САЩ засилват натиска върху Москва заради Сирия

Тръмп обмисля санкции срещу Русия и Иран заради подкрепата им за Асад

Американският държавен секретар Рекс Тилерсън обвини Москва, че подпомага "убийствен режим"
Американският държавен секретар Рекс Тилерсън обвини Москва, че подпомага "убийствен режим"    ©  Reuters
Американският държавен секретар Рекс Тилерсън обвини Москва, че подпомага "убийствен режим"
Американският държавен секретар Рекс Тилерсън обвини Москва, че подпомага "убийствен режим"    ©  Reuters
Според Москва американските удари "напълно са разрушили отношенията" между САЩ и Русия.

САЩ засилват натиска върху Русия заради подкрепата й за сирийския президент Башар ал Асад. Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хали заяви, че "нищо не е извън масата", когато става въпрос за налагането на по-твърди санкции срещу Русия и Иран. "Смятам, че това, което ще видите, е едно силно лидерство. Ще продължавате да виждате как Вашингтон действа, когато трябва да се действа", заявява Хали в интервю за CNN.

Същевременно американският държавен секретар Рекс Тилърсън обвини Москва, че подпомага "убийствен режим". Този коментар показва, че администрацията на президента Доналд Тръмп може да опита да използва въздушния си удар по сирийска авиобаза като началото на основен завой в политиката относно региона, пише Financial Times. По-рано Белият дом индикира, че ракетната атака е наказание за Дамаск заради предполагаемото химическо нападение, при което загинаха над 80 души в Северна Сирия. По време на предизборната си кампания Тръмп се застъпваше за идеята да се даде на Асад картбланш, за да се бори с терористичните групи.

Обвиненията на Вашингтон

Тилърсън, който трябва да се срещне с руското ръководство в Москва в сряда, заяви, че Русия не е успяла да изпълни обещанието си да попречи на Дамаск да използва химически оръжия. "Надявам се, че Москва обмисля внимателно своя съюз с Асад, защото все път, когато се случи някоя от тези ужасяващи атаки, това доближава руснаците до някаква отговорност. Изобщо не си вадя заключения за съучастничество, но очевидно те са били некомпетентни и може би просто са били надхитрени от сирийците", казва Тилърсън, цитиран от ABC news.

Същевременно Москва реагира гневно на американската атака и се обедини с Иран – другия основен чуждестранен поддръжник на Асад, за да предупреди за ответни действия при други евентуални удари. В телефонен разговор руският президент Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рохани "са отбелязали недопустимостта на агресивните американски действия срещу суверенна държава в нарушение на международното право", посочва Кремъл. Двамата лидери са призовали за "обективно и непредубедено разследване на всички обстоятелства" относно химическото нападение.

Според руски представител от външното министерство твърдата позиция на Вашингтон цели да зададе тона преди разговорите на Тилърсън в Москва в сряда. "Те искат да демонстрират сила, така че той да започне с набор от максимални искания", казва руският представител.

Сблъсъкът САЩ - Русия

Миналата седмица руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че американските удари "напълно са разрушили отношенията" между САЩ и Русия и че двете страни са "на ръба на военен конфликт". В ООН руският постоянен представителя Владимир Сафронов коментира, че действията на САЩ могат да доведат до "изключително сериозни" последици за регионалната и международната стабилност. И допълни, че "агресията на Вашингтон само е улеснила силата на тероризма".

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хали контрира, че Русия носи "значителна отговорност" за химическата атака. "Асад е мислел, че може да му се размине, защото е знаел, че Москва ще бъде зад гърба му", посочи Хали. И допълни, че Русия или съзнателно е позволила химически оръжия да останат в Сирия, или е некомпетентна, или е изиграна от Асад. "САЩ предприеха много премерени стъпки. И сме готови да направим още. Но се надяваме, че това няма да бъде необходимо", каза Хали.

Ударите са първата директна интервенция от страна на САЩ срещу сирийските правителствени сили. "В наш жизненоважен национален интерес е да се предотврати разпространението и използването на смъртоносни химически оръжия", посочи Тръмп. Неговите действия бяха приветствани от републиканците и от много демократи. Някои законодатели призоваха президента да обяви по-широка стратегия за справяне със сирийската война.