Доналд Тръмп препотвърди подкрепата на САЩ за Япония

В телефонен разговор с китайския президент Си Цзинпин американският президент заяви, че ще уважава политиката "Единен Китай"

След като по време на предизборната кампания и в първите дни като държавен глава Доналд Тръмп направи заявки за резки маневри в азиатската политика на САЩ, в края на седмицата той влезе в релсите на досегашните американски ангажименти в региона. В четвъртък Тръмп говори по телефона с китайския лидер Си Цзинпин и заяви, че САЩ ще продължат да се придържат към политиката "Единен Китай", а през уикенда новият американски президент се срещна с премиера на Япония Шинзо Абе във Флорида, САЩ, за да препотвърди американската подкрепа за Токио. Нормализирането на отношенията с Япония идва, след като по време на предизборната кампания на Тръмп той атакува азиатския партньор на САЩ с обвинения, че "краде работни места" и "се възползва от американска военна помощ".

Страхът на японските икономисти и политици е, че ако САЩ не се съгласят да ратифицират споразумението TPP и отстъпят от азиатската търговия, вакуумът ще бъде запълнен от Китай и непазарните практики на Пекин.

Доза предвидимост в отношенията САЩ - Япония

"Ние оставаме отговорни за защитата на Япония и на всички зони под неин административен контрол и ще продължим да задълбочаваме стратегическото си партньорство", каза пред репортери Доналд Тръмп в петък и добави, че връзката между двете нации е "много, много дълбока" и неговата администрация ще направи всичко възможно, за да я заздрави. Заявките на Тръмп бяха подчертани и в обща декларация на двете страни след срещата му с Абе.

Срещата между двамата управляващи беше от изключително значение за японския премиер Шинзо Абе, който се изправя пред все по-сериозни проблеми в региона. В неделя сутрин стана ясно, че Северна Корея за пореден път в последните месеци е изпробвала балистична ракета, а Китай продължава с провокациите си около оспорваните острови Сенкаку-Дяоюйдао – миналата седмица катер на бреговата охрана на страната навлезе в териториалните води на острова, които неведнъж са ставали сцена на опасни провокативни акции и от двете страни. Според член 5 на договора за взаимопомощ между Япония и САЩ Вашингтон е задължен да помага на Токио при евентуална атака над администрираните от Япония острови, включително оспорваните скали, с конвенционални и – ако се наложи – ядрени сили.

Международни неясноти в Източна Азия

Под въпрос обаче остава бъдещето на икономическите отношения между двете страни. Японският премиер обеща на срещата страната му да инвестира в САЩ и да създаде работни места там в опит да влезе в риториката "Америка на първо място", с която Тръмп парадира. Причината е, че азиатската страна е един от най-упоритите поддръжници на споразумението за транстихоокеанско партньорство (TPP), което новия американски президент отхвърли още в първите дни на своя мандат. Япония вижда в TPP възможност да създаде зона за търговия по международно договорени правила, вместо да оставя на Китай да диктува търговските отношения в Източна Азия. Страхът на японските икономисти и политици е, че ако САЩ не се съгласят да ратифицират споразумението и отстъпят от азиатската търговия, вакуумът ще бъде запълнен от Китай и непазарните практики на Пекин.

В четвъртък американският президент се чу с китайския си колега Си Цзинпин. От прессъобщението на Белия дом след разговора излезе една успокоителна новина и много неизвестни. Стана ясно, че Тръмп е препотвърдил американската позиция по политиката "Единен Китай", според която САЩ не признава официално съществуването на Тайван като суверенна държава. Още в първите дни след избора му Тръмп предизвика дипломатически скандал, когато прие телефонно обаждане от тайванския президент Цаи Ингвен – първи официален разговор между държавните глави на двете страни, откакто президентът Джими Картър възприе политиката "Единен Китай". Въпреки това уверение липсата на подробности около разговорите на Тръмп и Си за икономическите връзки между страните, отношенията помежду им в Южнокитайско море и общата им политика спрямо Северна Корея са сигнал, че различията между двете страни остават.

Тръмп планира нова имиграционна забрана

След като в петък Федерален апелативен съд в САЩ отхвърли опита на Тръмп да върне имигрантската забрана, която се отнасяше за граждани на седем предимно мюсюлмански държави, на път за Флорида американският президент обяви, че ще представи "чисто нова" имигрантска директива. Тръмп най-вероятно ще обжалва отхвърлянето на първия му указ пред Върховния съд на страната, но освен това ще представи новото си предложение в понеделник или вторник. Според думите му, цитирани от AP, той ще промени "много малко" от първия указ. "Ще направим нещо много бързо за националната сигурност на страната ни, ще видите следващата седмица", заяви Тръмп по време на пресконференцията с Абе.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Малко по-общ поглед на събитието индикира поне два важни момента. Ракетата беше изстреляна по време на вечерята на Абе и Тръм в личното имение на Тръмп във Флорида. Явно е че Ън иска внимание и място в плановете на американския Президент, когото Обама посъветва при прощалната среща да постави Северна Корея в ценъра на вниманието си. Има го и моментът на успокояване на отношенията на САЩ и Китай след зазговора между Тръмп и Цзин Пин миналата седмица, в която Тръмп потвърди позицията на САЩ за "единен Китай". Подобно разбирателство означава ограничено внимание към Ким Ън.
  Има го и вътрешнополитическият момент, в който Ън демонстрира сила пред народа си.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много коректно е, че названието на спорния архипелаг от осем островчета е дадено според японската и китайската традиция – Сенкаку (яп) и Дяоюйдяо (кит). Поздравления.
  Историята дава основателни доводи за претенциите на Китай звърху тези ненаселени скали, най-голямата от които е само 4 кв.км. , а общо са около 7-8 кв.км. Според Симонсекския договор след китайско-японската война от 1895 г. архипелагът е присъединен към Япония. В Каирската декларация от 1943 г. съюзниците лишават имперска Япония от всички завоювани територии от ХІХ в. насам. След капитулацията на Япония през 1945 г. архипелагът заедно с близкия о. Окинава минават под юрисдикцията на САЩ до 1972, когато ги предават на Япония.
  Токио отбелязва, че Пекин за пръв път заявява претенции върху архипелага чак през 1968 г, когато при сондажи в района е направен изводът, че в района е възможно наличието на запаси от нефт и газ. Оттогава това е ябълката на раздора – японското правителство дава концесии да добив на японски компании, китайското – на китайски...
  Дотук с историята.
  Казусът с архипелага в Източнокитайско море е напълно идентичен със споровете за островните групи и плитчини и в Южнокитайско море. Общото са две неща – претенциите на Китай и присъствието на САЩ на другата страна. И се намесват чужди геополитически интереси, които като че нямат интерес конфликтите да се решават.
  Досегашното, макар и кратко, въртене на слона Тръмп в стъкларския магазин на международните отношения не предполага, че позоваването от мин.-председателя Абе на чл.5 на японско-американския договор е търсене на адекватно решение за спора около Сейкаку/ Дяоюйдяо.
  И тук идва примерът с неотдавна постигнатата между Путин и Шиндзо Абе договореност за съвместно развитие на островите от Курилския архипелаг, които са пречката Русия и Япония още да нямат сключен мирен договор вече 70 г.

  Преговори. Преговори. Преговори.
  И Тръмп - настрани.

 • 3
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  По Ройтерс излезе коментар за разговора на Тръмп с Путин.
  Като махнем поголовната ирония, изводът е, че американецът е неподготвен да води преговори със световни лидери, защото няма никаква предварителна подготовка и разчита на моментни импровизации.
  Чудех се какво толкова са си приказвали 40 минути, а се оказа, че когато Путин предложил да подновят разговорите за удължаване на срока на действащия от 2012 г. договор за ограничаване на стратегическите ядрени оръжия "Нов СТАРТ" , Тръмп поискал пауза, за да научи от съветниците си повече за договора. Накрая заключил, че договорът (който установява по 1550 единици за всяка от страните) устройва повече Русия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход