Полски съдии призовават за битка с властта за независимостта си
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Полски съдии призовават за битка с властта за независимостта си

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер коментира, че би било безсмислено първият му заместник Франс Тимерманс (вдясно) да иска от мнение от страните членки, след като някои от тях вече заявиха, че ще наложат вето.

Полски съдии призовават за битка с властта за независимостта си

Варшава протестира пред еврокомисията за изопачаване на факти

8183 прочитания

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер коментира, че би било безсмислено първият му заместник Франс Тимерманс (вдясно) да иска от мнение от страните членки, след като някои от тях вече заявиха, че ще наложат вето.

© Reuters


"Това, което доскоро бе заплаха, вече е реалност."

Малгожата Герсдорф, председател на Конституционния съд

Председателят на Sądu Najwyższego (Върховния съд) на Полша призова с открито писмо съдиите в страната да се борят "за всеки сантиметър" от правосъдната система, подложена на правителствен натиск, като според критици управляващите ще превърнат независимото правосъдие в "чиста фикция".

Това става в момент, когато расте напрежението и между Варшава и институциите на ЕС в Брюксел, според които върховенството на закона в страната е под заплаха. В четвъртък в министерството на външните работи бе извикан Марек Правда, ръководител на представителството на Европейската комисия в Полша, за да му бъде заявено, че "документи, финансирани от представителството и неговия ръководител, представят изкривена картина на промените в Националния съдебен съвет (KRS), следящ за независимостта на съдилищата и съдиите".

Малко по-късно Малгожата Герсдорф написа в открито писмо, че "в продължение на повече от година повтарям, че съдилищата лесно са превръщани в играчка в ръцете на политици. Това, което доскоро бе заплаха, вече е реалност".

Какво предвижда властта

Управляващите от евроскептичната консервативна партия "Право и справедливост" твърдят, че подготвят законови промени за демократизиране на системата. Проектът им предвижда до 90 дни след влизането на закона в сила съдиите, членове на KRS, да бъдат сменени, като новите назначения ще се подбират от парламента с право на председателя му да прецени кои кандидати да бъдат предложени на депутатите за обсъждане и гласуване.

Освен това, докато в момента съдиите имат мнозинство в съвета, след правителствените промени би трябвало той да бъде разделен на две камари и в едната да влязат само политически представители. За назначаването на съдии на определени постове или за взимането на решения "политическата" камара ще има право на вето над предложенията на камарата на съдиите.

На KRS са били дадени по-малко от 3 дни да отговори на идеите в проектозакона. Той бе връчен в четвъртък, което означава, че във вторник (28 февруари) съветът трябва да даде оценката си.

"Разрушаване на демократичната система"

В писмото на Малгожата Герсдорф директно се заявява, че предложението "очевидно противоречи на полската конституция". Дариуш Завистовски, председател на KRS и член на Върховния съд, припомня през лондонския Guardian, че "съветът бе създаден през 1989 г. като независим конституционен орган да пази независимостта на правосъдната система, тъй като при комунизма всичко беше зависимо от управляващата партия".

"Това не е борба без жертви", казва в откритото писмо Малгожата Герсдорф в явно послание към колегите си, че трябва да са готови за рискуват постовете си в името на висша кауза. "За да спечелим, трябва да сте подготвени дори да ви изправят пред дисциплинарни трибунали, да ви уволнят, трябва да сте готови на всичко. Трябва да демонстрирате, че ние сме против разрушаването на демократичната държава."

Сливането на министър с главен прокурор

От представителя на еврокомисията във Варшава бе поискано да предостави на главния прокурор всички източници на твърденията, на които основава заключенията си в докладите за оценка на правораздавателната система. След като дойде на власт в края на 2015 г., новото правителство сля поста главен прокурор с този на министъра на правосъдието Збигнев Зьобро.

Представител на неправителствена организация в Полша казва пред Guardian, че вече има примери за започване на наказателни разследвания по инициатива на министерството срещу министри, които не са съгласни с управляващите.

Брюксел търси подкрепа от страните членки

Европейската комисия иска страните членки да заемат позиция в спора ѝ с Варшава за върховенството на закона в страната, защото конфликтът между тях се изостря и Брюксел може да поиска задействане на член 7 от Договора за ЕС, с който се замразява правото на гласуване на държава от съюза. Институциите на ЕС може да поискат Съдът на ЕС в Люксембург да реши спора и така да тестват докъде се простират пределите на властта им да следят за демократичните стандарти, коментира Financial Times. Евентуално дело би подложило на проверка и границите на власт на национален парламент по повод общоприети стандарти и ценности в съюза. Първият зам.-председател на еврокомисията Франс Тимерманс обвинява управляващите в Полша, че прибягват до "алтернативни факти" в оправдаването на действията си, а те му отвръщат с критики, че потъпква полския суверенитет. За задействане на чл. 7 е нужно пълно единодушие на останалите 27 държави, но Унгария вече заяви, че ще наложи вето на подобен ход.

1 коментар
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Сигурно съвет създаден подо "гореща" ръка в 1989, има трески за дяляне и се нуждае от реформи... :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK