Европарламентът одобри търговското споразумение с Канада

БСП обяви гласувалите "за" за национални предатели

В сряда Европейският парламент одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), което се очаква да влезе условно най-рано на 1 април 2017 г., ако приключат дотогава всички процедури от двете страни на Атлантика и ратифицирането от националните и регионалните парламенти.

Споразумението бе одобрено с 408 гласа "за" срещу 254 "против", 33 "въздържал се". Успехът на СЕТА бе осигурен от групите на Европейската народна партия, Европейските консерватори и реформатори и либералите от ALDE, както и засега неизвестен брой отцепили се социалисти.

Веднага след гласуването представители на ГЕРБ обявиха във "Фейсбук", че Станишев е подкрепил CETA, съобщи "Дневник". Позицията на четиримата представители на БСП е била да гласуват "против", след като в събота Националният съвет на БСП изрично и единодушно реши "в защита на националния интерес" евродепутатите ѝ да гласуват "против" резолюциите по СЕТА".

Станишев вероятно се е объркал при гласуването и дал вот "за", но вече е задействал процедура гласът му да бъде поправен и да се брои като "против", обясниха от екипа му. По-късно той написа във "Фейсбук": "Днес делегацията на българските социалисти в ЕП гласува единодушно ПРОТИВ #СЕТА съгласно предварително взетото си решение. При едно от гласуванията беше допусната техническа грешка, за която вече са взети мерки да бъде коригирана. Това ще бъде отразено и в окончателния протокол от гласуването. За разочарование на опонентите ни."

По първоначални данни парламентарната група на "Прогресивен алианс на социалистите и демократите" (S&D) се е разделила в гласуването за СЕТА, като част от евродепутатите са били "за", а останалата - "против". Преди вота докладчикът на (S&D) за СЕТА Сорин Мойса каза пред журналисти, че във вторник на условно вътрешно гласуване в групата е станало видимо разцеплението и около 65% от присъстващите са подкрепили сделката с Канада.

Половин час след резултата от вота в европарламента в централата на БСП бе насрочена пресконференция, на която лидерът Корнелия Нинова съобщи, че от "Позитано" 20 са поискали поименен списък с гласуването на българските евродепутати, за да е ясно на народа кой как е гласувал. На въпрос на "Дневник" дали смята, че гласуването на Станишев "за" не е било техническа грешка, тя отвърна, че не допуска да е така.

От "Позитано" 20 обявиха, че в следващия парламент "БСП за България" ще направи всичко възможно споразумението CETA да не бъде ратифицирано от българската страна.

"Европейският парламент ратифицира споразумението с Канада с голямо мнозинство. Това споразумение е в полза на България, на българските граждани, на българския бизнес - безвизово пътуване, по-лесно признаване на професионалните квалификации, достъп до канадския пазар на българския бизнес, достъп до обществените поръчки на Канада", коментира след вота Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Какво се променя със СЕТА

Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционните потоци. През 2015 г. вносът на стоки от Канада в ЕС възлиза на 28.3 милиарда евро, а износът е на стойност 35.2 милиарда евро. Това число се очаква да се увеличи с повече от 20%, когато споразумението започне да се прилага в неговата цялост.

СЕТА ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги. Споразумението също така предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти. Чрез споразумението Канада отваря своите търгове за обществени поръчки на федерално и общинско ниво за европейските фирми. Това вече е направено в Европа. Европейските доставчици на услуги в бранша на морското корабоплаване, телекомуникациите и машиностроенето, околната среда и счетоводството ще получат достъп до канадския пазар.

По време на преговорите Канада се е съгласила да защити над 140 географски означения от ЕС за храни и напитки, продавани на нейните пазари. В споразумението са включени и клаузи за устойчиво развитие с цел опазване на околната среда и социалните стандарти и гарантиране, че търговията и инвестициите повишават тези стандарти.

За да се намалят опасенията на гражданите, че СЕТА дава твърде много власт на мултинационалните компании и че правителствата няма да могат да вземат законодателни мерки за защита на здравето, безопасността и околната среда, ЕС и Канада приеха в преамбюла на споразумението, както и в съвместна декларация-приложение към него, че разпоредбите на СЕТА се прилагат, без да се засяга правото на държавите да регулират въпросите, обект на споразумението, според своето вътрешно право.

Изключения

CETA няма да премахне митническите тарифи в областта на обществените услуги, аудио-визуалните и транспортните услуги, както и при някои селскостопански стоки като мляко и млечни продукти, пилешко месо и яйца.

Защита на инвестициите чрез съдебна система

В резултат на настояването от страна на Европейския парламент механизмът за уреждане на спорове между инвеститорите и държавата бе заменен от съдебна система за инвестиции, която гарантира държавен контрол върху избора на арбитри и повиши прозрачността.

Споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада

Евродепутатите одобриха и сключването на споразумение за стратегическо партньорство между ЕС и Канада. То допълва СЕТА и цели да засили двустранното сътрудничество между ЕС и Канада по широк спектър от нетърговски въпроси като външната политика и сигурността, борбата с тероризма и организираната престъпност, устойчивото развитие, науката и културата. То беше прието с 506 гласа "за" срещу 142 "против", 43 "въздържал се".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • Абсент

  Търговското споразумение с Канада е национално предателство щото загробването на България в полза на Русия с Патоци, АЕЦи и други безкрайно нагли "проекти" Не Е, нали така, другарко Нинова? Радвайте се, че няма независима съдебна система в Територията, много трябва да се радвате.

 • 2
  messera avatar :-?
  Willy Messerschmitt

  Др.Нинова нарече българските евродепутати гласували "ЗА" -национални предатели!?Просто защото директивата противоречи на руската политика и стремежи.И курнелия стрикно спазва опорките дадени и от Кремъл!!

 • 3
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  СерГей по погрешка гласувал "За"! То самият той е грешка!

 • 4
  knb avatar :-(
  Кнб

  Не е важно какво пише в споразумението. Само факта че това е споразумение, от което не може да се излезе, вече е национално предателство. По същия начин по който холандия включи че може да излезе трябваше да се включи че може да излезем от споразумението.

 • 5
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  БСП е вече официално в една каруца с FN на Льо Пен, разни "бивши" комунисти и други "патриоти" и обожатели на Пут*ин. Поне няма лицемерие повече - маските паднаха окончателно.

 • 6
  knb avatar :-|
  Кнб

  Интересно защо са минусите. Фирмите на по-слабата страна са първи, които ще пострадат. Вижте какво стана в Еквадор или Аржентина след подписване на подобно споразумение. И колкото е по-читава фирмата, толкоз по-примамлива е за атака. То човек може да се учи от грешките си или от чуждите грешки. Има малко безсрочни споразумения. Май-известните са това за Гуамтанамо и за Гибралтар (дето само се администрира от Великобритания но вовеки веков).

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  СЕТА е издихание на неолибералния глобализъм, който взривно губи подкрепа.
  ЕС и партията-мутант ЕНП са последното убежище на архаичното мислене, че глобалния империализъм е по-полезен от националния капитализъм. Да, по-полезен е за един малък сегмент от милиардери за сметка на изключително широкия сегмент граждани, които просто обедняват.

  Каква Русия, пичове? Дънди прешъс вече изрови Родопите и дефилето за жълти стотинки!

 • 8
  beky avatar :-|
  beky

  Зад това споразумение с Канада се прокрадва и отхвърленото Трансатлантическо партньорство, защото ЮС компаниите имат филиали/клонове в Канада...

 • 9
  ruark avatar :-|
  ruark

  ЦЕТА няма да премине през повечето парламенти. Почти всички в ЕУ парламента гласували със ЗА са си вече получили парите. Със ЦЕТА още една стъпка към засилване на протекционизма и национализма в ЕУ. На следващите избори сегашните управляващи ще си платят сметката на народа.
  Иди му кажи на обикновения човек че лю пен прави пупулизъм. популизъм правят сегшните политици като казват на народа колко е изгодно с приемането на ЦЕТА....... Канада е едно ик. джудже спрямо ЕУ. защо точно с канада се подписва споразумение, заради ам. интереси, чиито фирми имат филиали в канада и така се завъртат нещата. ЦЕТА е подготовка за ТТПИ с УСА.........


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход