Вашингтон срещу Тръмп - 1:0
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вашингтон срещу Тръмп - 1:0

Американският президент Доналд Тръмп рискува да загуби доверието на Уолстрийт

Вашингтон срещу Тръмп - 1:0

Провалът на Тръмп в заменянето на Obamacare поставя под съмнение способността му да прокарва други ключови обещания

Марина Станева
10740 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп рискува да загуби доверието на Уолстрийт

© Reuters


Това беше първият важен законопроект на президента от встъпването му в длъжност насам, но претърпя пълен неуспех.
Сега Тръмп заявява, че ще се фокусира върху данъчната реформа, което обаче няма да бъде по-лесна задача.

Когато става въпрос за зрелищен провал на едно от водещите обещания на новия американски президент Доналд Тръмп, ударът е наистина голям. Предложената от него здравна система American Health Care Act, която трябваше да замени Obamacare - реформата на предишния държавен глава Барак Обама, беше първият съществен законопроект на Белия дом и се смяташе за важен тест в началото на мандата на Тръмп, когато той трябва да е политически най-силен, а партията му – най-сплотена.

Реалността се оказа друга. Републиканските лидери безславно оттеглиха предложението си за реформа в здравеопазването заради недостиг на гласове въпреки усиленото лобиране. Това хвърля сянка върху способността на президента да прокарва други свои ключови обещания, сред които намаляването на данъците и увеличаването на разходите за инфраструктура, както и изобщо върху капацитета му да управлява ефективно, след като е блокиран от съдилища, а вече и от Конгреса.

В какво се превръщат обещанията

Фактите са следните – от седем години републиканците демонизират Obamacare и призовават за отмяната му и сега контролират както президентството, така и Конгреса. Въпреки това обаче Тръмп не успя да изпълни едно от знаковите си обещания. Опитът му да обвини за провала демократите едва ли ще мине.

Законопроектът бе оттеглен, след като бунт на умерени републиканци и на консервативни конгресмени го лиши от необходимите гласове. В същото време демократите бяха обединени в опозицията си срещу него. Така първата важна законодателна инициатива на Тръмп от встъпването му в длъжност претърпя фиаско, а Obamacare засега остава в сила. Макар че бъдещето на реформата на Обама е неясно, тъй като президентската администрация все още може да го обезсили чрез укази. Миналата седмица Тръмп написа в Twitter: "Obamacare ще експлодира и после всички ще се съберем и ще сглобим велик план за здравеопазването ЗА ХОРАТА. Не се притеснявайте."

Съвсем друг беше тонът на председателя на Камарата на представителите Пол Райън: "Няма да представям нещата по-добре, отколкото са. Това е разочароващ ден за нас. Да правиш големи неща е трудно. Ще живеем с Obamacare в близко бъдеще." Райън призна смирено, че когато републиканците десет години са били в опозиция, е било лесно да бъдат против. "Да правиш големи неща е трудно", допълни той. С други думи - добре дошли в реалността.

Райън и Тръмп решиха да оттеглят законопроекта, след като стана ясно, че няма да съберат необходимия минимум от 215 републикански гласа. Смята се, че между 28 и 35 републиканци са против него. Причините са различни – някои не одобряват, че документът орязва прекалено здравното покритие, а други смятат, че промените не са достатъчно големи. И в крайна сметка президентът стана жертва на продължаващата вече години гражданска война в Републиканската партия, която не изглежда да стихва само защото партията е дошла на власт.

Освен това законопроектът - критикуван и от републиканци, и от демократи - не печели достатъчна обществена поддръжка, като според скорошно проучване едва 17% от американците го одобряват. Изчисленията показват, че той ще намали федералния дефицит със 151 млрд. долара между 2017 и 2026 г., но броят на американците без здравна застраховка ще стигне 52 млн. в същия период, което е допълнителни 24 млн. в сравнение с Obamacare.

Тръмп посочи, че сега републиканците ще насочат усилията си към други политики. "Трябва да оставим Obamacare да върви по своя път за малко. Научихме за лоялността, научихме много за процеса на гласуване", коментира той. И допълни, че ако демократите бяха "цивилизовани и сплотени", двете партии можеха да сътворят "велик здравен план".

Залозите бяха високи, тъй като президентът постави на карта своята репутация на човек, който сключва успешни сделки, обобщава ВВС. Той не спря да посочва достойнствата на законопроекта в Twitter, на пресконференции и на митинги. Но накрая всичко се оказа напразно. И малко повече от два месеца след встъпването му длъжност и на фона на ниската му популярност обещаните от Тръмп политики изглеждат заплашени с неуспех, а влиянието му е чувствително намаляло. Той съвсем не е първият президент, който се препъва в началото. Но както посочва пред Associated Press историкът от Rutgers University Дейвид Грийнбърг, при Тръмп нещата се усложняват от "пълната му липса на опит на политическата сцена, заради неговата личност и стил".

С провала на здравната реформа точки от дневния ред на Тръмп като търговията, пакетът за 1 трлн. долара инвестиции в инфраструктурата и "голямата хубава" стена по границата с Мексико са поставени под риск. Различията в републиканските редици може да са сигнал за разцепление относно плановете на Тръмп и да попречат при гласуването на първия му бюджет. А привличането на подкрепа от демократите изглежда химера.

Следващото предизвикателство

След несполучливия опит за заменяне на Obamacare Тръмп коментира, че ще се фокусира върху дългоочакваната данъчна реформа. "Ние вероятно ще се заемем много, много сериозно с големите данъчни облекчения. Това ще бъде следващото нещо", каза той. Финансовият министър Стивън Мнучин допълни, че данъчната реформа е "много по-проста" в много отношения в сравнение със здравната и целта му е да я прокара през Конгреса до август.

Планът на републиканците за стимулирането на растежа включва съществени промени в облагането на гражданите и бизнесите, включително намаляване на корпоративния данък от 35%. Но има съмнения, че данъчната реформа ще се окаже толкова лесна, особено предвид здравния провал на Тръмп. Като за начало очерталото се разделение в Конгреса може да осуети бъдещите планове на президента. Фискалните консерватори биха били против данъчни облекчения, които ще покачат рязко бюджетния дефицит. Освен това такава голяма реформа би минала трудно само с гласовете на републиканците, които се оказаха фрагментирани. Не на последно място орязването на данъците трябваше да бъде компенсирано от спестените средства покрай проваления здравен законопроект. Без съкратените разходи в него всякакви данъчни облекчения ще увеличат федералния бюджетен дефицит.

"Макар да изглежда, че данъчната реформа има по-широка подкрепа, събитията, свързани с American Health Care Act, изпращат към инвеститорите предупредителен сигнал относно опозиционните фракции сред републиканците", обяснява пред Вloomberg анализатор от Citigroup.

По думите на Майкъл Стрейн от консервативния American Enterprise Institute неуспехът при заменянето на Obamacare ще отслаби Тръмп и председателя на Камарата на представителите Пол Райън. "Това дава на демократите повече влияние относно формата на данъчната програма, отколкото, ако президентът и председателят бяха успели да прокарат здравната реформа", твърди той пред в. Financial Times.

Икономическото издание обобщава, че ще бъде трудно да се избегне заключението, че провалът на Белия дом да изгради необходимия консенсус относно здравното законодателство охлажда част от оптимизма за бързото прокарване на данъчния пакет и така Тръмп рискува да загуби доверието на Уолстрийт. Засега обаче изглежда, че инвеститорите предпочитат да изчакат, преди да правят заключения. А президентът все още има шанса да докаже на критиците си, че грешат.

Данъчните планове на Тръмп

Президентът обещава опростен данъчен кодекс с по-ниски ставки за корпорациите и налагане на тарифи на компаниите, които се изнасят от САЩ. Ето какво е известно за потенциалните данъчни реформи, които стават приоритет на Тръмп след провала на здравната му реформа:

- нулев данък за хора, които печелят под 25 000 долара годишно и двойки с доход под 50 000 долара годишно. Това би елиминирало подоходния данък за над 73 млн. домакинства.

- всички останали американци ще имат опростен подоходен данък с четири ставки – 0%, 10%, 20% и 25%, вместо сегашните седем, обещава Тръмп. Тези, които попадат в по-високите ставки, ще имат по-малко възможности за приспадане и намаляване на данъци.

- хората с доходи 150 001 долара годишно и повече ще плащат най-високата ставка от 25% плюс 20% за капиталови приходи. В момента скалата варира от 10% данък за доход от под 9275 долара до 39.6% за над 415 050 долара. Президентът планира и премахване на алтернативния минимален данък, който засяга хората с високи доходи, които правят много приспадания и се възползват от облекчения.

- според Тръмп бизнесът трябва да очаква по-ниски данъци. "Никой бизнес от какъвто и да било размер, от компания от Fortune 500 през магазина на майка и татко до някой на свободна практика, живеещ от проект до проект, няма да плаща повече от 15% данък върху бизнеса си", твърди Тръмп. В момента федералната корпоративна ставка варира от 15 до 35%.

Защитници на здравната реформа на Обама изразиха подкрепата си
Източник: Reuters
Това беше първият важен законопроект на президента от встъпването му в длъжност насам, но претърпя пълен неуспех.
Сега Тръмп заявява, че ще се фокусира върху данъчната реформа, което обаче няма да бъде по-лесна задача.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Няма какво да го усукваме - Тръмп е просто строителен тарикат, досущ като нашите бетонаджии. Никога не е управлявал много хора и никога не е бил от класата на да речем Илън Мъск или нещо подобно. Бетонна глава. И не става за президент, още повече на САЩ. Сега републиканците ще ограничават щетите :-)

 • 2
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  Ей , Misho73,
  Нали знаеш вица за Тодор Живков при посещение на строеж ? Там предупредили работниците да не се псуват като минава делегацията с Тодор Живков , но един работник попитал " - Ами , ако колегата изпусне пистрията на главата ми какво ще му кажа ?" Отговорът бил : " Не си прав , колега " .
  Та, аз сега ти казвам , НЕ СИ ПРАВ. КОЛЕГА , И МАЙКА ТИ НЕ Е ПРАВА И ЦЕЛИЯТ ТИ РОД НЕ Е ПРАВ.
  Преди да стане Президент , трябваше да прехвърли около 50 фирми на други лица , за да се опази от конфликт на интереси. Това е цяла Империя , както я наричат тука , в Щатите. Но най-впечатляващо е неговото семейство . Всичките му деца са образовани , работят всеки ден , амбициозни , сериозни . Рядко се наблюдават деца на милиардер с такова поведение. По време на кампанията му се роди 8-мото внуче , а сега е на път 9-тото
  Обама направи много крачки в здравеопазването , но те не са завършени и мнго от тях не са приложими в Щатите , особено програмата му за социално слабите ( повечето лекари не я приемат ) , а и амбициозната програма за профилактика не се приема от компаниите , които са като нашата Здравна каса , но са много .
  Като си представиш само : Да, профилактиката ще намали цената на здравните услуги, но ако една Здравна каса изхарчи много средства за да опази здравето на клиентите си , не е гарантирано , че тя " ще бере плодовете " от това . Хората имат право да си сменят Здравната каса когато си поискат и нямат обезателството да платят за грижите на страта . Получава се дисбаланс , за който никой не е помислил

 • 3
  niles avatar :-|
  niles

  @sunshine54
  И ти не си прав, братле. Този портокал може да има пари, но е лесно да правиш пари когато баща ти ти ги е оставил. Да не говорим, че с всичките банкрути които е обявявал, не съм сигурен че умее да управлява дори това което има.
  А това какво е прехвърлял е също тема на спор - разбирам да беше blind trust ама не е. Така че портокала продължава да си управлява фирмите - не се заблуждавай.
  Както и да го погледнеш, the AHCA щеше да остави без застраховка сума ти народ, да не говорим че също така щеше да увеличи плащанията на по-възрастните хора. За каква профилактика на 50-60 годишни хора говориш не знам, но в крайна сметка the AHCA щеше да бъде много, много по-лош закон от the ACA.
  Не знам Breitbart ли четеш, Fox ли гледаш, но съдейки по коментара ти, си доста червен и, за съжаление, неточен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK