ПАСЕ наложи мониторинг на Турция

Висши германски политици от управляващите християндемократи искат прекратяване на преговорите за членство в ЕС на Анкара

През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС
През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС
През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС    ©  Reuters
През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС    ©  Reuters
Турция смята, че има възможност отношенията с ЕС да се затоплят, ако Брюксел започне да изпълнява финансовите си ангажименти към Анкара по "мигрантскатa сделка".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) започна мониторингов процес срещу Турция, което може да има отрицателен ефект върху преговорния статут на страната с ЕС. Решението идва след доклад на мониторинговата група на ПАСЕ, а Анкара предварително го обяви за "политически мотивирана операция" срещу Турция по думите на говорителя на турския президент Ибрахим Калън. Той още обвини "определени кръгове в Общата асамблея на ПАСЕ" за решението и заяви, че няма легитимна или оправдана причина това да се случва.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Малко фактология никога не е в повече.
  Турция става асоцииран член на ЕС през 1963 г. През 1987 г. кандидатства за пълноправно членство, но е призната за страна-кандидат чак след 12 години - през 1999 г., а ЕП решава да започне преговори за присъединяването й след още 7 години - през октомври 2005 г.

  Съдейки по това протакане, близо е до ума, че Германия и Франция никога не са искала Турция в ЕС.
  А и там ли й е мястото?
  Защо са били нужни 54 г, за да се реши въпросът за членството на Турция в ЕС?
  И още реторични въпроси, чиито еднозначни отговори сами дават представа за двойните стандарти в тогавашния и сегашния ЕС:

  Когато по-миналата година турската полиция обгазяваше цели квартали и биеше проевропейски настроени граждани на пл. Таксим, защо ЕС, ЕП, ЕК, ПАСЕ и пр. не се загрижиха за мониторинг за спазване на човешките им права?

  Когато миналата години полицията нахлу в редакциите на медията Заман, иззе архивите, разгони журналистите и държавата национализира медиите, защо ЕС, ЕП, ЕК, ПАСЕ и пр. не се загрижиха за мониторинг за спазване на човешките права и свободата на медиите?

  Когато след опита за преврат бяха освободени от работа десетки хиляди преподаватели, военни, съдии, прокурори, държавни чиновници и голяма част попаднаха в затвори без обвинения, защо ЕС, ЕП, ЕК, ПАСЕ и пр. не се загрижиха за мониторинг за спазване на човешките им права?

  Когато преди месец по изсмукани от пръстите обвинения бяха арестувани лидерите на две от опозиционните партии, които са депутати в Меджлиса, защо ЕС, ЕП, ЕК, ПАСЕ и пр. не се загрижиха за мониторинг за спазване на човешките и парламентарните им права?

  Какво по-различно се случи сега, че ПАСЕ се загрижи за мониторинг за спазване на човешките права?


  Нередност?
Нов коментар