И европейските съдии алармират за референдума в Турция

Турският съдебен съвет става изцяло зависим от президента, а съдебната власт губи своята независимост

Поддръжници на референдума за промени в конституцията в Мец, Франция, на митинг с турския външен министър Мевлют Чаушоглу.
Поддръжници на референдума за промени в конституцията в Мец, Франция, на митинг с турския външен министър Мевлют Чаушоглу.    ©  Vincent Kessler
Поддръжници на референдума за промени в конституцията в Мец, Франция, на митинг с турския външен министър Мевлют Чаушоглу.
Поддръжници на референдума за промени в конституцията в Мец, Франция, на митинг с турския външен министър Мевлют Чаушоглу.    ©  Vincent Kessler

Европейската асоциация на съдиите (ЕАJ) изразява своята загриженост по повод на предстоящия национален референдум в Турция за промени в Конституцията, част от които директно засягат правосъдието.

В открито писмо ЕАJ заявява, че с одобряването на тези промени Турция е на ръба да изостави конституционната демокрация, базирана на върховенството на закона и водена от принципа на разделението на властите и адекватна система на проверка и баланс. Изразяването на тези опасения не са насочени към турската нация или турския народ, а са базирани на сериозни опасения, че Турция може да загуби базисни ценности, споделяни с демократичната общност – и особено с европейските демокрации – в продължение на десетилетия, пише в писмото. Припомня се и становището на Венецианската комисия от 13 март т. г., в което също се изразява тревога за предвидените изменения в конституцията на Турция.

По отношение на правосъдието, с оглед и на неговата позиция в системата на взаимен контрол и баланс, промените означават засилване на контрола на изпълнителната власт над съда и прокуратурата, което ще бъде особено проблематично с оглед съществуващите вече дългогодишни опасения за липсата на независимост на турската съдебна система. Промените ще отслабят и без това неадекватната система за съдебен надзор над изпълнителната власт, се казва в писмото.

В условията на президентски режим една силна и независима съдебна система е от съществено значение за решаване на конфликтите между изпълнителната и законодателната власт, но предложените изменения отслабват, вместо да укрепват турската съдебна система.

Те предвиждат незабавна реформа на турския Висш съдебен съвет (Съвет на съдиите и прокурорите), като шест от общо тринадесет негови членове се назначават от президента, а седем ще бъдат избирани от Великото народно събрание. Президентът има влияние и върху ВНС и е много вероятно те да представляват същата политическа сила. Нито един член на съвета няма да се избира от съдиите, въпреки че този орган ще осъществява всички правомощия по кадруването в съда и прокуратурата. Така президентът ще има контрол върху работата на Съвета, а оттам и върху цялата съдебна система.

Всеки, който гласува за тези предложения за промени в конституцията, трябва да е наясно с последиците, завършва писмото на ЕАJ. Посочва се, че организацията е изцяло аполитична и работи изключително за върховенство на закона и независима съдебна система.