Да върнем мамутите или да пазим слоновете

Възстановяването на сравнително скоро изчезнали видове ще е възможно до няколко години, но от икономическа гледна точка е по-добре да инвестираме средствата в запазване на застрашените

Съвсем скоро - до няколко години, проф. Джордж Чърч и неговият екип от университета "Харвард" ще могат да направят така, че да се роди животно, което прилича много на мамут. Те проучват ДНК на изчезналия преди 4000 години бозайник и ще са в състояние да имплантират части от нея в яйцеклетката от слон, която след това да бъде износена и родена. Така роденото животно ще има дълга козина и дебел слой подкожна мазнина, така че да живее при ниски температури, но няма да бъде истински мамут. Докато се стигне до истинско възстановяване ще минат още няколко години, но няма съмнение, че ще може да бъде направено.

И след като на въпросите "можем ли" и "как" вече е отговорено положително, идва ред на друг, също много важен - дали да го правим. Като оставим настрана етичната страна, проблемът има и доста рационално решение. Учени от Австралия и Нова Зеландия публикуваха преди две седмици проучване, в което сравняват разходите за поддържане на възстановени видове с инвестициите за запазване на сега съществуващите, но застрашени животни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  erebus avatar :-|
  'ΕΡΕΒΟΣ
  • - 8
  • + 2

  Изчезналите видове са изчезнали справедливо защото така е решила Природата !

  Нередност?
 • 2
  duong.vat avatar :-|
  duongvat
  • - 3
  • + 2

  Защо бързат с мамутите, със сигурност под ледовете има още запазени екземпляри, от които могат да съберат повече генетичен материал, по-разнообразен, за да могат и да ги кръстосват после, като ги родят слониците.
  По-важно е да се спасят все още живите видове и да се разширят местообитанията им, да се свържат с биокоридори за да могат да мигрират и да се чифтосват изолираните групи. Как една мечка може да стигне от Пирин до Пиринеите? Не може, има толкова магистрали и градове на пътя й. След време във всяка планина или резерват ще се образува нов вид и няма да могат да се кръстосват помежду си. Популациите ще станат толкова малки и изолирани, че ще се стигне до кръвосмешение и до все по-трудно възпроизвеждане, т.е. до изчезване на видовете. Това са важните проблеми пред опазването на животните. А мамутът е просто един индийски слон с козина. Да заселят 200 индийски слона по-на север, да ги оградят с мрежи и естественият подбор ще си каже думата - по-косматите и с повече подкожни мазнини ще оцеляват по-добре (а по-космати винаги има и по-мазни, справка - човекът) и ще дават потомство, и след време ето ти мамут.

  Нередност?
Нов коментар