Няма място за стария ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Няма място за стария ЕС

"Ние не сме Съединените европейски щати." - Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Няма място за стария ЕС

Европейската комисия вижда пет сценария за развитие на Европейския съюз

13811 прочитания

"Ние не сме Съединените европейски щати." - Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

© Reuters


Европейската комисия (ЕК) предлага за обсъждане пет сценария за развитието на Европейския съюз до 2025 г., но от тона на "Бяла книга за бъдещето на Европа", която беше представена официално в сряда, става ясно, че предпочитанието е за Европа на много скорости. Въпреки че в речта си пред Европейския парламент председателят на ЕК Жан Клод-Юнкер отказа да разкрие предпочитанията си, преди това в две речи той и вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс говориха именно в полза на подобен сценарий.

Фотограф: Kai Pfaffenbach

Предложенията на EK идват като подготовка за срещата на върха на 27-те страни - членки на ЕС (Великобритания заяви, че няма да присъства), която ще се състои в Рим на 25 март. Тя ще отпразнува 60-ата годишнина от подписването на основополагащите договори на ЕС и се очаква да даде начало на процеса на по-широкото обсъждане за това накъде ще поеме ЕС след напускането на Великобритания. "Това трябва да бъде рожденият ден на ЕС на 27-те, каза Юнкер пред евродепутатите, но трябва да отговорим на въпроса Quo vadis Европа." Докато т.нар. сърцевина на Европа - Франция, Германия, Испания и Италия, ще имат среща на високо равнище във Версай в понеделник.

Раждането на ЕС на две скорости?

Освен "Европа на две скорости" ("Тези, които желаят повече, правят повече", както е озаглавен този сценарий) и запазването на сегашното статукво ЕК разглежда още три възможности.

- Първата е свиването на амбициите на ЕС до по-нататъшно развитие на Единния пазар и отказа от опити за изграждане на обща отбранителна политика или общи действия в социалната сфера. Това е политика, която се подкрепяше от Великобритания, която често беше обвинявана, че спира по-амбициозните планове на Брюксел.

- Втората е разделянето на страните членки на групи ("Европа на много скорости"), в които част от тях се интегрират повече, или съгласие на 27-те да изберат области за засилено сътрудничество, като намалят амбициите си в останалите ("Да правим по-малко, но по-ефективно"). Така те ще се съсредоточат върху няколко ключови области, които са важни за европейските граждани, като например обща гранична охрана, но и ограничаване на намесата в области, където ЕС така или иначе има малко възможности да промени ситуацията - например в здравеопазването. Твърди се, че този сценарий е добавен в последния момент в Бялата книга и е сред предпочитаните от Юнкер.

- Последният сценарий "Да правим много повече заедно" предвижда ЕС да засили интеграцията си във всички възможни области. Тази опция би била предпочитаната за повечето хора, която желаят по-сплотен съюз, и е предпочитана от ЕК от гледна точка на решаването на проблемите в управлението например на еврозоната. Този подход обаче може да засили евроскептицизма, предупреждават служители в европейски институции, тъй като и сега ЕС има проблеми с легитимността си.

В обичайния си не много вдъхновяващ тон Юнкер даде ясно да се разбере, че той е против свеждането на Европейската комисия до администратор на общия пазар, нито пък вярва във възможността ЕС да напредне много повече в интеграцията си като цяло. "Ние не сме Съединените европейски щати", каза Юнкер и посочи, че в ЕС има много повече интереси, които в настоящата му композиция го дърпат в различни посоки.

Само два сценария

Ако се приеме, че статуквото е неприемливо, от изброените сценарии за бъдещето на ЕС остават само два – разделянето на страните членки на групи, в които част от тях се интегрират повече, или съгласие на 27-те да изберат области за засилено сътрудничество, като намалят амбициите си в останалите.

Нагледен пример за първия вариант е еврозоната, докато за втория вариант по-скоро пример е сегашната дейност на ЕК, която се съсредоточи само в няколко основни области – енергиен съюз, завършване на общия дигитален пазар, плана за инвестиции "Юнкер", обща миграционна политика. Председателят на ЕК всъщност се похвали на депутатите с последното, което според него е отговорило на призивите на европейските граждани ЕС да не се занимава с всичко, а само с това, което носи реална полза на гражданите.

За разлика от докладите по същата тема на Европейския парламент документът на ЕК не очертава някаква ясна пътека за реформи. Според Юнкер той трябва да нахвърля само най-общите черти на дебата, а детайлите да се изясняват по-късно. "Никого освен нас в Брюксел не го интересува разпределението на правомощията между Съвета и Европейския парламент", обясни той липсата на детайли.

"Бяла книга за бъдещето на Европа" вече беше критикувана от социалистите, които я нарекоха "политическа грешка", тъй като не представя по-амбициозен план. Джани Питела намеква, че този подход е предприет, за да се удовлетворят политиците в страни, в които предстоят избори. Германският канцлер Ангела Меркел, която тази година ще се опита за трети път да стане канцлер, вече заяви, че предпочита Европа на много скорости.

Всъщност досега в Европейския съюз са се прилагали различни варианти на всеки един от тези подходи, но никога е нямало такава подредба на силите, която да наклони везните решително в едната посока. Сега, с предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, балансът се променя и няма да има как например страните извън еврозоната да блокират желанието на държавите, ползващи еврото, да засилят интеграцията си.

Този подход се подкрепя от Париж и Берлин, които виждат нужда от по-висока хармонизация на икономическите си политики и засилване на управлението на еврозоната. Въпреки че това на теория не би трябвало да нарушава интересите на останалите страни членки, евентуалното създаване на отделен бюджет на еврозоната няма как да не повлияе и на общия европейски бюджет с всички произтичащи от това последици.

Фотограф: Kai Pfaffenbach

Европейската комисия (ЕК) предлага за обсъждане пет сценария за развитието на Европейския съюз до 2025 г., но от тона на "Бяла книга за бъдещето на Европа", която беше представена официално в сряда, става ясно, че предпочитанието е за Европа на много скорости. Въпреки че в речта си пред Европейския парламент председателят на ЕК Жан Клод-Юнкер отказа да разкрие предпочитанията си, преди това в две речи той и вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс говориха именно в полза на подобен сценарий.

Фотограф: Kai Pfaffenbach

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Този документ може да се илюстрира с една карикатура: ЕС е забол поглед в пъпа си и с двете ръце се чеше зад ушите, имитирайки размисъл.

  В същото време светът се променя с часове: Чаената партия в САЩ иззе властта от официалните партии и налага рязка промяна в модела на досегашния неолиберален глобалистки световен икономически порядък; Китай започна да налага вето в СС на ООН заедно с Русия; Иран започва да се чувства уютно в мечешката руска прегръдка; Великобритания отскочи от неуправляемо люшкащата се лодка на ЕС, за да опита да командва света заедно със САЩ и Китай...

  Какъв Юнкер, какви предавки? Познатият ни ЕС е в кома. Няма лечение за една насипна система от държави, чието единствено щастие е, ако получават повече, отколкото внасят в общия бюджет, а задължително "общи" са интересите на Германия и понякога на Франция.
  Няма обща отбрана и сигурност, няма обща охрана на общата граница, няма обща валута, няма обща икономическа и социална политика. А какво има? Осигурен огромен пазар с половин млрд. потребители, евтина и образована работна ръка от бившите соцдържави.

  ЕС = СИВ. Просто байракът е в друг нюанс и вместо златен сърп и чук има златни звездички.

  Скоро от ЕС ще останат само групи по интереси - Вишеградска, Прибалтийска, Немскоговоряща, Френска. От нас ще се заинтересува рязко само Ердоган.


 • 2
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Рязко ограничаване на административната и данъчна тежест ще се отрази много добре и ще е двигател на икономиките в целият ЕС.

 • 3
  kazushi avatar :-|
  kazushi

  Първата възможност е реално и единствената.

 • 4
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Не знам Европа на колко скорости ще тръгне, ама се вижда, че като идва края на далаверата от присъединителните фондове в България, нещата на върха започват да се разместват. Иначе е нелепо политиците ни да са твърдо против "Европа на две скорости", след като години наред наглееха и се изплюваха в лицето и по отношение на исканите реформи.

 • 5
  beky avatar :-|
  beky

  ЕС го играеше протекторат на САЩ във външната политика и на Германия на Меркел във финансите и икономиката.
  Проблемите започнаха след изборите в САЩ, когато новият президент пое различен курс: кукловодът хвърли конците е ЕС се спъхна.

 • 6
  subaru avatar :-|
  subaru

  Юнкер и подчинената му комисия с цялата си дейност досега, на практика работят за разпадането на ЕС - най - успешния политически и социален проект в историята на човечеството. Изключително слаб председател на ЕК. Не е имало друг такъв. Надеждите са Доналд Туск да го вкара в пътя.

 • 7
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Ако ЕС го даде на няколко скорости очевидно ние ще сме на пета-задна с изход. Защото ако нямаме полза от съюза, остават само вредите, а те никак не са малко. Само стойността на четирите реактора надхвърля многократно всички ползи. От друга страна, т. н. ЕС е окупирал почти цяла Европа и ако излезем, ще се намерим в изолацията, в която вече сме били. Казусът е сложен и за сега нерешим. Ще изчакаме да видим какво ще стане? Да бъдем все пак оптимисти и да се ръководим от правилото "всяко зло за добро". Но най-важното е, които и да сме, каквито и да сме, нека сме единни, когато става дума за интереса и оцеляването на скъпата ни Татковина.

 • 8
  rbt43499042 avatar :-?
  mind_reason

  Европа на много скорости. Защо не ? При вариант който ограничава вноса например на продукция от страните на по висока скорост и дава предимство на продуктите от страните от една скорстна група съм напълно ЗА. По този начин старите членки на ЕС ще докажат че не ползват новите членки като пазар на тяхната продукция (второ качестов както се оказва) и като източник на евтина работна ръка.

 • 9
  rbt43499042 avatar :-@
  mind_reason

  Мисля че ако имаме национално отговорни политици (и тук може да приключи коментара) би могло да се отстои позиция и да се извлекат дори ползи от ситуацията. Но както знаем...

 • 10
  louche avatar :-|
  louche

  ... но както знаем, народа ни е такъв, скапан, и той си избира политиците, все едни и същи, с различен цвят. До коментар [#9] от " rbt43499042 ":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK