Планът за бъдещето на ЕС на Юнкер среща опозиция

Полша и Унгария се притесняват, че страните, които решат да не се присъединяват към еврото, могат да бъдат омаловажени

Планът за бъдещето на ЕС, представен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, среща опозиция от някои източноевропейски държави, водени от Полша и Унгария. Те се притесняват, че ще бъдат маргинализирани от новия стимул за възраждането на френско-германското федералистко ядро на Европа, пише Telegraph.

Унгарският икономически министър Михали Варга предупреди, че "силните актьори" в Европа могат да опитат да омаловажат страните, които решат да не се присъединяват към еврото. И допълни, че това дори може да доведе до "социално недоволство" сред тези, които са оставени на опашката. "Има истинска опасност тези, които искат Европа на две скорости, да кажат, че тези, които са в еврозоната, са "вътре", а онези, които не са, са "вън", казва Варга.

"Стара изхабена догма на ЕС"

Според Пиетер Клепе, ръководител на офиса в Брюксел на Open Europe, предложенията на Юнкер приличат на "повторение на старата изхабена догма на ЕС", а не на истински опит за справяне със структурните проблеми на съюза. "Оформя се като още от същото и представлява загубена възможност за ЕС да се преоткрие след Brexit. Превръщането му в споразумение, чисто улесняващо търговията, може да увеличи обществената подкрепа", смята Клепе.

Муджтаба Рахман от Eurasia Group посочва, че Германия и Франция не са на едно мнение относно това какво да се прави с еврозоната, а държави от Централна и Източна Европа искат повече правомощия да им бъдат върнати от Брюксел след Brexit. "Това определя ясни граници какво може да постигне планът на Юнкер", обобщава Рахман.

"Очевидна политическа грешка"

Предложенията на Юнкер за бъдещето на ЕС са "очевидна политическа грешка", която отразява "късогледството" на ЕК. Това заявява лидерът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела, цитиран от Рolitico.

Ден преди представянето на плана той коментира, че е разочарован от съдържанието на черновата, съдържаща пет опции. "Смятаме, че е очевидна политическа грешка просто да представиш пет варианта, засягащи бъдещето на ЕС, без да посочиш ясно политическо предпочитание", казва Питела. И допълва, че не може да приеме връщане към "скованата от регулации комисия" като тази, оглавявана от предшественика на Юнкер.

По думите на Питела бъдещето на Европа не може да бъде жертвано заради "късогледство или страх от следващите национални избори". Той заявява, че е говорил с Юнкер и го е призовал да представи пред страните членки "ясен политически избор".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Първият извод, който следва от предложените 5 варианта на Юнкер за реформирането на ЕС, е, че политико-управляващият наднационален елит на ЕС, към който трябва да включим и национната лидерка Меркел, че те най-сетне, макар и непряко, признават, че са объркали политиката и че са нагазили в небрано ложе. Вторият извод, че там наистина са се объркали и още нищо не са разбрали, е, че предлагат цели 5, но необмислени варианти за това, накъде да тръгне от тук нататък ЕС. Защото от петте варианта в този им вид нито един ни пет пари не струва. Третият извод е, че всъщност Юнкер предлага такава промяна в ЕС, която да промени всичко друго, но не и неговата същност. Тоест, такива промени, които не премахват причините, поради които ЕС е стигнал до сегашното пси състояние. И дори които, ако съставът на ЕС остане непроменен, ще усилят сгашните дезинтеграционни процеси.

 • 2
  2.5 avatar :-|
  2.5

  “По думите на Питела бъдещето на Европа не може да бъде жертвано заради "късогледство или страх от следващите национални избори".

  ЕС не е готов да мине на по-висока степен на интерграция!
  Диалектически това предполага, че ни очаква бавен и мъчителен разпад... За страни като нас в момента е по-изгодно да са част от ЕС. За най-силните като Германия, Франция сме хомот, какъвто бяхме още при влизането ни в клуба.

 • 3
  antikommunist avatar :-?
  antikommunist

  "Има истинска опасност тези, които искат Европа на две скорости, да кажат, че тези, които са в еврозоната, са "вътре", а онези, които не са, са "вън", казва Варга."

  Ами простият отговор е: ако искат да са "вътре" да се напрягат да приемат Еврото. Това не е някакво революционно предложение, напротив, залегнало е в договорите за присъединяване на страните членки, че трябва да приемат Еврото. Няма как хем да си отвън хем да имаш равен глас с тези дето са вътре. Между другото в Унгрия противно на позицията на правителството голямото мнозинство от населението е ЗА приемане на Еврото (и това ги различава до някъде от чехите и поляците). Все пак изпитаха на собствен гръб "предимствата" от собствената валута по време на кризата като обезценяването на форинта разори огромна част от населението...

 • 4
  antikommunist avatar :-?
  antikommunist

  [quote#2:"2.5"]ЕС не е готов да мине на по-висока степен на интерграция![/quote]
  Ами всъщност това не е точно вярно. Някои в ЕС не са готови, други са. Пътят по който сега ЕС е на път да тръгне е именно на по дълбока интеграция. И понежа ще става при форсмажорни обстоятелства покрай брекзит и един открито антиевропейски настроен Тръмп, за съжаление ще става на принципа: тези които искат и са в състояние се интегрират по силно а за останалите многио съжаляваме - 2 или 3 скорост и когато станат икономически, политически и емоционално готови евентуално могат да заповядат отново. На мен като българин това никак не ми харесва, и мисля че най-добрият вариант за нас щеше да бъде по тясната интеграция да става бавно и с постоянен темп без форсмажорни обстоятелства, за да могат да бъдат приобщени и най-слабите членки, тоест родината. Но ситуацията сега е друга. Точно сега е важно да имаме правителство което да е готово да направи всичко за да сме колкото се може по близо до интеграционното ядро на ЕС, а не просто да плюят срещу вятъра (Европа на 2 или повече скорости). Затова не мога да разбера тези родни кратуни които се радват на сътресенията в ЕС - то тях ЕС няма да се разпадне, но може най-изпадналите страни (сред които е най-вече родината) съвсем да изпаднат зад борда. А да се радваш на това трябва да си истински загубен...

 • 5
  2.5 avatar :-|
  2.5

  [quote#4:”antikommunist”]Точно сега е важно да имаме правителство което да е готово да направи всичко за да сме колкото се може по близо до интеграционното ядро на ЕС...[/quote]

  Ще имаме такова правителство, каквото си изберем!
  Такова животно като интеграционно ядро няма.
  Мнението ми е, че най-сериозни проблем с интеграцията обиконовено имат тези най-отпред и тези на опашката.
  Първите, защото последните ги спъват, а последните, защото нямат изгледи да наваксат... Затова и в училище всеки даскал с удоволствие гледа да се отърве от двойкаджиите. В ЕС на това му казват Европа на няколко скорости...

 • 6
  antikommunist avatar :-|
  antikommunist

  [quote#5:"2.5"]Мнението ми е, че най-сериозни проблем с интеграцията обиконовено имат тези най-отпред и тези на опашката.[/quote]
  Ами общо взето така е, но аз просто казвам, че е наша отговорност и наш изконен интерес именно да не сме на опашката. И това е напълно постижима цел: балтийските дъжави го демонстрираха.

 • 7
  viper_c avatar :-|
  Viper_c

  Многото скорости в ЕС са елегантен начин да се случи най-правилното - пълна федерализация. На който не му харесва, да се възползва от общия пазар и да не пречи на тези, които си мислят с горните глави!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход