За кого летят томахавките

Защо прословутата руска система за противовъздушна отбрана в Сирия остана безмълвна

Това, което наистина притесняваше всички геополитически анализатори, беше дали военна операция на една ядрена суперсила има шанс доведе до смъртта на военнослужещи от друга ядрена държава.
Това, което наистина притесняваше всички геополитически анализатори, беше дали военна операция на една ядрена суперсила има шанс доведе до смъртта на военнослужещи от друга ядрена държава.    ©  Reuters
Това, което наистина притесняваше всички геополитически анализатори, беше дали военна операция на една ядрена суперсила има шанс доведе до смъртта на военнослужещи от друга ядрена държава.
Това, което наистина притесняваше всички геополитически анализатори, беше дали военна операция на една ядрена суперсила има шанс доведе до смъртта на военнослужещи от друга ядрена държава.    ©  Reuters

Когато в ранните сутрешни часове на 7 април американските разрушители USS Porter и USS Ross изстреляха 59 крилати ракети "Томахоук" срещу сирийската авиобаза "Шейрат", големият въпрос не беше дали САЩ са спазили международното право (не са). Това, което наистина притесняваше всички геополитически анализатори, беше дали военна операция на една ядрена суперсила може да доведе до смъртта на военнослужещи от друга ядрена държава, създавайки класически casus belli*. Както изглежда, представителите на руския контингент в Сирия са били предупредени преди началото на американските удари, така че възможността за пряка конфронтация между Вашингтон и Кремъл и за спираловидна ескалация в стила на кубинската ракетна криза е парирана сравнително добре.

По-интересният въпрос около ракетната атака на САЩ е друг и може да има сериозни последствия върху Русия както в геополитически, така и във военно-икономически план. Става дума за широко рекламирания мит колко непробиваема е руската система за противовъздушна отбрана от последно поколение С-400. Нейни елементи са инсталирани край авиобазите в Татрус и Латакия, приютяващи руските бойни самолети в Сирия. На теория С-400 е ПВО установка със среден и голям обсег, която прихваща цели в радиус от 600 км и ги унищожава на разстояние до 400 км. Би трябвало да може да сваля самолети, дронове, балистични и крилати ракети. По време на петъчната атака с "Томахоук" обаче по някакви неясни причини С-400 остава безмълвна. Всичките 59 ракети, базирани на технологии отпреди 40 години, безпрепятствено прелитат през отбраняваната зона. И за момента никой не е дал някакво официално обяснение какво точно се е случило.

Да наложиш "въздушна блокада"

Въпросните зенитни системи заемат много специално място в съвременната руска доктрина за военно надмощие. Инсталирайки С-400, руските военни са в състояние да "изолират" огромни зони от въздушното пространство, в които придвижването на чужди самолети може да бъде блокирано по всяко време. И ако примерно разположат такава система в близост до границата на дадена държава, те могат да контролират въздухоплаването на около 400 км във вътрешността й. Руската ПВО именно е принудила коалицията срещу ИДИЛ да ревизира плановете си за въздушна поддръжка в полза на бунтовнически сили на терен.

В терминологията на НАТО подобни зони с "блокиран" достъп се наричат Anti Access/Area Denial или А2/AD. Такива А2/AD "балони" има не само над Сирия, но и около Калининград (покриващ части от Полша и Прибалтика) и над Крим (достигащ до бреговете на Румъния и България). Заради тези зони стратезите на НАТО бяха принудени сериозно да преработват отбранителните си планове в случай на агресия по източния фланг на алианса. На практика наличието на подобни ПВО системи сериозно накърнява способността на съюзниците бързо да придвижат подкрепления по въздух в случай на внезапна криза, както и да поддържат логистичните вериги на въоръжените сили при по-дълъг конфликт.

Фундаменталният проблем с С-400 е, че до момента никой не е виждал възможностите й в реални бойни условия. Така че бъдещите клиенти на руския военно-промишлен комплекс със сигурност ще следят в детайли какво точно се е случило около ракетната атака на САЩ срещу Сирия. Сред купувачите на зенитния комплекс са военни гиганти като Китай и Индия, а съвсем скоро в този клуб може да влезе и... натовска Турция. Вероятно това е причината за странното и енигматично изказване от страна на руския Генерален щаб, според което само 23 от 59 ракети "Томахоук" са достигнали целта си, без да казва поради каква причина. Ако това е намек, че останалите 36 са свалени от С-400, руснаците пак имат проблем: така те признават, че системата им е пропусклива при атака с рояк нисколетящи крилати ракети.

Най-вероятно обаче руската ПВО в Сирия просто не е била активирана – отчасти за да не се видят нейните реални способности, отчасти за да не се провокира ескалация на напрежението със САЩ. Довод в тази посока е еволюцията в изказванията на различни руски политици, като например председателят на комисията по отбрана на руския парламент Виктор Озеров, според когото "комплексите С-300 и С-400 са в Сирия, за да гарантират сигурността на нашите въоръжени сили". Тоест от миналия петък армията на Асад внезапно излиза от групата на защитените срещу нападения "отгоре"... Каквото и да говорят от тук нататък руските военни, около качествата на "непреодолимата" С-400 винаги ще витае поне една малка въпросителна – може ли тя да свали 40-годишен американски "Томахоук", движещ се с дозвукова скорост.

------

*Повод за война (лат.)

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  gost22 avatar :-P
  gost22

  А може би, системата не е била напълно окомплектована и развърната. Така де, все пак това е сирийска, а не руска територия, ИДИЛ нямат самолети, а останалите дето хвърчат над района уж са от един отбор и се предупреждават помежду си... та що да не си спестят част от разходите около транспорта и разгръщането на цялата система, ама иначе да върви вътрешната пропаганда за страшната система. Така де, като успешното участие на самолетоносача, дето го придружаваше ледоразбивач в Средиземно Море (а ИДИЛ нямат нито катери, нито подводници та да му навредят)...

 • 2
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#1] от "gost22":

  Много неща са възможни
  Както че:
  1)Руското ПВО не работи и не заслужава такива комплименти както се носи славата,так и :
  а)Свалянето на Ракетите(директно) отива към състояние на война(защото самолетите на коалицията също летят).
  б)Затваряне на очите от руснаците с цел малко сваляне на напрежението около Тръмп(доста неуспехи му се събраха във вътрешен план-премахването на Обамакеър-неуспешно,намалянето на данъците-неуспешно,започването на стената с Мексико-неуспешно...........като добавиш и потенциала за импичман(заради прослувутата "руска" следа)...............с този удар всичките погледи отиват от вътрешната към външната полтика и веднага се забрави за:
  -руската следа
  -импичманта
  Т.е получава се голямо отпускане на напрежението.
  Още е прекалено рано за да се говори за каквото и да е.
  Но е факт че почнаха за опитимяват Тръмп лека по лека-само за 3 месеца си смени мнението за голяма част от първоначлните си тези.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Интересният въпрос е не За кого, а Защо летят томахавките? Макар че авторът бързо е изскочил от фактите, запилял се е в някакви свои си идеологеми и е забравил да се върне на въпроса си.
  Не може да се отрече, че е имал и едно прозрение. Наистина свръхядрените сили изключително внимават в Сирия да не си нанасят щети. Вярно е, че не минава без такива и те по правило не се огласяват.
  Така например при въздушната атака на „антитерористичната коалиция” край гр. Дейр ез-Зор един американски безпилотен и по два австралийски и датски щурмови самолета „по погрешка” бомбардират позиции на сирийската армия, като убиват 90 и раняват повече от 100 сирийски войници. Никъде в големите медии не се появи инфото, че там загиват и 8 руски военни инструктора. Ответният удар е светкавичен: от руски кораб в акваторията на Тартус са изстреляни 2 или 3 калибър-а по тренировъчен лагер на джихадистите северно от Алепо. Изпепелени освен ислямистите са и двайсетина техни инструктора от САЩ, Израел, С.Арабия, Турция. Това също го няма в мейнстрийма.
  Няма го и говоренето за неокомплектоването на руските С 300 и С 400. Москва и Вашингтон явно са постигнали споразумение джихадистите да не получават съвременни зенитни комплекси, защото въпреки политическото говорене през океана, свален руски самолет няма. До ноември 2015 г, когато Ердоган сваля Су 24. Тогава с много медиен шум Русия разполага в базите си в Латакия и в Хмеймим комплексите С 300 и С 400. Проблемът идва от Израел. На екстрено посещение в Москва пристига министър-председателят Нетаняху, придружен от началника на ген.щаба и шефът на едно от разузнаванията им. Драмата е, че С-тата покриват и територията на Израел...
  В много малко коментари за посещението в руските медии много пестеливо се прокрадва информацията, че системите така и не са доокомплектовани. Всъщност и защо да го правят, след като реална заплаха за базите им няма.
  Руснаците, дори да бяха окомплектовани ПРК-тата, нямаше и да повдигнат капачето над червения бутон, заради томахавките, защото друго действие би довело Терминатора...

  Затова не е странно, че американската страна два часа преди масираната атака с томахавките е предупредила руската за намеренията си. Руснаците тутак си евакуират хеликоптерите си от базата, сирийците правят същото с персонала и самолетите си. Томахавките причиняват нелогично малко щети на базата – жертвани са 4 самолета и са обявени за загинали четирима и за безследно изчезнали още двама. По всички телевизии обикалят кадрите с изстрелването посред нощ на ракетите от разрушителите, но единици са сайтовете, които публикуват кадри на пораженията: 3-4 опожарени укрития за самолети, пръснати цистерни, останки от наколко самолета, плитки ями от попадения, разрушен център на РВД. Толкова! Всяка томахавка носи 500 кг. взривно вещество. Ако не се вслушваме в пропагандата на сирийската информационна агенция САНА, че армейското ПВО е свалило 36 крилати ракети и приемем, че всичките 59 изстреляни са се добрали до целта, то това означава, че върху ВВС базата са се изсипали почти 30 000 кг взривно вещество!!!
  Мирише на постановка. Кой печели от театрото? Тръмп, който проявява решителност и непоколебимост за пред американската публика и за тези, които искат да го видят такъв, а не приятел на Путин. Руснаците заклеймяват. И толкова! Седем мъртви сирийци и четири унищожени авиобараки. И всички са ОК.
  Театрото е за пред Ким Чен Ум. Капитан Америка там, обаче, полезен ход с този подход няма. Обаче ударната им авиационна група цепи водете към Корея...

  Дано г-н Милев не ни тормози другата седмица с елементарни импровизации за Северна Корея. Ако радиационното слънце на идеите чучхе не не изпепели дотогава, де...

 • 4
  ruark avatar :-|
  ruark

  а ако руснаците нарочно не са ги свалили заради следващ ход, или да са се разбрали преди това с американците.....всичко е възможно. зад кулисите може би текът преговори за разрешаването на конфликта и може би с този напън малко да се даде шанс на УСА и те да се наложат и да покажат мускули, и да докажат на васалите си че могът без разрешение на ООН да изстрелват ракети и не им пука от руско присъствие в сирия. Нито руснаци нито американци не желаят директен конфликт. Руснаците също са в състояние да им потопят прескъпите им кораби, както и американците могът да унищожат руско модерно оръжие. Просто конфликта не трябва да ескалира между русия и УСА било то и в сирия, тъй като ако руснаците биха свалили тези ракети на сирииска територия, америка би паднала в очите на целия свят и като горда военна мощ трябва да покаже мускули да си изчисти имиджа и да бомбардира директно руски арсенал, което би достигнало до директен сблъсък и дори обявяване на война. Може би с това американците казват довиждане сирия...... всичко е възможно. Въобще не ми се вярва руснаците да не могът да свалят дори и модифицираните томахавки, които също не са произведени вчера а преди доста години. Те и американците шпионираха урал и си мислеха че никои в света не разполага с ракети за такава височина докато руснаците не свалиха майор пауерс и го изправиха пред оон за да им видят физиономиите на високотехнологичните американци. Спор няма че американците имат най много и модерни оръжия в света, това им е основно занимание, но точно руснаците не са за подценяване. нека да се опитат да изстрелят ракети към крим или калинин град тогава ще видят какво могът старомодните оръжия.. Примера с подводницата пред статуята на свободата не го давам. За експерименти в военно пром комплекс руснаците не жалят ресурси. През комунизма руснаците няма почти тоалетна хартия но оръжия се произвеждаха и модефицираха. и това подценяване винаги изяжда главата на някои американски генерал екшън герои. Имаше един ам. генерал който скоро каза че единствената военна сила в света в момента която може да се опре на америка е русия. друга няма и е много прав. С мужиките не трябва да се бъзикат, че не се знае къде ще има изненади......

 • 5
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Много некомпетентно. Наистина авторът се впуска в политиканство, вместо да изясни възможностите на въоръжението.
  Руските системи С 300 и С 400 са предназначени за охрана на пространството около двете им бази и нямат задачата да пазят сирийците. Те си имат по-стари руски и съветски системи за ПВО.
  Ракетата "томахоук" не ползва от GPS системата за насочване към целта. Оптико-електронната й система за насочване DSMAC постоянно сканира релефа на местността и го сравнява с геодезичните данни, заложени в компютъра й.
  Томахавките съвсем не са неуязвими, но публикациите в югославската преса от 90-те г, че ги отклонявали и отвеждали към безопасни цели с микровълнови предаватели е обикновена пропаганда. Прехващат се сигурно от съвременните системи за ПРО.
  Разгърнатите две руски системи за ПРО в Сирия очевидно нямат капацитет за отразяване на масирана атака, което изисква ешелонирана отбрана. Още повече, че на персонала им е забранено да изстрелва залпово целия комплект.
  Явно, за да не обиди американските приятели на Икономедия в статията не се повдига въпроса къде са се „изгубили” повече от половината томахавки. Руснаците отричат да са ги сваляли. Да се смята, че са паднали сами, е несериозно. Най-вероятно са задействани средства за радиоелектронна борба, които са "побъркали" електрониката на ракетите и са ги направили неуправляеми. Впрочем нещо такова се случи с електрониката на "гостуващия" в Черно море разрушител "Портър" при прелитането на руски изтребител над него.

 • 6
  atco avatar :-|
  mladen kotsov

  И сега някой ще досгави нови 59+ ракети и ще напари оборот от 100+ млн. долара...

 • 7
  fichev avatar :-|
  Danail Fichev

  До коментар [#5] от " peevski ": Това с облитането в Черно море на руски самолет над американски разрушител е фейк нюз и от руското военно министерство го отрекоха.

 • 8
  xkx52518837 avatar :-|
  xkx52518837

  Ако модерна техника беше достатъчна за една военна победа, то Хитлер щеше да е видял сметката на СССР, защото неговата армия е била в пъти по-модерна. Вместо това германците и света получават много важен урок, за да спечелиш война срещу държава като Русия ти е необходимо: надеждно, евтино и лесно за производство оръжие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход