Китай намалява планирания растеж в опит за ключови реформи

В навечерието на XIX си конгрес тази есен Китайската комунистическа партия иска да изгради "огнена стена" срещу финансовите рискове

Китайския парламент се събира за последен път преди IXX конгрес на Комунистическата партия през есента, когато ще започне вторият мандат на президента Си Дзинпин
Китайския парламент се събира за последен път преди IXX конгрес на Комунистическата партия през есента, когато ще започне вторият мандат на президента Си Дзинпин    ©  Jason Lee
Китайския парламент се събира за последен път преди IXX конгрес на Комунистическата партия през есента, когато ще започне вторият мандат на президента Си Дзинпин
Китайския парламент се събира за последен път преди IXX конгрес на Комунистическата партия през есента, когато ще започне вторият мандат на президента Си Дзинпин    ©  Jason Lee

Какво се очаква през 2017 г.

- Икономически растеж от 6.5%

- Затягане на регулациите на имотния пазар

- По-големи регулации на кредитния пазар

- Създаване на работни места

- Скромно увеличение на военния бюджет

Втората най-голяма икономика в света планира да расте с 6.5% през 2017 г., а управляващата комунистическа партия - да прокара трудни реформи, които да ограничат разрастващия се държавен дълг и да подготвят страната за евентуална ера на протекционизъм в глобалната търговия. Това стана ясно в неделя, когато премиерът на страната Ли Къциян изнесе работния си доклад на годишната среща на Националния конгрес на партията.

Очаква се скромно увеличение на военния бюджет, затягане на регулациите на имотния и кредитния пазар и създаването на работни места. Прогнозите за ограничаване на икономическия ръст в Китай доведоха до срив в продажбите на петролни фючърси на азиатските пазари в понеделник сутринта.

Подготовка за конгреса и реформите

Китайския парламент се събира за последен път преди XIX конгрес на комунистическата партия през есента, когато ще започне вторият мандат на президента Си Цзинпин. Според Financial Times на него се очаква Си да назначи свои съюзници технократи на ключови позиции в регулаторните институции на страната, които трябва да работят за реформа на отрасли като недвижимите имоти, капиталовия, пенсионния и застрахователния сектор. "Преструктурирането на икономическия ръст от такъв, зависещ от държавните инвестиции, остава тежка задача и ние сме на критична фаза", каза премиерът Ли в неделя, цитиран от китайската агенция Xinhua.

През последната година Китай си постави плаваща цел от около 6.5-7% ръст, като в крайна сметка икономиката се разрасна с 6.7%. Но това стана заради скок в държавните инвестиции, рекорден ръст в банковите заеми и спекулации в имотния сектор.

В последните години водещият дебат в страната е дали държавата трябва да подхранва икономическия ръст заради самия него, без да обръща внимание на получаващите се икономически и фискални балони. Тезата на близките до Си реформатори, които напоследък взимат превес в партията, е, че подобна политики създава неоправдани системни рискове за страната. За да проведат реформите обаче, те се нуждаят от стабилна икономическа среда. Първите предварителни данни за ръстът на БВП през първото тримесечие на 2017 г., който се очаква да е около 7%, вдъхват надежди, че реформаторите ще получат нужната стабилност.

За да се измести фокусът на растежа обаче, страната трябва да започне да разчита повече на вътрешно потребление и частни инвестиции. Както и през миналата година, партията не си постави цели за износа заради несигурната международна среда.

Опит за затягане на паричната политика

През последната година Китай си постави плаваща цел от около 6.5-7% ръст, като в крайна сметка икономиката се разрасна с 6.7%. Но това стана заради скок в държавните инвестиции, рекорден ръст в банковите заеми и спекулации в имотния сектор. На парламентарното заседание Си Цзинпин загатна, че надуването на имотния балон трябва да бъде задържано и е нужно да се сложат юзди на стремително увеличаващите се цени на жилищата, особено в големите градове на страната. "Домовете се строят, за да може да се живее в тях, не за да се спекулира с цените им", казва Си, цитиран от Reuters.

През последните месеци Пекин дава индикации, че ще затегне монетарната си политика, за да ограничи спекулативните инвестиции. Според Bloomberg в последния месец централната банка на страната е започнала да увеличава лихвите по някои от даваните досега кредитни облекчения. В плана за 2017 г. на премиера Ли пише, че нарастването на паричната маса ще падне с 1% на 12%. Бюджетния дефицит, който партията залага, остава 3% от БВП, а държавата планира да намали данъчната тежест за компаниите с 350 млрд. юана (51 млрд. долара), пише Bloomberg.

Планиращият орган на партията е докладвал, че ще ограничи строежа на въглищни електроцентрали с капацитет над 50 млн. киловата и ще намали производството на въглища и стомана през тази година. Като цяло Пекин ще намали инвестициите си в материални активи с 1.5 пр. пункта на 9% през 2017 г. Въпреки тези промени в приоритетите страната продължава да се цели в създаването на работни места и компенсирането на хората, които ще загубят работата си заради ограничаването на инвестициите в непродуктивни сектори. През 2016 г. в страната са създадени над 13.4 млн. работни места, а целта за 2017 г. ще бъде още по-висока.

Ограничен ръст във въоръжаването

Говорител на Националния конгрес пък обяви, че ръстът на китайските разходи за отбрана ще бъде само 7% на годишна база, без да уточнява дали в това число се отчита инфлацията. За втора поредна година ръстът на военния бюджет намалява и е далеч от двуцифрените стойности, които Пекин поддържаше през предишния четвърт век. Въпреки че е вторият най-голям бюджет за отбрана в света в номинално изражение като част от БВП на страната, китайският остава на рекордно ниски нива спрямо големите милитаризирани държави като Израел, Саудитска Арабия и САЩ - 1.3%, спрямо планиран американски бюджет от 3.3% от БВП за 2017 г.

Въпреки това страната надали ще промени агресивните си експанзивни политики в Югоизточна и Източна Азия. Пекин продължава да е въвлечен в конфликти и териториални спорове в Южно- и Източнокитайско море с почти всички съседни страни и често е обвиняван, че милитаризира региона и застрашава свободата на корабоплаването.