"Газпром" предложи възможност често да се предоговарят цените
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Газпром" предложи възможност често да се предоговарят цените

Маргрете Вестегер

"Газпром" предложи възможност често да се предоговарят цените

Еврокомисията очаква мнение от 7 държави по идеите на руската компания

9698 прочитания

Маргрете Вестегер

© Reuters


"Овергаз инк" ще отговори на предложенията до две седмици.

"Газпром" предлага възможност за нови договорни отношения, съгласно които българските клиенти да плащат конкурентна цена и да поискат предоговарянето ѝ, ако тя се отклонява от референтните цени в Западна Европа, включително цените на конкурентните газоразпределителни възли.

Такива ревизии на цените в договорите би трябвало да може да се правят по-често и да се изясни в какви моменти да се извършват.

Това би трябвало да помогне цените на газа в България да са по-тясно обвързани с онези, които се формират в пазари на ЕС, където има и други източници освен Русия и цените за конкурентни.

Това са част от предложенията на "Газпром" към Европейската комисия, с които компанията се надява да се прекрати разследването за дейността ѝ на газовите пазари в Централна и Източна Европа. Комисията съобщи за тях в понеделник и прикани всички заинтересовани страни да предоставят становища.

"Фактът, че Европейската комисия задвижи процедурата, е добра новина. Като заинтересована страна ние ще внесем нашето становище в двуседмичен срок", коментира заместник изпълнителният директор на газоразпределителното дружество "Овергаз инк" Светослав Иванов, в което "Газпром" все още има близо 50% дял.

Сред изброените предложения са още:

- "Газпром" се ангажира да не иска обезщетения от българските си партньори по "Южен поток" заради прекратяването на проекта. Това не засяга въпроса дали тези претенции биха били въобще валидни. Такъв е компромисът, предложен от руската компания по подозренията на еврокомисията, че се възползва от господстващото си положение на пазара за доставки на газ, за да придобие предимства, свързани с достъпа до газовата инфраструктура или с контрола върху нея.

- "Газпром" предлага да отстрани всички договорни пречки пред свободния пренос на газ в България и още 7 страни, както и да предприеме конкретни действия за по-доброто ценообразуване и интегриране на тези пазари.

- Освен това дружеството се ангажира за премахване на сегментацията на пазара да отстрани всички преки и непреки договорни ограничения, които възпрепятстват клиентите му да препродават в чужбина закупения газ или правят тази препродажба икономически по-непривлекателна за клиентите.

- "Газпром" се ангажира и да направи промени в съответните договори, така че да предостави на българския оператор на газопреносната инфраструктура контрол над трансграничните потоци на газ и да улесни сключването на споразумения за междусистемно свързване между България и съседните ѝ държави от ЕС, по-специално Гърция.

Какво следва

Ако тези предложения са приемливи за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Унгария и Словакия, както и за антимонополните власти на ЕС в Брюксел, ангажиментите може да бъдат оформени в решение с правно обвързване на "Газпром".

Това означава, че за руската страна най-вероятно ще се прекрати антимонополното разследване, а комисията - в случай че дружеството наруши ангажиментите си - може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да доказва наличието на нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер заяви: "Смятаме, че с ангажиментите на "Газпром" ще се даде възможност за свободен пренос на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа. Тези ангажименти разсейват опасенията ни по отношение на конкуренцията и осигуряват перспективно решение в съответствие с правилата на ЕС. Всъщност те спомагат за постигането на по-добра интеграция на газовите пазари в региона."

Комисията счита, че ангажиментите на "Газпром" отговарят на целите ѝ във връзка с всяко отделно опасение за конкуренцията, а именно като гарантират, че:

- ограниченията за трансгранична препродажба на газ са окончателно премахнати; трансграничният пренос на газ на централно- и източноевропейските газови пазари е улеснен

- цените на газа в Централна и Източна Европа отразяват конкурентните ценови референтни стойности

- "Газпром" не може да се възползва от никакви предимства относно газовата инфраструктура, които получаваше от клиенти, възползвайки се от пазарната си позиция в областта на доставките на газ.

Все пак Европейската комисия припомня, че ефективната конкуренция на централно- и източноевропейските газови пазари не зависи единствено от прилагането на правилата на ЕС за конкуренцията, а и от инвестиции в диверсификацията на доставките на газ, целенасочено европейско и национално законодателство в областта на енергетиката и правилното му прилагане.

За България предложенията на "Газпром" засягат още един въпрос - да позволи на клиентите си в Унгария, Полша и Словакия да поискат доставката на целия договорен газ или на част от него до входни пунктове в балтийските държави и България. Това ще позволи на тези клиенти да търсят нови бизнес възможности дори преди да бъде готова свързващата газова инфраструктура. На "Газпром" ще бъде разрешено да начислява фиксирана и прозрачна такса за услугата, съответстваща на таксата, която дружеството би начислило по принцип за подобна услуга на пазара.

За улесняване на пазарните междусистемни връзки с България "Газпром" предлага да премахне всички клаузи, които намаляват бизнес стимулите за клиентите му да препродават газ (например клаузите, според които руската компания ще получи дял от печалбата при препродажба). Също така "Газпром" е готова да се ангажира да не въвежда отново такива клаузи в бъдеще.

    "Овергаз инк" ще отговори на предложенията до две седмици.

    "Газпром" предлага възможност за нови договорни отношения, съгласно които българските клиенти да плащат конкурентна цена и да поискат предоговарянето ѝ, ако тя се отклонява от референтните цени в Западна Европа, включително цените на конкурентните газоразпределителни възли.


    Благодарим ви, че четете Капитал!

    Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
    Влезте в профила си
    Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
    Вижте абонаментните планове

    14 коментара
    • 1
      liubo...otdale4 avatar :-|
      liubo...otdale4      Таваришчите видяха дебелия край ... ;) ;) ;)

    • 2
      npocmaka avatar :-(
      npocmaka

      Пак трябваше да чакаме Eвропа да ни свърши работата :-\

    • 3
      leon555 avatar :-|
      leon555

      До коментар [#2] от "npocmaka":

      [quote#2:"npocmaka"]Пак трябваше да чакаме Eвропа да ни свърши работата :-\ [/quote]

      За мен именно в това се състои основното предимство на членството в ЕС. България винаги ме е карала да си мисля за едно дете-олигофренче, чиито мама и тате трябва да му бършат задника цял живот.

    • 4
      tanas2 avatar :-|
      Танас

      Ето за това са впрегнати всички мурзилки от Руските партии БСП - ДпС - Атака - МВРО - всички ПатрЕоти за изваждане на България от ЕС.
      Браво на Европа !

    • 5
      judjuk avatar :-|
      Judjuk

      Добрата новина е, че може би Русия ще се откаже от претенции за щети по Южен поток. Благодарение на рекета на ЕС. Защото нашата вина за провала на строежа е документирана и безспорна, а щетите са фантастични. Отърваваме се на косъм. Лошата е че ЮП е обречен. Което пак е победа на "обединена" Европа. Сиромашка радост, българска.

    • 6
      boby1945 avatar :-P
      boby1945

      Това са глупости на търкалета, обвързването на цените на пр.газ, например в България, с тези в Западна Европа само ще вдигне общото ценово ниво, както стана с пазара на електроенергия сллед приватизацията и "влизането" на чужди инвеститори 1997-2005...

    • 7
      jivko_boev avatar :-|
      Живко Лобутов

      До коментар [#5] от "Judjuk":

      "...нашата вина за провала на строежа е документирана и безспорна..."
      Вие ме карате да изпитвам незаслужена гордост от проявеното национално достойнство! Де да бяхте прав! Де да имаше БГ правителство, което да можеше да спира без страх руските геополитически проекти и да не плащахме за това. Апропо, Путин откъде обяви спирането на Южен Поток - от Москва или от Анкара? Май, че го обяви от Москва и го препотвърди от Анкара, та покойното рублоядче Митко Цонев изпадна в екстаз и десет пъти повтори в едно свое предаване по "националната" тв (разбирай тв-та на специалния агент за влияние Лафчис), че "Путин ни показа от Анкара кукиш". И да, ползите от спирането на този проект за България са фантастични.

    • 8
      judjuk avatar :-|
      Judjuk

      [quote#7:"jivko_boev"]Вие ме карате да изпитвам незаслужена гордост от проявеното национално достойнство! Де да бяхте прав! Де да имаше БГ правителство, което да можеше да спира без страх руските геополитически проекти [/quote]
      То точно правителство нямаше, но си имахме президент, подмазвач на силна Атлантика. Неговото служебно документирано спря ЮП. Фактите няма как да се оборят. А ти ми кажи поради каква причина риташ срещу Южен поток. Защото за мене е необяснимо. Това е единствения читав и изгоден проект, провален само защото беше руски. Сега, като няма нито един проект, сме на жалките европодаяния, които по-скоро ни убиват, защото са скопени всякакви бизнесинициативи.

    • 9
      liubo...otdale4 avatar :-P
      liubo...otdale4

      [quote#7:"jivko_boev"]ме карате да изпитвам[/quote]

      Много Ви моля, не се хващайте на разни колхознически мнения ...

    • 10
      liubo...otdale4 avatar :-P
      liubo...otdale4

      До коментар [#8] от "Judjuk":

      Да бе, голяма благодат това, енергийните проекти на тоята Матушка.

      Закъсняхте, товарищ, с България проекта Задунайская Губерния не се получи. Пренасочете се към сръбските сайтове, там е сега шанса. Само да не сбъркате с някой от Черна гора ...


    Нов коментар

    За да публикувате коментари,
    трябва да сте регистриран потребител.


    Вход

    С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.