Тръмп само така си говори

Американският вицепрезидент дойде в Европа, за да успокои партньорите на САЩ да не приемат всичко, казано от Доналд Тръмп, буквално

Доктор Тръмп...
Доктор Тръмп...    ©  Reuters
Доктор Тръмп...
Доктор Тръмп...    ©  Reuters

Темата накратко

- Американският вицепрезидент дойде в Европа, за да успокои партньорите на САЩ да не приемат всичко, казано от Доналд Тръмп, буквално

- Вашингтон започна да се държи като доктор Джекил и мистър Хайд и за европейските столици става все по-трудно да разберат какви са американските планове.

- Европейските съюзници в НАТО изглеждат уверени, че ще увеличат военните си разходи, за да посрещнат най-ясната претенция на САЩ.

Ако се следят последните изказвания по външнополитически теми на американския президент Доналд Тръмп и неговия вицепрезидент Майк Пенс, неизбежно се насажда усещането, че в Белия дом се е заселило някакво модерно превъплъщение на доктор Джекил и мистър Хайд. Докато мистър Тръмп обявява несъществуващи терористични актове в Швеция, заплашва да загърби НАТО и насърчава и други страни да напуснат ЕС, доктор Пенс уверява Европа в "непоколебимия американски ангажимент към НАТО", "продължаващото сътрудничество с ЕС" и непроменената американска позиция по отношение на анексията на Крим от Русия.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

39 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  seniorbb avatar :-?
  джендър NATO generals
  • - 1
  • + 8

  Тръмп само така си говори-или вие само така си твърдите?

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 4
  • + 10

  Увлечен в ефектни литературни позовавания, уважаваният г-н Илин Станев е пропуснал за финал да направи най-бомбастичния си извод: че от 20 януари 2017 г САЩ са абсолютна монархия, начело на която стои безконтролният диктатор Доналд Джон Тръмп Първи... Конгресът и Сенатът са разпуснати. Диктаторът еднолично е назначил и вицето, и секретарите Тилърсън, Матис, Кели и другите незнайни...

  Разбира се, това са глупости.

  САЩ продължават да са си демокрация. Конгресът и Сенатът си работят, изслушали са и са гласували всички назначени по предложение на президента секретари. Както от много отдавна горната и долната камара на парламента са домнирани от републиканците. Републиканска кандидатура беше и Тръмп. Така всички прерогативи върху външната политика на САЩ от 20 януари са в ръцете на Републиканската партия. Това е нещото, с което кликата на демократите не иска да се примири и се появяват такива текстове, като подписания от г-н Станев, които ни убеждават в пъстри небивалици.

  Ако личеше, че г-н Станев беше прелистил книгата на Збигнев Бжежински "Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power" публикувана през недалечната 2012 г, щеше да си спести и бомбастиката, и манипулативното подреждане на хронологията кой къде ходил и какво бил казал там. И какво като е ходил и го е казал?

  Та Бжежински, който и в червата мрази всичко руско и цял живот го е демонстрирал, в книгата си прави и много интересна съпоставка между състоянието, в което се намират САЩ тогава (2012г, а сега е още по-зле) и това на СССР в края на 80-те години на ХХ в, когато бе на ръба пред разпада. Намира много прилики, които подрежда в 5 точки:
  1. Политическа система, неспособна да проведе реформи;
  2. Финансов банкрут, вследствие на раздут военен бюджет;
  3. Спадащо качество на живота;
  4. Политическа класа, нечувствителна към социалното неравенство ;
  5. Издигане образ на врага като компенсация за спадащата легитимност на властта.

  С действията си Републиканската партия, а не еднолично президентът Тръмп, се опитва стресово да поставят за решаване точно тези въпроси, защото схемата, по която си заминават империите е еднаква и доказана във времето и за Римската, и за Византийската, и за Османската, и за Съветската, и за ...

  А че автори като горният много държат да размахват цветните парцалчета в стила на поведение и говорене на президента Тръмп, може да означава две неща: или че толкова могат, или че искат да ни накарат да изпуснем същественото и да се съсредоточим върху шоуто.

  Или и двете накуп?
  А сега се запитайте защо го правят...

  Нередност?
 • 3
  beky avatar :-|
  beky
  • - 2
  • + 6

  Лошото и доброто ченге. Много оригинално, няма що. И какво от това, както казва Др. Д? Обичам, когато го вбесите с глупости. Антируското говорене е рефлекторно от Обама. Москва не е съдбовния проблем на Америка. Китай е. Дрънкането по тенекията за вселенската руска заплаха е за отвличане на вниманието. САЩ са много уязвими откъм Китай. Не толкова военно, колкото икономически. С риск да оскъпи юана, Пекин "чисти" ударно трилионните си инвестиции в американски ДЦК. Тръмп и Пенс - двете лица на една монета.

  Нередност?
 • 4
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 4

  Нещата са съвършено прости - Тръмп е обикновен диалектик и има интерес от разпадането на ЕС, бидейки последният основен икономически съперник на САЩ, заедно с Китай. Получаването на разпадането на ЕС обаче въобще не е особено трудно, защото Великобритания вече постави началото, а следващата стъпка е "ЕС на повече скорости" - изтласкването на по-слабите в периферията. Въпрос на време е разпадът на ЕС да продължи, а САЩ и Китай да останат единствените доминиращи световни икономически сили.

  Нередност?
 • 5
  antipa avatar :-?
  D-r D
  • - 1
  • + 5

  Защо ли в текста на г-н Станев няма и дума за интервюто на Тръмп пред Ройтерс от вчера, в което заявява, че ще възстановява ядрения потенциал на САЩ?
  Защо в типичния си лековат стил авторът не коментира квалифицирането на единствения реално действащ договор за ограничаване на ядрените въоръжения Нов СТАРТ като "просто още една лоша сделка на предишната администрация"?

  Безнадеждно остарелият ядрен потенциал на САЩ се нуждае според експерти от наливането на 1 трлн $.
  Защо е необходимо да се прави това?
  Заплашени ли са САЩ и коя е ядрената сила, която ги вкарва в спиралата на надпреварата във въоръженията?

  Бжежински ще вземе да излезе много проницателен: в едно интервю Тръмп "покрива" точките му 2 и 5, които цитирам в горния си постинг.

  Нередност?
 • 6
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 4

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Хм! Аз съм чел и Бжежински (акцент над обстановката предимно като геополитическо съперничество между империи), и Кисинджър (обича баланса на силите, по дипломатически маниер), и Хънтингтън (взаимодействие между цивилизации - много добре обяснява близкоизточните фанатици и отхвърлянето от европейското население на сирийските и иракските бежанци и мигрантите, а и налаганата "Европа на различни скорости"). Междувпрочем, Бжежински някога разкритикува Буш-младши за нападението над Ирак, вместо над Северна Корея. Поведението на Тръмп пък не се различава много от това на част от предишните американски президенти, включително това на Рейгън, макар фокуса на Тръмп да е изместен от Русия (СССР при Рейгън) - към мигрантите в САЩ (радикалната антиемигрантска реторика и действия на Тръмп и ласкавите изказвания относно Путин, макар засега американската администрация да не отстъпва за Крим). (Впрочем, активен съветник на Тръмп бил Кисинджър и последният много хвали новия американски президент.)

  За нас обаче важното е, че Европа отива на кино и с тия различни скорости окончателно отпада от играта, да се превърне в трети глобален икономически център, заедно с Китай и САЩ. Сега разпадащата се Европа най-вероятно ще бъде разпределена между САЩ, Китай и Русия, въпреки че последната отдавна не е голям икономически център (но е голям военен и суровинен такъв). Естествено, за изтласкването на някои държави от ЕС в перифериите, реална вина си имат и България, и Румъния, и Унгария, и Полша (последните две се осигуриха с родеещи на Путин диктаторчета в рамките на ЕС и това стана въпреки възраженията на "старите демокрации"). Вината на европейския център пък е, че базовите държави в него не желаят да проявяват търпение и упорство в преобразуването на периферията (пряко следствие от Хънтингтовата междуцивилизационна нетърпимост). Ако САЩ бяха същите като Европа - отдавна да се бяха разпаднали!

  И за финал - няма никаква гаранция, че Тръмп и републиканците (вече доминирани от така нареченото някога "чаено парти") ще разрешат въпросите, поставени от Бжежински, даже обратното. Обаче е гарантирано, че отново ще се върне въоръжената надпревара и трошенето на огромни пари за неизползваеми оръжия, вместо да се решават реалните проблеми на човечеството (особено екологичните, които вече са безусловно осезаеми). За България пък нещата са съвършено ясни! При фрапантната неграмотност на мераклиите да ни управляват (за всички тях "геополитика" означава единствено избора, към кой полюс да си извъртят обърнатите части) - пътят на България към нови дъна е не просто павиран, а направо асфалтиран на магистрала...

  Нередност?
 • 7
  storm avatar :-P
  Storm Of Change
  • - 2
  • + 2

  Колко наивна статия. Ей затова много хора спряха да вярват на "Капитал". Четат, но не вярват. Като удавник за сламка се хващате за някакви измислени аргументи. Колко предвидимо, всъщност. Всеки по-грамотен човек, който следи новините зад океана знае какво прави Тръмп. Не той лично, а администрацията му. Това е тоягата и моркова. Доброто и лошото ченге. Тръмп - революционер, администрацията му - ще рита по кокалчетата руснаците :) В същото време Тръмп си подготвя строежа на стената с Мексико и отменя някакви наредби, касаещи правата хомосексуалните. Журналистите си пишат, керванът си върви :D

  Нередност?
 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков
  • - 2

  До коментар [#7] от "Storm Of Change":

  "Капитал" имат и силни попадения (например - когато написаха за сметките на жената на Костов, на Доган и на други в КТБ и други подобни сериозни попадения), но когато материалите им не почиват на трудно достъпна информация - анализите им се занимават твърде много с повърхностните проявления в политиката. Със сигурност публичните кеч-изпълнения на Тръмп не са реалните му намерения в дълбочина, въпреки че в началото започна скоростно да изпълнява предизборните си заявления. И да не забравяме, че мандатът му е цели 5 години, през които могат да се променят толкова много неща (включително и неговите разбирания), че сегашното му стартово поведение да не остане много...

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  До коментар [#8] от " Станислав Янков ":

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  До коментар [#8] от " Станислав Янков ": Това беше предишният Капитал. Откакто Америка за България го купи, тръгнаха бозите като тая, дето я коментираме.

  Нередност?
Нов коментар

Вход