Тръмп планира увеличаване на разходите за отбрана

Бюджетните предложения на президента включват орязване на средствата за държавния департамент и за агенцията за защита на околната среда

Белият дом ще поиска увеличаване на бюджета за отбрана през следващата година, като то ще бъде частично финансирано чрез намаляване на средствата за Държавния департамент, Агенцията за защита на околната среда и други неотбранителни програми. Администрацията ще изпрати предложенията за бюджета на федералните министерства. Това твърдят пред Reuters двама правителствени представители, запознати с плана, но пожелали анонимност, тъй като черновата още не е огласена публично.

Един от тях заявява, че предложенията на Тръмп за Пентагона включват повече пари за производството на кораби, военни самолети и за установяването на "по-твърдо присъствие в ключови международни морски маршрути и пропускателни пунктове", като например Ормузкия проток и Южнокитайско море. Вторият висш представител посочва, че бюджетът на Държавния департамент може да бъде намален с до 30%, което ще доведе до преструктуриране и елиминиране на програми.

Съмнения на експертите

В реч пред консервативни активисти в петък Тръмп обеща "едно от най-големите военни подсилвания на ресурсите в американската история". Някои отбранителни експерти обаче подлагат под въпрос нуждата от голямо увеличаване на американските военни разходи, които вече достигат около 600 млрд. долара годишно. САЩ например харчат около 50 млрд. долара годишно за Държавния департамент и за чуждестранна помощ. Сумата, която Тръмп предлага да се добави към бюджета на Пентагона и да се ореже от други министерства, все още не е известна.

Говорителят на Бюрото за управление и бюджет към Белия дом коментира, че подробният план за бюджета ще бъде публикуван в средата на март. "Ще бъде преждевременно да коментираме спецификите на тази вътрешна дискусия преди публикуването", казва той в изявление.

Бюджетните планове, които се очаква Белият дом да изпрати до министерствата и агенциите, са само един етап от дълъг процес. Агенциите могат да поискат повече финансиране, а крайните планове за разходите трябва да бъдат одобрени от Конгреса.

Конкретика към обещанията

Бюджетните предложения на Тръмп се базират на годишен икономически растеж от 2.4%, твърди вторият правителствен представител. Докато провеждаше кампанията си за президентството миналата година, Тръмп призоваваше за "национална цел" ръст от 4%. В неделя от финансовото министерство заявиха, че в бюджета няма залегнали планове за орязване на финансирането за федерални социални програми като Social Security и Medicare.

Бюджетните планове на Тръмп ще му дадат възможност да добави малко конкретика към своя политически дневен ред, който е дефиниран от нападателни речи и мъгляви обещания. Членове както на републиканците, така и на демократите твърдят, че големите думи на президента не са придружени от детайлни политически предложения, пише New York Times.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Упорито продължава да ни се натрапва, че ЮС президентът (и най-вече Тръмп) е уан мен шоу. Това е неглижиране на конституционното устройство на държавата, правата и отговорностите на институциите й. Не вярвам и никой в Капитал да не е чувал за "Чаеното парти", което де факто пое управлението на страната.

  За последната седмица Тръмп направи три много кратички, между другото, уж ни в клин, ни в ръкав "военни" изказвания, които не събудиха вниманието на масовите медии, но пък сериозните ги отбелязаха.

  Първо президентът обяви с две изречения, че САЩ ще модернизират ударно флота си. ВМС трябва да достигнат 355 кораба в сравнение със сегашните 272. Предвижда се построяването на още един самолетоносач, 16 големи бойни кораба, 18 подводници и по-малки съдове.
  След това Тръмп квалифицира единствения реално действащ договор между Русия и САЩ за ограничаване на ядрените въоръжения Нов СТАРТ като "просто още една лоша сделка на предишната администрация".
  Онзи ден обяви, че Щатите ще модернизират ядрения се арсенал.

  Защо е това дрънкане на оръжие?
  Флот е нужен на САЩ не срещу Русия, която не е морска сила, не срещу Иран, който няма и 20 съда, а срещу Китай.
  Евентуалното неподновяване на Нов СТАРТ не е удар срещу Русия, чиито ядрен арсенал е модернизиран непрекъснато, за разлика от безнадеждно остарелия американски. Заплахата е към Китай.

  Ако нещо може да накара Китай, Русия и Иран да надскочат култовите си различия, това е американската заплаха.
  Нямам отговор защо му е това на ЮС?

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Както винаги коментарите на доктора са доста по интерсни и информативни от самата статия :)

 • 3
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#2] от "kapitalcho":

  Веднъж вече ми блокираха достъпа. Превъзнасяйте ме още и съвсем ще ме изтрият.

 • 4
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Това защо :)
  Да не би заради някой коментар с липса на" политическа коректност"
  П.С
  Иначе и аз имах БАН за 2-3 дена преди година-нещо не им хареса политически некоректните ми коментари за имигрантите............ъъъъъъ бежанците.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход