Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Великобритания скоро пак ще има самолетоносач; Sony работи по лещи с "добавена реалност"; Наистина безпилотни дронове

Великобритания скоро пак ще има самолетоносач

След около седем години пауза кралският флот на Великобритания скоро отново ще има ударна авиация с морско базиране. И от не каква да е, а оборудвана със стелт-изтребители. Военната корпорация BAE Systems е във финална фаза от пускането в експлоатация на новия самолетоносач "Кралица Елизабет". Той трябва да заеме мястото на продадения за скрап през 2014 г. последен британски съд от този клас "Илюстиъс".

Бойният кораб е практически готов и ще започне морски изпитания през това лято (макар и с около три месеца закъснение). Полевите тестове на самолетите и хеликоптерите, които ще бъдат базирани на "Кралица Елизабет", са планирани за 2018 г. Самолетоносачът би трябвало да достигне пълни оперативни способности някъде през 2020 г. Неговият кораб-близнак "Принцът на Уелс" пък трябва да бъде оборудван напълно до 2026 г.

"Кралица Елизабет" е най-големият боен съд, правен някога за кралския флот. Той ще е с водоизместимост 70 хил. тона, дължина 280 метра и ще носи на борда си 36 стелт-самолета и F-35B, както и четири вертолета Merlin. Към момента са доставени 8 от изтребителите, като се очаква до края на годината да дойдат още 6. По неофициални данни при нужда корабът ще може да побере в хангарите си до 70 броя F-35.

Към момента общата цена на двата самолетоносача плюс стелтовете, които ще носят, се оценява на около 14.3 милиарда британски паунда.

Sony работи по лещи с "добавена реалност"

Със сигурност си спомняте концептуалната разработка Google Glass, която отиде в кошчето за боклук заради серия от юридически искове срещу най-голямата интернет търсачка в света. Сега обаче от Sony, изглежда, са решили да пренесат идеята на следващо ниво. По всичко личи, че технологичният гигант е на път да патентова революционни контактни лещи, които позволяват заснемане на видео.

Идеята е, че миниатюрните камери, инсталирани в тях, се включват и изключват само с едно мигване на очите. Специални сензори, поставени в устройството, ще различават дали мигането е съзнателно или не, твърдят от Sony. Според подадените документи батериите на лещите ще се презареждат от енергията, генерирана от движението на очните ябълки. Устройствата също така ще имат вградена функция за автофокус и настройка за приближаване и отдалечаване на картината.

Sony обаче не е единствената компания, която работи върху прототипи на подобни устройства. Корейският технологичен гигант Samsung също обяви своите планове да създаде контактни лещи, с които могат да се правят фотографии. Google пък работи по контактни лещи, които могат да измерват нивото на гликозата в сълзите на диабетиците и да сигнализират, когато то е твърде високо.

Наистина безпилотни дронове

"Безпилотните летателни апарати" (БЛА), известни в разговорния език просто като дронове, вече са обичайна гледка за небето над повечето градове. Наименованието им обаче не е съвсем коректно: въпросните устройства все пак се управляват от човек, макар и дистанционно. На практика компютърният модул и софтуерът се грижат най-вече за стабилизирането на полета и сигурността, като наличието на оператор все пак е наложително.

Израелската компания Aerobotics обаче е решила да доразвие концепцията на популярните цивилни дронове квадрикоптери в стила на класическата фантастика "Терминатор", като предложи устройство, което е способно да лети без никаква човешка намеса. Според основателя на фирмата Ран Краус софтуерът, разработен от неговия екип, осигурява безпроблемен автономен полет в продължение на около половин час. След това устройството само каца на стартовата площадка, презарежда се и е готово за нова мисия.

Дронът на Aerobotica е предназначен най-вече за индустриални клиенти и може да извършва наблюдение и охранителни патрули, летейки по предварително набелязан маршрут. Камерите му сканират зададения периметър, анализират потенциали съмнителни активности и при нужда известяват служителите по сигурността. Летателният апарат също така е способен да заснема големи открити складове за суровини, като изчислява в каква степен са запълнени, както и да следи за изтичане на газове от тръбопроводи и цистерни. Според Ран Краус клиентите на Aerobotics получават достъпно решение, което не изисква технически познания и си спестяват наемането на дрон оператори, които всъщност не се намират чак толкова често.