Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Boston Dynamics създаде "кошмарен" робот; "Летящата чиния" на Apple се готви да полети; Умни тестове за заети учители

   ©  Boston Dynamics
   ©  Boston Dynamics

Т.нар. "летяща чиния" на Apple се готви да полети

Новият футуристичен офисен комплекс на технологичния гигант Apple най-после е пред завършване, съобщи тази седмица авторитетната информационна агенция Reuters, позовавайки се на свои вътрешни източници.

Гигантската сграда с дизайн на космически кораб, замислена още от покойния основател на компанията Стив Джобс, трябва да приеме първите си обитатели през тази пролет. Приблизителната цена на новия "ябълков" дом в град Купертино, Калифорния, се оценява на около 5 милиарда щатски долара. От технологичната фирма, както обикновено, не коментират официално твърдението на Reuters. Според първоначалните планове "космическият кораб" на Apple трябваше да бъде завършен през 2015 г.

Идеята за изграждането на нов кампус на "ябълковата компания" беше обявено от самия Джобс на 7 юни 2011 г. Четириетажната сграда е с формата на гигантски диск с 260 000 квадратни метра застроена площ и ще приютява около 13 хил. служители. Тя ще се намира в центъра на парцел с площ 71 хектара, като 80 на сто от пространството ще бъде залесено и ще бъде превърнато в гигантски парк. Дизайнът на новия офис е проектиран от студиото на световноизвестния архитект Норман Фостър, а интериорът на сградата ще бъде решен в стила на продуктите на Apple.

Boston Dynamics създаде "кошмарен" робот

Когато в края на 2013 г. технологичният гигант Google обяви, че закупува култовата компания за производство на роботи Boston Dynamics за половин милиард щатски долара, всичко изглеждаше така, сякаш човечеството е на път да навлезе в златния век на роботизацията. Еуфорията по темата обаче продължи само около две години - през март 2016 г. интернет мастодонтът от Маунтин Вю обяви, че смята да се освободи от Boston Dynamics, без да пусне на пазара нито една от гордо дефилиращите из интернет хуманоидни (и не толкова хуманоидни) машини.

Който и да е новият собственик, той едва ли ще остане разочарован. Ако си мислите, че инженерите на Boston Dynamics са седели със скръстени ръце през последната година, жестоко се лъжете. В края на януари президентът на компанията Марк Райберт неофициално представи пред инвеститори два нови революционни прототипа на роботи.

Единият от тях, наречен Handle, е способен да извършва неща, които до момента никоя друга машина не е правила, включително да... преодолява със скок доста високи препятствия. Въпросния робот, определен от създателите му като "предизвикващ кошмари", е нещо като кръстоска между андроида Atlas и Segway.

Според Марк Райберт комбинацията между крака и колела създава много динамична система, която позволява на робота да балансира прецизно и да има пълна информация къде е центърът на тежестта. Той твърди, че Handle ще е много по-ефикасен от чисто хуманоидните роботи, особено за извършване на товаро-разтоварни работи в складови помещения.

Умни тестове за заети учители

Всеки ден учителите се сблъскват с тонове бумащина, които може да намалеят значително с помощта на технологиите. Вече има немалко инструменти, които заместват хартиения труд с електронен вариант и предлагат допълнителни улеснения за преподавателите.

Такъв е и новата българска платформа за онлайн тестове SmarTest. С нея учителите могат да създават въпроси с отворени и затворени отговори и да генерират изпити в различни варианти, за да не се преписва лесно. Тестовете могат да се решават онлайн или да се принтират за учениците в класните стаи. В първия вариант оценяването е автоматично, а платформата предлага статистика колко пъти са решени тестовете и какви са оценките на тях.

Целта на екипа, създал онлайн инструмента, е да спести време на учителите и да помогне на учениците да се подготвят за изпити. На smartest.bg вече могат да се намерят и готови тестове, включително от матурите от последните години по български език и литература, история и география и икономика.