Франция, Германия и Италия предлагат нов режим на инвестициите в ЕС

Те искат Европа да защитава компаниите в ключови сектори и технологиите, създадени в общността, от придобиване от китайски инвеститори

Президентите на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво) и на Съвета на ЕС Доналд Туск (вдясно) приемат премиера на Китай Ли Кекянг през 2015 г. Някои държави обаче се притесняват, че Китай изкупува технологиите на ЕС
Президентите на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво) и на Съвета на ЕС Доналд Туск (вдясно) приемат премиера на Китай Ли Кекянг през 2015 г. Някои държави обаче се притесняват, че Китай изкупува технологиите на ЕС    ©  Yves Herman
Президентите на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво) и на Съвета на ЕС Доналд Туск (вдясно) приемат премиера на Китай Ли Кекянг през 2015 г. Някои държави обаче се притесняват, че Китай изкупува технологиите на ЕС
Президентите на ЕК Жан-Клод Юнкер (вляво) и на Съвета на ЕС Доналд Туск (вдясно) приемат премиера на Китай Ли Кекянг през 2015 г. Някои държави обаче се притесняват, че Китай изкупува технологиите на ЕС    ©  Yves Herman

Три от водещите държави в Европейския съюз (ЕС) - Германия, Франция и Италия, са поискали от Европейската комисия (ЕК) да преосмисли правилата, по които трети страни могат да инвестират в рамките на съюза. Причината за това са опасения от страна на трите страни, че европейски изобретения и технически достижения биват изнасяни от ЕС, което често става и чрез сделка за компании от съюза.

Идеята на министрите е да се въведе модел на реципрочност, при който, ако на европейски инвеститор се даде само частичен достъп до пазара на страна, която не е членка на ЕС, на инвеститори от същата страна да бъдат налагани подобни ограничения.

Това става ясно от изтекло писмо, подписано от икономическите министри на Германия и Франция и индустриалния министър на Италия, цитирано от Reuters и адресирано до комисаря по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом. Според същото писмо, докато европейските технологични достижения лесно биват купувани от чуждестранни инвеститори, достъпът на европейските компании и капитали в трети страни е ограничен от редица бариери.

Реципрочни мерки

Европейското законодателство и сега дава правото на страните членки да отхвърлят чуждестранните инвестиции, когато те застрашават сигурността на страните. Според тримата министри обаче това, което е нужно, е допълнителна защита, базирана на икономически критерии, които да бъдат прилагани със съдействието и под наблюдението на ЕК.

Идеята на министрите е да се въведе модел на реципрочност, при който, ако на европейски инвеститор се даде само частичен достъп до пазара на страна, която не е членка на ЕС, на инвеститори от същата страна да бъдат налагани подобни ограничения. Без да споменават директно Китай, министрите най-вероятно са имали предвид точно инвестиционните взаимоотношения с азиатската държава. Пекин прилага усложнени критерии, по които чуждестранните компании и инвеститори могат да извършват дейността си в страната и често не им позволява да се конкурират директно с местните фирми или изискват всяка чужда компания, която влиза на пазара в страната, да образува съвместни предприятия с местна фирма.

Китайските инвеститори срещу националната сигурност

Това няма да е първият път, когато китайските инвеститори ще срещнат съпротива срещу операциите в трети страни. Изминалата 2016 г. бе най-активната за тях зад граница, но не всички сделки на компаниите от втората световна икономика преминаваха безпроблемно. Според Financial Times през изминалата година са били блокирани придобивания от китайски компании на стойност близо 75 млрд. долара. Регулаторните органи в САЩ и Европейския съюз са отказали да одобрят 30 сделки. Това е огромно повишение спрямо 2015 г., когато са били блокирани сделки за 10 млрд. долара.

Сега се наблюдава ръст в апетита на китайските компании за придобивания, които обаче не покриват изискванията на Европа и САЩ, като притесненията за свързани най-вече с националната сигурност. Дружествата - със силната подкрепа на правителството, се стремят да купят технологии и ноу-хау от чужбина, като същевременно отварят нови пазари за произвежданите в Китай продукти. Това обаче притеснява САЩ и някои страни от ЕС, които се опитват да блокират сделки в чувствителните сектори.

В края на октомври м.г. стана ясно, че правителството на Ангела Меркел ще се опита да увеличи възможностите си да блокира изкупуването на германски компании от китайски инвеститори. Причината отново се криеше в нарастващите опасения, че най-ценните технологии, развити в страната, отиват в китайски ръце. Още тогава стана ясно, че германското правителство има амбицията ЕС да приеме нови правила, които ще позволяват на страните в общността да защитават компаниите си в ключови сектори от придобивания от китайски инвеститори, особено ако те са свързани директно с китайската държава.