Малка победа в дългата война срещу корупцията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малка победа в дългата война срещу корупцията

Президентът успя да канализира оправдания гняв на част от румънското общество срещу извънредните декрети, но не прекрачи границата с искане за нови избори, които биха хвърлили страната в нова спирала от нестабилност

Малка победа в дългата война срещу корупцията

Протестите в Румъния са само последната глава от продължаващата вече две десетилетия борба срещу овладяната държава

Мартин Димитров
10328 прочитания

Президентът успя да канализира оправдания гняв на част от румънското общество срещу извънредните декрети, но не прекрачи границата с искане за нови избори, които биха хвърлили страната в нова спирала от нестабилност

© Reuters


- Протестите показаха, че гражданите няма да позволят "румънският модел" да бъде демонтиран лесно

- Това е поредната глава от продължаващата вече две десетилетия борба срещу корупцията

- Общественият консенсус срещу злоупотребата с власт може да бъде преодолян от управляващите само с цената на огромна загуба на доверие
"На 11 декември PSD спечели голяма изборна победа, но след това се насочи като камикадзе срещу волята на голяма част от румънското общество", заяви президентът Клаус Йоханис пред парламента тази седмица
Източник: Reuters

"Знаете ли защо депутатите от Румънската социалдемократическа партия (PSD) напуснаха залата, докато говореше президентът Клаус Йоханис? Защото са получили Клаус-трофобия." Тази шега обиколи социалните мрежи във вторник, след като депутатите социалисти не пожелаха да изслушат държавния глава и напуснаха пленарната зала. Президентът се изправи пред тях в първата си публична реч след избухването на скандала с приетите "на тъмно" поправки в Наказателния кодекс (НК), отслабващи антикорупционното законодателство, които предизвикаха най-масовите протести в Румъния след 1989 г.

Йоханис не призова за предсрочни избори, а припомни на управляващите за какво са били избрани и за какво не. "От първостепенна важност за вас не бе благоденствието на румънския народ, а разчистването на сметките на корумпираните политици. И румънците са възмутени", заяви от трибуната Йоханис под бурните ръкопляскания на опозицията и дюдюканията на депутатите от коалицията PSD-ALDE.

Ако има един безспорен победител от развилата се през последните две седмици история, това е точно Йоханис. По думите на неговия предшественик, бивш политически опонент и настоящ обвиняем за пране на пари Траян Бъсеску "той надигра PSD - за добро или лошо той ги надигра с всеки следващ ход, докато не ги притисна до стената". Президентът успя да канализира оправдания гняв на част от румънското общество срещу извънредните декрети, но не прекрачи границата с искане за нови избори, които биха хвърлили страната в нова спирала от нестабилност.

Случващото се в Румъния сега е само последната глава от продължаващата вече две десетилетия борба срещу овладяната държава, посочва пред "Капитал" лидерът на гражданската организация за съблюдаване на нормите на върховенството на закона Funky Citizens Кодру Врабие.

Президентът успя да канализира оправдания гняв на част от румънското общество срещу извънредните декрети, но не прекрачи границата с искане за нови избори, които биха хвърлили страната в нова спирала от нестабилност
Източник: Reuters

И спечелването на тази битка от гражданите още не означава победа във войната. Напротив, заявките на правителството извънредните укази да бъдат внесени като законопроект в парламента показват, че управляващата коалиция не се е отказала да опита да разглоби или поне да отслаби антикорупционната система. Но рискува този опит да й струва скъпо. Нестихващите протести показаха, че ако има съгласие за нещо в румънското общество, то е, че борбата с корупцията е надпартиен приоритет.

Народът срещу овладяната държава

Според Михне Стойка от комуникационния департамент на университета "Бабеш-Боляй" в Клуж-Напока протестите са поредната стъпка в посока утвърждаване на офанзивата срещу корупцията като основен стълб на политическия дебат. "Макар и не толкова мащабни, имаше протести под това мото и през 2012 и 2014 г.", припомня той пред "Капитал". През 2014 г. с плакати "Корупцията убива" улицата свали правителството, след като пожар в клуб "Колектив" доведе до смъртта на 64 души. Според Стойка, след като през 90-те основната разделителна линия в политиката в Румъния е била комунизъм срещу антикомунизъм, сега новото поколение вижда нещата по друг начин. "Младите хора, които нямат спомени от комунизма, излизат на улиците, защото идентифицират корупцията като най-сериозния проблем за страната", смята политическият изследовател.

Кодру Врабие добавя още един нюанс. Според него протестите са израз на битката на гражданите срещу "овладяването на държавата" от политическата класа и подкрепата за основополагащи идеи като разделението на властите и върховенството на закона. Затова, ако упорства с прокарването на промените в НК, правителството рискува да си нанесе само сериозен удар. "Управляващата коалиция ще се изправи пред огромни спънки, ако опита да демонтира антикорупционните институции, независимо колко "прозрачно" ще подходи", смята и Михне Стойка. Според него обаче правителството може да направи нещо друго - да опита да урони престижа на органи като антикорупционната дирекция DNA чрез очернящи медийни кампании.

В последните месеци в редица западни издания се забелязва атака срещу антикорупционните практики в Румъния, като някои дори сравняват DNA със мракобесните комунистически тайни служби "Секуритате", пише Даниъл Брет от лондонския Open University в блога на LSE. И докато навън опонентите на DNA описват агенцията като "инструмент за натиск на държавата", в Румъния тези, които й се противопоставят, гледат на нея като на "политизирана организация".

Кой не обича битката срещу корупцията

Един от тези опоненти е Флорин Поенару, антрополог и редактор на левия портал CriticAtac. Според него протестиращите открито са заявявали подкрепата си за DNA и така с лека ръка са отхвърлили проблемите на институцията. "Такива са обвиненията за тайно споразумение между главния прокурор на DNA Лаура Кьовеши и обвинени в корупция длъжностни лица, незаконна колаборация между антикорупционни прокурори и агенти на тайните служби и други", каза той пред "Капитал". И добавя: "Злоупотребите на PSD не могат да бъдат посрещнати с други злоупотреби." Според Поенару протестиращите не могат да бъдат обвинени в "политизиране" на антикорупционната прокуратура, защото тя отдавна работи като политически актьор.

През 2014 г. с плакати "Корупцията убива" улицата свали правителството, след като пожар в клуб "Колектив" доведе до смъртта на 64 души
Източник: Reuters

Михне Стойка не е съгласен: "Някои твърдят, че атикорупционните органи предпочитат една партия или друга. Фактът е, че представители на всички големи партии са били разследвани от тях." Той отбелязва, че предвид настроенията срещу политическата класа по-голямата част от румънците продължават да подкрепят DNA и през последното десетилетие тя неотменно е сред трите най-популярни публични институции в страната.

Друг аргумент срещу DNA е, че върху нея няма надзор. Според Поенару липсата на контрол над DNA е пример за ограниченията, които антикорупционното говорене поставя - никой не би се заел да се опълчи на агенцията, защото това би се счело за недопустима намеса в независимата съдебна власт. Кодру Врабие не е съгласен: "В новия Наказателнопроцесуален кодекс, приет през 2014 г., се въведе специфична мярка, според която т.нар. съдиия-следователи проследяват как прокурорът - от DNA или от държавното обвинение - е провел разследването, преди то да отиде в съда. Ако има съмнения за злоупотреби или за основанията на прокурора, делото се връща на неговия началник и се образува вътрешно разследване на действията на конкретния прокурор." Според Врабие "има достатъчно механизми за проверка и контрол над прокурорите, били те и от DNA. Друг е въпросът дали хората искат да гледат фактите, или да вярват в нещо друго".

Според леви интелектуалци протестиращите открито са заявявали подкрепата си за DNA и така с лека ръка са отхвърлили проблемите на институцията
Източник: Reuters

Всички са съгласни за едно - битката срещу корупцията е и ще бъде главната тема в румънското общество. "Тя е сила сама по себе си, има своята идеологическа и политическа роля и намира подкрепа сред голяма част от румънците, защото на нея се гледа като на мярка срещу корумпираните политици", смята Поенару. Той добавя, че със засилването на тази риторика ще се засилват и репресивните институции.

Кодру Врабие припомня етапите, през които е преминала антикорупционната офанзива. "Първо имахме доклади, които казваха, че в страната има сериозен проблем с корупцията, но няма разследвани длъжностни лица. После имаше разследвани, но не и осъдени. След това осъдиха няколко души, но условно. Малко по-късно осъдените започнаха да излежават присъдите си, преди няколко години узаконихме отнемането и конфискуването на средствата и облагите от престъпленията. До края на 2017 г. ще заработи агенция, която да разпределя тези ресурси в социални проекти. Ще имаме същите табелки като тези от европроектите, но на тях ще пише "Изпълнено със средствата, иззети в борбата с корупцията и престъпността". И с всички критики и условности на "румънския модел" много българи ще продължават да гледат със завист към случващото се от другата страна на Дунава. 

"Ще имаме същите табелки като тези от европроектите, но на тях ще пише "Изпълнено със средствата, иззети в борбата с корупцията и престъпността", разказва активистът Кодру Врабие
Източник: Reuters
- Протестите показаха, че гражданите няма да позволят "румънският модел" да бъде демонтиран лесно

- Това е поредната глава от продължаващата вече две десетилетия борба срещу корупцията

- Общественият консенсус срещу злоупотребата с власт може да бъде преодолян от управляващите само с цената на огромна загуба на доверие
"На 11 декември PSD спечели голяма изборна победа, но след това се насочи като камикадзе срещу волята на голяма част от румънското общество", заяви президентът Клаус Йоханис пред парламента тази седмица
Източник: Reuters

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси

    "Първо имахме доклади, които казваха, че в страната има сериозен проблем с корупцията, но няма разследвани длъжностни лица. После имаше разследвани, но не и осъдени. След това осъдиха няколко души, но условно."
    Ние още сме на този етап и няма изгледи да мръднем напред.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK