкращаване на работни места." Лефман ясно си спомня мъчителната одисея по основаването на компанията си и се ужасява от мисълта за тарифи и мита. "Единственият начин за предприемачи като мен да оцелеят на пазара ще се окаже да превърнем работилниците си в зле платени експлоататорски дупки по бангладешки модел", убедена е тя.

Раздялата - неизбежна

"Що се отнася до единния пазар и британското участие в него, голяма част от депутатите на Консервативната партия се държат като хипнотизирани и повтарят празни фрази, явно без да си дават сметка за реалността, в която да бъдем оставени на милостта на Световната търговска организация е много далеч от идеала за една просперираща нация", споделя Андрю Смит, депутат от Лейбъристката партия, представляващ Източен Оксфорд.

По време на дискусия със загрижената оксфордска общественост в сградата на градския съвет Джон Котън, областен управител на Южен Оксфордшир от квотата на консерваторите, илюстрира наблюденията на Андрю Смит. Запитан как Тереза Мей възнамерява да субсидира тежката индустрия, земеделието и академичния сектор, като същевременно изпълни обещанието си да стимулира необходимия износ, като възстановява митническите разходи на британските производители директно от хазната, Котън заяви: "О, въпрос на проста аритметика. Ние няма само да плащаме тарифи за износ, а и ще получаваме сериозни приходи от тарифи за внос, които, тъй като не сме в еврозоната, ще бъдат повече от достатъчни, за да си позволим тази политика. С Европа ще преговаряме за търговски правила сектор по сектор, така че ще получим най-добрата сделка за всеки бизнес интерес." Когато публиката в залата попита как така в рамките на дни парламентът гласува проектозакона за активиране на член 50, при положение че статутът на три милиона европейски граждани, живеещи на Острова, продължава да тъне в тревожна неяснота, Котън прояви раздразнение и призова: "Вижте, нека не се занимаваме с подробности!"

Проблемът на правитeлството на Мей според Руви Зиглер, лектор по международно право от Оксфордския университет и активист в две от популярните проевропейски граждански организации, New Europeans и the3million, е в липсата на капацитет и истинско разбиране на Европа. "Мей и колегите й избраха прост, твърд Brexit, защото не биха могли да се справят със сложността на по-мека и добре премислена версия."

Brexit напук

Всеки последен петък от месеца една от старинните кръчми в Оксфорд, The King’s Arms, приютява растяща група чужденци и местни еврофили, които се събират да удавят в бира и вино тревогата и гнева си от неизбежността на един все по-травматично звучащ Brexit. Организаторът, енергичният поляк Алекс, шеговито нарича неформалните срещи "сбирки на Анонимните европейци". Обсъждат се планове за протести, координират се доброволци за предстоящи флаш-акции, отпечатване на флаери, масово лобиране пред парламента - но дискусията е пропита от стоицизъм и горчивина.

Катерина от Италия работи в местно издателство и недоумява откъде се взима дръзката убеденост на управляващите, че държат всички печеливши карти в ръцете си. "Притеснителното е, че Brexit се е превърнал в кръстоносен поход срещу въображаем враг, когото тези хора наистина не познават."

Mалкълм живее в близкото селце Къмнър и управлява няколко стартъп компании за софтуерни разработки, в които работят и двама българи. Той пресушава бирата си с нервен жест и поклаща глава: "Виж, от гледна точка на ИТ индустрията, небето се срути. Brexit напук на всичко е безумна мантра, която не отчита спецификата на моя бранш, който е силно зависим от сливания и придобивания между европейски корпорации, свободно придвижване на хора с умения и ударно финансиране от ЕС, особено чрез развития огромен вътрешен пазар на обществени поръчки. Не мога да остана на това полудяло островче. Местя офиса в Дъблин през април."

* Мария Спирова е журналист, криминолог и редактор в юридическо издателство
Търговия с компромиси

Излизането от ЕС ще отвори на Великобритания безброй възможности, твърди правителството в Лондон. Но засега те остават по-скоро мираж. "Много хора, включително консерватори и класически евроскептици, вече са силно разтревожени от компромисите, които Тереза Мей изглежда безогледно склонна да прави в името на символични победи и уж-партньорства извън ЕС", казва Роджър Касейл, бивш депутат от Партията на европейските социалисти. Според него след "крайно неловката" среща между Мей и американския президент Тръмп е редно да се зададе въпросът какво са си обещали в името на взаимната легитимация. "Ако евентуалната търговска спогодба със САЩ отвори Националната здравна служба за приватизация от американски корпорации и разреши внасянето на генно модифицирани храни в кралството, това ще е по-скоро вид продажба на британските ценности в робство на най-заможния платец – много далеч от картината на свободна, независима, глобална Великобритания, която кабинетът рисува. Просто с всеки изминал ден става ясно, че постколониалната фантазия за Великобритания, която определя правилата на своя глава, е точно това – фантазия", обобщава Касейл.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Орбан ще намалява данъците върху доходите и малкия бизнес Орбан ще намалява данъците върху доходите и малкия бизнес

Унгарският премиер предупреждава за предстоящи "тежки времена" за икономиката

17 фев 2020, 643 прочитания

Данъкът върху потреблението сви икономиката на Япония с 6.3% Данъкът върху потреблението сви икономиката на Япония с 6.3%

Правителството и централната банка не успяват да омекотят удара от новото облагане

17 фев 2020, 840 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Силициевата долина срещу Доналд Тръмп

Имигрантската забрана удря технологичните компании там, където боли. И те решиха да не мълчат

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10