Най-добри (не)приятели

Предизборната истерия доведе до дипломатическо късо съединение между Турция и Европа. Разривът не е неизбежен, но е трудно поправим

Турция е доказателство, че нищо не разваля външната политика така, както вътрешната. Допреди дни референдумът за промяна на конституцията и превръщането на президента Реджеп Тайип Ердоган в "султан без трон" (по израза на националистическия лидер Девлет Бахчели) беше основно турски въпрос. Сега пренасянето на кампанията навън доведе до размяна на реплики за нацизъм, подкрепа на терористи, пета колона, припомняне на клането в Сребреница и заплахи за санкции между Турция и партньори от ЕС и НАТО.

Прехвърчането на искри е добре дошло за амбициите както на Ердоган, така и на политиците в Европа, играещи по струните на популизма и национализма. Оптимистичната прогноза е, че след гласуването в Турция на 16 април и с отминаването на ключовите избори в няколко страни от ЕС, напрежението ще спадне. Песимистичната е, че дотогава разривът между Анкара и Европа може да е станал непоправим.

"Всичко е само игра, всичко е само спектакъл"

Само три дни преди парламентарния вот в Холандия на 15 март, в който премиерът Марк Рюте се състезаваше за първото място с крайнодесния Герт Вилдерс и неговата платформа за "де-ислямизация", дойде късото съединение между Анкара и Хага. Холандското правителство отказа да разреши на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне в Ротердам, където да агитира турската диаспора (наброяваща 400 000 души в Холандия) да гласува с "да" на референдума. Ситуацията ескалира още повече, когато по-късно същия ден турската министърка по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая, водеща кампания в Германия, се е опитала да стигне с кола до турското консулство в Ротердам без позволение от холандските власти. След някоколкочасов принудителен престой в автомобила холандската полиция ескортирала министърката обратно до границата с Германия.

Яростният отговор и размяната на дипломатически крошета доведе до това, Анкара да обяви, че налага санкции на Холандия. Те обаче са политически (прекъсване на контактите на високо ниво и дипломатически ограничения) и не докосват важните икономически отношения - двустранната търговия възлиза на близо 6.5 млрд. евро годишно, а Холандия е инвеститор номер едно в Турция (с 18.4 млрд. евро за 2009-2014 г. или 12% от преките чуждестранни инвестиции в страната в този период). Което потвърждава казаното от основателя на независимата социологическа агенция Akam Кемал Йозкираз пред сп. Spiegel: "Кризата с Холандия е изкуствена криза. Всичко е само шоу."

Печелившите от спектакъла са Герт Вилдерс (който веднага побърза да си припише заслуги за блокирането на министрите със следния туит: "Чудесно. Без Партията на свободата това решение никога нямаше да бъде взето!") и Ердоган, който получава шанс да рамкира кампанията за референдума като битка срещу външните врагове, които се страхуват от силна Турция и затова се противопоставят на управлението му. С непремерените си действия - вероятно щяха да бъдат по-различни, ако Рюте не усещаше дъха на Вилдерс във врата си - Хага влиза в неговата игра и му дава допълнителни козове. "Това е класически пример за порочен кръг, при който вътрешнополитическите цикли в Турция и Холандия влияят негативно един на друг. Референдумът в Турция е на кантар. В Холандия всички се притесняват от Вилдерс и искат да го надиграят.

Ердоган винаги се ръководи от вътрешнополитически съображения. "Той не е дипломат, а преди всичко изборджия", казва пред "Капитал" Димитър Бечев, старши сътрудник в Atlantic Council.

"С нокти и зъби докрай"

Това е тактика, която Ердоган използва от години преди избори - посочване на враг, рязка конфронтация и ескалация на напрежението, за да мобилизира подкрепа за себе си. И фактът, че сега е готов да стигне толкова далече, показва две неща. Първо, референдумът е най-важният вот, на който той се е изправял в дългата си политическа кариера. И второ, никак не е сигурен, че ще го спечели. Съответно действията му издават колкото решимост, толкова и притеснение.

"Има усилия за мобилизиране на националистическия вот. За разлика от предишни избори, изходът от референдума съвсем не е предрешен. И правителството се стреми да използва всяка възможност, колкото и маргинална да е тя, за да сплоти и втвърди електората си", посочва пред "Капитал" Синан Юлген, председател на Центъра за икономически и международни изследвания в Истанбул (EDAM) и анализатор в Carnegie Europe. При всички съмнения доколко може да се има доверие на някои от социологически проучвания в Турция, повечето сочат, че вотът през април ще е силно оспорван. Има и сондажи, които показват, че Ердоган ще загуби. Което съвпада с проучвания от последните години, показващи, че дори привържениците на неговата Партия на справедливостта и развитието (АКР) имат съмнения в идеята за превръщане на страната в президентска република и даването на почти абсолютна власт в ръцете на един човек.

В тази ситуация "гласовете на турците в Европа стават все по-важни", отбелязва пред "Капитал" Рой Карадаг от Института за междукултурни и международни изследвания към Университета в Бремен. Освен привличането на допълнителна подкрепа, която при очертаващия се близък резултат може и да се окаже решаваща, правенето на кампания в Европа има още един плюс. "Това се харесва на националистическия електорат у дома", казва Синан Юлген.

Само че създава проблеми навън, още повече в момент, когато политици в страни като Холандия и Франция печелят предизборни дивиденти от нагнетяване на напрежението с Турция. Решението на Париж да позволи на Чавушоглу да проведе митинг пред турската общност в Мец веднага беше атакувано не само от крайнодясната Марин льо Пен, но и от кандидата за президент на умерената десница Франсоа Фийон. Включи се и Дания, чийто премиер Ларс Льоке Расмусен отложи посещението в Копенхаген на турския си колега Бинали Йълдъръм в знак на протест срещу "словесните нападки" по адрес на Холандия. Австрия и Швейцария още преди това бяха дали ясно да се разбере, че кампанията на Ердоган не е добре дошла на тяхна територия.

Въпросът е, че за турския президент ситуацията изглежда печеливша във всички случаи. Ако дадена страна откаже достъп на агитиращите му министри, Анкара влиза в ролята на жертва. Ако пък ги приеме както Франция, Ердоган изглежда като герой, който може да налага волята си и навън.

"Звън на решителна битка"

Ситуацията е особено деликатна за Германия не само защото е домакин на най-голямата турска общност в Европа (надхвърляща 3 млн. души, близо половината от които имат право да гласуват в първата си родина), но и защото канцлерът Ангела Меркел, бореща се за преизбиране през септември, може да загуби много от разрива с Турция. "Меркел има проблем. Тя беше обвинена, че ближе краката на Ердоган, че се оставя да бъде изнудвана от него, че се страхува да каже какво мисли... Въпросът е, че Ердоган може да се преструва, че няма нужда от Германия, няма нужда от ЕС. Но Меркел не може да се преструва, че няма нужда от Турция", обобщава пред в. Washington Post Йозеф Янинг, директор на берлинския офис на Европейския съвет за външна политика (ECFR).

Тактиката на Меркел е да оставя решенията за турските митинги на местните власти. Така в началото на март Гагенау, 30-хиляден град, където живеят 600 души от турски произход, се превърна в арена на дипломатически сблъсък. Общината отмени планирано събитие на турския правосъден министър Бекир Боздаг, изтъквайки като причини притеснения за сигурността и липсата на достатъчно места за паркиране в района. Дни по-късно властите в Кьолн направиха същото с икономическия министър Нихат Зейбекчи, отново поради съображения за сигурност.

Тези маневри не спряха Ердоган и правителството да прозрат политическа мотивация и да изсипят куп обиди с безвкусни препратки към нацизма по адрес на Германия, на които Меркел се видя принудена да реагира. Но поне за разлика от Хага Берлин не допуска нещата да ескалират до късане на комуникацията и каналите за разговори с Анкара остават отворени.

Проблемът с преливането на турските вътрешни разделения във федералната република обаче си стои - преследването на гюленисти, притесненията за намеса на Анкара през мрежата от джамии, данните на германските служби за "значително увеличаване на турската разузнавателна активност в Германия", включително шпиониране на опонентите на Ердоган, както и пропаганда и дезинформация. Към това се прибавя възпламеняването между Берлин и Анкара покрай ареста в Турция на кореспондента на Die Welt Дениз Юджел, обвинен в тероризъм, а сега и с противоречивите гастроли на министри на Ердоган. "Тези и много други турски теми ще стават все по-важни в германската политика. Това, разбира се, усложнява отношенията с Турция и сериозно напряга дипломацията," посочва Рой Карадаг.

Не липсват и опасения, че Ердоган може да активизира турската диаспора във федералната република не само в своите, но и в германските избори. "Вероятно ще опита да го направи, но въпросът е как? И към коя партия ще пожелае да насочи гласовете на германските турци?", пита изследователят от Университета в Бремен. Според Димитър Бечев Турция не е в състояние да се меси в изборите в Европа както Русия. "За разлика от Русия тя няма съюзници на вътрешнополитическата сцена в огромното мнозинство страни - членки на ЕС. ДОСТ в България е изключение", посочва той. Освен ресурс Анкара няма и мотивация за подобно нещо. "Фокусът е върху собствената вътрешна политика", съгласен е и Синан Юлген.

"Късно е вече да спрем, рано е да се прощаваме"

Залогът на Ердоган очевидно е, че биенето на барабана на национализма и конфликтът с Европа ще му помогнат да осъществи амбициите си за президентска република. Но не е изключено да греши. "Възможно е наистина първоначално това да увеличи шансовете му, но постепенно хората да започнат да разбират цената на конфронтацията с основните икономически партньори в Европа и тази нагласа да отшуми", смята Синан Юлген. Рой Карадаг добавя, че "предвид ефектите върху броя на туристите търговията и инвестициите, това може да доведе до обратна реакция". С други думи нищо чудно изчезването на холандците и германците от Анталия да доведе до отрезвяване.

Но дори всичко това да донесе краткосрочни ползи на Ердоган, дългосрочните щети за връзките с Европа вероятно ще са значителни. Надеждата е, че след 16 април ще има успокоение. "Ердоган всъщност е способен на гъвкавост. Справка - кризата с Русия и завоят му след това," припомня Димитър Бечев. Дали ще е толкова лесно обаче зависи и от това дали турският президент ще спечели или загуби. "Постреферендумните отношения между Турция и ЕС ще бъдат определени до голяма степен от резултата от вота", смята Синан Юлген. Венецианската комисия към Съвета на Европа преди дни излезе със заключение, че ако конституционните промени бъдат приети, в Турция "може да се появи "едноличен режим" в пълния смисъл на този термин". ЕС вероятно също ще бъде принуден да направи своя оценка и това да доведе до ново припламване с Анкара.

Всъщност въпреки словесните престрелки както Турция, така и ЕС нямат интерес от разрив. Дори поредните заплахи на Ердоган за разваляне на мигрантската сделка едва ли ще доведат до нещо, тъй като тя е важна не само за Европа, но и за него. Въпросът е, че сегашната ескалация прави все по-невъзможно запазването на красивата лъжа - в която отдавна никой нито в Анкара, нито в Брюксел вярва - че съдбата на Турция е свързана с тази на ЕС. Дори илюзията за членството да бъде официално зачеркната, Брюксел и Анкара могат да намерят смислена формула как да си партнират и сътрудничат. Само че преди това предизборната истерия край Босфора трябва да стихне.

Един султан в НАТО

Момчил Милев

Дипломатическият сблъсък между Холандия и Турция, който предизвиква верижна реакция от събития в много европейски столици, може да се окаже сериозен проблем за сигурността на Стария континент и в частност за функционирането на НАТО като ефективен отбранителен съюз. Решенията в алианса се взимат с консенсус, което дава в ръцете на турския президент Реджеп Тайип Ердоган сериозен лост за натиск – като за начало чрез блокиране на различни съюзнически инициативи. На теория обаче гневният държавен глава на югоизточната ни съседка разполага с правния инструментариум напълно да парализира дейността на алианса, ако пожелае.

"Държавите-членки сега трябва да се концентрират върху въпросите, които ги обединяват, а не които ги разделят", призова генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг веднага след сблъсъка между Анкара и Хага. Апелът му, изглежда, не е впечатлил особено гневния турски държавен глава. Още в сряда стана ясно, че Турция е блокирала съвместните военни инициативи с "партньорски държави" - например с Австрия, която е член на ЕС, но не и на НАТО. Австрийският военен министър коментира пред Reuters, че това може да се отрази на мироопазващата мисия в Косово. Австрия беше една страните, които забраниха предизборните активности на турски политици на територията си. Потенциално заплашени от подобни наказателни мерки на Турция са общо 22 партньорски държави, включително Швеция и Грузия, които участват с големи контингенти в размирен Афганистан.

По-сериозни последствия ще има, ако Турция реши да играе още по-твърдо и атакува директно съюзници, забранявайки им да действат от нейна територия. Това сериозно би дестабилизирало коалицията за борба с ИДИЛ, която активно действа от турски бази, а също така и морската мисия на алианса срещу незаконния трафик на хора в Егейско море, която е под германско командване. Подобен ход би могъл да блокира и участието на кораби от някои европейски армии в ротационните патрули в Черно море, недопускайки ги през Босфора и Дарданелите. В този контекст канцлерът Ангела Меркел бе призована от свои коалиционни партньори да изтегли военния персонал на Германия, който участва във въздушните удари срещу ИДИЛ от турската авиобаза "Инджирлик". В нея впрочем са складирани и тактически ядрени бомби B61, предоставени "под наем" на Турция по линията на програмата NATO Nuclear sharing.

Всъщност проблемът с Турция и НАТО тлее още от неуспешния опит за преврат миналия юли. Тогава турските служби за сигурност започнаха да привикват или арестуват свои съграждани, които са служители на алианса, под предлог, че са гюленисти. Темата деликатно беше подминавана в официалните изказвания от ръководството на алианса, а в Анкара не изглеждат особено впечатлени от този жест.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


25 коментара
 • 1
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  "изходът от референдума съвсем не е предрешен. " - Я пък, не е предрешен .. смеят ли тия дето ще броят да се окажат гюленисти и в затвора ?!? не вярвам ... Гледахте ли репортажа на бТВИ - обвинения не е в Турция - брат му лежи заради него, мъжа е в Германия - гаден гюленист - жена му не може напуска Турция ...

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "Шлагерният" анализ в Капитал ще си остане единствено насипен куп от факти, цитати и цифри, докато не даде отговор на въпроса: Защо е толкова важно за Ердоган Турция да стане президентска република? Една тогава всички тези реалии ще се подредят в причинно-следствена връзка и ще си дойдат на мястото.

  Отговор на този въпрос не може да се даде без да се познава историята, културата, религията, господстващият национален психологически модел на турската нация. С аршина на западния цивилизационен алгоритъм не се получава.

  Единственото вярно нещо в горния текст е, че външнополитическите проблеми на Турция са резултат от вътрешнополитическите. Но авторката стига в прозренията си само до там, без да анализира генезиса.

  Основополагащият проблем, който заплашва целостта и съществуването на държавата още от времето на Мустафа Кемал е кюрдският. Не че е възникнал тогава, просто преди това са го решавали много първосигнално - с ятагана. Налагайки западния цивилизационен модел, Ататюрк е трябвало да се откаже от това ефективно средство. И е оставил в наследство на приемниците си един неразрешим гордиев възел, от който Великите сили винаги са се възползвали, за да притискат турското общество с химерата на Велик Кюрдистан.

  Несръчните първосигнални проявления на американската политика в Близкия Изток в резултат от ислямската революция в Иран през 1979 г., последващата, инспирирана от САЩ, Ирано-иракска война през 80-те, през нахлуванията в Ирак, опропастяването на иракската държава и механичното й разделяне на кюрдска автономия, шиитски и сунитски райони, както и водопада от "цветни" революции в Тунис, Египет и Сирия, винаги са залагали на прекрояването на границите в района и появата на квазидържавни формирования, които да са лишени от самостоятелност, но да помагат на американския геостатегически замисъл.

  Турция е постоянен субект на този американски замисъл.
  Малцина знаят, че първопричината за Карибската криза през 60-те е разполагането на американски ракети със среден обсег в Турция. Съветската реакция е разполагането на ракетите в Куба. И Хрушчов изтегля ракетите си от острова, когато Кенеди се съгласява да махне своите от Турция.

  Ердоган е много сериозен политик, който залага на изконните първосигнални рецептори за самосъхраниние на турската нация. Той търси обединяващия фактор, който да противопостави на вътрешните и външните разрушителни тенденции.
  Затова и скоро след метежа от 15 юли 2016 г, завъртя кормилото и с цялата условност на това действие показа, че може рязко да смени геополитическата си насока. За разлика от Запада, Изтокът, включая и Русия, са постоянни в отстояването на позициите си. Няма случай Русия да е изоставила съюзник. Единствено Москва гарантира ненарушимост на границите в региона. Няма да има Велик Кюрдистан.

  И не четете речите на Ердоган. Те са предназначени за друга публика, с друг емоционален, психологически и цивилизационен компас.

  Следете тенденциите. Ако можете...


 • 3
  beky avatar :-|
  beky

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Благодаря, че използвате като повод преводните компилации в Капитал, за да изложите аргументирано и логично становище.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "beky"

  Истините са пред очите ни. Трябва просто да махнем паяжините,с които ги увиват.

  Чак сега прочетох НАТО-вските притеснения на Милев.
  Всъщност турската реакция показва колко неадекватна е вкаменелостта НАТО - както сега, така и при режисираното сваляне на руския СУ-24, когато алиансът остави Турция на милостта на Путин, така и при метежа от миналото лято, ръководен от НАТО-вската база Инджирлик.

  Осмислян единствено и само като антируски алианс, НАТО изпада в ступор, когато една от страните-членки откаже да приема тази догма и престане да вижда руска заплаха.

 • 8
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Цял свят изтъква личните амбиции на Ердоган, но ето че в малка България има по подготвени анализатори. Интересно как отнемайки политическите права на кюрдите и вкарвайки техните лидери в затвора се решава кюрдския проблем. Още нещо важно - 2030. Това е годината в която кюрдите стават мнозинство в Турция. Тоест без гласовете на кюрдите още от сега ще е трудно някой да стане президент. Не виждам смисъл от вашия коментар - нахвърлени мисли без логика. Как аджеба президентската република дава по голяма вероятност да се реши кюрдския въпрос ? Очевидно има някакви предимства ясни за вас и Ердоган и скрити за света !

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "Lazar Petrov":

  Поласкан съм, че съм задържал вниманието ви толкова дълго...

  Разбира се, в коментар във форума няма как да се развие аргументирана теза, затова просто съм нахвърлял теми за размисъл. Смятам, че не е толкова трудно да се ориентира човек. Е, трябва да има натрупвания.
  Разбира се, че има и други мнения, но вие не успявате да формулирате такова. Иначе би ми било интересно.

  Това, че не сте срещали различна гледна точка по вестниците не е драма, защото целта на медиите не е да развиват мисленето, а да го клишират и да го вкарат в конюнктурни рамки. Вашият текст е потвърждение за успеха на това намерение.

  Хайде да започнем да мислим:
  1. Неоосманистката доктрина, завършена от проф. Давутоглу, не е просто научен труд или компот от история, пропаганда и намерения, а е средство.
  Средство за какво?

  2. Гоненията на инакомислещите след метежа от миналото лято не е разчистване на сметки с Фетхуллах Гюлен, както четете по вестниците, а е средство.
  Средство за какво?

  3.Искането за промяна на държавното устройство на Турция не е продиктувано от желанието на Ердоган да се снима отсега до края на дните му с одеждите на Сюлейман Великолепни, а е средство.
  Средство за какво?

  И не търсете отговори в статии като горната. Опитайте да мислите. Няма начин да не можете!


 • 10
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  До коментар [#9] от "D-r D":

  Опитайте се да формулирате мнение,а не да нахвърляте теми за размисъл.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход