Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Да спасим глобалното знание в случай на апокалипсис; Да произвеждаш ток от... пясък; Батериите на бъдещето може да работят с азот

14974 прочитания

© World Arctic Archive


Да спасим глобалното знание в случай на апокалипсис

След като създаде специален бункер, в който се съхраняват семена от всички растения на планетата, Норвегия реши да разшири тази инициатива. В началото на месеца отвори врати т.нар. Световен арктически архив (World Arctic Archive), чиято цел е да съхрани колкото се може повече от човешкото познание в случай на глобална катастрофа. Идеята е информацията да се запази и в аналогов вид на специални филми, които са изключително устойчиви на превратностите на времето.

Информационният бункер се намира на около 1000 км от Северния полюс, на норвежкия остров Свалбард. Той е скрит в изоставена въглищна мина, известна под името Mine 3. Инсталацията се поддържа от компанията Piql, която се занимава с конвертирането на дигиталната информация в многослоен аналогов филм. Носителите се затварят в специални бронирани контейнери, които са складирани на стотици метри под земята в укрепения бункер. Според Piql всеки филм ще може да издържи между 500 и 1000 години, без да се повреди. Докато интернет функционира, информацията ще е достъпна и в цифров формат. В случай на глобална катастрофа обаче разчитането на аналоговите носители ще е възможно без нужда от някакви специални технологии.

За момента две държави – Бразилия и Мексико, вече са предоставили своя информация, която искат да бъде запазена за бъдещите поколения.

Да произвеждаш ток от... пясък

Със сигурност ви се е случвало да отидете на плаж през юли или август и да не можете да стъпвате бос, тъй като пясъкът се е нажежил като котлон. Италианската компания Magaldi очевидно се е вдъхновила от този факт и е изобретила технология за съхранение на слънчева енергия по иновативен начин и без соларни панели. Системата се нарича Solar Thermo Electric Magaldi (STEM) и използва 786 огледала (всяко с площ 7 квадратни метра), които насочват слънчевата светлина към цистерна, пълна с 270 тона силициев пясък.

Благодарение на дюзи, изпускащи въздух под налягане, пясъкът постоянно циркулира, което гарантира равномерното му загряване. Когато неговата температура достигне 650 градуса, той започва да загрява тръби, през които тече вода. В резултат на това се отделя пара с температура около 500 градуса, която задвижва електрически турбини. Всеки STEM -модул произвежда около 2 мегавата енергия, а типичната електроцентрала е съставена от 10 такива модула. Основен плюс на новата технология е, че може да продължи да произвежда енергия, дори и слънцето да се скрие за известно време, тъй като пясъкът остава нажежен. Недостатъкът е, че STEM заема огромна площ – от порядъка на 22 хил. квадратни метра, или колкото три футболни игрища.

Компанията Magaldi планира да изгради 29 подобни инсталации до края на октомври 2017 г.

Батериите на бъдещето може да работят с азот

Независимо от различните подобрения в областта на батериите технологичната индустрия все още залага на литиево-йонната технология, за да захранва своите устройства. Група китайски учени обаче са на път да направят пробив в тази сфера, откривайки начин да генерират енергия от атмосферния азот (N2). На практика това е най-често срещаният газ на нашата планета, съставляващ около 78% от въздуха, който дишаме. При нормални условия обаче е инертен и нереактивен.

Изследователите от Института по приложна химия в Чангчун имат концептуална разработка, при която, вместо да отделя енергия при разпадането на литиевия нитрит на литий и газообразен азот, прототипът кара атмосферния азот да реагира с лития при нормални условия, използвайки катализатор. Според учените генерираната енергия е съизмерима с другите литиево-метални батерии. Работата по технологията обаче още е в начална фаза. Изследователите твърдят, че все още предстоят много усилия по стабилизирането на катода, анода, електролита и катализатора.

Да спасим глобалното знание в случай на апокалипсис


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход