Икономиката на еврозоната продължава да расте слабо

Ръстът за четвъртото тримесечие е под очакванията, вероятно в резултат на забавящата се световна търговия

Европейската статистическа служба Евростат ревизира леко надолу оценката си за растежа на БВП на еврозоната през последното тримесечие на 2016 г. Според публикуваните във вторник експресни данни за периода октомври - декември икономиката на паричния съюз е нараснала с 0.4% на тримесечна база при предишна оценка от 0.5%. Общо за 28-те държави от ЕС отчетеното повишение спрямо периода юли - септември 2016 г. е с 0.5% при предишна оценка от 0.6%. Данните ще бъдат ревизирани още веднъж на 7 март.

Резултатите на годишна база също са коригирани надолу – по последни изчисления на Евростат растежът спрямо последното тримесечие на 2015 г. е с 1.7% за държавите от еврозоната и с 1.8% общо за ЕС. Предишните данни показваха ръст на БВП съответно с 1.8% и 1.9%. Дори и така темповете на подобрение остават близки до отчетените от американската икономика. Към четвъртото тримесечие БВП на САЩ нараства с 1.9% на годишна база, което е един от най-слабите резултати за последните пет години, а растежът на тримесечна база се забавя до 0.5% след подобрение от 0.9% през предходното тримесечие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Европейският съюз (ЕС) прилага неправилно управление на Еврозоната.
  Европейската комисия не зачита допусканата грешка и европейците са със съдба на жертви и съпътстващи болезнени щети.
  В обстановка на сегашната държавна грешка европейците, колкото повече работят за постигане на обществен икономически растеж, толкова по-силен потенциал за множество стопански кризи се развива и съпътстващите злини са по-болезнени.
  Същественото за спасение на Европа от актуални злини е какво (неправилно или правилно) управление на Еврозоната се прилага.
  При запазено неправилно управление на Еврозоната – злините се уголемяват.
  За устойчив обществен просперитет в Европа е необходимо правилно управление на Еврозоната.

  Нередност?
Нов коментар