Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Airbus комбинират електромобил с автопилот и дрон; Велосипедна каска с мигачи и стоп; MIT плащат за разрушително съзидаване

Airbus комбинират електромобил с автопилот и дрон

След като в началото на януари обявиха, че до края на годината ще демонстрират работещ образец на летяща кола под кодовото наименование Project Vahana, стратезите на авиационния концерн Airbus направиха следващата стъпка и нагледно демонстрираха как планират да доразвият тази концепция. Преди седмица по време на автомобилното шоу в Женева, Швейцария, компанията показа прототип на модулно превозно средство, което обединява в себе си предимствата на наземния и въздушния транспорт.

Замисълът на иновативната концепция, наречена Pop.Up, е, че придвижването все повече ще еволюира в услуга. Идеята е пасажерите да се намират постоянно двуместна карбонова капсула с размери 2.6х1.4х1.5 метра, която може да се интегрира с различни транспортни средства. В зависимост от предпочитанията кабината се прикача към четириколесен автомобилен модул с електрическо задвижване, към 4.4-метров дрон-квадрикоптер за въздушен превоз или се поставя във вакуумна тръба за свръхзвуково придвижване на принципа на Hyperloop.

Независимо дали се намира на земята или във въздуха, Pop.Up ще се управлява от автопилот. Потребителят само ще задава началната и крайната точка на пътуването си чрез мобилно приложение на смартфона си и избира дали иска да се придвижва по-бързо или по-бавно. От Airbus са убедени, че въпросната концепция може да стане реалност до 7-10 години.

По време на шоу в Женева авиационната компания демонстрира модели в реален размер на пасажерската капсула и на дрона-квадрикоптер. За жалост не и в действие...

Велосипедна каска с мигачи и стоп

Една от най-честите причини за катастрофи с участието на велосипеди са резките и опасни маневри, които сварват останалите участници в движението неподготвени. В подобни ситуации връхлитащият отзад автомобил няма достатъчно време, за да предугади намеренията на колоездача. Положението е особено драматично, когато всичко се случва в тъмната част от денонощието.

Двама бивши студенти от "Харвард" обаче намират елегантно, но, от друга страна, и очевидно, решение на проблема с трудно предвидимото поведение на колоездачите. Те решават да интегрират във велосипеден шлем това, което от десетилетия присъства във всяко моторно превозно средство – стоп светлини и мигачи.

Така се ражда идеята за каската Lumos. Отзад тя има инсталирана голяма червена триъгълна лампа, която автоматично се активира, в случай че колелото рязко забави движението си. За целта в каската е вграден скоростомер. Когато пък велосипедистът иска да завие, той може да включи левия или десния мигач на Lumos чрез специален безжичен превключвател, инсталиран на кормилото.

Иновативната каска е снабдена с интегрирана литиево-йонна батерия, която се презарежда със стандартен micro usb кабел. Според създателите си Lumos може да изкара около седмица с един заряд, ако светлините бъдат използвани от порядъка на половин час всеки ден. Потребителят може да следи нивото на батерията чрез специално приложение за смартфон.

MIT плащат за разрушително съзидаване

"Човек има моралната отговорност да се съпротивлява срещу несправедливи закони." С тази мисъл на бореца за права на чернокожите в САЩ Мартин Лутър Кинг медийната лаборатория на водещия американски университет Massachusetts Institute of Technology промотира своята най-нова инициатива - финансов грант за хора и организации, които съзнателно и отговорно нарушават общоприетите порядки и норми.

"Идеята дойде, след като разбрахме, че хората са фрустрирани, защото не знаят как ефективно да се противопоставят на правилата, разумно и етично и да оспорват нормите или законите за общото благо", пише програмният директор на лабораторията Джесика Соуса. MIT иска да награди личности или групи хора, които по неповторим начин проявяват своята непреклонност в различни области - от научни изследвания, през борци за граждански и човешки права, свобода на словото, до иноватори в неочаквани сфери.

Примерите за подражание, които MIT представя за вдъхновение, са разнообразни - иконата на борбата за цветнокожо равноправие в САЩ Роза Паркс, през Махатма Ганди, протестантския реформатор Мартин Лутер или пък движението "Бяла роза", което се противопоставя на нацистите в Германия.

Така че ако имате номинации за (етични) борци срещу статуквото, можете да ги публикувате на сайта на MIT Media Lab до 1 май 2017 г.