Марк Галеоти: Русия идентифицира Балканите като слабото място на Европа

Марк Галеоти: Русия идентифицира Балканите като слабото място на Европа

Старшият изследовател в Института за международни отношения в Прага пред "Капитал"

Светломира Гюрова, Мартин Димитров
15430 прочитания

Профил

Д-р Марк Галеоти е един от хората, които настина познават Русия отвътре и проучват нейната съвременна политика и историята й. Той е старши изследовател в Института за международни отношения в Прага и гостуващ анализатор в Европейския съвет за външна политика (ECFR). Преподавал е в Cambridge University, Keele University, Rutgers—Newark и московския МГИМО. Работил е за кратко в лондонското Сити и е бил специален съветник на британското външно министерство по въпросите на постсъветската организирана престъпност и руските специални служби. Марк Галеоти е автор и редактор на 14 книги, последната от които - "Спецназ: Руските специални служби", е публикувана през 2015 г. Колумнист е в Moscow Times, Business New Europe и War On The Rocks.

Каква е вероятността за война в Европа? Като погледнем новините – Швеция връща наборната военна служба, Финландия увеличава бюджета си за отбрана, НАТО засилва източния си фланг - усещането за заплаха е във въздуха.

Истинската цел на всички тези неща е всъщност да предотвратят война. Това е стратегията на възпирането. Не очаквам война със стрелба в Европа. Но ме притеснява политическата война, която вече върви. Не мисля, че едната ще прелее в другата по начина, по който се случва в Донбас. В Европа вече има война, но тя е война от XXI век. Така се водят войните сега - не със стрелба, а с икономически натиск, политическа инфилтрация, подривна дейност, дезинформация.

Кой печели тази война за момента – Русия или Западът?

В крайна сметка историята е на страната на Запада. Икономически, политически и социално Русия няма как да не загуби. Единственият въпрос е колко дълъг и болезнен ще е процесът. За момента изглежда, сякаш Русия се справя добре, защото тя използва нашите собствени слабости и провали. Но това са тактически успехи.

Дори ЕС да се разпадне - което е доста краен сценарий - това не означава непременно, че Европа ще се превърне в поле на каращи се една с друга държави. Ще се формират нови блокове, например група страни, които искат да влязат под чадъра на германската защита. Същевременно няма причини да мислим, че Путин се стреми към териториална експанзия. Няма и какво да спечели от това, дори обратното. Империята е скъпо нещо, а Русия няма пари.

Не виждам сериозна заплаха и мисля, че успехите на Русия са краткосрочни, в дългосрочен план тя е западаща държава. Икономиката й се руши, демографията е катастрофална, позицията й в света е в упадък. Не виждам Русия като страна, която има история пред себе си в това отношение.

Не е ли това пожелателно мислене? От години слушаме предсказания, че руската икономика ще колабира, а тя още не е. Или че Москва не може да си позволи намеса в Сирия и бързо ще се оттегли, а тя още е там. Откъде идва това разминаване в прогнозите?

Отчасти защото хората поглеждат към Русия и виждат каквото очакват да видят. Ако очакват да видят злата мечка, която ще ги нападне, това и ще видят. Когато ходя във Варшава, за мен е стряскащо какви представи имат хората. Там едва ли не единственият въпрос е дали руснаците ще дойдат и ще изядат бебетата им следващата седмица или по-следващата. Русия е по-силна, отколкото някои казват, и по-слаба, отколкото други се страхуват. Винаги е някъде по средата.

Донбас и Крим са и бреме за Русия. Колко дълго може да си го позволи тя?

Режим от типа на този в Русия има значителна власт да хвърля ресурси там, където поиска. Но голямата цена е политическа – не само по отношение на международната репутация, но и на нуждата от субсидиране на конфликта за сметка на други неща.

Дали Путин да продължи – да. В момента изглежда Русия излиза от рецесията и цената на петрола се вдигна – всичко зависи от нея, не от санкциите. Но ключовото е, че в Русия има липса на дълбоки резерви. Дали е във военно, социално, икономическо или политическо отношение, това не е устойчива система. Ако нещо се случи, тя няма да издържи. А нещо винаги се случва. Може да бъде мащабна масирана терористична атака, може да е инцидент от типа на Чернобил, неочакван фалит на проблемни банки...

Що се отнася до санкциите, въпросът е, че те работят срещу цялата икономика, а важното е ударът да бъде срещу елита, хората, които взимат решенията. Сегашните санкции срещу Русия имат едва доловим ефект върху тях. Да, те са наясно, че мерките засягат икономиката по негативен начин, но оцеляват и населението не се бунтува. Трябва да намерим начини да прицелим санкциите срещу хората, които имат значение. В момента членовете на руския елит крадат у дома и прехвърлят парите си на Запад, където те са в безопасност, защото има върховенство на закона. Ако ги държат в Русия, може утре да бъдат откраднати от някой по-голям звяр. Трябва да блокираме активите им, не да ги отнемем, а просто да ги замразим. И да сложим санкции върху айфоните и резервните части на автомобилите BMW, не върху евтините храни.

В дългосрочен план Путин може и да загуби, но за момента успява да играе успешно със слабите карти, които държи – и в Европа, и в САЩ, и в Сирия. Какво е противодействието?

Повечето от нещата, които Путин печели, имат дългосрочна цена. Примерно Крим – това беше вътрешнополитически триумф, но с цената на санкции и конфликт в Украйна. Почти всяка победа идва с цената си. Класическият пример е САЩ – руснаците не искаха Доналд Тръмп да спечели, но искаха да отслабят Хилъри Клинтън. Само че тя щеше да е далеч по-предвидим президент от Тръмп. И в деня след изборите, когато неколцина руски ултранационалисти обясняваха колко е чудесна победата на Тръмп, хора във външното министерство в Москва ми казваха, че нямат представа какво да правят сега и това ги плаши. Защото до момента винаги Русия беше непредвидимият играч, провокаторът, който разчиташе Западът да бъде отговорният възрастен. Сега Тръмп надигра Путин по путинизъм, защото Путин само играеше тази роля. Тръмп е това, което Путин играе. И точно това тревожи Русия. Ние се фокусираме върху руските победи, без да гледаме цената на етикета.

Това не означава просто да седим и да наблюдаваме. Путин е рационален играч. Той е силно прагматичен политик, не лунатик. Трябва много по-ясно да му покажем цената на неговите действия. Tой трябва да знае, че ще има последствия. Не да провокираме и да влизаме в неговия наратив, че сме срещу Русия, а просто да кажем – виж, това са правилата на играта, ако направиш неща, които смятаме за неприемливи, ще отговорим и ти ще страдаш.

Коя е най-голямата опасност за режима на Путин? Той се опитва да набеди външния свят и САЩ. Наистина ли е така?

Не са американците. Има хора в САЩ, които говорят за смяна на режима, но няма сериозна възможност за това. Спомнете си британската легенда за краля, който стоял на брега и казвал на прилива да не залива плажа. Това е позицията, в която е Путин в момента. И в крайна сметка приливът ще го отнесе, него или режима му. Най-голямата опасности за Путин е напорът на историята, която притиска Русия, докато той се опитва да поддържа образа й на велика сила, който отдавна си е отишъл. Русия не може да си позволи да поддържа този образ още дълго.

Организатори на срещите на BRICS са ми разказвали колко неловко са се чувствали, когато руснаците през цялото време са опитвали да обърнат дискусията към борба със световната система, доминирана от Германия и САЩ. А останалите страни са били там, за да правят търговски сделки. Смешното е, че като погледнете BRICS, всички останали членове на този клуб са държави във възход. Те са на едно ниво с Русия, но това е, защото се срещат по пътя - Русия слиза надолу, другите вървят нагоре.

Ще продължи ли войната между Русия и Запада след Путин?

Мисля, че ще спре с него. Защото елитът в Русия няма да иска нов Путин. Обратното, те ще искат някого който да оправи отношенията със Запада. Не заради друго, а заради техния личен интерес - те отчаяно искат повече западни инвестиции. А ние на Запад ще сме напълно съгласни да си взаимодействаме с корумпиран лидер. За жалост, не мисля, че ще притискаме за назначаването на демократ - ще бъдем щастливи с някого, който ще сложи точка на конфликта.

Руснаците имат двойствено отношение към Запада. От една страна, 80% от тях твърдят пред социолозите, че Путин е велик, но само 50% са щастливи с това накъде отива държавата. По същия начин, те казват, че Западът е лош, но когато ги попитат дали са евразийци, отговарят не, европейци са. Когато барабаните на пропагандата замлъкнат и на руснаците спре да им се внушава за "лошата Гейропа", всичко ще се промени.

Обсъдихме "пръчката", а какви "моркови" може да предложи Западът на Русия?

Важно е да даваме на руснаците позитивни сигнали. Първо, често трябва да подбираме по-мек език и по-силни действия, вместо обратното, на което разчитаме в момента - силен език и меки действия. Искам да видя повече стипендии за руски ученици, които да идват в Европа, повече пътуване като цяло. Трябва да смекчим визовия режим, за да не идват само богатите, които могат да си го позволят. Трябва да помислим как да достигнем до обикновените руснаци. И не говоря само за опозиционните политици и слушателите на Радио "Свободна Европа", а културна дипломация, която да им покаже, че не ги демонизираме. Защото това е усещането им в момента заради пропагандата - че ние ги мразим. Иначе оставаме заключени в режим на взаимна омраза. Трябва да задавим руснаците с любовта си. Да хвърлим толкова много любов по тях, че да не знаят как да се справят с нея.

Какво цели Русия на Балканите, които се превръщат във все по-гореща точка? И докъде е готова да стигне във вакуума, оставен в региона от ЕС и САЩ?

На Балканите руснаците виждат начин да разклатят основите на Европа. Част от тактиката на Москва е гепополитическо изнудване. Руснаците създават проблеми и после казват - ние можем да ги решим, на съответната цена.

Потенциалното членство на Сърбия в ЕС и влизането на Черна гора в НАТО са неща, които показват, че каквото се случва на Балканите, влияе на Европа. Дори без да споменаваме мигрантската криза. Русия идентифицира региона като слабото място на Европа. ЕС и НАТО пренебрегваха югоизтока, защото други места, като прибалтийските държави например, настояваха за повече внимание и ресурси. Но нищо няма да се случи в Прибалтика.

На Балканите трябва да фокусираме усилията си по отделни въпроси. Например Сърбия - Белград трябва да вземе решение дали иска да е в ЕС, след като намира за приемливо да е база за руска намеса в региона.

Но как ЕС задава подобен въпрос на Сърбия, ако не й предлага нищо в замяна? Брюксел в прав текст заявява, че за години напред разширяване няма да има.

Може би темата за разширяването отново трябва да дойде на дневен ред. Освен това добрият стар подход на моркова и тоягата още работи. ЕС не може само да размахва пръст на Сърбия, че е лоша, а трябва и й казва, че ако е съгласна да сътрудничи, може да направи добри неща за нея. Има много какво да се предложи преди пълното членство в ЕС. Просто в момента ЕС не се взема на сериозно в Сърбия и това е проблем.

Брюксел трябва да засили своето присъствие в Югоизточна Европа. Трябва да е там много по-активно, а не като страничен наблюдател. ЕС трябва да разбере, че в политическата война, която се води в момента, бойното поле е държавното управление. И това е нещото, в което ЕС е добър. Или поне - може да бъде добър.

Трябва да стане ясно, че управлението също е елемент от сигурността и трябва да бъде подкрепяно и развивано. Освен това, ние печелим от това, че близки до нас страни имат по-стабилно управление. Украйна е пример - страната остава корумпирана и неефективно управлявана и заради това е слаба. Преди година човек от руското външно министерство ми каза: "Не трябваше да влизаме в Донбас. Трябваше да оставим украинците на мира и те сами щяха да прецакат всичко за една година, без наша помощ."

Интервюто взеха Светломира Гюрова и Мартин Димитров

Профил

Д-р Марк Галеоти е един от хората, които настина познават Русия отвътре и проучват нейната съвременна политика и историята й. Той е старши изследовател в Института за международни отношения в Прага и гостуващ анализатор в Европейския съвет за външна политика (ECFR). Преподавал е в Cambridge University, Keele University, Rutgers—Newark и московския МГИМО. Работил е за кратко в лондонското Сити и е бил специален съветник на британското външно министерство по въпросите на постсъветската организирана престъпност и руските специални служби. Марк Галеоти е автор и редактор на 14 книги, последната от които - "Спецназ: Руските специални служби", е публикувана през 2015 г. Колумнист е в Moscow Times, Business New Europe и War On The Rocks.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  seniorbb avatar :-?
  джендър NATO generals

  А защо Балканите са слабото място не Европа?
  Защото Гермяни иска-да концентрира население, промишленост, селско стопанство,а Балканите да са изоставаща и бедна периферия!

 • 2
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  "Същевременно няма причини да мислим, че Путин се стреми към териториална експанзия."

  Като няма причини, какъв ви е проблема? Как Русия ви пречи, като няма намерение да ви напада и като няма намерение никого да напада?

 • 3
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#2] от " Judjuk ": Историята, вкл. най- новата сочи друго! А авторът визира Полша и вероятно има предвид близко бъдеще.

 • 4
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  [quote#3:"fio41315648"]Историята, вкл. най- новата сочи друго! А авторът визира Полша и вероятно има предвид близко бъдеще.[/quote]

  Русия няма никакви претенции към Полша. Даже са съгласни Полша да си вземе от Украйна областите населени с поляци. Това звучи ужасяващо политнекоректно, но е най-големия проблем на укрите, по-тежък и от Донбас.

 • 5
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  [quote#1:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]А защо Балканите са слабото място не Европа?
  Защото Гермяни иска-да концентрира население, промишленост, селско стопанство,а Балканите да са изоставаща и бедна периферия! [/quote]

  Като искаш да тролиш, поне се научи да пишеш на български.

 • 6
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  [quote#2:"Judjuk"]Като няма причини, какъв ви е проблема? Как Русия ви пречи, като няма намерение да ви напада и като няма намерение никого да напада? [/quote]

  Ами той човека го е обяснил. Когато се чете трябва и да се разбира.

 • 7
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  Направо си умирам да чета подобни писания. Цитирам:
  "Икономиката й се руши, демографията е катастрофална, позицията й в света е в упадък."

  Я да видим какво казват цифрите:
  Икономика - Дълг към БВП - 17%. Бюджетен дефицит - 4%. Източник: http://www.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp Предполагам няма нужда да ви казвам какво е положението по този показател при другия голям брат.

  Демография - As of 2015, Russian TFR of 1.777 children per woman[10] was the highest in Eastern, Southern and Central Europe. In 2013, Russia experienced the first natural population growth since 1990 at 22,700. Taking into account immigration, the population grew by 294,500.[11] източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia
  Пак при другия голям брат без емигрантите популацията е в стагнация.

  Позиция в света: https://www.forbes.com/profile/vladimir-putin/#
  Свободен превод на извадка: "За 4-та година подред Путин е най-влиятелният човек в света, разширил влиянието на държавата си във всяко кътче на земното кълбо.

  Ама какво значение имат фактите за професора, и още по-малко за Капитал.

  Може да почвате да цъкате минуси, но това няма да промени реалността.

 • 8
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  "Да хвърлим толкова много любов по тях, че да не знаят как да се справят с нея."

  Иди после ги убеди, че не става въпрос за Гейропа..

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "Ангел":

  Брат ми, познаваме се...

  http://countrydigest.org/wp-content/uploads/2016/04/Russia-population-pyramid-2016.jpg

  Икономиката продължава да се движи от цените на горивата:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Russia#/media/File:Russia_Export_Treemap.png

  Е, да - напредне ли цената на горивата, напредва и Русия. Падне ли цената, Русия остава без почва под краката.

  Нека отправим поглед отвъд руското минало към обективните факти - Русия е много далеч от устойчив модел.

 • 10
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#9] от "Георги Георгиев":

  Относно популацията, това доказва какво? Факт е, че популацията им се увеличава дори и да не се вземат предвид имигрантите. Няма друга страна от централна/източна Европа, която да се похвали със същото. В западна Европа се броят на пръстите на едната ми ръка. Ако това руското е "демографията е катастрофална" какво да кажат поляците, че раждаемостта им е 1.3 деца на жена (трябват 2.1 за поддържане на същото равнище). Та сравнено с кой им е катастрофална демографията? С Нигерия? Вероятно е така да. Сравнено с Европа? Не точно. А защо пирамидата изглежда така е повече от ясно - 90-те години не бяха точно особено добри за раждане на деца. Същото е и тук при нас.

  Относно икономиката - гледаш стари данни (2012). Ето ти по-актуални (2015) http://atlas.media.mit.edu/en/profile/country/rus/
  Може да забележиш, че дела на петрола пада, но за сметка на това експорта на зърно вече е забележим (изпревариха US и вече са най-големия износител в света), Можеш също така да обърнеш внимание, че търговския им баланс е на огромен плюс.

  Съжалявам, но ако за теб икономика със 17% дълг, 4% бюджетен дефицит, огромен плюс на търговския баланс е "рушаща се" не знам какво би казал за такава, със 100+ % дълг, който продължава да расте и края му не се вижда.. или като милите японци с 200+%. Ма очевидно нито за теб нито за Галеоти това няма никакво значение.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход