ПАСЕ наложи мониторинг на Турция

Висши германски политици от управляващите християндемократи искат прекратяване на преговорите за членство в ЕС на Анкара

През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС
През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС    ©  Reuters
През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС
През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС    ©  Reuters
Турция смята, че има възможност отношенията с ЕС да се затоплят, ако Брюксел започне да изпълнява финансовите си ангажименти към Анкара по "мигрантскатa сделка".

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) започна мониторингов процес срещу Турция, което може да има отрицателен ефект върху преговорния статут на страната с ЕС. Решението идва след доклад на мониторинговата група на ПАСЕ, а Анкара предварително го обяви за "политически мотивирана операция" срещу Турция по думите на говорителя на турския президент Ибрахим Калън. Той още обвини "определени кръгове в Общата асамблея на ПАСЕ" за решението и заяви, че няма легитимна или оправдана причина това да се случва.

Но със 113 гласа "за" и 45 "против" парламентарната асамблея реши, че Анкара задушава гласа на недоволните и нарушава човешките права.

Отношенията на Европейския съюз с Турция ще бъдат обсъждани от Европейския парламент в сряда, а външните министри на 28-те - в петък преди срещата на върха на ЕС в събота в Малта.

Ще прекрати ли ЕС предприсъединителния процес

През 2004 г. Европейският съюз (ЕС) премахна мониторинговия процес над Турция и започна процес по изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Въвеждането на повторен мониторингов механизъм ще доведе до влошаване на отношенията между Анкара и Брюксел, защото на практика ще означава, че Турция не е изпълнила критериите за членство. Съветът на ЕС, който отложи взимането на решение за суспендиране на преговорния процес през декември 2016 г., ще преразгледа отново въпроса на 29 април, когато предстои следващата среща на европейските лидери. От решението на ПАСЕ ще зависи и това на Съвета на министрите.

Според говорителя на турския президент има възможност отношенията между Турция и ЕС да се затоплят, ако Брюксел започне да изпълнява финансовите си ангажименти към Анкара по станалата известна като мигрантска сделка. ЕК обеща на Турция 3 млрд. евро за смекчаване на ефектите от бежанската вълна към съседната на Сирия страна, но е изплатила само 790 млн. евро след повече от година, откакто дипломатическата договорка бе постигната.

Германски политици втвърдяват тона

Междувременно висши германски политици поискаха прекратяване на преговорния процес с Турция, съобщава Reuters. Норберт Рьотген от управляващия Християндемократически съюз (CDU) и глава на комисията по външни работи в германския парламент е заявил, че ЕС ще загуби, ако няма последствия след референдума в Турция. "ЕС ще загуби от легитимността си, ако не отговорим на турското антидемократично решение, което е в разрез с върховенството на закона, ако продължим да даваме надежда за членство в ЕС на страна с такова правителство и такава конституция", заяви германския политик, цитиран от Reuters. Според Рьотген резултатът от референдума сред германските турци показва "пълната липса на интеграция на много турци второ и трето поколение, живеещи в Германия".

Подобна позиция изрази и Йоахим Херман, вътрешен министър на Бавария и член на източногерманското крило на християндемократите. "Крайно време е да прекратим преговорите за членство в ЕС", казва Херман пред таблоида Bild am Sonntag.

Поглед от Турция

Същевременно картината от турска страна изглежда доста по-различна. В коментар за проправителствения Daily Sabah бившият член на Европейският парламент от турско-германски произход Озан Чейхун пише за популистката и националистическа вълна в Европа, която застрашава отношенията между Турция и ЕС.

"Забраната на забрадките, някои европейски опити да сложат под прицел хора, гласували различно на турския референдум, забраната за преподаване на турски в училища, заявките за забрана на двойното гражданство на турци и грешното олицетворяване на всички мюсюлмани като терористи... са проблеми, които подкрепят интересите на ксенофобски партии", пише политикът. Според него тези, които настройват гражданите на ЕС срещу турския президент Реджеп Ердоган, са манипулирани от расистки политици. Според него "някои от външните министри на малки и тривиални страни - членки на ЕС, правят големи заявки относно членството на Турция в ЕС" и това може да има огромни последствия за съюза, пише Чейхун и приканва за повече свързаност между Турция и ЕС.